Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hrochům se čistí jejich obří zuby hadicí. Slávek sprchování zbožňuje

aktualizováno 
Zapomeňte na kartáček, stačí vzít jednou týdně hadici a proudem vody vypláchnout zbytky potravy ze záhybů kolem zubů. Lidské zuby by z takové péče nadšené nebyly, ale pražskému páru hrochů to úplně vyhovuje. Hlavně Slávek si pravidelný „rituál“ náramně užívá.

Hroší zuby působí zvláštně neuspořádaně, trčí jim nahoru, dolů i dopředu, ale to má svoje důvody. Neslouží jim totiž jen ke zpracování potravy. 

Fotogalerie

„Hroši mají nejvýraznější spodní řezáky, což jsou ty zuby trčící dopředu, a potom spodní a horní špičáky, což jsou ty zahnuté. Všechny velké zuby přitom používají primárně při vzájemných soubojích a na obranu teritoria či samic, ale i samice na obranu mláďat a podobně,“ vysvětluje Barbora Dobiášová, kurátorka kopytníků Zoo Praha. Na kousání trávy, sena či zeleniny používají jen málo výrazné stoličky v zadní části tlamy.

V přírodě mohou hroši na čištění zubů zapomenout, tam jim s hygienou pomáhají různé druhy ptáků a ryb, které jim čistí například rány nebo je zbavují odumřelé či poškozené kůže na těle i v oblasti tlamy. Třeba konkrétně klubáci je zbavují hlavně parazitů a užitek z toho mají obě strany.

I hroši už se těší, až vymění seno za zelenou trávu

V zoo to funguje trochu jinak. V lidské péči nahrazuje ptáky a ryby pravidelné sprchování a drbání, které hroši milují, což prozrazuje i naše video.

Plná tlama zubů

Hroch obojživelný má 36 až 40 zubů, spodní a horní špičáky jim nepřetržitě dorůstají a jsou nejvýraznější. Samci je primárně používají v rámci vzájemných soubojů, oběma pohlavím slouží i na obranu.

Spodní špičáky trčící z tlamy hroši používají k soubojům a obraně.
Proud vody také Slávkovi namasíruje dásně.

U samců jsou špičáky i řezáky výrazně větší. Řezáky mohou být dlouhé 60 až 70 cm, z dásně je přitom vidět jen zhruba polovina.

„Sprchování a čištění zubů je pro naše hrochy čistě formou enrichmentu, tedy pro zpestření a obohacení denního programu. Milují to a tlamu otevírají na povel,“ popisuje kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová pravidelný rituál, při kterém silný proud vody vyčistí hrochům vnitřek tlamy, opláchne zbytky jídla ze zubů a ještě je podrbe na jazyku.

Následná odměna v podobě oblíbené zeleniny je už jen třešničkou na dortu, tedy další příjemnou motivací, ale nutné by to ani nebylo. Nicméně zeleninu hroši ve svém zimním jídelníčku každopádně potřebují.

„Přes  zimní sezonu je hlavní složkou jejich jídelníčku seno, takže ho právě zelenina obohacuje nejen o vitaminy. V létě už je jejich strava přirozenější, protože je krmíme čerstvě sekanou trávou. A to už je skoro jako v přírodě, kde se hroši přes noc vylézají na souš napást čerstvé zelené trávy,“ dodává kurátorka.

Tento víkend patří v Zoo Praha právě hrochům a slonům

V březnu se v pražské zoo zaměřili na zvířecí rekordy a tento víkend patří zrovna těm největším a nejtěžším zvířatům. Pokud byste tedy chtěli přímo u zdroje zjistit, kolik třeba hroch váží, jak si hroší samec značí své teritorium nebo jak vznikl chobot slona, nenechte si ujít speciální komentovaná setkání v Pavilonu hrochů a v Údolí slonů, která jsou pro víkendové návštěvníky připravena v sobotu i v neděli vždy v každou celou hodinu po celý den (otevírací doba a další info zde).

Zkušení průvodci také rádi odpoví na vaše otázky týkající se jak zvířat z pražské zoo, tak života jejich příbuzných ve volné přírodě. Dozvíte se třeba, kolik toho sežere slon nebo že hroši rodí pod vodou. Také si můžete i se dětmi vyzkoušet trenažér v Údolí slonů, který věrně napodobuje jízdu džunglí na slonovi.

Podívejte se na video z pavilonu hrochů v pražské zoo, jak ladně se tito hromotluci umí pohybovat pod vodou (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu zemřela v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Tygří koťata devátý den jejich života prohlédli chovatelé a veterinární lékař....
Tygří koťata z pražské zoo jsou holka a kluk. Stále nemají vyhráno

Dvě koťata kriticky ohroženého tygra malajského, která se v Zoo Praha narodila minulé úterý, včera poprvé zkontrolovali chovatelé a veterinární lékař. Už je...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Pokud se stav nezlepší a zvíře stále cítí bolest, je čas navštívit veterináře.
Co zvládnete bez návštěvy veteriny. Jak u psů pečovat o oči a uši

Zvíře na rozdíl od lidí neumí říct, že ho něco trápí, a proto je na zodpovědném chovateli, aby odhalil příznaky problémů. Prvními místy, kam byste měli upírat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.