Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Koupil recept na dezert z vlasových nudlí, dneska ho v Montrealu živí

aktualizováno 
Návštěva v rodném Hongkongu změnila Johnnymu Chinovi život. Nechal práce účetního a rozhodl se živit jako výrobce tradičního čínského zákusku Dračí bradka, složeného z 8192 dračích vousů.

„Původně jsem pracoval jako účetní. Jenže pak jsem jel navštívit bratra do Hongkongu, kde jsem se narodil. A tam jsem se naučil dělat Dračí bradu a rozhodl jsem se, že ten dezert budu dělat až do konce života,“ vypráví Chin.

„Je to klidná práce a když přijdu domů, můžu klidně spát a neřešit pořád nějaké problémy jako předtím v kanceláři,“ vysvětluje důvody svého rozhodnutí. Předtím pracoval jako finanční a účetní kontrolor a byl na nejlepší cestě si zajistit blahobytný život.

Fotogalerie

Hongkong navštívil v době, kdy už bylo starodávné umění Dračí bradky na pokraji vymření a ovládalo ho jen velmi málo lidí. Od jednoho z nich se podařilo za pět tisíc dolarů recept získat.

To vše se stalo už na konci 80. let minulého století a po pár letech po návratu do Kanady se Chin prezentoval se svým zákuskem spíš jako nositel pokračování tradiční čínské kultury.

Dnes už naučil tomuto umění i své syny. V ulicích montrealské čínské čtvrti předvádějí výrobu vzácného pamlsku a vyrobené kousky pak rozdají dětem po 70 centech, tedy asi po 15 korunách.

Proč to číslo 8 192 v perexu? Vychází to z technologie výroby vousů. „Začínám s cukrem nebo kukuřičným sirupem ve formě gelu. Pak to ponořím do kukuřičného škrobu, vytahuji do vláken a překládám,“ vysvětluje. Takže pak geometrickou řadou dojde k 8192 vláknům, která se natrhají na kousky a plní se sezamem, arašídy, kokosem a čokoládou.

Čínská čtvrť je tradičním místem plném turistů a pro ně je Johnnyho umění velkou atrakcí, takže o zákazníky nemá nouzi. Cenu má minimální, například na letišti v Hongkongu stojí podle jeho slov zákusek čtyřicetkrát více.

.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice
Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice

Domluvit se anglicky nebo francouzsky, než půjde vaše dítě do školy? Za dva nebo tři roky se to opravdu dá zvládnout. Akorát zapomeňte na způsob, jak jste se učila jazyky ve škole. Možná vám totiž vyhovuje úplně jiný typ učení.

Najdete na iDNES.cz