Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

  2:00aktualizováno  2:00
Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké sirupy, tak limonády ochucené ovocem a bylinkami, které žádný přidaný cukr nepotřebují. Nebo ledové čaje, které umí opravdu nakopnout.

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu. Citrony ale můžete použít do domácí limonády bez cukru. | foto: Profimedia.cz

V dětství jsme přes léto vypili litry šťávy, jakmile došla jedna lahev, zaběhlo se do studeného sklípku pro další. Při přebytku některého ovoce je čas od času dělám také, takže už dobře vím, že se v tom sklípku nelíhnou.

Sladkou šťávu už ale doma pijeme spíš výjimečně, raději udělám do skleněné konvice silný čaj s ledem (jak vás zelený čaj postaví i v parnu a dusnu na nohy, zjistěte zde), nebo do karafy s vodou přidám pokrájené čerstvé ovoce a pár snítek bylinek. Vodu příjemně ochutí a navíc to pěkně vypadá, což mnohdy ošálí i dětskou lačnost po sladkém.

Limonádu si navíc můžete udělat třeba i ze salátových okurek, rychlý a jednoduchý recept krok za krokem najdete ve videu (a v článku zde):

Případně vyzkoušejte limonádu kávovou, kombinace povzbuzujícího kofeinu, grapefruitového džusu a ledu je opravdu osvěžující (o přípravě podrobně zde):

Vyzkoušejte citronový sirup podle Hely

Pokud přes tyto široké možnosti přípravy domácích limonád přece jen občas zatoužíte po domácím sladkém sirupu rozpuštěném v ledové vodě, můžete vyzkoušet třeba citronový. Recept jsem vytáhla z e-mailové korespondence s kamarádkou, připravuje se za studena a má osvěžující chuť.

Jak na citronový sirup

Potřebovat budete 1 kilogram chemicky neošetřených citronů, 3 kg cukru (použila jsem nerafinovaný třtinový) a 5 až 7 gramů kyseliny citronové.

Celé citrony namočte na 24 hodin do vody tak, aby byly ponořené. Druhý den převařte 2 litry vody a nechte zchladnout. Citrony nakrájejte na kolečka, zbavte je jadérek a nechte je v chladu máčet v převařené studené vodě tři dny.

Pak tekutinu z koleček citronů slijte a vraťte do ní jen citronovou dužinu zbavenou kůry. Pro zajímavější chuť lze přidat ještě dužinu ze dvou oloupaných pomerančů. Vše rozmixujte, získanou kaši přeceďte do čisté nádoby, a pak ještě jednou přes čisté plátno.

Pak už jen do získané tekutiny přidejte lžičku kyseliny citronové a postupně v ní rozpusťte také 3 kilogramy cukru. Získáte hustý sirup, při použití hnědého cukru bude mít krásně medovou barvu. Naplňte do lahví a uchovejte v chladu.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...



Další z rubriky

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...



Najdete na iDNES.cz