Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba po osmi hodinách už z nich více nedostanete. Hlavní chyba při přípravě podle něj spočívá v tom, že použijete kosti s minimem kolagenu.
Demi-glace se podává k masům.

Demi-glace se podává k masům. | foto: Kulinarskeumeni.cz

Základem omáčky glace a demi-glace je vždy vývar. Můžete udělat kuřecí, telecí nebo hovězí. „Hrozně důležitě je, jaké kosti použijeme. Nikdy nevolte morkové kosti. Naopak volte kosti, které v sobě obsahují hodně želatiny, to jsou hlavně kloubní kosti. Když budete vařit hovězí vývar, volte vždy kosti z mladého býka, který má kosti plné kolagenu,“ radí Jiří Roith, zakladatel unikátního vzdělávacího programu Kulinářské umění, který používají už desítky českých kuchařských škol jako doplněk vyučování k rozvoji schopností studentů.

Pečení kostí

Ideální teplota pro pečení kostí je 180 °C. V běžné troubě je dobré pootevřít dvířka trouby tak, aby se odvedla vlhkost a kosti se v ní nedusily. Při suchém pečení, které trvá tak hodinu, se dosáhne ideální konzistence pro účely tmavého vývaru. Před pečením se doporučuje promnout kosti rostlinným olejem, který usnadní karamelizování cukrů.

Zpočátku se při budoucím vaření vylučuje bílkovina, kterou sesbíráte. Po uvaření je vhodné kosti vyndat, zcedit a vývar co nejrychleji zchladit, aby nezkysnul.

Na kurzu Kulinářské akademie Grosseto byl konkrétnější. Nejlepší kosti jsou z podle něj z oháňky a navíc je kolem ní i spousta masa. Doporučoval i hovězí harfy, což jsou kosti žebra vycházející z páteře. U kuřete je to kuřecí krk, můžete smíchat kuřecí krky s kuřecími kostrami. „Když mi kuchaři hlásí, že jim vývar vůbec neželíruje, nakonec zjistím, že jim místo harf přivezli morkové kosti. Ale z těch nikdy dobrý vývar neuvaříte,“ upozorňuje.

„Když už budete vařit hovězí vývar, je laboratorně změřeno, že po nějakých osmi hodinách už z té kosti víc nedostanete. Takže pokud najdete recepturu, kde se radí táhnout vývar 48 hodin, je to nesmysl. Takže u drůbeže 3–4 hodiny, u telecího 6–8 hodin, u hovězího 8–10 hodin,“ vypočítává.

Jaké poměry

Když si budete dělat takový vývar doma, počítejte na deset litrů vývaru pět kilogramů kostí a asi 12 litrů vody, protože tu zredukujete. Pokud budete chtít vyrobit světlý vývar, dáte do studené vody kosti a vaříte. Pokud tmavý, napřed kosti opečete a pak postupujete stejně.

Když potřebujete 10 litrů vývaru, měli byste použít asi deset procent zeleniny. Vždy by to měla být cibule, mrkev a řapíkatý celer – padesát procent z toho množství připadá na cibuli, zbytek půl na půl na ostatní dvě ingredience.

„Nikdy ne kořenový celer, protože je hodně výrazný a přebije chuť. Ale já osobně dělám jen čistý vývar bez zeleniny, protože ho beru jako polotovar. Mám ho v mrazáku a pak ho beru k dalšímu vaření. Vezmu ho, když chci dělat rizoto, když chci polévku, pak do něj tu zeleninu přidám, když se chystám dělat demi-glace, přidám ji tam až při přípravě,“ říká Roith.

Jak na koncentrát

Vzniklý vývar pak můžete redukovat. Když vezmete litr vývaru a zredukujete ho jeden decilitr, dostanete čisté glace. Redukovat můžete klidně na silný plamen, proces by měl být během hodinky hotový. V žádné fázi přípravy i redukování je třeba vývar nesolit, protože po redukci by byl příliš slaný. Na sůl je třeba myslet až na konci.

Takový vývar po ztuhnutí vypadá jako huspenina, v podstatě je to přírodně vyrobená kostka koncentrované chuti. Můžete si ji zamrazit a používat místo kostky do vaření.

Z glace k demi-glace

Glace samotný je velmi drahý a nákladný na výrobu, to si mohou dovolit jen ty nejdražší restaurace na světě. Proto se vyrábí takzvaný demi-glace, tedy poloviční glace. Je to vlastně sauce espagnole. 

Ta se vyrábí tak, že se orestuje zelenina (poměr viz výše), do ní se orestuje dvojitě koncentrovaný rajčatový protlak (doppio concrentrato) a zalije se vývarem. Pak se přidá černý pepř, česnek, bobkový list a pár svazků plocholisté petržele. Během prováření se vývar zahustí tmavou jíškou z másla a mouky. „Ale pozor, neuděláte omáčku jako do guláše, ale jen trošku hustší šťávu,“ varuje.

Vaříte zhruba hodinu a půl tak na 95 °C, to znamená, že ho jen volně necháte „převalovat“. Klidně můžete do té omáčky přidat i odřezky masa, které necháte opéct. Ve výsledku budete mít třeba litr zredukované španělské omáčky, přidáte litr vývaru, společně necháte zredukovat na polovinu a dostanete demi-glace s medovitou konzistencí.

Jak s ním pracovat dál

Protože je výroba samotná docela zdlouhavá, je vhodné vyrobit si koncentrovaný vývar do zásoby a zmrazit. Když si tedy „desetinový“ vývar nalijete do tvořítek na led nebo do formiček na muffiny, stačí, když je pak rozmrazíte a doplníte chybějícími devíti desetinami vody, a dostanete opět vývar, který pak můžete použít do vaření nebo uvaříte polévku. 

Stejně tak si můžete přetvořit základní demi-glace podle toho, co budete vařit. „Třeba demi-glace s vínem. Zredukujete víno, přilijete základní demi-glace, provaříte, před podáváním přikápnete trochu vína pro chuť a můžete podávat. Anebo, když budete vařit něco se zeleným pepřem, tak si na másle orestujete pepř, přilijete demáč a máte hotovo. Stejně tak i lanýžový nebo podle fantazie,“ radí Roith.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...