Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čínské sušení rajčat ve velkém a na ostrém slunci bere dech

  12:21aktualizováno  12:21
Čínští zemědělci nejsou žádní troškaři. Nejen jejich plantážím tak nedohlédnete konce. Platí to i pro plochy, na kterých producenti z provincie Xinjiang suší právě sklizená vyzrálá rajčata.

Jednou z variant, jak sušit rajčata, jsou rovnoběžné řady dlouhatánských dřevěných stolů. Z obou stran jsou přístupné, aby se na ně dala nakládat nová a nová zralá rajčata, krájet přímo na místě na poloviny, obracet a sesychající stahovat. | foto: Profimedia.cz

Sklizeň rudých plodů je v rajčaty proslulé provincii na severozápadě Číny v plném proudu. Tuny krásně vyzrálých plodů se samozřejmě musí okamžitě zpracovat, takže jsou zemědělci na nohách od rána do večera. Rajčata se totiž suší pod jejich bedlivým dohledem přímo pod širým nebem, na ostrém sluníčku. 

Rozpůlená rajčata se usuší i na zemi, což mají Čínani dobře vyzkoušené.

Rozpůlená rajčata se usuší i na zemi, což mají Číňani dobře vyzkoušené. Efektivně tak řeší nárazovou potřebu velké plochy pro sušení rajských plodů.

Chcete si sušení rajčat vyzkoušet na vlastní kůži?

Pokud patříte k těm, kdo právě sklízejí vlastní úrodu rajčat a milujete tuto zeleninu i v sušené podobě, nemusíte čekat na tu z Číny. Návod na sušení najdete v článku Co s nadúrodou rajčat? Usušte je a pochutnáte si na nich.  

Rajče překrojí, usuší a jdou na další

Rajčata se krájejí na polovinu přímo na pultících sušáren pod širým sluncem.

Rajčata se krájí na polovinu přímo na pultících sušáren pod širým sluncem. "Kráječi" se snaží chránit svou kůži před ostrým sluníčkem oblečením, pokrývkami hlavy i slunečními brýlemi seč mohou.

Během sušení se rajčata sesychají a nepotřebují  už tedy k dosušení tak velkou

Během sušení se rajčata sesychají a nepotřebují už tedy k dosušení tak velkou plochu – obsah jednotlivých dřevěných lísek se proto průběžně sesypává dohromady a uvolňuje se tak místo pro další várku právě sklizených rajčat.

Postup, jak rajčata suší v Číně, není nijak složitý: pracovníci jsou v podstatě vybaveni pouze nožem, kterým rajčata překrajují napůl. Pak už rychlost procesu sušení záleží především na intenzitě sluníčka.

Na uvolněná místa se okamžitě doplní další zralá rajčata a naběhnou k nim

Na uvolněná místa (po již usušených rajčatech) bdělí pracovníci okamžitě doplní další zralá rajčata. K nim naběhnou Číňané vybavení noži a přímo na místě je krájí na polovinu.

Z provincie Xinjiang – ze které jsou naše obrázky – pochází zhruba 80 až 90 procent čínské produkce zpracovaných rajčat. Není divu, že právě tito producenti pak mohou zaplavit trhy a diktovat ceny, podobně jako tomu bylo v devadesátých letech s česnekem (viz Chcete koupit český česnek? Jistotu nemáte ani na farmářském trhu).  

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.