Mírná zima zanášela komíny, varují kominíci. A doporučují kontrolu

aktualizováno 
Mírná zima sice ušetřila řadě lidí peníze za vytápění, ale kominíci varují, že komínům nedělá dobře. Nejely totiž na plný výkon a více se zanášejí. Jak často se má komín čistit, upravuje nová vyhláška, která platí od začátku letošního roku.

Podle Společenstva kominíků České republiky by měli lidé objednávat jen prověřené odborníky a nikdy se nenechat přemluvit na ulici. Současnému stavu by podle této profesní organizace prospělo zpřísnění zákona. Ilustrační | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kominíci považují uplynulou zimu za zatěžkávací zkoušku nové kominické legislativy. Od nového roku péči o spalinové cesty upravuje vyhláška č. 34/2016 Sb., která vychází z novely požárního zákona.

Majitelé a provozovatelé spotřebičů paliv jsou i nadále povinni objednat jednou za rok kominíka na kontrolu a čištění spalinové cesty. Pouze u kondenzačních plynových spotřebičů lze tuto frekvenci nově prodloužit až na 2 roky.

„To je dokonce zmírnění právní úpravy, protože ta dosavadní vyžadovala i u těchto spotřebičů jednoroční čištění a kontrolu spalinové cesty. Změna vychází z důkladné analýzy poznatků a zkušeností z předchozích let,“ říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Lidé se bojí pokuty, kominíci se radují

Přestože se pravidla hry podle nové úpravy rozhodně nezpřísnila, lidé začínají podle Společenstva věnovat více pozornosti vytápění, kontrole a revizím spalinových cest.

Halogenkám zbývají dva roky

Trh plně ovládnou LED svítidla, úsporné žárovky zmizí samy

Poslední roky pro halogenovou žárovku

Nově je totiž ve vyhlášce uvedena pokuta pro provozovatele spalinových cest z řad právnických a podnikajících fyzických osob (maximálně 100 000 Kč) a z řad fyzických osob (do 10 000 Kč).

Na druhou stranu lidi potěšilo, že se zavedly postihy za neodbornou či nedbalou práci kominíka. Pokud kontrola či revize neodpovídá stanoveným požadavkům, hrozí kominíkovi pokuta až ve výši 50 000 Kč.

„Jde vlastně o bič na kominíky, který může být účinným prostředkem v boji proti nepoctivým a pochybným kominíkům, kteří stále kazí pověst seriozním řemeslníkům,“ říká Pavel Dědič, soudní znalec v oboru kominictví.

Mírná zima zanáší komíny

Letošní zima se vyznačovala mírnými teplotami s minimálním počtem ledových dnů. To však paradoxně vedlo k výraznějšímu zanášení a opotřebení spalinových cest. Spotřebiče paliv totiž neběžely na optimální výkon, a to se mohlo projevit i na technickém stavu kouřovodu a komína. O to důležitější je svěřit po sezóně zařízení do péče odborníků.

Najít kominíka je dnes snadné, protože tomuto řemeslu se věnuje nevídané množství lidí. Najít poctivého kominíka, navíc s potřebnými odbornými znalostmi, však může být potíž. Po celé republice se totiž i nadále pohybují pochybné firmy nabízející podomním způsobem podezřele levné a většinou nekvalitní kominické práce včetně frézování a vložkování komínů.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz