Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Deště nastartovaly houbařskou sezonu: rostou májovky i smrže do omáček

  0:07aktualizováno  0:07
Díky deštivému počasí a příznivým teplotám vylézají v lesích a na lukách první květnové houby. Hojné jsou typické jarní májovky a smrže, v nížinách už se ale objevují i první druhy hříbků. Jak bude vypadat letošní houbařská sezóna, rozhodnou srážky v příštích týdnech.

Čirůvka májovka | foto: www.houbar.cz

"Pokud bude i dál pršet, mohou se houbaři v létě dočkat opravdových houbařských žní," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Svědčí o tom i fakt, že už teď na začátku května se v lesích a na mýtinách objevují první hříbky. Při troše štěstí můžete najít hřib dubový nebo kováře, i když květen ještě pravým časem hřibů není.

Přinesete houby do polévky i na omáčku

Kloboučky typicky jarních lupenatých májovek kralují deštivým květnovým dnům zcela jednoznačně. Objevují se v trávě sadů, zahrad a parků, na okrajích listnatých lesů nebo v křovinách.

Podobné podmínky k růstu potřebuje i závojenka podtrnka, která se často ukrývá pod trnkovým keřem. Houbaři ji mohou najít i při procházce švestkovými nebo meruňkovými sady.

Smrž obecný

Smrž obecný

Chorošovec sírový

Chorošovec sírový

Do polévek i omáček se podle odborníků výborně hodí jarní smrže, ve vlhkých dnech je zvláště hojný smrž špičatý. Na stromech se v květnu začínají tvořit také jedlé plodnice dřevokazných chorošů. Třeba chorošovec sírový labužníci doporučují připravit jako řízek.

Houbaři toužící po plném košíku by se ale podle Landy měli vydat především do Českého krasu, Polabí nebo na Nymbursko. "Houby totiž zatím rostou převážně v nižších polohách, v podhorských a horských oblastech se objeví přeci jen až o měsíc později." uvedl Landa.

Pozor na jedovatou závojenku!

Při sběru závojenek si dejte velký pozor na jedovatou závojenku jarní, která se v trávě objevuje ve stejnou dobu. "Závojenka jarní je křehká hnědavá houba se zašpičatělým kloboučkem," varuje Landa ty, kteří se v závojenkách moc nevyznají.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz