Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čirůvka fialová (Lepista nuda)

  11:30aktualizováno  11:30

Čirůvka fialová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiLidové léčitelství doporučovalo nemocným s cukrovkou pít červené víno a jíst plévku ze sušených hub. Největší účinek se připisoval čirůvce fialové a čirůvce májovce. Z plodnic čirůvky fialové se později vědcům podařilo izolovat látku s hypoglykemickým účinkem.

Klobouk je 6 - 12 cm široký, v mládí sklenutý, na okraji podvinutý, ve stáří zploštělý, v mládí zcela modrý, ve stáří téměř až leskle žlutohnědý, oschlý bledší. Třeň je 5 - 9 cm dlouhý a často má nádech do purpurova. Lupeny jsou husté, výrazně fialové, ve stáří bledší, nikdy ne hnědé, dužnina namodralá a vůně parfémová.

Kde a kdy roste

Čirůvka fialová roste od podzimu do zimy ve smíšených lesích, živých plotech a zahradách, někdy i na holé zemi, je velmi hojná a roste často ve velkém množství. Tuto houbu si můžete do jisté míry splést s její kolegyní - čirůvkou dvoubarvou (Lepista saeva), která se liší hlavně tím, že má fialový jen třeň.

Protože musí být čirůvka fialová před kuchyňskou úpravou tepelně zpracována, je dobré ji nesušit. Nejlépe chutnají mladé, krásně zbarvené plodnice. Čirůvku fialovou můžete blanšírovat a pak ji naložit do vinného octa, čistého oliviövého oleje nebo do kořeněného alkoholu. Musí být uchovávána v mrazničce, aby se zabránilo kvašení. Barva a vůně této houby umožňuje její využití jak ve sladkých, tak i ve slaných pokrmech. Tato houba se snadno čistí . Stačí ji jen otřít utěrkou a uříznout třeň. Hodí se zvlášť dobře do ostře chutnajících zeleninových jídel, např. s cibulí a pórkem. Nezapomeňte však, že někteří lidé jsou na ni alergičtí.

Autoři:


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Čau-čau je kočka v psím těle a současně hrdý a oddaný pes jednoho pána

Klidný a oddaný společník, u kterého zapomeňte na drezůru a psí sporty. To je...

Hrdý a oddaný pes původem z Číny a s vůdcovskými sklony, to je čau-čau. Kvůli své povaze není vhodný pro každého, ale...

Další z rubriky

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Najdete na iDNES.cz