Diskuze
Starý pařez nevypalujte, radši ho odfrézujte nebo nechte zapracovat hlívu
Děkujeme za pochopení.
tommejto
pařezy
Tak já jsem letos doloval pařezy 3, první jabloň byla během deseti minut venku, druhá šla hůř, to byla tak půlhodinka a švestka, ta mi nešla vůbec, tak jsem jí pod ůrovní země usekal sekyrou. Jináč jsem používal metodu krumpáč, rýč, lopata, sekyra a hrubá síla
habr
Re: pařezy
No naši dědové ještě používali velké páčidlo. Respektive dlouhý a silný klasek kterým pařez po okopání a osekání vyvraceli. A vyndavali i dubové pařezy. Třeba proto nešla švestka ven - působila na ní malá síla.
fext
sekera
My jsme to vždycky dělali metodou krumpáč, sekera, lano, a basa piva. Práce to není lehká, ale u Jova, máte to vypotit ve fitku nebo se sekerou v ruce.
kaspi
Slunné místo
no mě se taky moc líbí ta varianta s hlívou, akorát kolega mě upozornil, že pokud je ten pařez na slunném místě, tak se ty houby nechytnou.
A vzhledem k tomu, že je to přesně můj případ, tak mámo obavu, že je to marný boj
Tom Hagen
Jedině bagr
Na chalupě jsem potřeboval vyndat trsy pařezů po lískách a ořešák. Málem jsem na tom s krumpáčem, rýčem, lopatami a sekyrou nechal zdraví, ale za čas se poblíž objevil borec s JCB a za dvě kilča a uvařeného turečka bylo po starostech. Pařezy byly venku za čtvrt hodiny
celim
Re: Jedině bagr
Bohužel je zahrada technikou nepřístupná a tak to asi skončí u té hlívy! Pokud je pravdou, že si libuje jen v odumírajícím dřevu aby mi pak nenapadla tu mojí meruňku.
gagaryn
***
Před tím než začnete pařez likvidovat se přesvědčte, že pařez neobývají lesní skřítkové. Třeba Křemílek nebo Vochomůrka. Na to autor článku také zapomněl upozornit.
opas
Vypálení termitem a hotovo...
Mě se na pařezy osvědčil termit - dá se koupit třeba na Aukru. Vyvrtat desítku díru, nasypat, prskavkou zapálit a půl hodinku počkat, až to vystydne. Zatím je možný cyklus zopakovat o kousek vedle. Zuhelnatělé dřevo se pak ukopne docela snadno...
Kandidát na doživotní ban
Re: Vypálení termitem a hotovo...
Já bych to rovnou navrtal a vrazil do toho trubku dynamitu
Martin Soušek
jak takový pařez vůbec vzniká?
Pařez se přece v zahradě neobjeví jen tak přes noc z ničeho nic! Nějak musí vzniknout. Před pařezem tam nejspíš stál strom. A někdo ho nejspíš uřízl. To je podle mě nejpravděpodobnější příčina vzniku pařezu.
Je potřeba se tedy zamyslet již při pižlání stromu, co s výsledným pařezem. A jesli nebude lepší tam ten strom nechat, ne?
Reeve
Re: jak takový pařez vůbec vzniká?
Vzhledem k vašemu jménu chápu, že máte k souškám kladný vztah, ale věřte, že na zahradě to není nic hezkého, ba ani bezpečného. Uschlý či nenapravitelně poškozený strom je u většiny lidí hlavním důvodem kácení. Druhým nejčastějším je probírka příliš hustého porostu. V obou případech jde o zásah, který je zeleni na pozemku výrazně ku prospěchu.
Ebo
mno..
..a co krumpáč, lopata a sekera ? ... 30minut a pařez je venku i s kořeny.. Jenže to je práce, že ? .. a práce smrdí..
celim
Re: mno..
No já teda nevím, ale pařez ořešáku, který mám na zahradě, tak ten má průměr alespoň 60cm, při snaze jej zlikvidovat jsem se už pěkně zapotil, ztrávil tam již několik hodin a pařez stále vzdoruje. Menších pařezů jsem již vakopal docela dost. Výhodné je, když se ponechá alesň metrový pahýl(pořádná páka při vyviklávání), ale takto tlustý kmen jen tak nevyvikláte a kořeny jsou příliš silné a nechce se mi rozkopat půlku zahrady. No a teď raďte! Udělal jsem zásadní chybu, že jsem to uříz u země. Mohla z toho být třeba noha zahradního stolu, ale takto je jen pro zlost!
bbiinn
6ádné vypalování
Dobrý den, autor tohoto článku nezná přesně asi legislativu, jelikož vypalovaní porostů jwe zakázáno přímo ze zákona a to § 17 odst. 3 písm. e) zákona 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů - O požární ochraně. Takže nevím co tady řeší nějaké otázky ohledně vypalovaní pařezů.
památkář
Re: 6ádné vypalování
Ale pařez není porost a vypalování pařezu není vypalování porostů, tak se uklidni, autor nekecá, dokonce upozorňuje na to, že v některých obcích nelze pařezy vypalovat.... Čti lépe.
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc
Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...