Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čínské sušení rajčat ve velkém a na ostrém slunci bere dech

  12:21aktualizováno  12:21
Čínští zemědělci nejsou žádní troškaři. Nejen jejich plantážím tak nedohlédnete konce. Platí to i pro plochy, na kterých producenti z provincie Xinjiang suší právě sklizená vyzrálá rajčata.

Jednou z variant, jak sušit rajčata, jsou rovnoběžné řady dlouhatánských dřevěných stolů. Z obou stran jsou přístupné, aby se na ně dala nakládat nová a nová zralá rajčata, krájet přímo na místě na poloviny, obracet a sesychající stahovat. | foto: Profimedia.cz

Sklizeň rudých plodů je v rajčaty proslulé provincii na severozápadě Číny v plném proudu. Tuny krásně vyzrálých plodů se samozřejmě musí okamžitě zpracovat, takže jsou zemědělci na nohách od rána do večera. Rajčata se totiž suší pod jejich bedlivým dohledem přímo pod širým nebem, na ostrém sluníčku. 

Rozpůlená rajčata se usuší i na zemi, což mají Čínani dobře vyzkoušené.

Rozpůlená rajčata se usuší i na zemi, což mají Číňani dobře vyzkoušené. Efektivně tak řeší nárazovou potřebu velké plochy pro sušení rajských plodů.

Chcete si sušení rajčat vyzkoušet na vlastní kůži?

Pokud patříte k těm, kdo právě sklízejí vlastní úrodu rajčat a milujete tuto zeleninu i v sušené podobě, nemusíte čekat na tu z Číny. Návod na sušení najdete v článku Co s nadúrodou rajčat? Usušte je a pochutnáte si na nich.  

Rajče překrojí, usuší a jdou na další

Rajčata se krájejí na polovinu přímo na pultících sušáren pod širým sluncem.

Rajčata se krájí na polovinu přímo na pultících sušáren pod širým sluncem. "Kráječi" se snaží chránit svou kůži před ostrým sluníčkem oblečením, pokrývkami hlavy i slunečními brýlemi seč mohou.

Během sušení se rajčata sesychají a nepotřebují  už tedy k dosušení tak velkou

Během sušení se rajčata sesychají a nepotřebují už tedy k dosušení tak velkou plochu – obsah jednotlivých dřevěných lísek se proto průběžně sesypává dohromady a uvolňuje se tak místo pro další várku právě sklizených rajčat.

Postup, jak rajčata suší v Číně, není nijak složitý: pracovníci jsou v podstatě vybaveni pouze nožem, kterým rajčata překrajují napůl. Pak už rychlost procesu sušení záleží především na intenzitě sluníčka.

Na uvolněná místa se okamžitě doplní další zralá rajčata a naběhnou k nim

Na uvolněná místa (po již usušených rajčatech) bdělí pracovníci okamžitě doplní další zralá rajčata. K nim naběhnou Číňané vybavení noži a přímo na místě je krájí na polovinu.

Z provincie Xinjiang – ze které jsou naše obrázky – pochází zhruba 80 až 90 procent čínské produkce zpracovaných rajčat. Není divu, že právě tito producenti pak mohou zaplavit trhy a diktovat ceny, podobně jako tomu bylo v devadesátých letech s česnekem (viz Chcete koupit český česnek? Jistotu nemáte ani na farmářském trhu).  

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.