- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ja si myslim, ze nejvetsi problem genet. upravenych zvirat v tom, ze jakmile tyto "vylepsene" organismy vypustite do prirody, neni zadna cesta zpet. Tu rybu uz z oceanu nikdy nedostanete. Druhy problem je ekologicka rovnovaha, co asi udela dvakrat vetsi predator v prostredi, kde nema co delat...............Podle me, jsou vsechny tyto mutace jen k prospechu potravinarskych firem viz Monsanto v Indii. Lidstvo ani svet je nepotrebuje. Doufam,ze si Americka vlada uvedomi, ze je zde vyssi zajem nez jen profit, uzke skupiny lidi.
jak živočichové, tak i rostliny
Ta větší ryba bude ne 2x, ale nejméně 8x těžší. Rychlost růstu = rychlost objemu a tedy váhy. Nebo se snad rychlost růstu třeba u prasat taky hodnotí na centimetry a ne na váhu?
že zavlekl už existující druhy někam, kam nepatřily.. Kampak asi povede "průmyslová výroba nových druhů"...
jakmile se začne člověk montovat do věcí, který si doteď šéfovala
příroda.., kouká z toho dost značnej průšvih.. Vyléčete a nakrmte
všechny chudé lidi a do pár let nebude na Zemi k hnutí.., přijdou
obrovské války a lidstvo nejspíš začne od začátku.. (pokud přežije)..
Nerozumíme zatím ani těm hodně jednoduchým zákonitostem, ale montujeme se s
přehledem do "vyrábění" nových druhů.. Do toho, co tady vznikalo,
tříbilo se a prosazovalo miliony let.. Ve vývoji života na zemi často
jedna nová větev úplně zlikvidovala jinou.. Není vyloučené, že si (aniž
bychom to věděli) někde zrovna podřezáváme větev..
Proč si tolik lidí myslí (ukazuje to mj. ta anketa), že nám nic jiného než GMO nezbývá???My snad hladovíme? Hladoví Severní a Jižní Amerika? Asie? Austrálie a Oceánie? Nikoliv, a naopak trpíme nadbytkem. Ještě pořád je v popelnicích spousta jídla, nemyslíte? Afrika, to je jiná. Tam ti lidé - mimojiné - mají hlad. Tak co jim šoupnout ty naše nehorázné přebytky? A teď k věci: ten shora zmíněný všeobecný a přesto neopodstatněný názor je přesně to, co nadnárodní koncerny chtějí. Doporučuji VŠEM zjistit si něco o Codex Alimentarius, pochopíte mnohé. Pokud to vydejcháte.
Nevím, jak vypadala kukuřice třeba před tisíci lety, ale určitě jinak než dnes. Toho se dosáhlo šlechtěním (postupnou změnou genů). To znamená, že v podstatě to stejné se stalo s těmi lososy, ale najednou. Ještě jsem neslyšel, že by po kukuřici někdo "zmutoval". Jestli ošetřili, aby se nemohli rozmnožit, tak v tom vidím jenom výhody.
šlechtění je postupný proces, kdy má okolí relativně dost času na to, aby na vzniklé změny zareagovalo. Právě ta rychlost umělého vpravování genů představuje největší riziko.
Ono se modifikují zvířata a rostliny desítky, spíše stovky let a nikdy to nikomu nevadilo. Najednou se tomu začne po novu říkat geneticky modifikované potraviny a všichni už vidí konec světa. Ovčané, proberte se a rozhlédněte se okolo sebe, zjistíte, že většina současných potravin pochází z geneticky modifikované pšenice, kuřat, vepřů, hovězího, atd...
No ono se to taky může vymstít v tomhle případě. Stejně jako se to občas vymstí v rovině normálního křížení či šlechtění...Napadá mne únik do přírody nebo nové druhy nemocí, které najdou v našem novém losůsku pěkný "inkubátor". Všechno je to co by kdyby samozřejmě. Ale to riziko tu je. A stojí ten blbej losos za to?
Spíš opatrnost. Nikdo neví, co to udělá za 50 nebo 500 let. Kdyby tady ta ryba měla být, tak tady je. Vzhledem k tomu, že tu není, tak tady asi být nemá...