Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

aktualizováno 
Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je používat a zároveň tyto přípravky zatěžují životní prostředí.

„Na čištění mřížky vůbec žádné saponáty nejsou potřeba,“ radí šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Podle něj je nejdůležitější gril mechanicky očistit v okamžiku, kdy je rozpálený. „Takže až skončí grilování, vezměte špachtli a drátěný kartáč, nebojte se přitlačit. Veškeré nečistoty se pak vypálí jako v troubě při pyrolýze.“

Fotogalerie

Může se stát, že se vám s plným žaludkem do čištění nebude chtít. Není však problém stejný proces udělat před začátkem dalšího grilování. Rozpálit gril na maximum, nejlépe při zavřeném víku a provést čištění, až se gril rozpálí.

Radek David se přiznává, že na konci sezony mřížku dává do myčky nádobí. „Mám doma malý gril, jehož mřížka se mi tam vejde,“ říká. Je to nerezová mřížka, která proces mytí v agresivních mycích přípravcích lépe snese.

Rozhodně by podobnou metodu neměl zkoušet majitel grilu s litinovou mřížkou. Surová litina je na mytí velmi citlivá a po pečlivém umytí by zkorodovala. I u běžného litinového nádobí se doporučuje, aby bylo stále jemně napuštěné olejem. Proto je vhodné, abyste po vyčištění na konci grilování mřížku potřeli olejem nebo kuchaři oblíbenou kůží ze špeku.

Soutěžte o ceny za 100 000 Kč

Vyfoťte svůj oblíbený grilovaný pokrm a pošlete do redakce společně s receptem. Nejlepší z vás mohou vyhrát jeden z pěti grilů s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 Kč. Podrobnější pravidla najdete ZDE.

Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, prodejce hobby a potřeb pro zahradu G21.

Stejný názor má i Zdeněk Marcín, který v Pražském kulinářském institutu vede kurzy grilování. „Chápu, že se výrobci čisticích prostředků snaží prolobovat, aby lidi jejich výrobky kupovali, ale není to potřeba. Když skončíme grilování, zapnu gril na maximum, nechám čtvrt hodinky vypálit a pak vezmu kartáč. Mám jeden s kratšími a jeden s delšími štětinami, který se lépe dostane do všech záhybů. A taky vyndám mřížku, ať už litinovou nebo nerezovou a vyčistím ji ze spodní části. Tam se mohou hromadit nápeky, které sice nepřijdou do styku s potravinami, ale působí nakonec tak trochu jako izolant, takže pryč s nimi,“ radí.

Na závěr je vhodné mřížku znovu naimpregnovat. „Ale nedělejte to napuštěnou papírovou utěrkou nebo kapesníčkem. Nechávají na mřížce chlupy,“ radí.

Mřížku také můžete nastříkat speciálním přípravkem na čištění grilů, nechat chvíli působit a pak ostříknout vodou z hadice. Ale i speciální přípravky se doporučuje aplikovat na povrch teplý 50–70 °C podle doporučení výrobce. Aby však fungovaly, musejí být dost agresivní, a když je opláchnete, splachujete si do kanalizace nebo půdy spoustu chemie.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.