Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

aktualizováno 
Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl další díl své kuchařské akademie na Primě. A názorně předvedl přípravu pozvolna vařeného silného hovězího vývaru se zeleninou, který na podzim krásně zahřeje.

Pomalé vaření je ideální hlavně o víkendu, kdy můžete nechat ráno rodinu ještě spát, založit na plotnu na vývar a máte dvě hodiny třeba na pořádnou procházku se psem.

Fotogalerie

Výhodou je i to, že na vývar zpracujete i maso, které má tužší vlákna a potřebuje dlouho vařit. Hovězí žebro, květovou špičku, morkovou kost a jazyk (hovězí nebo vepřový) šéf prostě jednoduše vloží do hrnce s vodou, osolí, přidá kuličku nového koření, čtyři kuličky pepře, bobkový list a přivede k varu.   

Chvíli vyčkejte, a jakmile se na povrchu vývaru začne tvořit pěna z vysrážených bílkovin z masa a kostí, malou čistou naběračkou ji začněte opatrně sbírat do mističky, až hladina zůstane čistá. 

„Když ji tam necháte, pěna se rozpustí a bude se vařit v tom vývaru dál, ale ztratí na vzhledu. A vývar by měl být čirý a nezkalený,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který si dobře pamatuje, jak jim tuhle moudrost vštěpoval mistr pan Rytina už na socialistickém kuchařském učňáku.

Pěna se na povrchu vývaru tvoří zhruba 15 až 20 minut a je potřeba ji po celou tuto dobu pečlivě sbírat (a nakonec ji vylijte do výlevky).

Do vývaru přidejte ještě snítku petržele bez lístků a pak nechte probublávat...

Poté do vývaru přidejte k masu kořenovou zeleninu (1 mrkev, půlku menšího celer, 1 petržel, půlku cibule, rozmáčknutý stroužek česneku a pár snítek petržele bez lístků) a pozvolna vařte další dvě hodiny. „Mělo by se to udržovat pod bodem varu, nějakých 95 až 98 °C, aby se polévka jen jakoby chvěla,“ radí Pohlreich a popisuje, jak se kolagen v mase pozvolným varem mění na želatinu, se kterou si naše tělo daleko snáz poradí. 

Poté vývar ochutnejte, podle potřeby dochuťte solí a přidejte zhruba na čtvrt hodiny pár malých brambůrků. Než se uvaří, připravte si z čerstvé petržele jednoduchou rychlou omáčku (salsa verde): lístky nasekejte, přidejte trochu olivového oleje, soli a pepře a promíchejte. 

Mezitím oloupejte jazyk.
Mezitím oloupejte jazyk.
Naporcujte i květovou špičku.
A můžete servírovat i se zeleninou a pokrájenými brambůrky z vývaru, navrch...

Pak vytáhněte maso, jazyk oloupejte a všechno maso pokrájejte na úhledné plátky. Maso servírujte i s plátky vařené zeleniny a rozkrojenými, ve vývaru uvařenými brambory. Zalijte vývarem, přidejte trochu petrželové salsy a je to.  

A pokud by se vám snad přes veškerou snahu a odebírání pěny podařilo vývar přece jen připravit zakalený, vyčistěte ho s pomocí vaječného bílku:

Pozvolna vařit můžete i nadívané kuře

Technika pomalého vaření není zdaleka využitelná jen pro vývar z hovězího či kuřecího masa (viz návod na silný kuřecí vývar jako od babičky). 

A tak v této akademii pro diváky Zdeňka Pohlreicha předvede přední pražský šéfkuchař Riccardo Lucque přípravu cizrnové polévky s vývarem z kalamár. Ano, pozvolné vaření využívá i italská kuchyně. Je to prostě jeden z osvědčených způsobů, jak z kvalitních čerstvých surovin dostat to nejlepší.

Pomalé vaření patří i do italské kuchyně, předvede Zdeněk Pohlreich na návštěvě...
Kuře z jednoho hrnce je důkazem, že nadívané kuře se nemusí jen péct, ale dá se...
Recept na domácí těstoviny se také neztratí.

Zdeněk Pohlreich pak spolu s amatérskými kuchaři ve své kuchyni překvapivě předvede také recept na vařené kuře s nádivkou. Vypadá famózně a zřejmě i tak chutná. Domácí těstoviny s pestem z cukety asi také stojí za vyzkoušení. Receptů na jednoduchá, levná a chutná jídla není nikdy dost.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku
Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku

Jedním z nejčastějších sociálních problému, se kterými se dnes potkávají Češi, je pád do dluhové pasti. A může za to hlavně nedostatečná finanční gramotnost, na kterou se ve školách trochu zapomíná. Trénujte ji se svými dětmi už od předškolního věku a ušetříte jim tak v budoucím životě spoustu potíží. Kdy a jak můžete děti finančně vzdělávat?

Najdete na iDNES.cz