Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)

  11:33aktualizováno  11:33

Čirůvka májovka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiLidové léčitelství doporučovalo lidem nemocným cukrovkou pít červené víno a jíst polévku ze sušených hub. Největší účinky se připisovaly dvěma druhům čirůvek – čirůvce fialové a právě čirůvce májovce. O tom, že lidový recept má svoje opodstatnění, se vědci přesvědčili, když se jim z čirůvky fialové podařila izolovat látka s hypoglykemickým účinkem. U čirůvky májovky se zase potvrdilo, že snižuje koncentraci cukru v krvi. Pokrm z 250 gramů těchto hub má srovnatelný účinek s podáním inzulínům. Doma to ale nezkoušejte.

Klobouk je 5 – 15 cm široký se slabě podvinutým okrajem, v mládí pravidelně sklenutý, ve stáří u velkých exemplářů nepravidelně zvlněný. Klobouk má bílou, krémovou až okrovou ba. Třeň je 2 – 8 cm dlouhý, bílý, hladký. Lupeny jsou nízké a husté. Dužnina je pevná, má silnou moučnou vůni a bílou barvu. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Čirůvku májovku můžete hledat na travnatých místech a na okrajích lesů, v zahradách a parcích, hlavně na vápencových půdách. K růstu potřebuje svoje teplo a vlhko, takže dokud se na jaře neoteplí, nevyroste. Pokud vám můžeme poradit, sledujte bedlivě, kde roste. Většinou tam vyroste i za rok. Čirůvku májovku si můžete splést se závojenkou olovovou. Ta však naštěstí na jaře neroste, neboť jde o letní, navíc dosti vzácnou houbu. Měl by o ní vědět každý houbař, protože mladičká se dá zaměnit i za hříbky.

Co se týče kuchyňského zpracování, májovky se velmi dobře suší. Můžete je také nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa. Při sběru této houby vždy odřezávejte třeň těsně u země, abyste nepoškodili podhoubí. Klobouk nezapomeňte důkladně očistit. Májovky se nejlépe hodí k rybám a kuřeti. Vyzkoušejte třeba „májovková“ kuřata – po přidání čirůvek dostane obyčejné pečené kuře pikantní příchuť.

Autoři:


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Další z rubriky

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Najdete na iDNES.cz