Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

  10:04aktualizováno  10:04
Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na lehké jídlo s cuketou se hodí. Zvlášť, pokud chcete jíst dobře jako šéf.

Zdeněk Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty (viz rozhovor zde), takže nedělní podvečer vynesl divákům primáckého pořadu Teď vaří šéf! další celodenní menu se spoustou zeleniny a lákavých tipů do kuchyně.

Na snídani to byl avokádový salát se sázeným vejcem, na svačinu právě nudličky z cukety s pečenými a marinovanými houbami, na oběd přírodní telecí řízečky s bramborem, na svačinu koláč z podmáslí s blumami a drobenkou a na večeři vařený filet z mořského vlka se zeleninou a koriandrem.

Jak připravit cuketové nudle a jak je ochutit

Podle Zdeňka Pohlreicha je cuketa skvělá na detox organismu, takže stojí za to zařadit ji do jídelníčku. Ale je také potřeba ji lákavě ochutit.

Fotogalerie

Šéf zvolí kombinaci s houbami, které lze restovat nebo marinovat, případně k cuketovým nudlím zkombinovat obojí jako v tomto receptu. Co se výběru hub týká, zařiďte se podle sezony: v létě či na podzim klidně použijte hříbky, mimo sezonu třeba i hlívu, která je k dispozici kdykoliv během celého roku.

A můžete se vrhnout na přípravu podle šéfa. Krémové neboli pařížské žampiony, stejně jako ty běžné bílé, nakrájí a marinuje ve vyšlehané směsi jablečného octu, olivového oleje, kterou ochutí sušenou bazalkou, pepřem, solí a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Jen čas od času nakrájené žampiony v marinádě promíchá.

Žampiony portobello také nakrájí, na rozpáleném woku na rostlinném oleji osmahne dva stroužky podrceného a pokrájeného česneku a nakrájené šalotky. Přidá portobello, osolí, opepří a dále restuje, prohazuje a míchá.

Pak houby na woku necháte chvíli odpočívat a připravíte si jakési pesto na ochucení cuketových nudlí. Do mističky mixéru nastrouhejte trochu čerstvé citronové kůry, přidejte šťávu z půlky citronu, pokrájejte pár sušených rajčat, přihoďte pár namočených vlašských ořechů a mandlí. Dochuťte pepřem, jemnou solí, kapkou marinády z první várky hub, pokrájený stroužek česneku a promixujte.

Cuketu pokrájejte na nudličky.
Cuketové nudličky přihoďte na wok.
A máte skvělé ořechové pesto na dochucování.
Servírujte se šnitlíkem.

Cuketu pokrájejte na tenké nudle, přihoďte je na wok k orestovaným žampionům, přidejte lžíci pesta, stáhněte z plotny a přimíchejte žampiony v marinádě. Naservírujte na talíř, ozdobte šnitlíkem a můžete si pochutnat na ultralehkých cuketových nudlích s houbami. Ať jsou svačinou nebo obědem.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.