Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čím vším se dá v zimě topit. Ve Švédsku už vyzkoušeli i králíky

aktualizováno 
Zatímco v Česku řešíme, jestli je lepší topit plynem nebo elektřinou, jinde ve světě se nerozpakují přiložit do kamen často velice kuriózní topivo. Zatápí se tulením tukem, sušeným zvířecím trusem i přemnoženými králíky.
Čím vším se dá topit v zimě. Ilustrační foto

Čím vším se dá topit v zimě. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mezi země s nejtvrdší zimou patří Mongolsko, kde teploty v zimních měsících sahají až k minus čtyřiceti stupňům. Mimo velká města lidé mají však jen málokde ústřední topení, často žijí v jurtách a vaří si i topí v malých kamínkách. A protože dřevo na otop je drahé a špatně dostupné, našli si tamní obyvatelé levnou, velmi funkční alternativu. Do kamen přikládají sušený trus dobytka, který pečlivě sbírají. Hoří výborně a v nehostinném podnebí dokonale vyhřeje tamní obydlí.

Doporučujeme

Zatopte si v krbu raději topným dřevem. Jakékoliv topné dřevo poptejte ZDARMA na AAAPOPTAVKA.CZ

Netradiční formy vytápění se ale najdou i v evropských státech. Dominuje Švédsko, které často přichází s novými nápady. Například když se před čtyřmi lety přemnožili ve Stockholmu králíci, město se rozhodlo vyřešit likvidaci odchycených a usmrcených zvířat specifickým způsobem: jejich těla sloužila jako topivo v nedaleké spalovně. Ochránci zvířat a ekologové se při vzpomínce na tuto kauzu chytají za hlavu dodnes.

Další nápad se už setkal s větším nadšením. "Město přišlo s myšlenkou využít tělesné teplo, které produkují davy lidí na hlavním stockholmském nádraží," popisuje studentka pobývající ve Švédsku Kateřina Kusáková. "Kvůli teplu se nádražní budova musí chladit rozsáhlým systémem klimatizace, ta však také produkuje teplo, které se pak použije pro vytápění vedlejší administrativní budovy."

I odpadky se dá topit ekologicky

Norsko přišlo na originální způsob, jak využít k vytápění směsný odpad. Při spalování odpadků se v elektrárně zahřívá pára, která pohání turbíny a vyrábí tak elektřinu. Nápad uvítali i ekologové, protože zplodiny vzniklé během spalování prochází katalyzátory a neškodí životnímu prostředí. 

Přestože zmíněné národy by o tuhých a dlouhých zimách mohly vyprávět, stále se těžko vyrovnají Eskymákům, pro které je mráz každodenní realitou. Jejich předci si topili tukem z ulovených zvířat, nejčastěji z tuleňů a velryb. A protože topení tukem bylo velmi efektivní, používá se a experimentuje se s ním dodnes.

Také v Česku jsou topné oleje stále rozšířenější formou vytápění domácností. Vývojáři topných materiálů se často nechávají inspirovat tradičními zvyky předků i jiných kultur, jsou to léty prověřené postupy. Pomocí technologií tomu dají ekologicky šetrnější, na výrobu nenákladnou podobu, princip však zůstává stejný. Příkladem může být zmíněný topný olej nebo topení biomasou. A je možné, že i do Česka jednou dorazí například topení trusem domácích mazlíčků.

Autoři:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

5 mýtů o nakažení klíšťatech: Pozor si dejte i na zahradě
5 mýtů o nakažení klíšťatech: Pozor si dejte i na zahradě

Klíšťová encefalitida nás neohrožuje pouze v lese nebo na louce. Klíšťata se totiž běžně vyskytují v městských parcích, na zahradách nebo zatravněných hřištích. O klíšťové encefalitidě bohužel koluje dalších několik mýtů. Znáte je?

Najdete na iDNES.cz