Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na dezert v morkové kosti v soutěži převálcoval konkurenci

aktualizováno 
Přes dvě stovky receptů přišlo do soutěže Jak chutná Praha, která má za cíl znovuobjevit zapomenutá pražská jídla. Z finálové dvacítky vítězně vyšel dezert, jehož základem jsou hovězí morkové kosti. Druhá byla kaštanová polévka a třetí skončily tvarohové taštičky.

Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu, s vítěznou porcí | foto: MF DNES

"Až ochutnáte morkové řezy, poznáte, že Bůh existuje." Tímto prohlášením šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka skončilo vyhlášení výsledků soutěže o hledání nejlepšího pražského jídla.

Sladký dezert z morku servírovaný v morkové kosti jednoznačně přesvědčil porotu, která z dvaceti receptů vybírala nejlepší pražské jídlo. Mezi porotci byl například i Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě restaurací Ambiente, nebo guru české kuchyně Jaroslav Sapík.

Morkové řezy

  • 6 ks žemlí
  • 140 g morku
  • morkové kosti
  • 140 g mandlí
  • 140 g cukru
  • špetka skořice
  • 4 ks žloutků
  • 400 ml smetany
  • špetka citronové kůry
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru 
  • 50 ml třešňovice

Z ingrediencí vyrobená směs se plní do kostí a zapéká se na 180 °C, dokud morek nezezlátne. Přesný postup na www.jakchutnapraha.cz.

"Recept, jak udělat morek na sladko, znám z mnoha předválečných i meziválečných kuchařek. Všude se tam objevuje, ale do doby, než nám přišel do soutěže, nepřikládal jsem mu velkou váhu," přiznal Vaněk.

Nakonec ale recept opsaný z kuchařského kalendáře z roku 1921 zabodoval. A pomohl tomu i jeden zásadní detail – způsob servírování. "Když jsme připravovali vítězná jídla, napadlo nás vrátit vyrobenou hmotu zpět do morkových kostí. Vybělili jsme je, vydrhli, vše jsme dali dovnitř a nechali zapéct," vysvětlil novodobou úpravu Roman Vaněk, podle něhož by servírování v bílém rendlíku, jak doporučuje původní recept, tak efektní zdaleka nebylo.

Cílem soutěže Jak chutná Praha je znovuobjevit zapomenutá pražská jídla. Kuchaři s Romanem Vaňkem v čele jich pro finále vybrali dvacet. Recepty do soutěže posílali kulinářští nadšenci na web www.jakchutnapraha.cz.

Vítězné morkové kosti v soutěži Jak chutná Praha

Vítězné morkové kosti v soutěži Jak chutná Praha

Finálovou dvacítku uvařili před hodnocením profesionální kuchaři. V některých případech ale slepě nedodržovali recepty tak, jak byly sepsány na začátku minulého století. "Lidé dnes mají trochu jiné chutě, kterým je potřeba se přizpůsobit. Vliv má i pohled na to, co je zdravé," poznamenal slavný kuchař Jaroslav Sapík.

Odborná porota se vyjádřila, teď má šanci veřejnost. Na stránkách projektu je možné pro nejlepší ze dvaceti finálových receptů hlasovat. Navíc je i šance jednotlivá jídla ochutnat.

"V sobotu ve 14 hodin je začneme nabízet na Staroměstském náměstí. Počítáme s cenou za porci ve výši 50 až 100 korun," řekla Lucie Ramnebornová, ředitelka Pražské informační služby, která byla jedním ze spolupořadatelů akce.

Další možností je restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která už začala vítězný dezert nabízet. Další finálová jídla se časem objeví i v jiných restauracích v Praze.




Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.