Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

aktualizováno 
Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je používat a zároveň tyto přípravky zatěžují životní prostředí.

„Na čištění mřížky vůbec žádné saponáty nejsou potřeba,“ radí šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Podle něj je nejdůležitější gril mechanicky očistit v okamžiku, kdy je rozpálený. „Takže až skončí grilování, vezměte špachtli a drátěný kartáč, nebojte se přitlačit. Veškeré nečistoty se pak vypálí jako v troubě při pyrolýze.“

Fotogalerie

Může se stát, že se vám s plným žaludkem do čištění nebude chtít. Není však problém stejný proces udělat před začátkem dalšího grilování. Rozpálit gril na maximum, nejlépe při zavřeném víku a provést čištění, až se gril rozpálí.

Radek David se přiznává, že na konci sezony mřížku dává do myčky nádobí. „Mám doma malý gril, jehož mřížka se mi tam vejde,“ říká. Je to nerezová mřížka, která proces mytí v agresivních mycích přípravcích lépe snese.

Rozhodně by podobnou metodu neměl zkoušet majitel grilu s litinovou mřížkou. Surová litina je na mytí velmi citlivá a po pečlivém umytí by zkorodovala. I u běžného litinového nádobí se doporučuje, aby bylo stále jemně napuštěné olejem. Proto je vhodné, abyste po vyčištění na konci grilování mřížku potřeli olejem nebo kuchaři oblíbenou kůží ze špeku.

Stejný názor má i Zdeněk Marcín, který v Pražském kulinářském institutu vede kurzy grilování. „Chápu, že se výrobci čisticích prostředků snaží prolobovat, aby lidi jejich výrobky kupovali, ale není to potřeba. Když skončíme grilování, zapnu gril na maximum, nechám čtvrt hodinky vypálit a pak vezmu kartáč. Mám jeden s kratšími a jeden s delšími štětinami, který se lépe dostane do všech záhybů. A taky vyndám mřížku, ať už litinovou nebo nerezovou a vyčistím ji ze spodní části. Tam se mohou hromadit nápeky, které sice nepřijdou do styku s potravinami, ale působí nakonec tak trochu jako izolant, takže pryč s nimi,“ radí.

Na závěr je vhodné mřížku znovu naimpregnovat. „Ale nedělejte to napuštěnou papírovou utěrkou nebo kapesníčkem. Nechávají na mřížce chlupy,“ radí.

Mřížku také můžete nastříkat speciálním přípravkem na čištění grilů, nechat chvíli působit a pak ostříknout vodou z hadice. Ale i speciální přípravky se doporučuje aplikovat na povrch teplý 50–70 °C podle doporučení výrobce. Aby však fungovaly, musejí být dost agresivní, a když je opláchnete, splachujete si do kanalizace nebo půdy spoustu chemie.

Autor:


Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Teploměr do grilu vestavíte dodatečně, je to za čtvrt hodiny hotové

Usazený teploměr

"Zaujal mě váš článek o důležitosti měření teploty v grilu. Já to řešil nedávno a za pár stovek...

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

Grilovací horečka vtrhla do Česka, díky ní trávíme víc času venku, s rodinou i...

Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu...


Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Další z rubriky

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...



Najdete na iDNES.cz