Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Co s nadúrodou rajčat. Usušte je a pochutnáte si na nich ještě v zimě

aktualizováno 
Když v létě dozrávají rajčata, je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nechcete ani vidět, ale krvavé plody je hřích vyhodit. Zkuste je usušit a naložit. Pochutnáte si na nich ještě na podzim a na začátku zimy.

Sušená rajčata patří k nejchutnějším pamlskům ze Sředomoří. | foto: Profimedia.cz

Sun dried tomatoes neboli sluncem sušená rajčata patří ve Středomoří k nejdražším suvenýrům. Ale proklatě dobrým, málokdo odolá nepřivézt z dovolené alespoň vzorek..

České sluníčko však není natolik silné a spolehlivé, aby zvládlo to co jižní. Zatímco Řekyně a Italky suší rajčata tři až čtyři dny na střeše, vám pomůže trouba, která navíc práci o pár hodin urychlí.

Jak na to

Hlavně do italské kuchyně

Sušená rajčata použijete místo chipsů u televize, k olivám a ciabattě k uvítání hostů. Uplatníte je hlavně v italské kuchyni – v salátech nebo v sendvičích, do těstovin i na pizzu.

Rajčata použijte spíše pevnější, dužinu a šťávu z nich beztak musíte odstranit.

Plody omyjte a osušte. Odstraňte stopky, překrájejte je na půlky, vydlabejte z nich dužinu, odstraňte semínka a posolte je. Pokud je neposolíte, nic se nestane.

Vyzkoušeli jsme i variantu sušení s dužninou. Rajčátka ale ani v polovině doby nebyla vůbec vysušená.

Použijte spíše pevnější rajčata.

Použijte spíše pevnější rajčata.

Rajčata můžete rozpůlit nebo nakrájet na silnější plátky.

Rajčata můžete rozpůlit nebo nakrájet na silnější plátky.

Mnozí doporučují rajčata před sušením oloupat. Není to ale nutné. Pokud se přesto rozhodnete pro tuto pracnější variantu, na jednotlivých plodech zespodu nařízněte křížek a rajčata ponořte na několik sekund do vroucí vody. Slupka se sama naloupne, nožíkem už jen červené hlavy zcela svléknete.

Rajčata můžete buď rozpůlit nebo nakrájet na silnější plátky, záleží na velikosti hlaviček. Pokud zůstanou větší kusy, budou se sušit déle.

Usušené půlky rajčat
Usušené půlky rajčat i s dužninou

Rajčata můžete sušit vydlabaná nebo i s dužninou, pak ale trvá sušení déle.

Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, nebo ještě lépe na rošt či mřížku. Vložte je do trouby zapnuté na 60 stupňů. Dvířka nezaklapávejte, po celou dobu sušení musí být pootevřena asi na pět centimetrů. Stačí mezi dvířka a troubu zaklesnout dřevěnou vařečku. Cirkulace pomůže vlhkému vzduchu uniknout a rajčata se lépe prosuší.

Celý proces trvá zhruba 10 až 12 hodin.

Jakmile rajčata vychladnou, uložte je do pevně uzavíratelné nádoby a uložte ideálně do chladničky, kde vydrží až půl roku.

Přidat můžete koření podle chuti, třeba i pepř.
Hodí se i jižní bylinky.

Přidat můžete koření podle své chuti, například pepř, jižní bylinky nebo chilli papričky.

Pokud je nechcete jíst sušená, ale naložená v oleji, nastal právě čas na přípravu. Důkladně umyjte menší zavařovací skleničky. Zahřejte olej, nejlépe olivový. Použít můžete ale také slunečnicový.

Sklenici zalijeme olivovým olejem.

Sklenici zalijeme olivovým olejem.

Sušené kousky naskládejte do sklenice a přidejte dle chuti pepř, česnek, bylinky či chilli papričky. Zalijte horkým olejem.

Uskladněte v suchu a temnu.

Ve skleničce zašátrejte až po několika dnech, až budou šťavnaté plody léta zase nasáklé. S konzumací nemusíte pospíchat, vydrží i půl roku.

Vyplatí se to?

Tip

Rajčata můžete připravit i v sušičce na ovoce. Použijte program doporučený výrobcem.

Sklenička sušených rajčat stojí asi 80–150 Kč, nejlevnější prodávají asi za 45 Kč, ale jejich chuť je prachmizerná. Na dvě menší skleničky potřebujete zhruba 15 velkých rajčat (téměř dvě kila). Kilo rajčat koupíte asi za 30 korun (pokud nemáte zahrádku a chtěli byste využít letních nižších cen). Navíc použijete ještě více než deci oleje – kvalitní koupíte asi za 200 Kč za litr. Připočtěte ještě elektrickou energii a zjistíte, že prakticky nevyplatí. Ale máte jistotu, že je ve skleničce to, co tam být má. Olej navíc potom můžete použít třeba do salátu, dodá mu zajímavou chuť a skvělou vůni.

Autoři:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz