Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deště posledních dní dávají houbařům novou naději

aktualizováno 
V lesích sice roste spousta druhů hub, ale zatím v malém množství. Poslední deštivé dny by to ale podle mykologů mohly zvrátit. Začínají se stále víc objevovat i jedovaté houby.

Holubinka mandlová | foto: houbar.cz

"Zatím to ještě příliš není na houbaření, jen se vždy objeví pár kousků," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Do mykologické poradny proto dosud zamířilo jen minimální množství houbařů.

"Srážek je ale zejména v posledních dnech celkem dost, takže očekáváme, že se situace v růstu hub podstatně zlepší," uvedl Landa.

Houby nyní obvykle rostou v nížinách a rovinách v Polabí, na Mladoboleslavsku nebo v Českém krasu, nejedlé houby však již houbaři našli i na Klíčově v Praze. "Dostali jsme informace, že rostou i v Chuchli a jihozápadně od Prahy," prohlásil Landa.

"K vidění je dost hřibovitých hub – roste hřib kovář, koloděj a hřib plavý," uvedl Landa. Lidé nacházejí také lišky a několik druhů holubinek, třeba mandlovou a namodralou. "Sbírají je, protože jsou dobře poznatelné a nehrozí u nich žádné nebezpečí," míní.

Houbaři by si podle něj již měli dát pozor na jedovaté houby. "Už se objevují některé muchomůrky, brzo to zřejmě bude i muchomůrka zelená a tygrovaná," varoval houbaře Landa.

Autor:


Témata: Jedlé


Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.