- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
ale dost jednoduchá, kapr je ryba plevelná a laciná, vysoká cena je dána kartelem, který tady kontroluje trh.
Ve státech, jejichž jídelníček tvoří převážně ryby, se všechny ryby které jsou jedovaté, jejich maso smrdí a nebo mají hodně kostí, které se nedají jíst, jsou považovány za ryby "nejedlé" a nedají je ani kočce. Kapr mezi tyto nejedlé ryby patří.
Můj strýc je rybář a cca tři měsíce před Vánoci nám schová tři kapry do speciálního rybníku, který je perfektně čistý. Po třech měsících kapry vylovíme a na talíři nejsou vůbec cítit bahnem nebo čímkoliv. Maso je krásně voňavé..no prostě super!
Jsme tzv. rybí rodina.
Hodně ryb, dva krát, třikrát týdně, mořské plody, ryby sladkovodní i mořské, různě upravené.
Ale kapr fakt ne, pan PR co psal tento článek se snad nebude zlobit, kapra považujeme za rybu v podstatě nejedlou....je to něco jako plevel.
On se musí umět před smažením upravit,nechat aspoň den uležet a pak cítit není...Ale je fakt, že s ostatníma rybama je holt míň práce...
a jako potravina spíše měněcenný. Mám ve svém rybníčku asi 100 kaprů a kapříků, je na ně hezký pohled, ale jíst je nebudu, stejně jako nejím naše žáby. Hlad nemám a nic jiného mně k tomu nedonutí.
Pokud si pochutnám na rybě, je to mořská ryba, v první řadě treska, čili kabeljau. Ta se v Česku už téměř nevyskytuje, kdysi jsem ji zahlédl v Carefouru. Treskovité ryby jsou s treskou sice vzdáleně příbuzné, jejich maso je však šedé a méně dobré chuti. Takže si nakoupím nejlépe v Německu, třeba ve Zwieselu, tam lze koupit i červeného okouna, což je mořská ryba s jemnou chutí. Ještě lepší je platýz, dnes už také skoro vzácný a i v Německu jenom v prodejnách ryb nebo v Metru, to je bratr českého Makra. Na Vánoce jsme posledně upekli lososa, i když je to ryba spíše suchá a nevalné chuti.
Je toto prosím v rámci onoho PR, které jistá agentura dělá za pouhých 150 mega (zakázka od Minist. zemědělství)...???
Nedavno jsem sledoval jeden porad na nejakem nemeckem televiznim kanale. Rikali, ze by Nemci meli omezit konzumaci morskych ryb, ze brzo uz nebudou zadne...ze jsou more vylovena...
Kapr v Tescu před Vánoci - 75 Kč/kg, tak jsem si koupil jednoho i do mrazáku, abych si ho mohl dát i jindy. Protože ty mrazené půlky co se objeví v tom samém Tescu v lednu, stáli minulý rok 220 Kč/kg a v akci pak 180,- Kč/kg. Přitom mraženého lososa kopíte za 110 Kč/kg a spoustu mořských ryb i levněji. Kapr přitom není nějaká luxusní ryba, aby za něj člověk platil tak luxusní ceny. I když si odečtu odpad, tak mi není jasné, kde na cestě z kádě do mrazáku v supermarketu, se ta cena ztrojnásobuje.
Mě vyšel ten očištěný a vykuchaný kapr na nějakých 95 Kč/kg+vlastní práce. Netušil jsem, že práce kapřích řezníků je u nás tak drahá...
Kdyby byl bez kostí, možná bych ho jedl častěji.
Nemám čas a chuť se srát s nějakým vykošťovánim.
je to opravdu chuťově hnusná ryba.
A spousta Čechů se tím sajrajtem dusí z důvodu: "vždyť na vánoce se kapr musí!"