Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čím vším se dá v zimě topit. Ve Švédsku už vyzkoušeli i králíky

aktualizováno 
Zatímco v Česku řešíme, jestli je lepší topit plynem nebo elektřinou, jinde ve světě se nerozpakují přiložit do kamen často velice kuriózní topivo. Zatápí se tulením tukem, sušeným zvířecím trusem i přemnoženými králíky.
Čím vším se dá topit v zimě. Ilustrační foto

Čím vším se dá topit v zimě. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mezi země s nejtvrdší zimou patří Mongolsko, kde teploty v zimních měsících sahají až k minus čtyřiceti stupňům. Mimo velká města lidé mají však jen málokde ústřední topení, často žijí v jurtách a vaří si i topí v malých kamínkách. A protože dřevo na otop je drahé a špatně dostupné, našli si tamní obyvatelé levnou, velmi funkční alternativu. Do kamen přikládají sušený trus dobytka, který pečlivě sbírají. Hoří výborně a v nehostinném podnebí dokonale vyhřeje tamní obydlí.

Doporučujeme

Zatopte si v krbu raději topným dřevem. Jakékoliv topné dřevo poptejte ZDARMA na AAAPOPTAVKA.CZ

Netradiční formy vytápění se ale najdou i v evropských státech. Dominuje Švédsko, které často přichází s novými nápady. Například když se před čtyřmi lety přemnožili ve Stockholmu králíci, město se rozhodlo vyřešit likvidaci odchycených a usmrcených zvířat specifickým způsobem: jejich těla sloužila jako topivo v nedaleké spalovně. Ochránci zvířat a ekologové se při vzpomínce na tuto kauzu chytají za hlavu dodnes.

Další nápad se už setkal s větším nadšením. "Město přišlo s myšlenkou využít tělesné teplo, které produkují davy lidí na hlavním stockholmském nádraží," popisuje studentka pobývající ve Švédsku Kateřina Kusáková. "Kvůli teplu se nádražní budova musí chladit rozsáhlým systémem klimatizace, ta však také produkuje teplo, které se pak použije pro vytápění vedlejší administrativní budovy."

I odpadky se dá topit ekologicky

Norsko přišlo na originální způsob, jak využít k vytápění směsný odpad. Při spalování odpadků se v elektrárně zahřívá pára, která pohání turbíny a vyrábí tak elektřinu. Nápad uvítali i ekologové, protože zplodiny vzniklé během spalování prochází katalyzátory a neškodí životnímu prostředí. 

Přestože zmíněné národy by o tuhých a dlouhých zimách mohly vyprávět, stále se těžko vyrovnají Eskymákům, pro které je mráz každodenní realitou. Jejich předci si topili tukem z ulovených zvířat, nejčastěji z tuleňů a velryb. A protože topení tukem bylo velmi efektivní, používá se a experimentuje se s ním dodnes.

Také v Česku jsou topné oleje stále rozšířenější formou vytápění domácností. Vývojáři topných materiálů se často nechávají inspirovat tradičními zvyky předků i jiných kultur, jsou to léty prověřené postupy. Pomocí technologií tomu dají ekologicky šetrnější, na výrobu nenákladnou podobu, princip však zůstává stejný. Příkladem může být zmíněný topný olej nebo topení biomasou. A je možné, že i do Česka jednou dorazí například topení trusem domácích mazlíčků.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v...

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz