Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na dezert v morkové kosti v soutěži převálcoval konkurenci

aktualizováno 
Přes dvě stovky receptů přišlo do soutěže Jak chutná Praha, která má za cíl znovuobjevit zapomenutá pražská jídla. Z finálové dvacítky vítězně vyšel dezert, jehož základem jsou hovězí morkové kosti. Druhá byla kaštanová polévka a třetí skončily tvarohové taštičky.

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu, s vítěznou porcí | foto: MF DNES

"Až ochutnáte morkové řezy, poznáte, že Bůh existuje." Tímto prohlášením šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka skončilo vyhlášení výsledků soutěže o hledání nejlepšího pražského jídla.

Sladký dezert z morku servírovaný v morkové kosti jednoznačně přesvědčil porotu, která z dvaceti receptů vybírala nejlepší pražské jídlo. Mezi porotci byl například i Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě restaurací Ambiente, nebo guru české kuchyně Jaroslav Sapík.

Morkové řezy

  • 6 ks žemlí
  • 140 g morku
  • morkové kosti
  • 140 g mandlí
  • 140 g cukru
  • špetka skořice
  • 4 ks žloutků
  • 400 ml smetany
  • špetka citronové kůry
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru 
  • 50 ml třešňovice

Z ingrediencí vyrobená směs se plní do kostí a zapéká se na 180 °C, dokud morek nezezlátne. Přesný postup na www.jakchutnapraha.cz.

"Recept, jak udělat morek na sladko, znám z mnoha předválečných i meziválečných kuchařek. Všude se tam objevuje, ale do doby, než nám přišel do soutěže, nepřikládal jsem mu velkou váhu," přiznal Vaněk.

Nakonec ale recept opsaný z kuchařského kalendáře z roku 1921 zabodoval. A pomohl tomu i jeden zásadní detail – způsob servírování. "Když jsme připravovali vítězná jídla, napadlo nás vrátit vyrobenou hmotu zpět do morkových kostí. Vybělili jsme je, vydrhli, vše jsme dali dovnitř a nechali zapéct," vysvětlil novodobou úpravu Roman Vaněk, podle něhož by servírování v bílém rendlíku, jak doporučuje původní recept, tak efektní zdaleka nebylo.

Cílem soutěže Jak chutná Praha je znovuobjevit zapomenutá pražská jídla. Kuchaři s Romanem Vaňkem v čele jich pro finále vybrali dvacet. Recepty do soutěže posílali kulinářští nadšenci na web www.jakchutnapraha.cz.

Vítězné morkové kosti v soutěži Jak chutná Praha

Vítězné morkové kosti v soutěži Jak chutná Praha

Finálovou dvacítku uvařili před hodnocením profesionální kuchaři. V některých případech ale slepě nedodržovali recepty tak, jak byly sepsány na začátku minulého století. "Lidé dnes mají trochu jiné chutě, kterým je potřeba se přizpůsobit. Vliv má i pohled na to, co je zdravé," poznamenal slavný kuchař Jaroslav Sapík.

Odborná porota se vyjádřila, teď má šanci veřejnost. Na stránkách projektu je možné pro nejlepší ze dvaceti finálových receptů hlasovat. Navíc je i šance jednotlivá jídla ochutnat.

"V sobotu ve 14 hodin je začneme nabízet na Staroměstském náměstí. Počítáme s cenou za porci ve výši 50 až 100 korun," řekla Lucie Ramnebornová, ředitelka Pražské informační služby, která byla jedním ze spolupořadatelů akce.

Další možností je restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která už začala vítězný dezert nabízet. Další finálová jídla se časem objeví i v jiných restauracích v Praze.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Najdete na iDNES.cz