Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

  2:00aktualizováno  2:00
Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké sirupy, tak limonády ochucené ovocem a bylinkami, které žádný přidaný cukr nepotřebují. Nebo ledové čaje, které umí opravdu nakopnout.

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu. Citrony ale můžete použít do domácí limonády bez cukru. | foto: Profimedia.cz

V dětství jsme přes léto vypili litry šťávy, jakmile došla jedna lahev, zaběhlo se do studeného sklípku pro další. Při přebytku některého ovoce je čas od času dělám také, takže už dobře vím, že se v tom sklípku nelíhnou.

Sladkou šťávu už ale doma pijeme spíš výjimečně, raději udělám do skleněné konvice silný čaj s ledem (jak vás zelený čaj postaví i v parnu a dusnu na nohy, zjistěte zde), nebo do karafy s vodou přidám pokrájené čerstvé ovoce a pár snítek bylinek. Vodu příjemně ochutí a navíc to pěkně vypadá, což mnohdy ošálí i dětskou lačnost po sladkém.

Limonádu si navíc můžete udělat třeba i ze salátových okurek, rychlý a jednoduchý recept krok za krokem najdete ve videu (a v článku zde):

Případně vyzkoušejte limonádu kávovou, kombinace povzbuzujícího kofeinu, grapefruitového džusu a ledu je opravdu osvěžující (o přípravě podrobně zde):

Vyzkoušejte citronový sirup podle Hely

Pokud přes tyto široké možnosti přípravy domácích limonád přece jen občas zatoužíte po domácím sladkém sirupu rozpuštěném v ledové vodě, můžete vyzkoušet třeba citronový. Recept jsem vytáhla z e-mailové korespondence s kamarádkou, připravuje se za studena a má osvěžující chuť.

Jak na citronový sirup

Potřebovat budete 1 kilogram chemicky neošetřených citronů, 3 kg cukru (použila jsem nerafinovaný třtinový) a 5 až 7 gramů kyseliny citronové.

Celé citrony namočte na 24 hodin do vody tak, aby byly ponořené. Druhý den převařte 2 litry vody a nechte zchladnout. Citrony nakrájejte na kolečka, zbavte je jadérek a nechte je v chladu máčet v převařené studené vodě tři dny.

Pak tekutinu z koleček citronů slijte a vraťte do ní jen citronovou dužinu zbavenou kůry. Pro zajímavější chuť lze přidat ještě dužinu ze dvou oloupaných pomerančů. Vše rozmixujte, získanou kaši přeceďte do čisté nádoby, a pak ještě jednou přes čisté plátno.

Pak už jen do získané tekutiny přidejte lžičku kyseliny citronové a postupně v ní rozpusťte také 3 kilogramy cukru. Získáte hustý sirup, při použití hnědého cukru bude mít krásně medovou barvu. Naplňte do lahví a uchovejte v chladu.

Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Byt kočce přizpůsobte, aby se cítila jako doma. Jinak ji stresujete

Ze skrýše - v tomto případě z police šatní skříně v předsíni - Zohan vylézá až...

Kočka v bytě je úžasný společník, ale jen pokud je spokojená a cítí se u vás dobře. Vystresované zvíře s nízkým...

Další z rubriky

PORADNA: Jak mám poznat, že dřevo k topení je dostatečně vysušené

Základem je dříví co nejdříve nařezat a rozštípat, o to rychleji bude vysychat.

Pořád se píše, že máme k topení použít dřevo, které má maximálně 20 % procent vlhkosti, píše čtenář Martin. Ptá se, jak...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Topná sezona v paneláku nedělá dobře sliznicím. Pomůže zvlhčovač

Vyšší vlhkost přispívá k lepšímu spánku.

Obyvatelé panelových domů mívají přes zimu problém s příliš suchým vzduchem, jehož relativní vlhkost klesá až pod 30 %....

Najdete na iDNES.cz