Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

  10:04aktualizováno  10:04
Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na lehké jídlo s cuketou se hodí. Zvlášť, pokud chcete jíst dobře jako šéf.

Zdeněk Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty (viz rozhovor zde), takže nedělní podvečer vynesl divákům primáckého pořadu Teď vaří šéf! další celodenní menu se spoustou zeleniny a lákavých tipů do kuchyně.

Na snídani to byl avokádový salát se sázeným vejcem, na svačinu právě nudličky z cukety s pečenými a marinovanými houbami, na oběd přírodní telecí řízečky s bramborem, na svačinu koláč z podmáslí s blumami a drobenkou a na večeři vařený filet z mořského vlka se zeleninou a koriandrem.

Jak připravit cuketové nudle a jak je ochutit

Podle Zdeňka Pohlreicha je cuketa skvělá na detox organismu, takže stojí za to zařadit ji do jídelníčku. Ale je také potřeba ji lákavě ochutit.

Fotogalerie

Šéf zvolí kombinaci s houbami, které lze restovat nebo marinovat, případně k cuketovým nudlím zkombinovat obojí jako v tomto receptu. Co se výběru hub týká, zařiďte se podle sezony: v létě či na podzim klidně použijte hříbky, mimo sezonu třeba i hlívu, která je k dispozici kdykoliv během celého roku.

A můžete se vrhnout na přípravu podle šéfa. Krémové neboli pařížské žampiony, stejně jako ty běžné bílé, nakrájí a marinuje ve vyšlehané směsi jablečného octu, olivového oleje, kterou ochutí sušenou bazalkou, pepřem, solí a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Jen čas od času nakrájené žampiony v marinádě promíchá.

Žampiony portobello také nakrájí, na rozpáleném woku na rostlinném oleji osmahne dva stroužky podrceného a pokrájeného česneku a nakrájené šalotky. Přidá portobello, osolí, opepří a dále restuje, prohazuje a míchá.

Pak houby na woku necháte chvíli odpočívat a připravíte si jakési pesto na ochucení cuketových nudlí. Do mističky mixéru nastrouhejte trochu čerstvé citronové kůry, přidejte šťávu z půlky citronu, pokrájejte pár sušených rajčat, přihoďte pár namočených vlašských ořechů a mandlí. Dochuťte pepřem, jemnou solí, kapkou marinády z první várky hub, pokrájený stroužek česneku a promixujte.

Cuketu pokrájejte na nudličky.
Cuketové nudličky přihoďte na wok.
A máte skvělé ořechové pesto na dochucování.
Servírujte se šnitlíkem.

Cuketu pokrájejte na tenké nudle, přihoďte je na wok k orestovaným žampionům, přidejte lžíci pesta, stáhněte z plotny a přimíchejte žampiony v marinádě. Naservírujte na talíř, ozdobte šnitlíkem a můžete si pochutnat na ultralehkých cuketových nudlích s houbami. Ať jsou svačinou nebo obědem.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

Najdete na iDNES.cz