Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Budoucnost restaurací: obsluhovat a vařit budou roboti

aktualizováno 
Ve velké robotické restauraci pracuje dvacet robotů. Uvedou vás na místo a nahrazují při obsluze číšníky. Roznášejí jídlo a baví zpěvem hosty.

Roboti s tácy krouží po pásech mezi stoly. | foto: Reuters

Robotická restaurace v čínském Harbinu se stala atrakcí, kvůli které se tu schází stále větší klientela. Zvláště pro děti je to zvláštnost, kvůli níž donutí zastavit se tu i své rodiče.

Dvacet robotů, každý v ceně 60–90 tisíc korun, se pečlivě stará o zákazníky. Když přijdete dovnitř restaurace, uvedou vás. "Ahoj člověče. Vítej v robotické restauraci," popisuje agentura Reuters nejobvyklejší pozdrav.

Fotogalerie

V kuchyni samozřejmě většinou pracují živí kuchaři, ale robotům svěřují vaření jednoduchých jídel jako třeba knedlíků nebo nudlí. Pak se jídla servírují na tácy a roboti kroužící mezi stoly je roznášejí hostům.

Roboti neslouží jen jako "levná" pracovní síla, zároveň se snaží s hosty komunikovat, zpívají jim. To samozřejmě návštěvníky restaurace baví a během roku a půl, kdy restaurace funguje, získává čím dál větší ohlas.

"Náklady na zařízení restaurace byly sice velké, ale zase teď ušetřím na pracovních silách," popisuje vedoucí projektu Liu Hasheng. Jeho roboti mohou pracovat na jedno nabití baterie nepřetržitě pět hodin. Pak následuje dvouhodinové nabíjení.

Roboti dokáží ztvárnit deset různých výrazů tváře, ovládají základní věty potřebné pro uvítání hostů i servírování pokrmů. V restauraci se připravuje kolem třiceti druhů jídel, cena za porci se pohybuje v přepočtu kolem 130 korun.

Robotická restaurace není úplně nová myšlenka. Už v roce 2010 otevřeli v čínském městě Jinan podobnou restauraci, kde se jako baviči pohybují roboti kopírující Star Wars. V San Francisku mají dokonce plány otevřít síť rychlého občerstvení, kde by chtěli používat roboty na pečení hamburgerů. Každý stroj by měl mít kapacitu 350 burgrů za hodinu.

Autor:




Nejčtenější

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.