Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl další díl své kuchařské akademie na Primě. A názorně předvedl přípravu pozvolna vařeného silného hovězího vývaru se zeleninou, který na podzim krásně zahřeje.

Pomalé vaření je ideální hlavně o víkendu, kdy můžete nechat ráno rodinu ještě spát, založit na plotnu na vývar a máte dvě hodiny třeba na pořádnou procházku se psem.

Výhodou je i to, že na vývar zpracujete i maso, které má tužší vlákna a potřebuje dlouho vařit. Hovězí žebro, květovou špičku, morkovou kost a jazyk (hovězí nebo vepřový) šéf prostě jednoduše vloží do hrnce s vodou, osolí, přidá kuličku nového koření, čtyři kuličky pepře, bobkový list a přivede k varu.   

Chvíli vyčkejte, a jakmile se na povrchu vývaru začne tvořit pěna z vysrážených bílkovin z masa a kostí, malou čistou naběračkou ji začněte opatrně sbírat do mističky, až hladina zůstane čistá. 

„Když ji tam necháte, pěna se rozpustí a bude se vařit v tom vývaru dál, ale ztratí na vzhledu. A vývar by měl být čirý a nezkalený,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který si dobře pamatuje, jak jim tuhle moudrost vštěpoval mistr pan Rytina už na socialistickém kuchařském učňáku.

Pěna se na povrchu vývaru tvoří zhruba 15 až 20 minut a je potřeba ji po celou tuto dobu pečlivě sbírat (a nakonec ji vylijte do výlevky).

Do vývaru přidejte ještě snítku petržele bez lístků a pak nechte probublávat...

Poté do vývaru přidejte k masu kořenovou zeleninu (1 mrkev, půlku menšího celer, 1 petržel, půlku cibule, rozmáčknutý stroužek česneku a pár snítek petržele bez lístků) a pozvolna vařte další dvě hodiny. „Mělo by se to udržovat pod bodem varu, nějakých 95 až 98 °C, aby se polévka jen jakoby chvěla,“ radí Pohlreich a popisuje, jak se kolagen v mase pozvolným varem mění na želatinu, se kterou si naše tělo daleko snáz poradí. 

Poté vývar ochutnejte, podle potřeby dochuťte solí a přidejte zhruba na čtvrt hodiny pár malých brambůrků. Než se uvaří, připravte si z čerstvé petržele jednoduchou rychlou omáčku (salsa verde): lístky nasekejte, přidejte trochu olivového oleje, soli a pepře a promíchejte. 

Mezitím oloupejte jazyk.
Mezitím oloupejte jazyk.
Naporcujte i květovou špičku.
A můžete servírovat i se zeleninou a pokrájenými brambůrky z vývaru, navrch...

Pak vytáhněte maso, jazyk oloupejte a všechno maso pokrájejte na úhledné plátky. Maso servírujte i s plátky vařené zeleniny a rozkrojenými, ve vývaru uvařenými brambory. Zalijte vývarem, přidejte trochu petrželové salsy a je to.  

A pokud by se vám snad přes veškerou snahu a odebírání pěny podařilo vývar přece jen připravit zakalený, vyčistěte ho s pomocí vaječného bílku:

29. října 2012

Pozvolna vařit můžete i nadívané kuře

Technika pomalého vaření není zdaleka využitelná jen pro vývar z hovězího či kuřecího masa (viz návod na silný kuřecí vývar jako od babičky). 

A tak v této akademii pro diváky Zdeňka Pohlreicha předvede přední pražský šéfkuchař Riccardo Lucque přípravu cizrnové polévky s vývarem z kalamár. Ano, pozvolné vaření využívá i italská kuchyně. Je to prostě jeden z osvědčených způsobů, jak z kvalitních čerstvých surovin dostat to nejlepší.

Pomalé vaření patří i do italské kuchyně, předvede Zdeněk Pohlreich na návštěvě...
Kuře z jednoho hrnce je důkazem, že nadívané kuře se nemusí jen péct, ale dá se...
Recept na domácí těstoviny se také neztratí.

Zdeněk Pohlreich pak spolu s amatérskými kuchaři ve své kuchyni překvapivě předvede také recept na vařené kuře s nádivkou. Vypadá famózně a zřejmě i tak chutná. Domácí těstoviny s pestem z cukety asi také stojí za vyzkoušení. Receptů na jednoduchá, levná a chutná jídla není nikdy dost.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...