Vyplatí se pěstovat ovocné keře. Rajčata a brambory si raději kupte

aktualizováno 
Proč kupovat drahé papriky bez chuti či nahnilá rajčata, která ani jako rajčata nevoní? Spousta lidí začíná zvažovat, zda se vyplatí pěstovat si vlastní zeleninu a ovoce. Pokud zahradničení milujete a máte pro něj prostor, není co řešit. Kdo se v hlíně hrabat nepotřebuje, může si dopřát alespoň vlastní borůvky, maliny nebo rybíz.

Maliny, ostružiny, borůvky, jahody. Kromě těch posledních uvedených je s nimi méně práce než se zeleninou a odmění se vám lahodnou chutí. | foto: Profimedia.cz

Nejenže se lidé po zdražení vajec opět vracejí k chovu slepic (viz článek Slepice do každé rodiny. Jak je chovat krok za krokem). Zdá se, že i domácí pěstování ovoce a zeleniny pomalu slaví svůj návrat.

Motivaci k zahrádkaření zvyšují nejen rostoucí ceny, ale často také bídná chuť a kvalita nabízeného ovoce a zeleniny. Zdaleka ne všechno se ale vyplatí pěstovat doma. Některé plodiny vyžadují příliš péče a vašeho času.

Maliny, rybíz a borůvky na každou zahradu

Obecně se vyplatí pěstovat nenáročné plodiny, které nejsou náchylné k plísním a parazitům a mají krátkou vegetační dobu. Například brambory potřebují spoustu času (rané odrůdy minimálně tři měsíce), mohou je napadnout plísně a celá námaha tak snadno přijde nazmar.

Problémy bývají také s pěstováním rajčat; i když nejsou nijak extrémně náročná,  potřebují pravidelnou zálivku či zaštipování. Můžete zkusit pěstovat balkonová cherry rajčata, ale nákupům rajčat v obchodě se pravděpodobně stejně nevyhnete. Úroda vám možná nevystačí na víc než na dvě rodinné večeře. Právě na reálně vyprodukované množství úrody myslete ještě před začátkem pěstování.

Rajčata dokonce můžete pěstovat i zavěšená "hlavou dolů", nemáte-li vhodnější místo. (Návod a rady k pěstování najdete zde.)

Vypěstované a následně průběžně – například přes celou zimu až do jara nebo dokonce do příští úrody – používané plodiny je potřeba správně uskladnit ve sklepě (brambory, jablka) či na suchém větraném místě (česnek, cibuli). Jen pak vám tyto plodiny vydrží po celou zimu a nebudete je muset nahnilé vyhazovat.
(Rady ke skladování ovoce a zeleniny najdete zde.) 

Lepší chuť mnohým stojí za trochu námahy

Zvýšený zájem o pěstování vlastních plodin potvrzují i zahradnictví. "Nevíme, kam dřív skočit. Lidé teď kupují hlavně borůvky, také maliny a jahody nebo třeba kiwi. Jabloně a hrušně se ale prodávají stále stejně," říká Pavel Beran, majitel Subtropického zahradnictví Kruh.

Řada mladých rodin chce svým dětem dopřát vlastní ovoce.

Řada mladých rodin chce svým dětem dopřát vlastní ovoce.

Nejméně práce a zároveň chutné plody vám opravdu přinesou právě ovocné keře. Maliny, rybíz, angrešt nebo borůvky potřebují minimum péče a jejich úrodu využijete do koláčů, ovocných knedlíků a džemů. Co nespotřebujete, zamrazíte a použijete kdykoliv během zimy. Pokud chcete pěstovat i ovocné stromy, nejvíce užitku by vám měly přinést jabloně a hrušně. (Rady, jak pěstovat borůvky či brusinky najdete zde.)

I některou zeleninu si můžete snadno vypěstovat sami. Pokud zvládnete jednoduchý výsev, můžete se pustit do pěstování mrkve, petržele či ředkviček. Sadbu kedluben, zelí, celeru, salátů, pórku či cuket už si teď nevypěstujete, na to je pozdě, ale právě je ideální čas si ji koupit předpěstovanou. Chcete-li si vyzkoušet i další jednoduše pěstovatelné plodiny, neměly by vás zklamat ani cukety nebo lilky, které se dají v kuchyni mnohostranně využít.

Co se týče bylinek, jejich pěstování je také jednoduché. Přijdou vás sice dráž než ty sušené a nasáčkované, ale chuť je nesrovnatelná. Čerstvá pažitka, kadeřavá petržel, bazalka, oregano, kopr, rozmarýn nebo tymián chutí rozhodně přebijí své sušené "kolegy" ze sáčků. Při správné péči vám vydrží vytrvalé nebo dvouleté bylinky více sezon. (Budování bylinkového záhonu krok za krokem zde.)

Lidé stále chtějí na zahradě spíše odpočívat, nejde o úspory

Návrat zahradničení je už znát dokonce i v nabídce dětských kroužků (Viz článek Aerobik nebo výtvarka už neletí. Teď se děti učí zahradničit) nebo na projektech pěstování zeleniny ve městě (Viz článek Mrkev a rajčata mezi činžáky. Čerstvou zeleninu chtějí mít na dosah).

Motivací není sama o sobě nižší cena ovoce a zeleniny, navíc je tato otázka vzhledem k nutné péči a investicím času a peněz do hnojiv, semínek a sazenic diskutabilní; na zahrádku nejvíce láká duševní odpočinek při práci na zahradě. "Lidé jsou znechuceni dnešní situací. Spíše, než že by pěstovali ovoce a zeleninu z ekonomických důvodů, si chtějí při práci na zahrádce odpočinout," míní Beran.

Že by finance ovlivnily i plány ohledně složení a formy zahrad kolem rodinných zahrad, vyvrací i zahradní architektka Eva Nováková: "Na většině zahrad najdete rybíz či angrešt, ale stále výrazně převažují okrasné části zahrad nad užitkovou."

Uvažujete o pěstování vlastního ovoce a zeleniny?

celkem hlasů: 3620

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 26. května 2012. Anketa je uzavřena.

Už si vlastní plodiny pro potřeby rodiny pěstujete a budete v tom pokračovat i nadále? 2970

Už si vlastní plodiny pro potřeby rodiny pěstujete a budete v tom pokračovat i nadále?

Uvažujete, že se do pěstování vlastního ovoce, zeleniny či alespoň bylinek pustíte sami? 408

Už si vlastní plodiny pro potřeby rodiny pěstujete a budete v tom pokračovat i nadále?

Připlatíte si raději za kvalitní ovoce a zeleninu od přímých pěstitelů? 242

, nebo obětujete svůj čas a pustíte se do pěstování?

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Teď sázejte a na jaře vám zahrada může rozkvést do uklidňující bílé

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka...

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka nejde jen o sněženky či bledule. Z...

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Najdete na iDNES.cz