Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deště nastartovaly houbařskou sezonu: rostou májovky i smrže do omáček

  0:07aktualizováno  0:07
Díky deštivému počasí a příznivým teplotám vylézají v lesích a na lukách první květnové houby. Hojné jsou typické jarní májovky a smrže, v nížinách už se ale objevují i první druhy hříbků. Jak bude vypadat letošní houbařská sezóna, rozhodnou srážky v příštích týdnech.

Čirůvka májovka | foto: www.houbar.cz

"Pokud bude i dál pršet, mohou se houbaři v létě dočkat opravdových houbařských žní," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Svědčí o tom i fakt, že už teď na začátku května se v lesích a na mýtinách objevují první hříbky. Při troše štěstí můžete najít hřib dubový nebo kováře, i když květen ještě pravým časem hřibů není.

Přinesete houby do polévky i na omáčku

Kloboučky typicky jarních lupenatých májovek kralují deštivým květnovým dnům zcela jednoznačně. Objevují se v trávě sadů, zahrad a parků, na okrajích listnatých lesů nebo v křovinách.

Podobné podmínky k růstu potřebuje i závojenka podtrnka, která se často ukrývá pod trnkovým keřem. Houbaři ji mohou najít i při procházce švestkovými nebo meruňkovými sady.

Smrž obecný

Smrž obecný

Chorošovec sírový

Chorošovec sírový

Do polévek i omáček se podle odborníků výborně hodí jarní smrže, ve vlhkých dnech je zvláště hojný smrž špičatý. Na stromech se v květnu začínají tvořit také jedlé plodnice dřevokazných chorošů. Třeba chorošovec sírový labužníci doporučují připravit jako řízek.

Houbaři toužící po plném košíku by se ale podle Landy měli vydat především do Českého krasu, Polabí nebo na Nymbursko. "Houby totiž zatím rostou převážně v nižších polohách, v podhorských a horských oblastech se objeví přeci jen až o měsíc později." uvedl Landa.

Pozor na jedovatou závojenku!

Při sběru závojenek si dejte velký pozor na jedovatou závojenku jarní, která se v trávě objevuje ve stejnou dobu. "Závojenka jarní je křehká hnědavá houba se zašpičatělým kloboučkem," varuje Landa ty, kteří se v závojenkách moc nevyznají.

Autor:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.
Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.