- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
ten mixér bych jim omlátil o palici !!
to je moje gusto ale pěkně po domácím zpusobu nemám ráda když ze všech jídel delají hogo fogo a ty mini porce pro vrabce
fakt se mi líbí, jak všichni smetanovou omáčku svorně nazývají svíčkovou!!!!! to jídlo se jmenuje svíčková na smetaně!!!!! svíčková je druh masa!!!! a když i pan Polreich, kterého respektuju napíše recept srnčí svíčková a jako maso tam má kýtu, tak je to opravdu vtipný...nebo k pláči?
A teď si představte, že existují americké brambory, které Američan nezná, o španělském ptáčku a francouzských bramborách ani nemluvě.
by mě zajímalo proč je ta svíčková hlavní představitel české kuchyně, přitom to vlastně není zrovna nic moc
...v kuchyni vede k cíli vždy několik cest, některé jsou dobré, jiné špatné a některé jsou stejně skvělé. Nepochybuju, že bych se utloukl po svíčkové obou těchto pánů a moc rád bych osobně porovnal, který z postupů přidal jídlu jakou kvalitu..
Svickovou omacku mam rada z hoveziho a maximalne z kralika. Srnci bych pouzila na gulas a nebo k sipkove omacce.
A pro zjemnění přidávám makrely. Tak tři.
a vy jste někdy jedli to, co ti dva pánové uvařili??....nejedli, tak nekecejte o tom, že to je hnus a jak můžou tohle dělat s tímhle apod... akorát to pak vypovídá leccos o vás - když to jde, tak to pěkně zkritizuju
Asi tak..... profici jako tihle dva udelaji jidlo takove, ze chutna i tem, co by normalne ten druh jidla nejedli
"svíčková" ze srnčího není ze suché kýty, ale ze srnčího krku. Vařila to už moje babička, a je to paráda. Maso se po zapečení pak krásně rozpadá. Škoda srnčí kýtu máchat v omáčce, ta chce dělat na přírodno. Jinak do svíčkové omáčky nedávám ani náhodou hořčici a dávám rovněž málo mrkve. Zrovna k srnčímu se hodí hodně kořenové zeleniny a málo sladké mrkve, tak aby omáčka byla co nejsvětlejší a nebyla nasládlá ale silné výrazné chutí, jak ke zvěřině patří. Nasládlá hospodská omáčka s nastrouhanou mrkví, to je největší zvěrstvo, co může být. Podobně výborná "svíčková" je ze zajíce, to je taky pohádka. Jó zvěřina, je zvěřina, teda kromě teď na podzim ze smradlavýho daňka, co se prodává všude na podzim po krámech a lidi to kupujou jak blázni
souhlas, z hořtice ve svíčkový mám osypky a protože zvěřina je lepší uleželá, je vlastně nejlepší návod ten od Rettigový.
Já nakládám maso rovnou do pekáče, v kterém ho pak budu péct, prošpikuju, podložím veškerou zeleninou a kořenim a poleju kvalitním máslem a dám do chladna minimálně na 24 hodin, v půlce času jen otočím. Pak se to prostě s podlejváním všechno komplet upeče.
Po vyndání pečeného masa se vyloví koření, což jde snadno i bez "pytlíčku" a vše se rozmixuje rovnou v pekáči, nebo propasíruje do hrnce, zahustí smetanou a přichucuje podle toho, co má kdo rád.
U spousty jídel se vyplatí držet se léty ověřených a často jednodušších postupů, než těch inovovaných
Je to jen slovíčkaření nic víc. "Svíčkova" je vžitý název pro pokrm oficiálně zvaný "Hovězí pečeně na smetaně" která se ze svíčkové nedělá (ale kdysi dávno ano). A taky je "svíčková" jako druh masa. Každý snad chápe že jídlem srnčí svíčkova se myslí jen obměna masa v klasické hovězí pečeni na smetaně.
Doma si samozřejmě dělejte co je vám libo....já mluvím jen o oficiálních technologických normách a termínech.