Diskuse k článku
Jíme zkvašenou sóju i shnilé mléko. Odhalování záhad nechutnosti
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
Děkanka Katedry KroupologickéJiny kraj, jiny mrav a jine jidloEtiopsky chleb injera ci chorizo nepatri mezi nejdesivejsi, gravlax je uz pro silnejsi natury a zbytek? Radeji na to nemyslet. Proste jime to, na co jsme zvykli a obcas jsme schopni si zvyknout na neco jineho. Ne vzdy to vsak jde. Kolikrat uz bylo toto tema recyklovane? Nechce se mi hledat v analech hobby a Idnesu, ale podobne clanky se objevuji rok co rok. |
![]() |
YesnameJednou jsemv Olomouckých syrečkách taky objevil mrskající se červíčky. Tak to jsem fakt nedal. A přitom to prej vůbec není špatný. |
![]() |
peanutkaRe: Jednou jsemJeštěže Olomoucké syrečky neexistují, že. Už jenom slovo syrečky mně osobně třeba přijde odporné, neb to byly jsou a budou tvarůžky. |
![]() |
TDWŠkolní děs !Máte pravdu, školní jídelny dovedly dětem znechutit jídlo. Já si pamatuju jak jsem kdysi musel pozřít bledé kuře, stehno, polité nějakým mastným sajrajtem, nejspíše žluklým máslem. Od té doby jsem se pečenému kuřeti vyhýbal... Nebo kdysi jsem musel sníst karbanátek, dohlížela na mě jinak docela pohodová paní učitelka ale byl to hnus... Navíc mám pocit že to bylo na škole v přírodě. |
![]() |
Tryskomys MufRe: Školní děs !Jediný důsledek toho, že u okénka stála učitelka-policajt bylo to, že jsme nepoživatelné kusy jídla házeli pod stoly, při tužší konzistenci (buchty apod.) strkali do kapsy a vyhodili venku. |
![]() |
Achille VolfoniRe: Ještěže v těch párcích z Lidlu za 5,90 nemá co kvasit.chodíte tam?....jen že máte takový přehled o ceně a kvalitě |
![]() |
ivošRe: Ještěže v těch párcích z Lidlu za 5,90 nemá co kvasit.VY nedostáváte reklamní letáky? Já že nemáte přehled, zato ho kritizujete u jiných. |
![]() |
Zefram Cochranekdyž si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,srážení, sýření, dfermentace, plísně a ušlechtilé plísně ... Vše probíhá chemicky a biochemicky úplně za jiných podmínek a s jinými kulturami (bakteriálními, kvasinkovými, houbo-plísňovými ...). To by se i o pivu či chlebu dalo psát jako tepelně opracovaných o shnilých rostlinách (kvasinky). Víno jsou asi také shnilé bobule (opět kvašení). Prostě někdo si neuvědomuje ani základní rozdíl mezi hnilobnými procesy a jinými procesy. Nepopírám, že některé procesy při výrobě "extrémně exotických" potravin mohou být i hnilobné, ale házet vše do pytle "shnilé potraviny" je fakt tupozraké bez širší znalosti biotechnologií. Prostě hlavně napsat něco bulvárně křiklavého a šokujícího co se bude dobře prodávat. Já třeba za sebe musím poznamenat, že syrečky (tvarůžky) dnes již méně smrdí, ale mají také menší chuťovou výraznost (ke škodě věci). A mimochodem, gravlax mi nepřipadá shnilý, je naložený a fermentovaný. |
![]() |
O.SindlerRe: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,Vždycky si je můžete nechat dojít doma. Jde to nechat být až do stavu, kdy jdou snadno namazat ne chleba :-D. |
![]() |
O.SindlerRe: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,Ty tvarůžky myslím. |
![]() |
síma25Re: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,Jj, akorát na ně nesmíte zapomenout, při tom jejich docházení, nebo vám přijdou naproti |
![]() |
Lev----z__RožmitáluRe: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,jednou jsem jedl týden prošlý a to byl nářez cítil jsem je v puse ještě několik dní i přes zubní hygienu |
![]() |
Lev----z__RožmitáluRe: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,to už nějakou dobu nejde spíš uschnou |
![]() |
Jsem v JečnýRe: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,Tvargle zabila EU. Ostatně jako spoustu jiných věcí |
![]() |
TriswsRe: když si někdo plete pojmy s dojmy - hniloba, kvašení,Gravlax opravdu není fermentovaný, k denaturaci bílkovin dochází působením vysoké koncentrace soli a cukru, fermetnace zaručeně neprobíhá, v daném osmotickém prostředí by něco pro fermentaci použitelného moc dlouho nepřežilo |
![]() |
fitzieježíš...já věděla, proč mi jako dítěti sýry nechutnaly. odpor k plesnivým sýrům jsem překonala až v dospělosti. shnilé maso na své pochopení stále čeká... |
![]() |
Radek-334Pocit nechutnosti je totiž emocí, které se během životateprve učíme, Takže vlastně naše supermarkety nás vlastně vzdělávají... |
![]() |
zerafJinej kraj jinej mravaneb jak pravila babička:" Proti gustu žádnej dišputát". |
![]() |
Jsem v JečnýOdhlalování záhad nechutnosti? Tak to bych očekával spíšnějaké informace o nepoživatinách vydávaných za potraviny našimi Tesci, Kauflandy, Interspary, ... |
![]() |
_xprim01_Oloumoucké tvarůžkytaky můžou být pro cizince docela chuťovka. Jinak přestože jsou chutné, někteří lidé mohou mít problémy s jejich trávením, ale stejně myslím, že v porovnání s jídly zbytku světa je to ještě hodně slabé. |
![]() |
peanutkaRe: Oloumoucké tvarůžkyJá pořád nevím, co proti nim všichni mají. Takový Romadur podle mého "smrdí" daleko víc. Jinak všichni cizinci, kterým jsem měla tu čest tuhle naší specialitku předložit, se olizovali až za ušima a žádná následná "potíž" nikdy nenastala. |
![]() |
meerkatmuze si to byt nechutne, jak chce,pokud to cloveku nemuze uskodit. Ja se obcas divam v televizi na "Nothing to declare", coz je porad nataceny na letistich v Australii, kde mimo jine ukazuji i to, co vsechno si lide vozi s sebou vzit jako delikatesu. Nejhorsi jsou Asiati, ti jsou schopni privezt i susene krysy. Protoze jsou Australani velice opatrni na to, aby se k nim nedostala nejaka nova bakterie nebo nemoc, tak jim samorzejme 90% z tech hnusu zabavi a znici. Ona totiz neni nahoda, ze vznik novy epidemickych viru byl lokalizovan prave Asii. A ja si myslim, ze je to prave z toho, co vsechno dokazou dat do pusy. |
![]() |
Zefram CochraneRe: muze si to byt nechutne, jak chce,ehm k těm novým virulentním kmenům bych na prvním místě spíše jmenoval Africký kontinent. Ovšem v době dnešních biotechnologií, kdy farmaceutické koncerny vyvíjejí léky na dosud neexistující mutace a variace a potom nemají využití pro milionové investice, no těžko říci kde co vzniklo ... (nechápejte to tak, že jsem milovníkem teorií o spiknutí, jen sleduji co se děje) |
![]() |
OOOOKMě přijde nechutnépřebírání článků z jiných webů, bez jakékoliv vlastní invence |
![]() |
StaneaRe: Mě přijde nechutnéSouhlas. Bych myslela, ze americká akademička Rachel Herz by si mela radsi jit dat nekam hamburger, protoze ona by byla ta posledni, ktera ma k dobremu jidlu co rict. Jenze to uz je dnes moda. Otevru Cz televizi, slysim jen co Amerika a Anglie, chci si precist noviny, jenze kdyz vynecham co Amerika a co Anglie, nezbyde skoro nic. O jinych castech sveta chybeji znalosti. Asi. Nebo cim to je? |
![]() |
libedejroznecje zajímavéže jsem článek na toto téma četl včera už jinde... ty internety se opakují |
![]() |
Inkvizitor JohnyRe: je zajímavéNojo, holt je vydavatelem Mafra. Akorát tomu daj jinej název, aby to vypadalo, že jsou to jiné noviny |
![]() |
The PatriotNe, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:en.wikipedia.org/wiki/Surströmming youtube.com/watch?desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DvcnfEVqNdoA&v=vcnfEVqNdoA&gl=US |
![]() |
FreeBirdRe: Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:Neni, ten hakarl je horsi, surstroming jim nekolikrat za rok, ale toho islandskeho zraloka jsem se pokusil spolknout jen jednou |
![]() |
popenecRe: Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:nám islandský žralok chutnal, ale jedli jsme ho na terase a seděli po větru... |
![]() |
Zmuda, zelena gumaRe: Ne, toto je nejhnusnějši nejsmradlavější jídlo na světě:Ále, zas tak hrozné to není. |
![]() |
TriswsGravlaxGravlax není fermentovaný/"shnilý", ale studeně marinovaný ve směsi cukru soli, kopru a dalších bylin a koření dle vlastní chuti. |
![]() |
dvakratzabanovanylajosRe: Gravlaxnevim v cem to je marinovany, ale mel jsem moznost si k tomu cuchnout, odvahu ochutnat jsem nenasel. |
![]() |
FreeBirdRe: GravlaxRecept: 2 lososi file s kuzi. smichejte pul na pul hrubou morskou sul s cukrem smes vetrete do file, z masite strany. posypejte koprem och nekdo dava i na hrubo rozdrceny pepr dve file se polozi tema masityma stranama k sobe, poradne se zatizi a ulozi na 3-4 dny do chladu (ja to davam do kybliku, nekdo do misy) pak se nakraji na tenke platky a ji. vubec to nesmrdi a je to pochoutka. ty pachnouci rybicky jste si asi spletl se surstromingem ktery se sklada z malych sledu s pridanim trochu soli a ktere kvasi. Smrdi to ale jist se to da. |
![]() |
FreeBirdRe: GravlaxVubec nic spatneho. Chutna to lepe nez uzeny losos a sushi ryba a zadny zapach z toho nelze citit. Tady v obchodech se prodava baleni po 200g tenkych platku. Kdyz jedu na Vanoce do Ceska tak to vozim znamym jako darek. |
předchozí | 1 2 | další |