Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

  2:00aktualizováno  2:00
Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké sirupy, tak limonády ochucené ovocem a bylinkami, které žádný přidaný cukr nepotřebují. Nebo ledové čaje, které umí opravdu nakopnout.

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu. Citrony ale můžete použít do domácí limonády bez cukru. | foto: Profimedia.cz

V dětství jsme přes léto vypili litry šťávy, jakmile došla jedna lahev, zaběhlo se do studeného sklípku pro další. Při přebytku některého ovoce je čas od času dělám také, takže už dobře vím, že se v tom sklípku nelíhnou.

Sladkou šťávu už ale doma pijeme spíš výjimečně, raději udělám do skleněné konvice silný čaj s ledem (jak vás zelený čaj postaví i v parnu a dusnu na nohy, zjistěte zde), nebo do karafy s vodou přidám pokrájené čerstvé ovoce a pár snítek bylinek. Vodu příjemně ochutí a navíc to pěkně vypadá, což mnohdy ošálí i dětskou lačnost po sladkém.

Limonádu si navíc můžete udělat třeba i ze salátových okurek, rychlý a jednoduchý recept krok za krokem najdete ve videu (a v článku zde):

Případně vyzkoušejte limonádu kávovou, kombinace povzbuzujícího kofeinu, grapefruitového džusu a ledu je opravdu osvěžující (o přípravě podrobně zde):

Vyzkoušejte citronový sirup podle Hely

Pokud přes tyto široké možnosti přípravy domácích limonád přece jen občas zatoužíte po domácím sladkém sirupu rozpuštěném v ledové vodě, můžete vyzkoušet třeba citronový. Recept jsem vytáhla z e-mailové korespondence s kamarádkou, připravuje se za studena a má osvěžující chuť.

Jak na citronový sirup

Potřebovat budete 1 kilogram chemicky neošetřených citronů, 3 kg cukru (použila jsem nerafinovaný třtinový) a 5 až 7 gramů kyseliny citronové.

Celé citrony namočte na 24 hodin do vody tak, aby byly ponořené. Druhý den převařte 2 litry vody a nechte zchladnout. Citrony nakrájejte na kolečka, zbavte je jadérek a nechte je v chladu máčet v převařené studené vodě tři dny.

Pak tekutinu z koleček citronů slijte a vraťte do ní jen citronovou dužinu zbavenou kůry. Pro zajímavější chuť lze přidat ještě dužinu ze dvou oloupaných pomerančů. Vše rozmixujte, získanou kaši přeceďte do čisté nádoby, a pak ještě jednou přes čisté plátno.

Pak už jen do získané tekutiny přidejte lžičku kyseliny citronové a postupně v ní rozpusťte také 3 kilogramy cukru. Získáte hustý sirup, při použití hnědého cukru bude mít krásně medovou barvu. Naplňte do lahví a uchovejte v chladu.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...



Najdete na iDNES.cz