Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Deset geniálních triků pro dokonalé vánoční pečení

aktualizováno 
Cukroví při troše snahy zvládne upéct každý. Jak to ale udělat, aby se o ně hosté prali? Pro rady a zajímavé recepty jsme zašli do kulinářského ateliéru Appetito, kde nám svoje fígle prozradila "profesorka" umělecké cukrařiny Mirka van Gils Slavíková.

Brusinková lahůdka, recept najdete v boxu | foto: Jana Černá

Kurz pečeni má velkou výhodu pro každého, kdo neměl možnost okopírovat všechny fígle maminky a babiček. Dozví se tam finty, které v běžných kuchařkách nenajde. Právě tyto vychytávky ale odlišují průměrný výsledek od mistrovského.

Mirka van Gils Slavíková

My jsme začali klasikou, která nechybí na téměř žádném svátečním stole, tedy vánočkou.

True

Umělecká cukrářka vánočku nepřipravuje z kvásku, ale ze sušeného droždí. "Má jednu velkou výhodu: máte ho vždycky doma a nezkazí se jako čerstvé," směje se Slavíková.

Chce to ale hodně zahřát máslo a mléko. "Ohřívám je společně až na 70 stupňů, těsto je potom krásně teplé a hezky kyne."

True

Do vánočky přidává kromě klasických hrozinek a mandlí i kandované ovoce (nezapomeňte je proprat a poté případně namočit do likéru) a brusinky. Vysvětluje to tím, že spoustě mlsounů vadí hrozinky, ale brusinky už ne. Proto peče i několik vánoček čistě jen z těchto sušených plodů.

Do vánočky kromě klasických hrozinek a mandlí můžete přidat i kandované ovoce

True

Připomíná, že v těstě nesmí chybět sůl. Mouku doporučuje prosít přes síto a tím provzdušnit. "Pokud ale máte robot, není to nutné, protože tuto práci vykoná hnětením za vás," prozrazuje. Do těsta přidává jen žloutky, protože bílek vysouší těsto.

True

Jednotlivá patra spletená z copů doporučuje cukrářka zafixovat špejlemi. Vždycky píchá dvě k sobě křížem. Vánočku Slavíková potírá až těsně před tím, než ji dává do trouby. "Jinak by vejce uschlo a vánočka by pak nebyla krásně lesklá," prozrazuje. Když po upečení štědrovnice, jak se dříve říkávalo vánočce, zchladne, zabaluje ji do alobalu a poté dává ještě do igelitového sáčku.

Vánočka zafixovaná špejlemi

Recept na vánočku

  • 150 gramů másla
  • 80 gramů cukru krystal
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • vanilka
  • balíček sušeného droždí
  • čtvrt litru mléka
  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 gramů hrozinek (brusinek)
  • kandované ovoce
  • 50 gramů citronády
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 gramů oloupaných, opražených mandlí, nahrubo nasekaných
  • trocha strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření
  • oloupané celé mandle na ozdobu

Ohřejte společně máslo a mléko. Prosijte mouku, přidejte do ní droždí a ostatní suroviny a pak i ohřáté máslo s mlékem. Těsto by i po vypracování mělo zůstat teplé, zakryjte ho proto v míse utěrkou. Vánočku nechce kynout. Můžete ji také večer zadělat - pak ale neohřívejte mléko a máslo - a nechat přes noc kynout a ráno ji upéct. Copy zafixujte špejlemi a nechte ještě krátce kynout. Pak potřete vyšlehaným vejcem, na každou část copu položte mandli, nechejte trochu oschnout a ještě jednou potřete vejcem. Pečte při 180 stupních asi hodinu.

True

Cukrářka Slavíková nám poradila i triky pro nepečené cukroví. Doporučuje vybírat vždycky jen ty nejkvalitnější suroviny. "Musíte dávat pozor, aby byly čerstvé. Zpracovávejte je v pokojové teplotě, zabráníte tak sražení," radí.

Sama ráda pracuje při tvarování nepečeného cukroví s čokoládou. "Je tím nejlepším pojidlem," líčí na základě svých zkušeností. Používá ji také na polévání a nejen hořkou, ale i bílou nebo mléčnou.

True

Pokud děláte cukroví s ořechy, je vždycky lepší je předem opražit. Snažte se také využívat vlašské ořechy z předcházejícího podzimu. Dejte ale pozor, aby nebyly žluklé.

True

Slavíková doporučuje připravovat karamel na másle a s medem. Na základě svých zkušeností ví, že se tím zamezí hrudkovatění.

True

Všechny suroviny si připravte na stůl s dostatečným předstihem, aby měly pokojovou teplotu. "Základem je provzdušnění, proto doporučuji všechny sypké suroviny prosít," radí Mirka van Gils Slavíková.

Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny

Dále radí utřít při přípravě pevných těst máslo, cukr a žloutky do pěny. Sama nám ukázala, jak musí pěna vypadat: je světlá, vzdušná, hned byste olízali metličky.

"Příprava těst musí být krátká, ale důkladná," vysvětluje, "abychom těsto nespařili, pak je jako gumové."

True

"Mám pro vás ještě jeden krásný tip. Do kakaových těst přidávejte pomerančovou či mandarinkovou kůru a do bílých těst zase citronovou či limetkovou. Těsto provoníte a dodáte mu zajímavou chuť," prozrazuje svůj další trik, který vám pomůže upéct to nejlepší cukroví.

Strouhání citronové kůry

A jak si poradit s kůrou z citrusů? Slavíková ukazuje skvělý trik. Položte přes ostrou část struhadla kousek pečicího papíru a dobře omytý plod strouhejte přes něj. Poté stačí z papíru nožem ostrouhanou kůru stáhnout.

True

Na pečení cukrářka nepoužívá vanilkový cukr, ale pravou vanilku. "Lusk rozřízněte a tupou stranou nože stáhněte semínka do těsta." Lusk ale nevyhazujte, přidejte ho do lahve s rumem. Tím získáte výrobek dva v jednom - rum s vanilkou. Do pečení se skvěle hodí.

True

Na kurzu pečení vánočního jsme se Slavíkovou připravili i netradiční citronové sušenky a brusinkové bochánky.

"Tyto sušenky se zrodily pro milovníky citronové chuti, možná lépe řečeno citrusové chuti. Místo citronů můžete použít i pomeranč," říká Slavíková. Brusinková lahůdka zase patří k jejím oblíbeným receptům. "Vždycky si říkám, že letos už je péct nebudu a zkusím něco jiného, nakonec ale stejně neodolám a peču je v několikanásobné dávce," uculuje se. Na kurzu jsme jedli brusinkové lahůdky ještě horké, tak byly neodolatelné.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Najdete na iDNES.cz