Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mírná zima zanášela komíny, varují kominíci. A doporučují kontrolu

aktualizováno 
Mírná zima sice ušetřila řadě lidí peníze za vytápění, ale kominíci varují, že komínům nedělá dobře. Nejely totiž na plný výkon a více se zanášejí. Jak často se má komín čistit, upravuje nová vyhláška, která platí od začátku letošního roku.

Podle Společenstva kominíků České republiky by měli lidé objednávat jen prověřené odborníky a nikdy se nenechat přemluvit na ulici. Současnému stavu by podle této profesní organizace prospělo zpřísnění zákona. Ilustrační | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kominíci považují uplynulou zimu za zatěžkávací zkoušku nové kominické legislativy. Od nového roku péči o spalinové cesty upravuje vyhláška č. 34/2016 Sb., která vychází z novely požárního zákona.

Majitelé a provozovatelé spotřebičů paliv jsou i nadále povinni objednat jednou za rok kominíka na kontrolu a čištění spalinové cesty. Pouze u kondenzačních plynových spotřebičů lze tuto frekvenci nově prodloužit až na 2 roky.

„To je dokonce zmírnění právní úpravy, protože ta dosavadní vyžadovala i u těchto spotřebičů jednoroční čištění a kontrolu spalinové cesty. Změna vychází z důkladné analýzy poznatků a zkušeností z předchozích let,“ říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Lidé se bojí pokuty, kominíci se radují

Přestože se pravidla hry podle nové úpravy rozhodně nezpřísnila, lidé začínají podle Společenstva věnovat více pozornosti vytápění, kontrole a revizím spalinových cest.

Halogenkám zbývají dva roky

Trh plně ovládnou LED svítidla, úsporné žárovky zmizí samy

Poslední roky pro halogenovou žárovku

Nově je totiž ve vyhlášce uvedena pokuta pro provozovatele spalinových cest z řad právnických a podnikajících fyzických osob (maximálně 100 000 Kč) a z řad fyzických osob (do 10 000 Kč).

Na druhou stranu lidi potěšilo, že se zavedly postihy za neodbornou či nedbalou práci kominíka. Pokud kontrola či revize neodpovídá stanoveným požadavkům, hrozí kominíkovi pokuta až ve výši 50 000 Kč.

„Jde vlastně o bič na kominíky, který může být účinným prostředkem v boji proti nepoctivým a pochybným kominíkům, kteří stále kazí pověst seriozním řemeslníkům,“ říká Pavel Dědič, soudní znalec v oboru kominictví.

Mírná zima zanáší komíny

Letošní zima se vyznačovala mírnými teplotami s minimálním počtem ledových dnů. To však paradoxně vedlo k výraznějšímu zanášení a opotřebení spalinových cest. Spotřebiče paliv totiž neběžely na optimální výkon, a to se mohlo projevit i na technickém stavu kouřovodu a komína. O to důležitější je svěřit po sezóně zařízení do péče odborníků.

Najít kominíka je dnes snadné, protože tomuto řemeslu se věnuje nevídané množství lidí. Najít poctivého kominíka, navíc s potřebnými odbornými znalostmi, však může být potíž. Po celé republice se totiž i nadále pohybují pochybné firmy nabízející podomním způsobem podezřele levné a většinou nekvalitní kominické práce včetně frézování a vložkování komínů.

Autor:


Témata: peníze, práce

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz