Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

  10:04aktualizováno  10:04
Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na lehké jídlo s cuketou se hodí. Zvlášť, pokud chcete jíst dobře jako šéf.

Zdeněk Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty (viz rozhovor zde), takže nedělní podvečer vynesl divákům primáckého pořadu Teď vaří šéf! další celodenní menu se spoustou zeleniny a lákavých tipů do kuchyně.

Na snídani to byl avokádový salát se sázeným vejcem, na svačinu právě nudličky z cukety s pečenými a marinovanými houbami, na oběd přírodní telecí řízečky s bramborem, na svačinu koláč z podmáslí s blumami a drobenkou a na večeři vařený filet z mořského vlka se zeleninou a koriandrem.

Jak připravit cuketové nudle a jak je ochutit

Podle Zdeňka Pohlreicha je cuketa skvělá na detox organismu, takže stojí za to zařadit ji do jídelníčku. Ale je také potřeba ji lákavě ochutit.

Fotogalerie

Šéf zvolí kombinaci s houbami, které lze restovat nebo marinovat, případně k cuketovým nudlím zkombinovat obojí jako v tomto receptu. Co se výběru hub týká, zařiďte se podle sezony: v létě či na podzim klidně použijte hříbky, mimo sezonu třeba i hlívu, která je k dispozici kdykoliv během celého roku.

A můžete se vrhnout na přípravu podle šéfa. Krémové neboli pařížské žampiony, stejně jako ty běžné bílé, nakrájí a marinuje ve vyšlehané směsi jablečného octu, olivového oleje, kterou ochutí sušenou bazalkou, pepřem, solí a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Jen čas od času nakrájené žampiony v marinádě promíchá.

Žampiony portobello také nakrájí, na rozpáleném woku na rostlinném oleji osmahne dva stroužky podrceného a pokrájeného česneku a nakrájené šalotky. Přidá portobello, osolí, opepří a dále restuje, prohazuje a míchá.

Pak houby na woku necháte chvíli odpočívat a připravíte si jakési pesto na ochucení cuketových nudlí. Do mističky mixéru nastrouhejte trochu čerstvé citronové kůry, přidejte šťávu z půlky citronu, pokrájejte pár sušených rajčat, přihoďte pár namočených vlašských ořechů a mandlí. Dochuťte pepřem, jemnou solí, kapkou marinády z první várky hub, pokrájený stroužek česneku a promixujte.

Cuketu pokrájejte na nudličky.
Cuketové nudličky přihoďte na wok.
A máte skvělé ořechové pesto na dochucování.
Servírujte se šnitlíkem.

Cuketu pokrájejte na tenké nudle, přihoďte je na wok k orestovaným žampionům, přidejte lžíci pesta, stáhněte z plotny a přimíchejte žampiony v marinádě. Naservírujte na talíř, ozdobte šnitlíkem a můžete si pochutnat na ultralehkých cuketových nudlích s houbami. Ať jsou svačinou nebo obědem.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz