V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

aktualizováno 
Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu hamburgerů do originálního receptu. Burger King of Dublin budou vkládat do zelené housky.

Hamburger King of Dublin se stane nosnou nabídkou probíhající oslavy, která trvá od pátku 17. března, kdy se slaví den svatého Patrika, až do neděle. „Jsme hospoda, která je hodně úzce spjatá s irským pivem Guinness, které u nás čepujeme. A protože se prvně začalo vařit v Dublinu, bylo hned jasné, proč jsme nazvali náš sváteční hamburger King of Dublin,“ vysvětluje majitel restaurace a organizátor každoročního Burgerfestu Zdeněk Střížek.

Fotogalerie

Základem svátečního burgeru je houska, kterou si nechali na zakázku upéct. Od běžné se liší tím, že při zadělávání se používá pivo Guinness a těsto se do zelena dobarvuje přírodním barvivem.

A když se hamburger servíruje, přidávají k němu jako fórek malého panáčka piva jako přílohu. Mimo to se na ochucení hotového burgeru používá omáčka demi-glace, která se před podáváním zastříkne opět Guinnessem, takže se tím vytvoří další stopa tohoto slavného piva v celém jídle.

Jinak se postupuje v podstatě podobně jako při přípravě klasického hamburgeru. Z dvěstěgramového kousku mletého hovězího se vytvaruje placka, která se položí na gril zhruba čtyři minuty po každé straně.

Je třeba přípravu příliš neprotahovat a aby bylo maso upečené medium. Když se totiž hovězí „přetáhne“, vznikne suchá nechutná placka. To ostatně bývá příčinou toho, proč se některým lidem domácí příprava hamburgeru nevede.

Rozkrojená hamburgerová houska se také po řezu opeče a namaže chipotle majonézou, která nese stopu sušených a vyuzených papriček jalapeňo dávající majonéze pikantnost. Na pomazanou housku přijde maso, na které se při přípravě položil ještě plátek pivního sýra a plátek pancetty, tedy italské neuzené slaniny nakládané do soli.

Další vrstvu tvoří plátek bůčku vařeného metodou sous-vide, takže velmi pomalu ve vakuu, který se před podáváním ještě rychle opeče. Pak se sestavička přelije pivním demi-glace, přidá se trocha salátu coleslaw a pórkové trávy. Ta se vyrobí tak, že se pórek nakrájí na velmi tenké nudličky, obalí v mouce a opeče v oleji.

King of Dublin se servíruje na kamenném „prkýnku“ s panákem piva Guinnesse, aby byl požitek dokonalý a dokončil celý příběh svátku svatého Patrika.

V Irsku je Den svatého Patrika státním svátkem, ale populární je v mnoha zemích světa, protože irská komunita je rozptýlená po celé planetě. Poznávacím znamením pro příznivce svatého pastýře, který přinesl do Irska křesťanství, je i zelený trojlístek. Lidé ho v den Patrikova svátku nosí namalovaný na obličeji nebo si jím zdobí oděv. Všeobecně je pro svatého Patrika i Irsko typická zelená barva, což se projevuje zejména nošením zeleného oblečení. Lidé v tento den jedí zelená jídla, například těstoviny nebo zmrzlinu.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz