Diskuze

Kuchařka Poklady české kuchyně vás naučí vařit lépe než deset kurzů

Kniha má podtitul Aneb jak to ta babička tenkrát vařila. A protože babička tehdy neměla čas na komplikované vyvařování, je i tato kuchařka plná jednoduchých a velmi srozumitelných návodů na nejtypičtější česká jídla.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Terribor

4. 3. 2012 22:14
babička ideél

Voda byla někdy zavedena v kuchyni, někdy bylo litinové umyvadlo umístěné na chodbě. Běžné mytí rukou po každém úkonu prostě neexistovalo kuchyňské papírové role neexistovaly.  V kuchyni byl také většinou umístěn mycí stůl. Taková točna s dvěma škopky. Mezi škopky byla taková malá prohlubeň kde byl malý škopíček na písek nebo na sodu. Ten stůl byl zpola, nebo většinou zaplněn nádobím. Kdo měl za ušima nacpal špinavé nádobí do dřezů a myl ho když byl čas. Babičky byly na všechno sami. Oba rodiče jsou v práci a bába musela vypravit děti do školy, uvařit, poklidit, nanosit uhlí, po případě vodu atd. Kde tedy braly čas na všechny ty babičkovské speciality kterými se internet a knihkupecké regály jen hemží??

0 0
možnosti

Terribor

4. 3. 2012 22:13
Babička ideál

V kuchyni a potažmo v celém bytě byl takový zvláštní zápach podle toho co se zrovna vařilo a obměn na výběr moc nebylo. V jednom bytě páchlo vařené zelí, v druhém kapusta, ve třetím to páchlo brambory a uprostřed kuchyně se z necek valila mýdlová pára. Babičky byly ušmudlané ve špinavých zástěrách do kterých si stále bez příčiny utíraly ruce. Občas něco zamíchaly na plotně, přiložily jednu či dvě lopatky uhlí, prohrábly pohrabáčem rošt a opět si utřely ruce do zástěry. Pamatuji si jednu bábu (říkali jsme ji babička Méry) která se strojovou pravidelností plivala do uhláku. Strefila se běžne na vzdálenost tří metrů.

0 0
možnosti

Terribor

4. 3. 2012 22:12
Babička ideál

Jsem těsně poválečný ročník a moje babičky jsem nikdy nepoznal. Umřely dřív, než jsem stačil vnímat svět. Zato jsem měl hodně kamarádů a kamarádek, které jsem často v jejich bytech navštěvoval a poznával jejich babičky. Některé byly typu Baba Jaga, jiné o něco vlídnější, ale milou stařenku od Boženy Němcové aby jeden hledal s lucernou. Vesměs to byly neupravené, nevrlé stařeny a velmi lakomé!! Většinou stály u plotny a něco klohnily. Pokračování.

0 0
možnosti

el_salamo

13. 2. 2012 14:39
Zkoušel jsem vepřovou se zelím...

... jako první pokus dopadla slušně. Maso se vyvedlo, šťáva super, zelí trochu sladké na mě - příště míň cukru, ale to už je o individuálních chutích :). Celkově spokojenost, k druhé půlce masa bude špenátek.

0 0
možnosti

fulcrum

12. 2. 2012 11:18
iVšechno

Škoda, že elektronická verze není k dostání i pro ostatní platformy :(

Osobně bych ocenil Andoid...

0 0
možnosti

fulcrum

12. 2. 2012 11:18
Re: iVšechno

...a ještě více Android :D

0 0
možnosti

Fikus 1

8. 2. 2012 10:32
Nemáte s tou knihou někdo zkušenost?

Podle fotografií mi některé omáčky připadají jako uho ze III. cenové. Konkrétně by mně zajímalo srovnání např. z Velkou kuchařkou Viléma Brabce, kterou považiuji za základ domácí české kuchyně. Díky.

0 0
možnosti

lepidlo999

9. 2. 2012 10:41
Re: Nemáte s tou knihou někdo zkušenost?

Nedejte na fotky. Zkouším postupně všechno, protože mně zajímá rozdíl, když roky vařím jiným naučeným postupem od maminky a trošku jinými ingrediencemi. Musím konstatovat, že zatím chutná vše podstatně líp, než když člověk v rychlosti používá papiňák nebo vývar z kostek. Postupy jsou tam krásně popsané, zvládne i naprostý laik, takže podle toho začala vařit i 13letá dcera - rovněž s perfektním výsledkem. Vřele doporučuji R^

0 0
možnosti

japapatramtara

7. 2. 2012 14:36
Dobrá kuchařka

jak už jsem tady před časem psal... kuchařku jsem koupil ten den, kdy vyšel článek, a jsem s ní spokojen. Např včera jsem dělal segedin a i když jsem ho dělal už mnohokrát předtím, tak teprve v této kuchařce jsem se dočetl, že není na škodu přidat mletý kmín, což by mě nenapadlo. Tož jsem zkusil s kmínem a musím říct, že super rada.. fakt to tomu dalo lepší chuť.

0 0
možnosti

lepidlo999

9. 2. 2012 10:42
Re: Dobrá kuchařka

Přesně. Rady babičky u receptů, nemají chybu.

0 0
možnosti

000

6. 2. 2012 18:09
Kupovat kuchařky v době internetu

je docela zbytečné. Vše najdu na různých webových stránkách i s vyobrazením, komentáři, zda jídlo je chutné,  popř. jak ho kdo vylepšil. Je to rychlejší než hledat v kuchařkách. Všechny jsem vyházela, mám jen tu základní od V. Brabce a Kuchařku naší vesnice, Kuchařky nekupuji ani jako dárek, to raději daruji třeba kvalitní olivový olej z řecké prodejny, něbo nějaké jiné dražší přísady na vaření.

0 0
možnosti

Děkanka Katedry Kroupologické

6. 2. 2012 21:47
Re: Kupovat kuchařky v době internetu

Jenze na internetu je spousta mizernych receptu, stejne tak chuti je milion. Zbytecne to neni, pokud je obsah zajimavy. Zda to bude chutne nebo ne a jak ho vylepsit, to je uz na vas.

3 0
možnosti

Cens0r

4. 2. 2012 9:40
Kuchařky

Ve starých kuchařkách se vyžívám, nejlépe z období té první republiky. Člověk by nevěřil, jak byla tehdy česká kuchyně neuvěřitelně bohatá a různorodá. A prakticky všechny kuchařky označující se za úsporné obsahují recepty z kaviáru, lanýžů, lososa, italských sýrů a dalších delikates:)

Zajímalo by mě, co tu českou kuchyni zabilo (či minimálně omráčilo), když ty skvělé kuchařky vycházely i za protektorátu. Komunismus přece nemůže zničit lásku lidí k dobrému jídlu, ne?

Možná za to může (ne)dostupnost potravin v onom období...

2 0
možnosti

Petrik73

4. 2. 2012 15:42
Re: Kuchařky

Proboha, neidealizujte si první republiku. Všichni sd cpali lososem a kaviárem :-)

0 0
možnosti

amater68

3. 2. 2012 11:24
Pěkná knha, ale

Zabít vydavatele za to malé a hlavně šedivé špatně čitelné písmo. Vypadá to, jako když dochází v tiskárně toner !

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země

19. března 2024

Vysíláme „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...