Diskuze
Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb
Děkujeme za pochopení.
L53u70k24á31š 25M61u38r11i
Také už přes rok pečeme doma chleba z vyrobeného domácího kvásku. A je super !!! Z obchodu už moc nechutná.
M34i54l32o98š 96K62o78l43m72a24n
Pečení kváskového chleba je dost zdlouhavé, poměrně náročné na postup, kvalitu použitých surovin a hlavně zkušenosti. Nedávno se u nás zastavila manželčina známá, která má s pečením kváskového chleba bohaté zkušenosti a dokonce pořádala i nějaké dvoudenní "školení", jak se to dělá včetně názorného postupu. Den předtím jsem taky pekl chléb a tak došlo i na ochutnávku. Chléb chválila a protože byl krásně vysoký, kyprý a chuťově vyvážený, tak se ptala na detaily. A nyní raním všechny pekaře z kvásku. Chléb byl udělán za pomoci droždí a celá doba včetně kynutí a pečení nepřekročí 4 hod.. Používám žitnou moku kupovanou u nás ve mlýně a Předměřickou hladkou.
F57i53l79i88p 77K21o75š70e68k
Z mých zkušeností má kvásek smysl asi jen ve dvou případech: (1) chci celožitný chléb, kdy to kvasnice z droždí prostě už neutáhnou a těsto tolik nenakyne; (2) chci, aby mi déle vydržel, nicméně doma pečený chléb je stejně rychle pryč :). I když souhlasím, že se to může i malinko projevit v chuti, protože kvásek dává nakyslou chuť, což s droždím nedocílíte.
L44u42d77v42í15k 80G39a41j85d87o83š85í95k
Tak tedy nevím. Pro úplné začátečníky to rozhodně není.
Sám peču chleba skoro 3 roky. Za tu dobu jsem jich upekl už stovky a na postupu je stále co vylepšovat.
Než jsem se dopracoval ke vzhledu a chuti odpovídající aspoň chlebu kupovanému, trvalo to minimálně půl roku. Dnes je ten domácí už nesrovnatelně lepší.
Hlavní přednost domácího chleba je jeho čerstvost. Zakrojit čerstvý, ještě teplý chléb u kupovaného nemáte šanci zažít.
Za ty poslední roky co peču jsem hotový chleba koupil snad 3×.
F13i40l81i89p 52K43o38š22e80k
Jako proč ne, ale ty zmínky o bio a o "chemických" chlebech jsou totálně mimo.
V73o96k80o48u92n 72V81l46a20d49i90m68i66r
Ne tak uplne. Ony ty chleby z nekterych velkopekaren jsou primo vycpany chemii aby uz treti den nezplesnively.
Zkuste nekdy takovy chleba z celozrne zitne a psenicne mouky, kde neni nic jineho nez jeste voda, kvasek a pripadne kmin a koriandr. I za skoro tyden bude jeste vlacny a zadna znamka po plisni.
M91a76r88e92k 25T33o46m56á84š
Škoda že to není státní svátek :-D jinak pečeme jen svůj chleba tak by se to hodilo :-D
D40a58n60a 49S48m16é86k68a41l41o56v63á
Den chlebopečení mám každou sobotu ;-)
Opravdu je to obrovský rozdíl, když si upečete chleba vlastní, oproti kupovaným. A to nepoužívám žádné bio...
L67a80d61i66s86l65a59v 49H77r44ů94z36a
Když se člověk naučí péct chleba doma, může dosáhnout toho, že bude chleba chutnat až tak, jako kvalitní kupovaný. Lépe ale ne, už třeba jen kvůli vybavení, které na pečení používá.
O46s48k15a11r 58K28o15v74a33ř88í66k
Bio .... tomu ještě někdo věří?
P31e86t52r 34B74o59x50a18n
Den Chlebopečení - to je moc
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc
Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...