Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na čištění grilu nepotřebujete speciální chemii, ukáže hodinový manžel

aktualizováno 
Někdy po zimě vytáhnete gril a je ve stavu, že byste raději šli do obchodu a koupili si nový. Chyba. Nepotřebujete ani speciální chemii a přesto se z ohavnosti vyloupne gril jako nový za pár minut. Hodinový manžel Jirka Houf ukáže, jak si poradit s hodně zanedbaným grilem.

Na hrubé nečistoty výborně poslouží škrabka na sklokeramické desky. | foto: Playtvak.cz

Saze, naškvařeniny, žluklý půlroční omastek. To vše čeká na grilu na ty majitele, kteří ho zapomněli zazimovat, nebo se jim po posledním grilování prostě nechtělo. Dát gril zase do pořádku však není tak hrozné, jak to vypadá na první pohled. Hodinový manžel Jirka Houf na to jde systematicky a dokazuje, že hlavní je se toho nebát.

Pro demonstraci si vybral kotlíkový gril na dřevěné uhlí. Jen těžko uvěřit tomu, že je to rozviklané monstrum jeho vlastní. Spíš ho musel pracně shánět po stodolách svých známých. Nicméně je na něm dobře vidět, co za hrůzy se na něm připečou a co se z něj může po troše úsilí vyklubat.

Fotogalerie

První, co musíte vyřešit, je mřížka. Pokud byste takto znečištěnou mřížku položili nad rozpálené uhlí, proměníte své grilování na závod s nádorem. Starý skapávající tuk se pálí ve velkém žáru a vrací se do masa. Je to nejen nezdravé, ale zároveň odporné.

Jirka Houf odmítá kupovanou specializovanou chemii. „Kdo je trochu odvážný, jako já, namíchá si trochu hydroxidu sodného s vlažnou vodou a poslouží mu to také,“ chválí si svůj roztok louhu.

Nejdřív je však potřeba zapracovat mechanickým způsobem. Kdo má v kuchyni sklokeramickou desku, dostal k ní škrabku. Nebo si můžete koupit za pár korun obyčejnou zednickou špachtli nebo malířskou stěrku.

Nejprve nahrubo očistěte špachtlí obě strany mřížky a pak dočišťujte ocelovým kartáčem. Nakonec mřížku omyjte houbičkou vlažnou vodou. „Používat saponát považuji za zcela zbytečné, ale když už nedáte, alespoň nepoužívejte saponáty s příměsí citrusu. To nedělá dobře kovům,“ radí Houf.

A jak si poradí s čištěním kotlíku a ohniště? Jak zpevní konstrukci rozviklaného grilu? Klikněte na video pro celý postup krok za krokem.

Další díly Hodinového manžela sledujte na Playtvak.cz.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.