Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deset geniálních triků pro dokonalé vánoční pečení

aktualizováno 
Cukroví při troše snahy zvládne upéct každý. Jak to ale udělat, aby se o ně hosté prali? Pro rady a zajímavé recepty jsme zašli do kulinářského ateliéru Appetito, kde nám svoje fígle prozradila "profesorka" umělecké cukrařiny Mirka van Gils Slavíková.

Brusinková lahůdka, recept najdete v boxu | foto: Jana Černá

Kurz pečeni má velkou výhodu pro každého, kdo neměl možnost okopírovat všechny fígle maminky a babiček. Dozví se tam finty, které v běžných kuchařkách nenajde. Právě tyto vychytávky ale odlišují průměrný výsledek od mistrovského.

Mirka van Gils Slavíková

My jsme začali klasikou, která nechybí na téměř žádném svátečním stole, tedy vánočkou.

True

Umělecká cukrářka vánočku nepřipravuje z kvásku, ale ze sušeného droždí. "Má jednu velkou výhodu: máte ho vždycky doma a nezkazí se jako čerstvé," směje se Slavíková.

Chce to ale hodně zahřát máslo a mléko. "Ohřívám je společně až na 70 stupňů, těsto je potom krásně teplé a hezky kyne."

True

Do vánočky přidává kromě klasických hrozinek a mandlí i kandované ovoce (nezapomeňte je proprat a poté případně namočit do likéru) a brusinky. Vysvětluje to tím, že spoustě mlsounů vadí hrozinky, ale brusinky už ne. Proto peče i několik vánoček čistě jen z těchto sušených plodů.

Do vánočky kromě klasických hrozinek a mandlí můžete přidat i kandované ovoce

True

Připomíná, že v těstě nesmí chybět sůl. Mouku doporučuje prosít přes síto a tím provzdušnit. "Pokud ale máte robot, není to nutné, protože tuto práci vykoná hnětením za vás," prozrazuje. Do těsta přidává jen žloutky, protože bílek vysouší těsto.

True

Jednotlivá patra spletená z copů doporučuje cukrářka zafixovat špejlemi. Vždycky píchá dvě k sobě křížem. Vánočku Slavíková potírá až těsně před tím, než ji dává do trouby. "Jinak by vejce uschlo a vánočka by pak nebyla krásně lesklá," prozrazuje. Když po upečení štědrovnice, jak se dříve říkávalo vánočce, zchladne, zabaluje ji do alobalu a poté dává ještě do igelitového sáčku.

Vánočka zafixovaná špejlemi

Recept na vánočku

  • 150 gramů másla
  • 80 gramů cukru krystal
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • vanilka
  • balíček sušeného droždí
  • čtvrt litru mléka
  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 gramů hrozinek (brusinek)
  • kandované ovoce
  • 50 gramů citronády
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 gramů oloupaných, opražených mandlí, nahrubo nasekaných
  • trocha strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření
  • oloupané celé mandle na ozdobu

Ohřejte společně máslo a mléko. Prosijte mouku, přidejte do ní droždí a ostatní suroviny a pak i ohřáté máslo s mlékem. Těsto by i po vypracování mělo zůstat teplé, zakryjte ho proto v míse utěrkou. Vánočku nechce kynout. Můžete ji také večer zadělat - pak ale neohřívejte mléko a máslo - a nechat přes noc kynout a ráno ji upéct. Copy zafixujte špejlemi a nechte ještě krátce kynout. Pak potřete vyšlehaným vejcem, na každou část copu položte mandli, nechejte trochu oschnout a ještě jednou potřete vejcem. Pečte při 180 stupních asi hodinu.

True

Cukrářka Slavíková nám poradila i triky pro nepečené cukroví. Doporučuje vybírat vždycky jen ty nejkvalitnější suroviny. "Musíte dávat pozor, aby byly čerstvé. Zpracovávejte je v pokojové teplotě, zabráníte tak sražení," radí.

Sama ráda pracuje při tvarování nepečeného cukroví s čokoládou. "Je tím nejlepším pojidlem," líčí na základě svých zkušeností. Používá ji také na polévání a nejen hořkou, ale i bílou nebo mléčnou.

True

Pokud děláte cukroví s ořechy, je vždycky lepší je předem opražit. Snažte se také využívat vlašské ořechy z předcházejícího podzimu. Dejte ale pozor, aby nebyly žluklé.

True

Slavíková doporučuje připravovat karamel na másle a s medem. Na základě svých zkušeností ví, že se tím zamezí hrudkovatění.

True

Všechny suroviny si připravte na stůl s dostatečným předstihem, aby měly pokojovou teplotu. "Základem je provzdušnění, proto doporučuji všechny sypké suroviny prosít," radí Mirka van Gils Slavíková.

Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny

Dále radí utřít při přípravě pevných těst máslo, cukr a žloutky do pěny. Sama nám ukázala, jak musí pěna vypadat: je světlá, vzdušná, hned byste olízali metličky.

"Příprava těst musí být krátká, ale důkladná," vysvětluje, "abychom těsto nespařili, pak je jako gumové."

True

"Mám pro vás ještě jeden krásný tip. Do kakaových těst přidávejte pomerančovou či mandarinkovou kůru a do bílých těst zase citronovou či limetkovou. Těsto provoníte a dodáte mu zajímavou chuť," prozrazuje svůj další trik, který vám pomůže upéct to nejlepší cukroví.

Strouhání citronové kůry

A jak si poradit s kůrou z citrusů? Slavíková ukazuje skvělý trik. Položte přes ostrou část struhadla kousek pečicího papíru a dobře omytý plod strouhejte přes něj. Poté stačí z papíru nožem ostrouhanou kůru stáhnout.

True

Na pečení cukrářka nepoužívá vanilkový cukr, ale pravou vanilku. "Lusk rozřízněte a tupou stranou nože stáhněte semínka do těsta." Lusk ale nevyhazujte, přidejte ho do lahve s rumem. Tím získáte výrobek dva v jednom - rum s vanilkou. Do pečení se skvěle hodí.

True

Na kurzu pečení vánočního jsme se Slavíkovou připravili i netradiční citronové sušenky a brusinkové bochánky.

"Tyto sušenky se zrodily pro milovníky citronové chuti, možná lépe řečeno citrusové chuti. Místo citronů můžete použít i pomeranč," říká Slavíková. Brusinková lahůdka zase patří k jejím oblíbeným receptům. "Vždycky si říkám, že letos už je péct nebudu a zkusím něco jiného, nakonec ale stejně neodolám a peču je v několikanásobné dávce," uculuje se. Na kurzu jsme jedli brusinkové lahůdky ještě horké, tak byly neodolatelné.

Autoři:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Byt kočce přizpůsobte, aby se cítila jako doma. Jinak ji stresujete

Ze skrýše - v tomto případě z police šatní skříně v předsíni - Zohan vylézá až...

Kočka v bytě je úžasný společník, ale jen pokud je spokojená a cítí se u vás dobře. Vystresované zvíře s nízkým...

Další z rubriky

Na moly platí větrání, čistota a mráz. A také bylinky a nastrouhané mýdlo

Mol šatní (Tineola bisselliella)

Malí šatní motýlci dokážou ve skříni nadělat velké škody. Proto je třeba je zlikvidovat hned, jakmile jejich přítomnost...

Zoologické zahrady jdou příkladem, daly stopku palmovému oleji

Orangutan sumaterský je považován za škůdce palem olejných a na plantážích je...

Společné prohlášení k palmovému oleji, jehož cílem je podpořit přechod k trvale udržitelnému modelu produkce této...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Najdete na iDNES.cz