Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P56a97v26e59l 64O31d59r59a33z64i92l 6264909567590

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?nid=11327&docid=1045223&chnum=2

Malé pojednání odborníků, opět se poněkud rozcházejí s kuchařem - samoukem p. Vaňkem.

0/0
18.2.2013 14:54

P35a37v38e67l 46O14d28r93a85z45i42l 6554819957300

A jedna malá citace (zdroj: prozeny.cz)

"Olivový olej patří díky jeho složení spolu s olejem řepkovým k tepelně nejstabilnějším a přitom zdravým. A možná budete překvapení, že konkrétně na smažení je lepší olivový olej z pokrutin (často jej najdete pod označením pomace) než extra panenský (extra virgin) – ten totiž nebývá z chuťových důvodů zdaleka tak důkladně filtrovaný a jemné částečky v něm mohou způsobit přepalování. „Z výživového hlediska jsou na tom, ať už prodejci tvrdí cokoli, pokrutinový a extrapanenský olej úplně stejně. Rozdíl je jen v chuti a v obsahu antioxidantů, těch má panenský olej pochopitelně víc,“ vysvětluje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.

(Institut klinické a experimentální medicíny).

:-P:-P

+1/0
3.12.2012 17:09

O27n88d18ř35e42j 41M43a40l42ý 3894863943313

Řekl bych, že právě ta chuť je v kuchyni asi nejdůležitější.

0/0
4.12.2012 22:30

P68a45v45e26l 38O22d84r38a92z83i64l 6644279397780

Jistě. Jenom ukazuji, že kuchař-samouk pan Vaněk má jiný názor (pomace olej je chemický odpad), než vědecká kapacita z IKEMu (pomace olej je na smažení nejvhodnější z hlediska zdravotního).

0/0
5.12.2012 11:56

P54a45v36e73l 24O89d18r20a29z70i39l 6704269117940

Na indukci se smaží kapr nejlíp, tvrdí medailový kuchař Antonín Bradáč

...Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/trendy-kuchynske-spotrebice-dig-/spotrebice.aspx?c=A121211_162119_spotrebice_rez

:-P;-)

0/0
12.12.2012 16:57

P36a13v72e85l 13O97d49r21a86z46i59l 6144889767330

Proč jsem psal o Vaňkovu Peklu na talíři? Cituji: "Dnešní díl je o děsivých, téměř nepoživatelných olivových olejích... parodiím na olivový olej... pokrutiny jsou velkej mazec...  já těmhlectěm hrůzám říkám lubrikanty... chemie (zděšený obličej)... olej nemá žádné nutriční (!!!) hodnoty... o level výš... tohle je rafinovaný olej (z pokrutin, hahaha)... panenský olivový olej má při použití v teplé kuchyni stále stejné vlastnosti...."

To je jen výběr těch nejhroznějších nesmyslů. O kyselosti ani půl slova.

Toť vše. Klidně si dávejte EV do buchet.:-)

0/−3
28.11.2012 16:26

O96s48k56a78r 74K24o60v18a50ř84í41k 8700313355290

viděl jsem poslední díl o krabicových vínech.Roman Vaněk připravil "skvělá" vína a čekal,pořádnou kritiku.Ale když Bárta řekl,že Sklepmistr není vůbec špatný,tak Vaňkovi málem vypadly oči z důlku.;-D

+2/0
28.11.2012 16:33

P12a64v66e63l 23O47d62r32a12z75i80l 6594329757730

Tak já chápu, že je to pořad založený na principu "Napřed vám ukážeme, že jíte ODPAD a pak vám ukážeme, co byste jíst MĚLI." Ale nemá se to přehánět. I sklepmistr se může povést, proč ne, když se holt nepodaří sehnat dostatečně špatné "suroviny...":-)

+2/−4
28.11.2012 16:41

O77n31d72ř69e66j 50M93a91l14ý 3554783333973

Však oni tam říkají, že dobrý je jen originální Sklepmistr (dobrý ve smyslu, že to je alespoň víno), ale zároveň dodávají, že je to nejvíc "padělané" víno u nás. A ty padělky jsou samozřejmě většinou ten největší blivajs.

+1/0
28.11.2012 17:43

V71l52a89d98i36m54í74r 37L77o68u73d68a 8397847436402

Pěkné knihy! Mohu doporučit. Mínus bod si zaslouží jen za to, že obálka svým designem napodobuje edici kuchařek od Apetitu. Podobnost čistě náhodná ;-D;-D;-D

+2/0
28.11.2012 15:45

M21i91c58h41a68l 35M19e94d57e57k 4965387932102

Když chci klasickou kuchyni, tak sahám po Rettigové nebo Sandtnerce. A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam.

+5/−8
28.11.2012 11:19

J22i29ř54í 58K75o33d51ý82d86e79k 7850730516763

Četl jste ty dvě knihy vůbec? Nikde jsem tam podobná slova nezachytil...

+4/−3
28.11.2012 11:38

M97i42c88h80a29l 33M73e70d44e92k 4855787922572

Četl jsem původní recepty. Znáte třebas svíčkovou Rettigové? Přitom právě Vaňkové či Pohlreichové jsou zastánci postupu, smí se to dělat jen jedinou verzí.

+2/−4
28.11.2012 11:39

J40i10ř44í 79K79o30d70ý45d73e39k 7710240846623

Takže reagujete na něco, co jste nečetl. Chápu to dobře? Myslím, že i v předmluvě je o zmínka o snaze zmodernizovat českou kuchyni. Prý se to nevyhnulo ani třeba té francouzské. Co se týká svíčkové, nemyslím, že máte pravdu o jediném správném postupu, kteří tito pánové zatávají. Proč by si třeba Z.P. a R. V zval do "své" kuchyňské show něhoho (Vaška Friče), který vaří svíčkovou jinak než to propaguje Pohlreich? Na vaši otázku odpovídám negativně, neznám. Ale dám na Vás, pokusím se to dohledat a srovnat s "moderním" postupem.

+5/−1
28.11.2012 11:46

M25i34c88h84a47l 38M18e82d15e30k 4395617212412

Vy máte ve zvyku reagovat na něco co neznáte? Jestli ano, nepřisuzujte svůj přístup druhým. Já jsem mluvil obecně. 

Pokud jste si nevšiml tendence výše zmíněných pánů vnucovat, že jen jejich postup je správný či že oni jsou jediní co vědí jak se má něco dělat a alternativy, změny, náhrada jednoho druhým je hloupý Babica, tak se vlastně nemáme o čem bavit. Protože vám chybí prostě část informací. 

Takže jediné co vám zjednoduším je ta Rettigová, třebas z idnesu http://hobby.idnes.cz/video-pohlreich-a-fric-se-uznavaji-kvuli-svickove-by-se-ale-mozna-poprali-14h-/hobby-domov.aspx?c=A101102_145853_hobby-domov_bma

+1/−7
28.11.2012 11:51

J10i31ř84í 15K87o58d96ý17d85e37k 7430500416283

Již jsem ten recept dohledal na jiném webu, ostatně jak jsem se zavázal v předchozím příspěvku. I váš poslední odkaz neguje vámi předchozí názor o "100%-ní pravdě pánů.

+1/−1
28.11.2012 11:57

M61i68c20h82a58l 44M97e30d17e32k 4635687682542

Neneguje vůbec nic, kdo viděl libovolný pořad se ZP ví, že termíny "tohle do pravého receptu nepatří" jsou tam časté.

+1/−2
28.11.2012 11:58

P62a16v70e95l 24O50d15r22a27z40i24l 6634779207460

Zkuste dát odkaz na jednu jedinou takovou větu.

0/−4
28.11.2012 12:12

M39i87c39h51a79l 49M63e88d21e98k 4525317262712

„Vezmi vše, co do receptu patří, nic nenahrazuj ani nepřidávej. Použij kvalitní suroviny a snaž se je co nejmíň zkazit."

+1/0
28.11.2012 12:14

P49a16v66e50l 73O53d27r68a87z87i34l 6564659537680

To není odkaz. To je citace. Kromě toho vám tam nějak chybí to "pravého."

Poněkud jste se do těch svých polopravd zamotal a teď je právě ta nejvhodnější chvíle, abyste to přestal rozmazávat. Méně už to smrdět nebude.;-D

0/−3
28.11.2012 12:17

M77i46c26h67a16l 53M54e52d31e38k 4665337632892

http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/tema/nesmiritelni-pohlreich-a-babica-v-cem-jsou-jini-a-co-je-spojuje_26924.html

Tímto s vámi končím a nemám zájem o další debatu, teď jsem si všiml, že všechno víte, všechno znáte a všichni kolem vás jsou hlupáci. To se bavte sám se sebou.

+2/−1
28.11.2012 12:20

J56i59ř60í 93K22o74d19ý96d90e37k 7130780886233

Mě by jen zajímalo, jak na tom reálně s vařením jste. Zda-li jen neteoretizujete u klávesnice, ale skutečně se dokážete postavit za sporák a něco pro své blízké předvést. V linkovaném článku se neříká nic nového. To že Z. P. říká, aby se člověk držel receptu (pro mě nejlépe profesinálního kuchaře) je naprostá pravda. Mimochodem Babica zmiňuje Sapíka. Ten k první Vaňkově knize napsal i předmluvu.

0/0
28.11.2012 12:26

M84i33c21h60a75l 63M63e43d97e61k 4485347322482

Jde vám o to bavit se k tématu, viz úvod vlákna, nebo urážet mou osobu, protože nemáte argumenty. Tak to se s vámi, jako s trollem Odrazilem rozloučím. Jestli se chcete bavit dál, tak to zkuste bez navážení do mé osoby. 

Lidé mohou mít různé názory na různé věci a různé televizní celebrity, není proto důvod se do nich navážet.

+1/−1
28.11.2012 12:29

P60a96v29e11l 95O40d30r64a70z66i18l 6924189827340

Do lhářů se navážím vždy. Směji se pak, když s ostudou prchají. Tak pěkný úprk, pane Kecale.:-)

+2/−4
28.11.2012 12:31

J50i58ř18í 61K26o49d51ý49d53e47k 7390780946833

ta poznámka o vlastních schopnostech byla reakcí na Váš první příspěvek. Skutečně jste někdy vařil svíčkovou ala Rettingová? Já bych si rozhodně její osobnost a význam pro českou gastronomii nedovolil zpochybňovat, ale v tomto případě rozhodně raději sáhnu po "moderní" variantě s kořenovou zeleninou a receptem nejlépe od V. Friče.

+1/0
28.11.2012 12:33

M96i40c78h76a56l 58M66e14d63e28k 4905937832372

Variací svíčkové jsem vařil více. Protože neuznávám princip, který razí Pohlreich. S jeho vizí, při veškerém respektu k jeho umění, bychom nejedli nic jiného než syrové maso a vytržené kořínky. A to pokud možno jen jednoho či dvou druhů, protože další vyzkoušet nemůžeme. 

Odmítám kulinářský totalitarismus, toto je jediné povolené, já jsem jediný kdo tomu rozumí. Nejlepší kuchaři světa jsou nejlepší konec konců ne proto, že dělají jedno jídlo podle nějakého ustáleného věčného receptu, ale protože si hrají se surovinami atd. Což samozřejmě nemá nic společného s babicovským poléváním kečupem čehokoliv a kdekoliv. Ale také to nemá nic společného s jedinou povolenou verzí salátu Caesar (chytrému naznačím).

+3/−2
28.11.2012 12:36

J80i39ř20í 92K96o34d15ý53d64e10k 7810890516443

Dobře, dostali jsme se od recenze knihy k hodnocení postavy Z.P., což je značný OT. Přesto na příkladu té "prokleté" svíčkové vidíte, že i on respektuje jiný technologický postup byť s ním nesouhlasí, dokonce někomu takovému umožní být "hlavní hvězdou večera" což při jeho dávce ješitnosti nemusí být lehké :-) myslím, že to byla tenkrát nějaká variace na momentálního Masterchefa. Abych se netočil v bludném kruhu - ty dvě kuchařky od Vaňka je perfektní práce, stejně tak i video kuchařky Prakulu ohledně české kuchyně s Vaškem Fričem. Já už jiné interpretace české kuchyně nehledám. Takhle to mě i mému okolí vyhovuje. Tečka.

0/0
28.11.2012 12:42

M12i61c53h89a76l 26M40e86d22e18k 4205527552732

Podívejte se na začátek vlákna. Šlo zde o jistou ironii z toho, že při podávání klasických receptů se lidé, kteří velmi lpí na dodržení "správné receptury" (uvozovky úmyslně), drží svých vlastních variací. To není o tom, že vaří špatně. Ale že vytváří v lidech dojem, že jen oni mají jakési osvícení, kde možná ještě odchylky tolerujeme u stejně renomovaných lidí, ale u jiných poučujeme co kam patří a nepatří (i kdyby dělali totéž, co oni renomovaní). Opakuji, nekritizuji kuchařské kvality lidí jako Vaněk či Pohlreich (a jiných top kuchařů celebritního typu), poukazuji jen na jistý komický rozpor.

+1/0
28.11.2012 12:49

M11i59c94h21a84l 32M57e58d63e12k 4975657722142

nevešlo se, takže druhý odstavec sem.

Zkuste si udělat takovou logickou hříčku, přišel by kuchař, co by říkal, do pravé svíčkové nepatří kořenová zelenina. Jediný pravý recept je bez zeleniny, kdo tam přidá kořenovku je Babica... Bylo by to regulerní, měl by argument potvrzený téměř dvěma sty lety ... ;-D A představte si, že by takoví kuchaři byli od dob Rettigové všichni. Jakou byste vy a vaše okolí dnes jedli svíci?

+1/0
28.11.2012 12:50

J43i53ř71í 13K92o65d32ý73d76e56k 7910320826893

"A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam" tohle není snad zpochybnění jejich umění? Já to tak cítím od začátku této nikam nevedoucí diskuse. Proto jsem reagoval.

0/0
28.11.2012 13:06

M61i93c62h19a21l 95M42e22d54e17k 4885907492892

Není, je to odvolávka na přístup "kdo dělá variace je Babica"

To je zpochybnění tohoto nesmyslného dogmatu.

0/0
28.11.2012 13:07

P75a31v42e27l 62O37d88r56a45z16i19l 6114129967650

To je váš imaginární přístup. Kdo dává do jídla místo protlaku kečup, TO je Babica. Když nemáte víno, tak tam dejte pivo. To není variace, i když vám takové jemné chuťové nuance asi splývají.

Od určité úrovně je totiž samozřejmostí, že host ví, co si objednává a vyžaduje přesně ty suroviny, které se pod daným názvem jídla mají skrývat. Není to příliš složité, i když to pochopitelně vyžaduje jakési zásoby surovin.

0/−4
28.11.2012 14:38

P38a88v20e54l 10O66d40r28a18z13i78l 6514339417750

Takže nevařil. Kde pak berete tu drzost nazývat někoho jiného trollem?

0/−4
28.11.2012 12:43

P70a80v20e25l 84O85d16r11a55z61i56l 6434409347300

Bohužel, ani na druhý pokus se vám nepodařilo doložit své tvrzení, ergo lžete.

Samozřejmě vám chválím, že toho lhaní necháte, ztrapnil jste se dostatečně. Pěkný den! :-)

0/−5
28.11.2012 12:28

B64a59r35b12o52r15a 91D35o20s11k65o75č41i60l32o19v80á 3531650646842

měla jsem možnost si první díl prostudovat a přišlo mi to celkem dobrý, kamarádka co z toho vaří je celkem spokojená, nicméně nás udivilo, že třeba u čočky je v postupu napsáno, že se osolí před vařením. Jedna z moudrostí od předků zní, že luštěniny se solí až když jsou uvařený, protože jinak ztvrdnou (a to jsem sondovala v okolí a zdaleka nejsem s tímto názorem jediná), stejně tak mě babička učila, že třeba do zelňačky se nemají vařit brambory dohrodady s kyselým zelím (jak je uvedeno v kuchařce), protože se neuvaří.....................................nicméně se přiznám, že jsem zatím nezkoušela vařit čočku se solí od začátku, takže je možné, že je to jen přežitý blud:-/

+3/−5
28.11.2012 10:59
Foto

E69v36a 35P83a27l73l35o68t92t64o 6848660607684

Já to zkoušela. ;-D Je to blud. V osolené vodě se čočka normálně uvaří, rozhodně není tvrdá...

Ovšem je třeba se zamyset i nad tím, co si kdo představujeme pod pojmem "uvařená čočka". Já nesnáším vyloženě rozvařenou ala školní jídelna, takže pokud se třeba někdo o takovou pokouší, pak to ve slané vodě třeba nejde... To zas nevím já, rozvářet čočku na kaši jsem nezkoušela v žádné vodě... :-)

+2/0
28.11.2012 15:51

M48i26c12h76a25l 44M77e67d19e92k 4595957102892

Ona se navíc čočka vaří na rozdíl od jiných luštěnin relativně rychle a není ji nutné namáčet přes noc. A přitom na to narazíte v mnoha renomovaných kuchařkách.

+1/0
28.11.2012 17:02

P84e24t82r 17Z24i49e21n93t70e27k 4827780656504

brambora se v kyselém zelí uvaří, alem nohem pomaleji, zase se pak nerozvařují. je to ideální do hospody, kde jídla ohříváte

0/0
28.11.2012 17:40

K91a37t39e16ř47i94n47a 52V29a83š27á47k82o91v20á 5901162599635

tak ja to nikdy neslysela, a varila jsem se soli. Toto jsem slysela akorat o jatrech, a tam to fakt plati :-)

+1/0
29.11.2012 17:16

O42s18k96a63r 94K80o45v84a40ř12í62k 8650303725600

Chtěl jsem tuhle knížku koupit tatíkovi pod stromek,ale jelikož už  od mládí dělá zabíjačky,tak mi to přijde jako zbytečnost.

Nicméně,obě knihy jsou velmi povedené a na velmi vysoké úrovni.Jsou to poctivé recepty.Moc mě neberou tuctové kuchařky o 1000 stránkách,kde je sice hromada receptů,ale ty se moc neliší.Takže skvělá práce pane Vaňku.

Jinak mám Kuchařskou školu M.Svobodové z počátku minulého století a to je doslova poklad.

0/−1
28.11.2012 10:41

J83a40n 36R19a14m72b59o77u75s86e69k 4715295365767

Na těchto kuchařkách je vidět perfektní poměr "cena x výkon". Každé jídlo má svou logiku, receptů není milión, gramáže jsou precizní a postupy detailní. Navíc si tímto Prakul buduje velmi kvalitní značku, která by se  mohla hodit při jednání o licence na překlady světových knih o vaření do našeho jazyka. Třeba se jednou dočkáme i magického díla "Modernist Cuisine" v českém jazyce :-)

+2/−1
28.11.2012 10:34

L33a44d90i67s73l44a41v72a 96S96t50r41n52a70d82o97v85a 3458294361892

Mám první díl Poklady ,ano souhlasím jsou tam bezvadné recepty , jenže na maloměstě neseženu ani křepelku ani srnčí a ani kance ..za mě  zbytečné recepty, je jich tam dost na tohle téma.Jinak Ok , vše bezvadně napsáno , srozumitelně , lidsky. Cena byla 400.-

+2/−3
28.11.2012 9:06

P27a54v75e33l 15O98d92r89a44z12i68l 6974699397420

Neseženete srnčí ani kance? 8-o

0/0
28.11.2012 14:53

J38i53ř49í 26K91u71r62a 4737716104628

Mám obě knížky a fascinuje mě jedna věc. Pokud ovížíte a dodržíte recpt na gram tak to prostě sedí - navíc se mi líbí, že tam Roman přesně popisuje kolik je lžíce sádla nebo mouky, apod. Takto by měla vypadat každá kuchařka a ne dejte tam tři čtvrtě hrnku toho a pak toho a v kuchařce je 1000receptů a žádný pořádný. Romane fandím Vám a jen tak dál. Jo a prosba nemohla by vzniknout kuchařka třeba z Francie podobně popsaná?!

+3/−1
28.11.2012 9:03

P79a35v55e27l 10O46d37r89a86z24i63l 6774559897640

No, jestli tam budou populistické bláboly, jako v "Pekle na talíři," tak to ani nemá cenu číst.

Díl o olivových olejích je něco, za co by pan Vaněk už nikdy v životě neměl vylézt do médií bez řádné vrstvy popela na hlavě.

+3/−17
28.11.2012 8:50

T49o90m97á57š 50M17a68r23n10ý 1261155862962

Vysvětli nám teda pravdu o olejích ty, ó Moudrý ...

+4/−1
28.11.2012 9:04

P45a76v37e82l 60O52d35r30a89z81i31l 6434529517380

To je prosté. Pokud mám olej, jehož nejdůležitější vlastností je výroba za studena, tak ho asi nedávám na smažení, že. Můžu, samozřejmě, můžu taky dělat vývar z Evianu.

+3/−6
28.11.2012 12:14

M95i11c63h61a12l 38M93e16d83e16k 4595707812772

Vy jste ale odborník. Vtip je v tom, že na olejích lisovaných za studena se smažilo tisíce let před tím, než jste se narodil. Protože jiný způsob výroby nebyl. Tudíž k tradičním postupům patří i použití těchto olejů. To musí být jasné nejen každému, kdo zná historii, ale i lidem, kteří jsou schopni alespoň základního logického myšlení.

+5/0
28.11.2012 12:19

P14a20v41e32l 36O72d81r36a66z41i77l 6614809877480

Čemu přesně na větě "teplo ničí cenné vlastnosti oleje" vlastně nerozumíte? Proč píšete o logickém myšlení, když ho nejste zjevně schopen?

+3/−2
28.11.2012 12:27

P72a36v59e34l 46O79d57r73a76z90i94l 6804259357540

P.S. a vy fakt smažíte řízky na extra vergine? ;-D;-D;-D

+3/−2
28.11.2012 12:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.