Budoucnost restaurací: obsluhovat a vařit budou roboti

aktualizováno 
Ve velké robotické restauraci pracuje dvacet robotů. Uvedou vás na místo a nahrazují při obsluze číšníky. Roznášejí jídlo a baví zpěvem hosty.

Roboti s tácy krouží po pásech mezi stoly. | foto: Reuters

Robotická restaurace v čínském Harbinu se stala atrakcí, kvůli které se tu schází stále větší klientela. Zvláště pro děti je to zvláštnost, kvůli níž donutí zastavit se tu i své rodiče.

Dvacet robotů, každý v ceně 60–90 tisíc korun, se pečlivě stará o zákazníky. Když přijdete dovnitř restaurace, uvedou vás. "Ahoj člověče. Vítej v robotické restauraci," popisuje agentura Reuters nejobvyklejší pozdrav.

Fotogalerie

V kuchyni samozřejmě většinou pracují živí kuchaři, ale robotům svěřují vaření jednoduchých jídel jako třeba knedlíků nebo nudlí. Pak se jídla servírují na tácy a roboti kroužící mezi stoly je roznášejí hostům.

Roboti neslouží jen jako "levná" pracovní síla, zároveň se snaží s hosty komunikovat, zpívají jim. To samozřejmě návštěvníky restaurace baví a během roku a půl, kdy restaurace funguje, získává čím dál větší ohlas.

"Náklady na zařízení restaurace byly sice velké, ale zase teď ušetřím na pracovních silách," popisuje vedoucí projektu Liu Hasheng. Jeho roboti mohou pracovat na jedno nabití baterie nepřetržitě pět hodin. Pak následuje dvouhodinové nabíjení.

Roboti dokáží ztvárnit deset různých výrazů tváře, ovládají základní věty potřebné pro uvítání hostů i servírování pokrmů. V restauraci se připravuje kolem třiceti druhů jídel, cena za porci se pohybuje v přepočtu kolem 130 korun.

Robotická restaurace není úplně nová myšlenka. Už v roce 2010 otevřeli v čínském městě Jinan podobnou restauraci, kde se jako baviči pohybují roboti kopírující Star Wars. V San Francisku mají dokonce plány otevřít síť rychlého občerstvení, kde by chtěli používat roboty na pečení hamburgerů. Každý stroj by měl mít kapacitu 350 burgrů za hodinu.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Najdete na iDNES.cz