Dalamánky se jedí "samy".

Dalamánky se jedí "samy". | foto: Marek Burza

Dalamánky ze starého chleba: dokonalá nekonečná recyklace

  • 32
Vyzkoušejte tip, jak zužitkovat všechny ty patky chleba, které zbudou v chlebovce v kuchyni. Každý si raději přiřízne kus čerstvého, a tak se ve spoustě domácností starý chleba hromadí a nakonec skončí v koši.

Ne každý má doma králíky nebo slepice, anebo alespoň poblíž rybník, kde by mohl nakrmit kachny. A tak je možné využít staré suché kousky chleba k výrobě výborných domácích dalamánků.

Postupovat budete stejně jako při výrobě každého jiného těsta. Potřeba je jen starý chleba, droždí, mixér, mouka, případně hrubě namletá sůl či kmín na posypání.

Dalamánky nejsou našim vynálezem, prvně se před lety objevily od "matadorky" serveru Labuznik.com Pampelišky, od té doby kolují internetem. Vyzkoušeli jsme je v praxi pro vás.

Originální recept je mírně odlišný od našeho postupu. Do rozmočení a rozmixované směsi přidává autorka přímo droždí a mouku, po vymíchání směs nechává vykynout. My jsme vsadili na podobný postup, jen do směsi přidáváme kvásek, který jsme nechali z droždí, vody, mouky a cukru vzejít zvlášť. Výsledek asi bude podobný, jen my jsme zašpinili o hrnek víc.

Krok za krokem

Rozmočte staré krajíce a patky. Před mixováním ponorným mixérem ale slijte většinu vody, jinak by směs (budete ještě ředit kváskem) byla zbytečně tekutá a museli byste vmíchávat zbytečně mnoho mouky. Mixujte důkladně, aby směs neobsahovala žádné hrudky nebo celé kousky chleba.

Chleba nechejte rozmočit a důkladně ho pak rozmixujte ponorným mixérem.

Nalámejte droždí, přidejte trochu vlažné vody, lžičku cukru a trochu mouky. A nechejte vzejít, dokud není hrnek plný.

Polotekutou směs vlijte do mísy, přidejte vzešlý kvásek a během míchání dosypávejte hladkou mouku, až vznikne těsto jako na chleba.

Kvásek vlijte do chleba a přidávejte mouku, dokud nevznikne těsto.

Po promíchání nechejte kynout alespoň hodinku.

Mísu pak přikryjte utěrkou a nechejte alespoň hodinku kynout. U dalamánků to není tak složitý proces na několik kynutí, jako když se peče chleba, až těsto zvětší objem, pomoučete si lžíci a vykrajujte bochánky, které vytvarujete na válu.

Na pomoučeném vále formujte bochánky, můžete je i podélně po povrchu proříznout.

Na plechu dalamánky potřete žloutkem.

Posypejte krystalky soli, kmínem, každý podle chuti.

Sázejte je na pečicí papír, každý můžete podélně nakrojit, aby se při pečení pootevřel. Pak je potřete vajíčkem a posypejte podle chuti, nám zachutnal zásyp hrubou solí.

Dalamánky dávejte do rozpálené trouby, aby pěkně vyskočily. Pečte na 200 °C, dokud nezezlátnou, během 20 minut by měly být hotové. Pro kontrolu do nich ostatně určitě budete píchat špejlí – až se na ni těsto nebude lepit, vyhráli jste vynikající pečivo.

Pochybuji, že by z várky něco zbylo, a i kdyby, můžete je použít znovu a zpracovat totožným postupem.