Diskuze

Na den jsem byl výčepním: Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce

Když si v hospodě dá host pivo, měl by se mu na stole objevit vychlazený půllitr zdobený pořádnou pěnou. Občas ale místo toho dostane zvětralou tekutinu natočenou pod míru, které spadne pěna před prvním napitím. Zda je točení piva takové umění, nebo to jen výčepní a číšníci občas prostě odfláknou, si na vlastní kůži vyzkoušel redaktor iDNES.cz.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

stupidviewonthematter

18. 9. 2011 12:18
100 hospodských, 100 názorů

To, že pan redaktor točil v jednom podniku, neznamená, že seznal zaručeně jediný správný postup při točení piva.

Neboť (poznatek z letité praxe) každý výčepák, hospodský preferuje něco jiného: pro jednoho je pivo natočené naráz hřích, pro jiného ten jediný správný způsob. Snad jen na té pěně se naštěstí shodnou. (Nemluvě o požadavcích štamgastů ohledně točení.)

A kromě v článku vyjmenovaných obecných faktorů záleží samozřejmě také na druhu piva - co pamatuji, tak základním kritériem při mistrovství v čepování bylo natočení Prazdroje naráz R^ 

A používat "zpátečku" je vcelku barbarství, je to jen akutní výpomoc, když se nedaří. Jinak to jde bez ní.

0 0
možnosti

moje.maličkost

15. 9. 2011 23:45
no teda

No co můžu posoudti, tak v 80% hospod točí pivo jen "po skle" jen aby zákazník nemusel chvilku čekat. U nás na vesnici i v okolních dědinkách sami lidi říkají, že si na pivo raději počkají, jen aby bylo s pořádnou čepkou a ne aby za 10 minut "zkozelo".

0 0
možnosti

Cavaliere

13. 9. 2011 10:40
hm

Hlavně tam nesmí být moc bublinek, to je pak jak sifon, a je jedno jaký pivo to je, protože to nikdo nepozná.

1 0
možnosti

Antonek1

14. 9. 2011 19:08
Re: hm

Moc bublinek je většinou v pivu tlačeném COčkem a točeném narychlo po skle, to se pak neodrazí.

0 0
možnosti

Labia Majora Zemanová

13. 9. 2011 9:06
...

pena je na prd, vadi zejmena v horku v lete, kdyz se chce clovek hned poradne napit

1 0
možnosti

Hairy_ass

15. 9. 2011 16:49
Re: ...

Pěkná jemná "čepice" by u piva být měla, pokud ji nemusíte, tak si pijte anglické typy piv, nebo si u výčepního poručte, ať vám načepuje tzv. čochtana, teda pokud bude vědět, co to je a jak se to dělá.

0 0
možnosti

jazyk v broskvi

13. 9. 2011 8:42
Občas taky točím...

...ale to jen když pana Šípka ( 175kg živé váhy!!! ) z Machnína bolej kolena. S tím mokrym půllitrem je to tak, ešče záleží taky, když se to točí "po skle" na úhlu drženého skla a "zpátečku" dělat nemušym, račejc to pustím na konec krapet z vejšky, nakonec "frknu" do pěny a mam i bublinku! A takovou Plzeň maj jenom Na Pargáně f Pélzni! Ale vono stačí dát si před Plzní jedny Svijany a hned víte co je pivo a co zrzavá voda! Huš sa těším na Chodovar na Bělskou pouť! Japa se máté plzeňácí?;-)

0 0
možnosti

jan.banos

13. 9. 2011 7:21
Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce

Hlavně aby na tom netratili groš, než natočit o trochu víc,

0 0
možnosti

Antonek1

14. 9. 2011 19:07
Re: Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce

Většinou jak je nad míru tak bych se bál co to je za pivo, jestli dotočili některé které stálo dlouho, nebo jestli nedochází bečka to pak moc nepění a snadno se přetočí..

0 0
možnosti

ovalek

13. 9. 2011 6:38
Plzeň je jedenáctka

Pilsner Urquell, německý název našeho "českého klenotu" už nějakou dobu je pouhou jedenáctkou, s 11,6 stupňovitosti, proto se nemůže označovat jako dvanáctka. Ostatně je to prostě ležák, stejně jako mnoho dalších. Například Holba Šerák má 4,7% alkoholu (více nez Pilsner, neplést se stupňovitostí) a je označována jako výčepní. Ještě že máme regionální piva, z těch europatoků se mi zvedá kufr. ;-O

1 0
možnosti

maar-tyn

13. 9. 2011 9:21
Re: Plzeň je jedenáctka

Plzeň má stupňovitost 11,97. Doporučil bych návštěvu některého pivovaru a trošku se v tomto směru něco naučit a ne tady mluvit a stupňovitosti a označovaní piva.;-)

0 0
možnosti