Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

aktualizováno 
Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu hamburgerů do originálního receptu. Burger King of Dublin budou vkládat do zelené housky.

Hamburger King of Dublin se stane nosnou nabídkou probíhající oslavy, která trvá od pátku 17. března, kdy se slaví den svatého Patrika, až do neděle. „Jsme hospoda, která je hodně úzce spjatá s irským pivem Guinness, které u nás čepujeme. A protože se prvně začalo vařit v Dublinu, bylo hned jasné, proč jsme nazvali náš sváteční hamburger King of Dublin,“ vysvětluje majitel restaurace a organizátor každoročního Burgerfestu Zdeněk Střížek.

Fotogalerie

Základem svátečního burgeru je houska, kterou si nechali na zakázku upéct. Od běžné se liší tím, že při zadělávání se používá pivo Guinness a těsto se do zelena dobarvuje přírodním barvivem.

A když se hamburger servíruje, přidávají k němu jako fórek malého panáčka piva jako přílohu. Mimo to se na ochucení hotového burgeru používá omáčka demi-glace, která se před podáváním zastříkne opět Guinnessem, takže se tím vytvoří další stopa tohoto slavného piva v celém jídle.

Jinak se postupuje v podstatě podobně jako při přípravě klasického hamburgeru. Z dvěstěgramového kousku mletého hovězího se vytvaruje placka, která se položí na gril zhruba čtyři minuty po každé straně.

Je třeba přípravu příliš neprotahovat a aby bylo maso upečené medium. Když se totiž hovězí „přetáhne“, vznikne suchá nechutná placka. To ostatně bývá příčinou toho, proč se některým lidem domácí příprava hamburgeru nevede.

Rozkrojená hamburgerová houska se také po řezu opeče a namaže chipotle majonézou, která nese stopu sušených a vyuzených papriček jalapeňo dávající majonéze pikantnost. Na pomazanou housku přijde maso, na které se při přípravě položil ještě plátek pivního sýra a plátek pancetty, tedy italské neuzené slaniny nakládané do soli.

Další vrstvu tvoří plátek bůčku vařeného metodou sous-vide, takže velmi pomalu ve vakuu, který se před podáváním ještě rychle opeče. Pak se sestavička přelije pivním demi-glace, přidá se trocha salátu coleslaw a pórkové trávy. Ta se vyrobí tak, že se pórek nakrájí na velmi tenké nudličky, obalí v mouce a opeče v oleji.

King of Dublin se servíruje na kamenném „prkýnku“ s panákem piva Guinnesse, aby byl požitek dokonalý a dokončil celý příběh svátku svatého Patrika.

V Irsku je Den svatého Patrika státním svátkem, ale populární je v mnoha zemích světa, protože irská komunita je rozptýlená po celé planetě. Poznávacím znamením pro příznivce svatého pastýře, který přinesl do Irska křesťanství, je i zelený trojlístek. Lidé ho v den Patrikova svátku nosí namalovaný na obličeji nebo si jím zdobí oděv. Všeobecně je pro svatého Patrika i Irsko typická zelená barva, což se projevuje zejména nošením zeleného oblečení. Lidé v tento den jedí zelená jídla, například těstoviny nebo zmrzlinu.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz