- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Má úvaha... a v obchodě jsou čertvé? nebo taky ze starého chleba? Recyklované?
Nedávno jsem četla o pečení chleba - skoro každá pekárna do něj přidává vrácený starý rozmočený...http://zdravetipy.blog.cz/1101/kde-koupit-dobry-chleba
Starší chléb omočím ve vajíčku, osmažím, posypu sýrem a ozdobím čerstvou cibulí, paprikou, rajčetem, bylinkami a tím, co je po ruce. Rohlíky nastrouhám na strouhanku nebo udělám semlbábu. Recyklaci pečiva způsobem, uvedeným v článku, považuju za prasárnu.
ale z chlebové strouhanky, ne z rozmočeného chleba. Jen menší tvary. bochník bych raději nezkoušel.
Ty výsledné dalamánky mi přijdou zdrclé, asi špatná práce s kváskem.
uz je v ty carce na povrchu nejakej nazelenalej..
Dnes recept pro troubu,mícháno na program 7 těsto v pekárně
1.těsto sem si umíchala hodně hustý na program 7 těsto a nechala vykynout v pekárně do konce programu
2: těsto po vyndání lepilo,tak jsem do něj vpravila na vále ještě trošku hladký mouky,ale nebylo zas husté příliš, dál to kynulo,ale musí udělat kouli3. práskla sem ho do cedníku se čverečkovými otvory,takový ten klasický socialistický z umělý hmoty(nemám ošatku),nechala kynout další hodinu a kousek,cedník do misky , celý přikrýt utěrkou - až se mi zdálo dost(byly tam dvě lžičky sušenýho droždí)4.Vyhřála jsem troubu na 220C, předehřála tu střední teflonovou remoskovou nádobu (má velikost akorát, nech si ji ukázat v krámě jestli nemáš nebo koukni na net na průměr) - bylo to zhruba z půl kila mouky)5.Práskla tam ze sítka chleba do remoskové nádoby, tošku se tam rozlil
6.Přikryla poklicí a pekla 30 minut,pak poklici sundala7. závěrem potřít horkou slanou vodou.
přesný receptu dodám za chvilku
rozpis receptu
1,5 hrnku vody - začínám 2 polévkové lžíce oleje,1 lžíce polévková octa, dolít vodu
3 hrnky hladké mouky,1 hrnek skládající se z2/3 hladké žitné chlebové, 1/3krupice(stejný pytlík jako mouky)
2 kávové lžičky pískového cukru,2 kávové lžičky soli,2 kávové lžičky sušeného droždí,2,5 kávové lžičky drceného kmínu,2,5 kávové lžičky celého kmínu
po vykynutí v pekárně na program těsto zahustím trošku hladkou moukou na vále,někdy těsto dost lepí po vyndání z pekárny a pak dle postupu výše.Doma mu říkáme cedníkový, podle kynutí v cedníku.Nezbyde z něj ani kůrka.Lze přidat do základního rozpisu i lžíci domácího sádla.Dobrou chuť.
se s tim delat doma, pecivo ze zbytku lze koupit v kazdem supermarketu a jmenuje se to chleba sumava za 17 kacek kilo. Diky silnemu postaveni maj supermarkety nasmlouvane, ze pekarny musi zpet odebrat co se neproda - to 'cerstve' se nakraji a zabali (nejde balit cerstve upeceny chleb) a ten zbytek se pouzije jako zaklad pro novy chleba. Teda pokud jde rikat chleba necemu co nevidelo zitny kvasek a je v tom jen zdibec zitne mouky, protoze bez kvasku nejde z zita pect.
Ale dá, jen nemá tu správnou chuť a vůni po kvasu...
Vidím, že IDnes je informovaný denník. To je již druhý recept tento týden na home made recyklované jídlo. Zád se mi, že pod prahem nás důvěryhodně informujete, že se blíží doba naučit se žrát odpadky.
K receptu můžu říci, že neodpovídá zásadám tzv. sattvické výživy člověka a je to typický produkt Káli Juga. Více informací Vám jistě podá sdružení Hare Kršna.
Ta doba je už dávno tu, stačí se jen porozhlédnout po hyper super marketech. Takové lahůdky, to je panečku lahůdka.
Zasnu, pecivo je z hlediska vlivu na zdravi cloveka jedno z nejhorsich potravin vubec. Protoze jiz po upeceni se zacinaji v nem vyvyjet plisne. Proto jist vzdy co nejvice cerstve pecivo a nejradeji tmave.