- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
článku by si mohl zpřesnit pojmy co je to pařník, skleník, fóliovník. Pak by nepsal, že se rajčata a další pěstují v pařníku. A že má paprika šlahouny, to jsem dosud nevěděl...
Už někdy v šedesátých letech si nějaká skupina lidí usmyslela, že lidem nechutnají rajčata pro svou (tehdy) pronikavou rajčatovou chuť a šlechtitelé proto začali šlechtit rajčata s chutí méně ostrou. Kam šlechtění došlo, víme skoro všichni. Dají se sice koupit semena rajčat skoro "normálních", ale kdo si je může pěstovat, že?
mne ani jako malovaná nevypadají. Vybrat si normální rajče je velký problém, bohužel v našem krajském městě nejsou žádné tržnice ( i když je vetšina vedení radnice pravicová), takže musíme vybírat jen z těch hnusů, co nám nabízejí hypermarkety, z velké části v německém vlastnictví.
Ale to snad už i ostatním postupně dochází, do jak bludného kruhu se vše dostalo. A předkové dobře věděli, proč v době, kdy není vhodné období pro čerstvou zeleninu a ovoce je třeba dobře zeleninu či ovoce naložit. Čerstvá místní regionální zelenina a ovoce je zdravá, pokud nebude mít ambice být globalizovaná. Totiž i mistní výrobci sází odrůdy bez chutě a zápachu, také podobně švindlují jako ve Španělsku a jinde z daleka, zelenina je příliš urychlovaná, k tomu propaganda v časopisech, televizi, novinách o tom, že jedině čerstvá zelenina v zimě je to pravé ořechové. I v zimě je čerstvá mrkev, ředkev, zelí, brambor, nevím, proč jsme si nechali vymýt mozek tím, že v lednu chceme jahody nebo rajčata a okurky. Je třeba znovu vzít rozum do hrsti a uvažovat racionálně a v zájmu zachování rodu.
Nebojte lidi se už začínají probírat. Napřiklad po 20 letech co se hnali po univerzálních pivech (vařených v některých případech z granulí místo chmelu a geneticky modifikované kukuřice) se vracejí k poctivým pivům z malých pivovarů.
To je tím, že chceme všechno, a to v jakoukoliv roční dobu. Kdybychom jedli podle sezón, bylo by to nejen chutnější, ale ještě bychom byli zdravější. Stačí trocha selskýho rozumu.....ale to se dnes, na rozdíl od těchle umělotin, bohužel moc nepěstuje :-(. Kdo ale jednou ochutnal krásná rajčata vypěstovaná doma na zahradě, už nikdy nechce jinak ;o). A ten chlápek na fotce, ten tam stříká co? No prostě hnus, pak nemáme mít všichni rakovinu...Jak se rakovinou krmíme, tak s rakovinou i do hrobu padáme...
"Takový skleníkový efekt naruby."
To neříkejte nahlas, ještě se toho nějakej chytrák jako Gore v zájmu lidu chytne a kromě solárních elektráren budou všude fólie
Každý, kdo četl psanou předlohu Návštěvníků, ví, že z té tuby se připravovalo amarounové želé. Amaroun byl druh ovoce, který bude (podle textu) vypěstován v budoucnosti. Nikde, pokud vím, nebylo psáno, že to ovoce bude bez chuti.
Co to proboha je? Kde to jde koupit? Jak to chutna? Anebo mysli autor clanku ony amarouny ze serialu Navstevnici? Ale kdo z vas je jedl? vzdyt slo o filmovou fikci potraviny z budoucnosti, takove zele nebo cosi, ktere ma ruzne chuti.... tak jak to ma clovek srovnat?
to jsou teda starosti! :)
http://karelsykora.blog.idnes.cz/c/126228/Jaka-rajcata-konzumujeme.html
doprava. Vítejte v Eu. V zemi kde lobisti určují co bude kdo pěstovat. Na nás zelenina nevyšla.