Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb

První Den domácího chlebopečení připadá na sobotu 23. dubna. Chce podpořit pečení pravého domácího chleba, u kterého přesně víte, z čeho je upečený. Připravili jsme postup, díky kterému zvládne upéct chleba opravdu každý.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LM

L15u72k59á49š 43M91u30r21i

23. 4. 2016 20:59

Také už přes rok pečeme doma chleba z vyrobeného domácího kvásku. A je super !!! Z obchodu už moc nechutná.

2 0
možnosti
MK

Pečení kváskového chleba je dost zdlouhavé, poměrně náročné na postup, kvalitu použitých surovin a hlavně zkušenosti. Nedávno se u nás zastavila manželčina známá, která má s pečením kváskového chleba bohaté zkušenosti a dokonce pořádala i nějaké dvoudenní "školení", jak se to dělá včetně názorného postupu. Den předtím jsem taky pekl chléb a tak došlo i na ochutnávku. Chléb chválila a protože byl krásně vysoký, kyprý a chuťově vyvážený, tak se ptala na detaily. A nyní raním všechny pekaře z kvásku. Chléb byl udělán za pomoci droždí a celá doba včetně kynutí a pečení nepřekročí 4 hod.. Používám žitnou moku kupovanou u nás ve mlýně a Předměřickou hladkou.

0 2
možnosti
FK

F83i61l96i49p 69K18o84š12e75k

23. 4. 2016 21:50

Z mých zkušeností má kvásek smysl asi jen ve dvou případech: (1) chci celožitný chléb, kdy to kvasnice z droždí prostě už neutáhnou a těsto tolik nenakyne; (2) chci, aby mi déle vydržel, nicméně doma pečený chléb je stejně rychle pryč :). I když souhlasím, že se to může i malinko projevit v chuti, protože kvásek dává nakyslou chuť, což s droždím nedocílíte.

4 0
možnosti
LG

Tak tedy nevím. Pro úplné začátečníky to rozhodně není.

Sám peču chleba skoro 3 roky. Za tu dobu jsem jich upekl už stovky a na postupu je stále co vylepšovat.

Než jsem se dopracoval ke vzhledu a chuti odpovídající aspoň chlebu kupovanému, trvalo to minimálně půl roku. Dnes je ten domácí už nesrovnatelně lepší.

Hlavní přednost domácího chleba je jeho čerstvost. Zakrojit čerstvý, ještě teplý chléb u kupovaného nemáte šanci zažít.

Za ty poslední roky co peču jsem hotový chleba koupil snad 3×.

4 0
možnosti
FK

F44i53l44i92p 44K30o47š51e65k

23. 4. 2016 10:41

Jako proč ne, ale ty zmínky o bio a o "chemických" chlebech jsou totálně mimo.

6 1
možnosti
VV

Ne tak uplne. Ony ty chleby z nekterych velkopekaren jsou primo vycpany chemii aby uz treti den nezplesnively.

Zkuste nekdy takovy chleba z celozrne zitne a psenicne mouky, kde neni nic jineho nez jeste voda, kvasek a pripadne kmin a koriandr. I za skoro tyden bude jeste vlacny a zadna znamka po plisni.

3 1
možnosti
MT

Škoda že to není státní svátek :-D jinak pečeme jen svůj chleba tak by se to hodilo :-D

0 0
možnosti
DS

Den chlebopečení mám každou sobotu ;-)

Opravdu je to obrovský rozdíl, když si upečete chleba vlastní, oproti kupovaným. A to nepoužívám žádné bio...

14 0
možnosti
LH

Když se člověk naučí péct chleba doma, může dosáhnout toho, že bude chleba chutnat až tak, jako kvalitní kupovaný. Lépe ale ne, už třeba jen kvůli vybavení, které na pečení používá.

5 1
možnosti
OK

Bio ;-D.... tomu ještě někdo věří?

8 0
možnosti
PB

P19e17t24r 92B26o28x74a59n

23. 4. 2016 0:35

Den Chlebopečení - to je moc

6 0
možnosti
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!