Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

  2:00aktualizováno  2:00
Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké sirupy, tak limonády ochucené ovocem a bylinkami, které žádný přidaný cukr nepotřebují. Nebo ledové čaje, které umí opravdu nakopnout.

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu. Citrony ale můžete použít do domácí limonády bez cukru. | foto: Profimedia.cz

V dětství jsme přes léto vypili litry šťávy, jakmile došla jedna lahev, zaběhlo se do studeného sklípku pro další. Při přebytku některého ovoce je čas od času dělám také, takže už dobře vím, že se v tom sklípku nelíhnou.

Sladkou šťávu už ale doma pijeme spíš výjimečně, raději udělám do skleněné konvice silný čaj s ledem (jak vás zelený čaj postaví i v parnu a dusnu na nohy, zjistěte zde), nebo do karafy s vodou přidám pokrájené čerstvé ovoce a pár snítek bylinek. Vodu příjemně ochutí a navíc to pěkně vypadá, což mnohdy ošálí i dětskou lačnost po sladkém.

Limonádu si navíc můžete udělat třeba i ze salátových okurek, rychlý a jednoduchý recept krok za krokem najdete ve videu (a v článku zde):

Případně vyzkoušejte limonádu kávovou, kombinace povzbuzujícího kofeinu, grapefruitového džusu a ledu je opravdu osvěžující (o přípravě podrobně zde):

Vyzkoušejte citronový sirup podle Hely

Pokud přes tyto široké možnosti přípravy domácích limonád přece jen občas zatoužíte po domácím sladkém sirupu rozpuštěném v ledové vodě, můžete vyzkoušet třeba citronový. Recept jsem vytáhla z e-mailové korespondence s kamarádkou, připravuje se za studena a má osvěžující chuť.

Jak na citronový sirup

Potřebovat budete 1 kilogram chemicky neošetřených citronů, 3 kg cukru (použila jsem nerafinovaný třtinový) a 5 až 7 gramů kyseliny citronové.

Celé citrony namočte na 24 hodin do vody tak, aby byly ponořené. Druhý den převařte 2 litry vody a nechte zchladnout. Citrony nakrájejte na kolečka, zbavte je jadérek a nechte je v chladu máčet v převařené studené vodě tři dny.

Pak tekutinu z koleček citronů slijte a vraťte do ní jen citronovou dužinu zbavenou kůry. Pro zajímavější chuť lze přidat ještě dužinu ze dvou oloupaných pomerančů. Vše rozmixujte, získanou kaši přeceďte do čisté nádoby, a pak ještě jednou přes čisté plátno.

Pak už jen do získané tekutiny přidejte lžičku kyseliny citronové a postupně v ní rozpusťte také 3 kilogramy cukru. Získáte hustý sirup, při použití hnědého cukru bude mít krásně medovou barvu. Naplňte do lahví a uchovejte v chladu.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.