Digitální termostatické hlavice už nestojí mnoho, měly by se vyplatit - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Digitální termostatické hlavice už nestojí mnoho, měly by se vyplatit

Digitální hlavice lze koupit za ceny od 500 do 2 000 korun podle značky. Teoreticky by měly ušetřit až třicet procent energie k vytápění.

Digitální termostatická hlavice automaticky sníží teplotu v domácnosti, když v bytě nikdo není. | foto: Marek Burza

"Údaj o úspoře ale berte trochu s rezervou. Při regulaci topení nejvíce záleží na tom, jak ji používáte," upozorňuje technický poradce Milan Vítovský ze společnosti Honeywell. Zároveň ale dodává: "Udělá za vás automaticky totéž, jako byste při odchodu do práce ručně přeřídili termostatickou hlavici na radiátoru na nižší teplotu," vysvětluje.

Kam se hodí

Nemá cenu pořizovat digitální hlavice do menšího bytu s plynovým kotlem, jehož obyvatelé mají podobný časový rozvrh. Pak celou regulaci obstará termostat kotle.

Ve větších rodinách to ale funguje jinak. Každý ze členů rodiny má jiný časový harmonogram. Když se například děti vracejí ze školky ve čtyři, potřebuje se vytopit obývák, v ložnici stačí zatopit až v šest, v každé ovšem jinak podle zvyklostí jejího obyvatele. Takže termostat se nařídí na zmíněnou čtvrtou, ložnice se pak hlavicí regulují zvlášť. Z toho je vidět, že není třeba pořizovat ji do každé místnosti, ale jen podle logiky provozu domu.

Postup výměny starého termostatu za nový. Někteří výrobci k hlavici nabízejí i dálkové ovládání.

Hlavice bude dobře fungovat i v bytech s centrálním vytápěním, kde jinak není jiné než manuální řízení možné. "Ale pozor, i když máte poměrové měření spotřeby, výpočet je složitější a liší se dům od domu. Takže i kdybyste skutečně fyzicky ušetřili 30 procent tepla, faktura tomu nebude odpovídat," říká Vítovský.

Co to umí

Digitální hlavice pracuje na stejném principu jako obyčejný termostat k plynovému kotli. Podle typu můžete obvykle zvolit týdenní program, například rozdílný pro všední dny nebo víkendy, případně na každý den zvlášť.

"To je hlavní výhodou. Nejenže je nastavení teploty přesnější než u běžné termostatické hlavice, ale nemusíte myslet na to, že byste ji měli před odchodem z ložnice ztlumit. Když se ve zbytku domu topí a vy neregulujete, zbytečně plýtváte teplem," doporučuje Petr Šimák z pražského hobbymarketu Bauhaus. Podle něho jsou ceny podobné, liší se spíše filozofií programování. Některé je dokonce možné předprogramovat i v počítači a nastavení pak přenést pomocí USB kabelu do hlavice.

Každý den si rozdělíte na několik časových pásem a přiřadíte jim buď komfortní, nebo úspornou teplotu, jejíž výšku si určíte sami. Jediný rozdíl oproti termostatu je v tom, že je elektronika mechanicky napojena na ventil radiátoru.

Redukce zleva: Danfoss, Herz, Myjava, Giacomini

Před koupí je třeba zjistit, od jaké značky máte staré termostatické hlavice a ventily, mívají totiž rozdílný průměr a stoupání šroubení. Na nejběžnější značky (například Honeywell, Heimeier nebo nové Oventropy) není třeba použít redukci. Výrobci digitálních hlavic obvykle buď ještě přibalují redukce, aby šel připojit prakticky libovolný radiátor, anebo je možno je doobjednat, což je stovková záležitost.

Hlavice mají i další zajímavé vychytávky. Například poznají, když budete v ložnici větrat a automaticky se uzavřou, abyste zbytečně netopili do otevřených oken. Pravidelně se také starají o údržbu ventilu – jednou za čas ho i mimo topnou sezonu uzavřou a otevřou, aby nezarezával a měl stále hladký chod.

Mají jedinou nevýhodu: jsou slyšet. V okamžiku, kdy teplotní čidlo zjistí, že je v pokoji zima, má snahu pootevřít ventil. Roztočí se malý motorek a jeho chod společně s převodovkou není úplně neslyšný. Kdo má hodně lehké spaní, mohlo by ho to při spaní rušit.

Hlavici napájejí obyčejné tužkovky, alkalické bez problému vydrží rok i déle. Je ale běžné, že displej s předstihem hlásí nebezpečí vybití. Baterie je totiž třeba vyměnit během několika desítek vteřin, abyste nepřišli o své oblíbené nastavení a nemuseli vše nařizovat znovu.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025