Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na dezert v morkové kosti v soutěži převálcoval konkurenci

aktualizováno 
Přes dvě stovky receptů přišlo do soutěže Jak chutná Praha, která má za cíl znovuobjevit zapomenutá pražská jídla. Z finálové dvacítky vítězně vyšel dezert, jehož základem jsou hovězí morkové kosti. Druhá byla kaštanová polévka a třetí skončily tvarohové taštičky.

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu, s vítěznou porcí | foto: MF DNES

"Až ochutnáte morkové řezy, poznáte, že Bůh existuje." Tímto prohlášením šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka skončilo vyhlášení výsledků soutěže o hledání nejlepšího pražského jídla.

Sladký dezert z morku servírovaný v morkové kosti jednoznačně přesvědčil porotu, která z dvaceti receptů vybírala nejlepší pražské jídlo. Mezi porotci byl například i Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě restaurací Ambiente, nebo guru české kuchyně Jaroslav Sapík.

Morkové řezy

  • 6 ks žemlí
  • 140 g morku
  • morkové kosti
  • 140 g mandlí
  • 140 g cukru
  • špetka skořice
  • 4 ks žloutků
  • 400 ml smetany
  • špetka citronové kůry
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru 
  • 50 ml třešňovice

Z ingrediencí vyrobená směs se plní do kostí a zapéká se na 180 °C, dokud morek nezezlátne. Přesný postup na www.jakchutnapraha.cz.

"Recept, jak udělat morek na sladko, znám z mnoha předválečných i meziválečných kuchařek. Všude se tam objevuje, ale do doby, než nám přišel do soutěže, nepřikládal jsem mu velkou váhu," přiznal Vaněk.

Nakonec ale recept opsaný z kuchařského kalendáře z roku 1921 zabodoval. A pomohl tomu i jeden zásadní detail – způsob servírování. "Když jsme připravovali vítězná jídla, napadlo nás vrátit vyrobenou hmotu zpět do morkových kostí. Vybělili jsme je, vydrhli, vše jsme dali dovnitř a nechali zapéct," vysvětlil novodobou úpravu Roman Vaněk, podle něhož by servírování v bílém rendlíku, jak doporučuje původní recept, tak efektní zdaleka nebylo.

Cílem soutěže Jak chutná Praha je znovuobjevit zapomenutá pražská jídla. Kuchaři s Romanem Vaňkem v čele jich pro finále vybrali dvacet. Recepty do soutěže posílali kulinářští nadšenci na web www.jakchutnapraha.cz.

Vítězné morkové kosti v soutěži Jak chutná Praha

Vítězné morkové kosti v soutěži Jak chutná Praha

Finálovou dvacítku uvařili před hodnocením profesionální kuchaři. V některých případech ale slepě nedodržovali recepty tak, jak byly sepsány na začátku minulého století. "Lidé dnes mají trochu jiné chutě, kterým je potřeba se přizpůsobit. Vliv má i pohled na to, co je zdravé," poznamenal slavný kuchař Jaroslav Sapík.

Odborná porota se vyjádřila, teď má šanci veřejnost. Na stránkách projektu je možné pro nejlepší ze dvaceti finálových receptů hlasovat. Navíc je i šance jednotlivá jídla ochutnat.

"V sobotu ve 14 hodin je začneme nabízet na Staroměstském náměstí. Počítáme s cenou za porci ve výši 50 až 100 korun," řekla Lucie Ramnebornová, ředitelka Pražské informační služby, která byla jedním ze spolupořadatelů akce.

Další možností je restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která už začala vítězný dezert nabízet. Další finálová jídla se časem objeví i v jiných restauracích v Praze.




Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

Jamie Oliver

Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz