Čirůvka fialová (Lepista nuda)

  11:30aktualizováno  11:30

Čirůvka fialová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiLidové léčitelství doporučovalo nemocným s cukrovkou pít červené víno a jíst plévku ze sušených hub. Největší účinek se připisoval čirůvce fialové a čirůvce májovce. Z plodnic čirůvky fialové se později vědcům podařilo izolovat látku s hypoglykemickým účinkem.

Klobouk je 6 - 12 cm široký, v mládí sklenutý, na okraji podvinutý, ve stáří zploštělý, v mládí zcela modrý, ve stáří téměř až leskle žlutohnědý, oschlý bledší. Třeň je 5 - 9 cm dlouhý a často má nádech do purpurova. Lupeny jsou husté, výrazně fialové, ve stáří bledší, nikdy ne hnědé, dužnina namodralá a vůně parfémová.

Kde a kdy roste

Čirůvka fialová roste od podzimu do zimy ve smíšených lesích, živých plotech a zahradách, někdy i na holé zemi, je velmi hojná a roste často ve velkém množství. Tuto houbu si můžete do jisté míry splést s její kolegyní - čirůvkou dvoubarvou (Lepista saeva), která se liší hlavně tím, že má fialový jen třeň.

Protože musí být čirůvka fialová před kuchyňskou úpravou tepelně zpracována, je dobré ji nesušit. Nejlépe chutnají mladé, krásně zbarvené plodnice. Čirůvku fialovou můžete blanšírovat a pak ji naložit do vinného octa, čistého oliviövého oleje nebo do kořeněného alkoholu. Musí být uchovávána v mrazničce, aby se zabránilo kvašení. Barva a vůně této houby umožňuje její využití jak ve sladkých, tak i ve slaných pokrmech. Tato houba se snadno čistí . Stačí ji jen otřít utěrkou a uříznout třeň. Hodí se zvlášť dobře do ostře chutnajících zeleninových jídel, např. s cibulí a pórkem. Nezapomeňte však, že někteří lidé jsou na ni alergičtí.

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz