Dewii začala vařit s mámou už v dětství. „Bylo to úplně normální. Pomáhala jsem jí vařit a péct, a tím jsem získala základní dovednosti v kuchyni,“ vypráví.
Problém začal, když přešla na vegetariánskou stravu. Protože se nemohla stravovat ve školní jídelně, začala si vařit obědy sama.
Průvodce pořadem Ivo Rafan Traxmandl trošku kroutí hlavou. „Máte nějaké eso v rukávu? Přece tato jídla jsou tak trochu nemastná neslaná,“ ptá se nevěřícně typický masožrout.
Ale Dewii ho vyvede z omylu. „Snažím se kombinovat chutě. Aby tam bylo něco sladkého, kyselého, hořkého i pálivého. Hodně mě baví asijská kuchyně a tam to také tak dělají. A jídla jsou výborná,“ vysvětluje.
Dewii od prostého blogování přešla i k sepisování svých postupů do knížky Veganův průvodce, které ovšem v knihkupectví najdete pod jejím občanským jménem Karolína Rathousová. Měla by sloužit k zorientování se ve veganském světě.
Dewii na ÓčkuCelý rozhovor s Dewii uvidíte v pořadu Drive na Óčku v neděli 23. února ve 22:00. Povídat si s ní bude Ivo Rafan Traxmandl. |
Je rozdělena do devatenácti kapitol, ve kterých se mimo jiné dozvíte základy veganské stravy, tipy pro přechod na tento životní styl, způsoby nahrazení živočišných produktů a nechybí ani seznam živočišných aditiv v potravinách (včetně samostatného seznamu, jejž si můžete vystřihnout).
V podstatě je to shrnutí jejích zkušeností s blogováním a cestou, kterou se sama vydala. Na tuhle knížku navazuje druhá, ve které jde ještě hlouběji. Ekoprůvodce aneb planetu B nemáme nejen radí, jak konzumovat méně ve smyslu množství potravin, ale i ostatního konzumu.
Jako každá moderní blogerka vycítila i Dewii finanční potenciál své práce a zjistila, že by se tím mohla živit. Proto nabízí výživové poradenství a průvodce pro lidi, kteří chtějí změnit styl svého stravování.