Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deset kroků k ekozahradě

  12:45aktualizováno  12:45
Mít opravdovou ekozahradu neznamená jen nepoužívat chemii. Ta pravá se o sebe stará sama, navíc vám dá zdravé plody v biokvalitě

Zeleninovou a květinovou zahrádku klidně můžete skloubit dohromady. | foto: Profimedia.cz

Bio je posledních pár let stále populárnější. Vše, co má tuto nálepku, se lépe prodává. Pokud i vy přemýšlíte, že by tento punc mohla mít i vaše zahrada, vezměte to z gruntu.

Čtěte v MF DNES

Čochtan je pivo natočené bez pěny, jen pro skutečné znalce

Ve středu 27. dubna čtěte v magazínu DOMA jak založit ekozahrádku, jak uvařit domácí pivo a jaké módní interiérové trendy redakce objevila na veletrhu v Miláně.

Správně založená ekozahrada se stará sama o sebe a příliš vaši péči nepotřebuje (až na prvních pár let, kdy ji musíte založit a dopřát jí nějaký čas, než vyroste). Zároveň se vám odvděčí bujnou přírodou plnou vůní, barev, tvarů i života.

Aby se vám váš plán nescvrkl jen na zákaz používání chemických hnojiv, zkuste se řídit deseti hlavními zásadami, které by měla ekozahrada splňovat. Sestavil je expert na tuto problematiku Jaroslav Svoboda.

1) Druhová pestrost (biodiverzita)

Jedině bujná, rozmanitá vegetace nás zbaví problému s přemnožováním jednotlivých organismů, protože začne fungovat přirozený potravinový řetězec.

2) Nezasahovat víc, než je nutné

V přírodě je vše dokonalé, nic neumírá, jen to mění formu (listí se na jaře vytvoří nové, na podzim odumře a tlením pod stromem zajišťuje stromu a broukům živiny a zadržuje vláhu. Přemění se tak znovu na živou hmotu. Když ho shrabeme, koloběh narušíme a zahrada začne být na naší péči závislá). Ale pozor, je v pořádku uříznout větev bránící nám v chůzi po cestičce a usměrnit přebujelé trvalky.

3) Místo pro člověka

I přírodní zahrada je pořád jen zahrada a člověk je její součástí. Při výběru rostlin proto musíme myslet také na sebe. Chceme zde sedět s přáteli, relaxovat, pěstovat si obživu či pozorovat přírodu?

4) Mnohoúčelovost

Zasadit rostlinu, která plní na daném místě jen jednu funkci, je nevýhodné. Před výsadbou si musíme přečíst popisy rostlin i s jejich funkcemi (některé rostliny přitahují jistý druh hmyzu, jiné odpuzují škůdce atd.). Důležité jsou ty vlastnosti, kterými rostlina obohatí zahradu jako fungující ekosystém.

5) Preferujeme trvalky

Na rozdíl od letniček na podzim neumírají a s věkem rostou do krásy. Výjimkou je jednoletá zelenina, ta ovšem vyžaduje pravidelnou péči.

6) Neryjeme, mulčujeme

Pokud ryjeme či kopáme, ze začátku máme úrodu vynikající, ale většina nevyužitých živin se snadno z narušené půdy odplaví pryč, úrodnost klesá a půdní život vymírá. Mulčujeme-li, pokrýváme půdu organickým materiálem, který do ní vrací živiny a navíc ji brání před vysycháním a růstem plevelů.

7) Chemii ne

Vždy existuje ekologická varianta.

8) Šetříme vodou

Na zalévání používáme dešťovku nachytanou ze střech a opět – zadržet vodu v půdě pomůže mulč.

9) Recyklujeme

Vše, co systém umožňuje. A organický, biologicky rozložitelný odpad patří do kompostu nebo do mulče.

10) Smyslem života je užívat si ho

Zastavme se na své zahradě, načerpejme energii, zeptejme se svých rostlin, zda je vše v pořádku. Jinak nic z toho, co děláme, nemá smysl.  

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.