- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
To, že pan redaktor točil v jednom podniku, neznamená, že seznal zaručeně jediný správný postup při točení piva.
Neboť (poznatek z letité praxe) každý výčepák, hospodský preferuje něco jiného: pro jednoho je pivo natočené naráz hřích, pro jiného ten jediný správný způsob. Snad jen na té pěně se naštěstí shodnou. (Nemluvě o požadavcích štamgastů ohledně točení.)
A kromě v článku vyjmenovaných obecných faktorů záleží samozřejmě také na druhu piva - co pamatuji, tak základním kritériem při mistrovství v čepování bylo natočení Prazdroje naráz
A používat "zpátečku" je vcelku barbarství, je to jen akutní výpomoc, když se nedaří. Jinak to jde bez ní.
No co můžu posoudti, tak v 80% hospod točí pivo jen "po skle" jen aby zákazník nemusel chvilku čekat. U nás na vesnici i v okolních dědinkách sami lidi říkají, že si na pivo raději počkají, jen aby bylo s pořádnou čepkou a ne aby za 10 minut "zkozelo".
Hlavně tam nesmí být moc bublinek, to je pak jak sifon, a je jedno jaký pivo to je, protože to nikdo nepozná.
Moc bublinek je většinou v pivu tlačeném COčkem a točeném narychlo po skle, to se pak neodrazí.
pena je na prd, vadi zejmena v horku v lete, kdyz se chce clovek hned poradne napit
Pěkná jemná "čepice" by u piva být měla, pokud ji nemusíte, tak si pijte anglické typy piv, nebo si u výčepního poručte, ať vám načepuje tzv. čochtana, teda pokud bude vědět, co to je a jak se to dělá.
...ale to jen když pana Šípka ( 175kg živé váhy!!! ) z Machnína bolej kolena. S tím mokrym půllitrem je to tak, ešče záleží taky, když se to točí "po skle" na úhlu drženého skla a "zpátečku" dělat nemušym, račejc to pustím na konec krapet z vejšky, nakonec "frknu" do pěny a mam i bublinku! A takovou Plzeň maj jenom Na Pargáně f Pélzni! Ale vono stačí dát si před Plzní jedny Svijany a hned víte co je pivo a co zrzavá voda! Huš sa těším na Chodovar na Bělskou pouť! Japa se máté plzeňácí?
Hlavně aby na tom netratili groš, než natočit o trochu víc,
Většinou jak je nad míru tak bych se bál co to je za pivo, jestli dotočili některé které stálo dlouho, nebo jestli nedochází bečka to pak moc nepění a snadno se přetočí..
Pilsner Urquell, německý název našeho "českého klenotu" už nějakou dobu je pouhou jedenáctkou, s 11,6 stupňovitosti, proto se nemůže označovat jako dvanáctka. Ostatně je to prostě ležák, stejně jako mnoho dalších. Například Holba Šerák má 4,7% alkoholu (více nez Pilsner, neplést se stupňovitostí) a je označována jako výčepní. Ještě že máme regionální piva, z těch europatoků se mi zvedá kufr.
Plzeň má stupňovitost 11,97. Doporučil bych návštěvu některého pivovaru a trošku se v tomto směru něco naučit a ne tady mluvit a stupňovitosti a označovaní piva.