Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P27a16v53e41l 32O42d91r37a16z69i18l 6104639797560

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?nid=11327&docid=1045223&chnum=2

Malé pojednání odborníků, opět se poněkud rozcházejí s kuchařem - samoukem p. Vaňkem.

0/0
18.2.2013 14:54

P36a29v84e74l 57O82d97r81a15z80i19l 6544289267430

A jedna malá citace (zdroj: prozeny.cz)

"Olivový olej patří díky jeho složení spolu s olejem řepkovým k tepelně nejstabilnějším a přitom zdravým. A možná budete překvapení, že konkrétně na smažení je lepší olivový olej z pokrutin (často jej najdete pod označením pomace) než extra panenský (extra virgin) – ten totiž nebývá z chuťových důvodů zdaleka tak důkladně filtrovaný a jemné částečky v něm mohou způsobit přepalování. „Z výživového hlediska jsou na tom, ať už prodejci tvrdí cokoli, pokrutinový a extrapanenský olej úplně stejně. Rozdíl je jen v chuti a v obsahu antioxidantů, těch má panenský olej pochopitelně víc,“ vysvětluje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.

(Institut klinické a experimentální medicíny).

:-P:-P

+1/0
3.12.2012 17:09

O75n75d43ř11e92j 98M42a38l23ý 3824983383113

Řekl bych, že právě ta chuť je v kuchyni asi nejdůležitější.

0/0
4.12.2012 22:30

P46a37v13e19l 71O89d19r32a16z35i82l 6604219357430

Jistě. Jenom ukazuji, že kuchař-samouk pan Vaněk má jiný názor (pomace olej je chemický odpad), než vědecká kapacita z IKEMu (pomace olej je na smažení nejvhodnější z hlediska zdravotního).

0/0
5.12.2012 11:56

P85a13v25e57l 61O40d36r17a17z63i46l 6274239467850

Na indukci se smaží kapr nejlíp, tvrdí medailový kuchař Antonín Bradáč

...Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/trendy-kuchynske-spotrebice-dig-/spotrebice.aspx?c=A121211_162119_spotrebice_rez

:-P;-)

0/0
12.12.2012 16:57

P45a56v46e69l 78O95d18r29a45z94i20l 6184919247310

Proč jsem psal o Vaňkovu Peklu na talíři? Cituji: "Dnešní díl je o děsivých, téměř nepoživatelných olivových olejích... parodiím na olivový olej... pokrutiny jsou velkej mazec...  já těmhlectěm hrůzám říkám lubrikanty... chemie (zděšený obličej)... olej nemá žádné nutriční (!!!) hodnoty... o level výš... tohle je rafinovaný olej (z pokrutin, hahaha)... panenský olivový olej má při použití v teplé kuchyni stále stejné vlastnosti...."

To je jen výběr těch nejhroznějších nesmyslů. O kyselosti ani půl slova.

Toť vše. Klidně si dávejte EV do buchet.:-)

0/−3
28.11.2012 16:26

O75s58k23a38r 23K64o31v67a12ř93í38k 8730653905580

viděl jsem poslední díl o krabicových vínech.Roman Vaněk připravil "skvělá" vína a čekal,pořádnou kritiku.Ale když Bárta řekl,že Sklepmistr není vůbec špatný,tak Vaňkovi málem vypadly oči z důlku.;-D

+2/0
28.11.2012 16:33

P53a33v85e59l 88O23d81r25a27z23i50l 6184159497680

Tak já chápu, že je to pořad založený na principu "Napřed vám ukážeme, že jíte ODPAD a pak vám ukážeme, co byste jíst MĚLI." Ale nemá se to přehánět. I sklepmistr se může povést, proč ne, když se holt nepodaří sehnat dostatečně špatné "suroviny...":-)

+2/−4
28.11.2012 16:41

O26n14d41ř57e50j 18M14a57l24ý 3274433623173

Však oni tam říkají, že dobrý je jen originální Sklepmistr (dobrý ve smyslu, že to je alespoň víno), ale zároveň dodávají, že je to nejvíc "padělané" víno u nás. A ty padělky jsou samozřejmě většinou ten největší blivajs.

+1/0
28.11.2012 17:43

V95l22a14d59i75m22í18r 59L29o78u41d15a 8577447716302

Pěkné knihy! Mohu doporučit. Mínus bod si zaslouží jen za to, že obálka svým designem napodobuje edici kuchařek od Apetitu. Podobnost čistě náhodná ;-D;-D;-D

+2/0
28.11.2012 15:45

M18i24c62h51a96l 62M79e32d57e86k 4105387152522

Když chci klasickou kuchyni, tak sahám po Rettigové nebo Sandtnerce. A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam.

+5/−8
28.11.2012 11:19

J96i80ř27í 68K21o66d47ý38d98e54k 7300890836973

Četl jste ty dvě knihy vůbec? Nikde jsem tam podobná slova nezachytil...

+4/−3
28.11.2012 11:38

M82i23c78h86a95l 43M61e74d45e98k 4365727642262

Četl jsem původní recepty. Znáte třebas svíčkovou Rettigové? Přitom právě Vaňkové či Pohlreichové jsou zastánci postupu, smí se to dělat jen jedinou verzí.

+2/−4
28.11.2012 11:39

J58i46ř16í 64K62o48d61ý72d93e90k 7960430316623

Takže reagujete na něco, co jste nečetl. Chápu to dobře? Myslím, že i v předmluvě je o zmínka o snaze zmodernizovat českou kuchyni. Prý se to nevyhnulo ani třeba té francouzské. Co se týká svíčkové, nemyslím, že máte pravdu o jediném správném postupu, kteří tito pánové zatávají. Proč by si třeba Z.P. a R. V zval do "své" kuchyňské show něhoho (Vaška Friče), který vaří svíčkovou jinak než to propaguje Pohlreich? Na vaši otázku odpovídám negativně, neznám. Ale dám na Vás, pokusím se to dohledat a srovnat s "moderním" postupem.

+5/−1
28.11.2012 11:46

M93i71c67h97a79l 66M53e69d90e66k 4765397172962

Vy máte ve zvyku reagovat na něco co neznáte? Jestli ano, nepřisuzujte svůj přístup druhým. Já jsem mluvil obecně. 

Pokud jste si nevšiml tendence výše zmíněných pánů vnucovat, že jen jejich postup je správný či že oni jsou jediní co vědí jak se má něco dělat a alternativy, změny, náhrada jednoho druhým je hloupý Babica, tak se vlastně nemáme o čem bavit. Protože vám chybí prostě část informací. 

Takže jediné co vám zjednoduším je ta Rettigová, třebas z idnesu http://hobby.idnes.cz/video-pohlreich-a-fric-se-uznavaji-kvuli-svickove-by-se-ale-mozna-poprali-14h-/hobby-domov.aspx?c=A101102_145853_hobby-domov_bma

+1/−7
28.11.2012 11:51

J53i53ř14í 94K17o11d31ý43d90e81k 7380210146903

Již jsem ten recept dohledal na jiném webu, ostatně jak jsem se zavázal v předchozím příspěvku. I váš poslední odkaz neguje vámi předchozí názor o "100%-ní pravdě pánů.

+1/−1
28.11.2012 11:57

M26i44c65h42a49l 88M17e46d29e68k 4295937352912

Neneguje vůbec nic, kdo viděl libovolný pořad se ZP ví, že termíny "tohle do pravého receptu nepatří" jsou tam časté.

+1/−2
28.11.2012 11:58

P68a76v57e65l 93O17d67r98a82z94i22l 6874719217430

Zkuste dát odkaz na jednu jedinou takovou větu.

0/−4
28.11.2012 12:12

M56i92c87h50a18l 14M57e27d87e32k 4695767832342

„Vezmi vše, co do receptu patří, nic nenahrazuj ani nepřidávej. Použij kvalitní suroviny a snaž se je co nejmíň zkazit."

+1/0
28.11.2012 12:14

P20a68v25e41l 54O84d35r86a30z52i15l 6184309327770

To není odkaz. To je citace. Kromě toho vám tam nějak chybí to "pravého."

Poněkud jste se do těch svých polopravd zamotal a teď je právě ta nejvhodnější chvíle, abyste to přestal rozmazávat. Méně už to smrdět nebude.;-D

0/−3
28.11.2012 12:17

M69i37c54h59a53l 41M28e20d88e76k 4745797532872

http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/tema/nesmiritelni-pohlreich-a-babica-v-cem-jsou-jini-a-co-je-spojuje_26924.html

Tímto s vámi končím a nemám zájem o další debatu, teď jsem si všiml, že všechno víte, všechno znáte a všichni kolem vás jsou hlupáci. To se bavte sám se sebou.

+2/−1
28.11.2012 12:20

J87i20ř82í 57K39o67d62ý66d12e46k 7340230136863

Mě by jen zajímalo, jak na tom reálně s vařením jste. Zda-li jen neteoretizujete u klávesnice, ale skutečně se dokážete postavit za sporák a něco pro své blízké předvést. V linkovaném článku se neříká nic nového. To že Z. P. říká, aby se člověk držel receptu (pro mě nejlépe profesinálního kuchaře) je naprostá pravda. Mimochodem Babica zmiňuje Sapíka. Ten k první Vaňkově knize napsal i předmluvu.

0/0
28.11.2012 12:26

M78i30c85h36a86l 88M43e72d26e44k 4655237302912

Jde vám o to bavit se k tématu, viz úvod vlákna, nebo urážet mou osobu, protože nemáte argumenty. Tak to se s vámi, jako s trollem Odrazilem rozloučím. Jestli se chcete bavit dál, tak to zkuste bez navážení do mé osoby. 

Lidé mohou mít různé názory na různé věci a různé televizní celebrity, není proto důvod se do nich navážet.

+1/−1
28.11.2012 12:29

P49a61v10e96l 46O76d46r94a75z50i66l 6644749337130

Do lhářů se navážím vždy. Směji se pak, když s ostudou prchají. Tak pěkný úprk, pane Kecale.:-)

+2/−4
28.11.2012 12:31

J41i55ř65í 61K96o34d62ý88d84e45k 7800700536543

ta poznámka o vlastních schopnostech byla reakcí na Váš první příspěvek. Skutečně jste někdy vařil svíčkovou ala Rettingová? Já bych si rozhodně její osobnost a význam pro českou gastronomii nedovolil zpochybňovat, ale v tomto případě rozhodně raději sáhnu po "moderní" variantě s kořenovou zeleninou a receptem nejlépe od V. Friče.

+1/0
28.11.2012 12:33

M69i37c46h27a11l 65M14e98d57e75k 4185217382632

Variací svíčkové jsem vařil více. Protože neuznávám princip, který razí Pohlreich. S jeho vizí, při veškerém respektu k jeho umění, bychom nejedli nic jiného než syrové maso a vytržené kořínky. A to pokud možno jen jednoho či dvou druhů, protože další vyzkoušet nemůžeme. 

Odmítám kulinářský totalitarismus, toto je jediné povolené, já jsem jediný kdo tomu rozumí. Nejlepší kuchaři světa jsou nejlepší konec konců ne proto, že dělají jedno jídlo podle nějakého ustáleného věčného receptu, ale protože si hrají se surovinami atd. Což samozřejmě nemá nic společného s babicovským poléváním kečupem čehokoliv a kdekoliv. Ale také to nemá nic společného s jedinou povolenou verzí salátu Caesar (chytrému naznačím).

+3/−2
28.11.2012 12:36

J30i60ř63í 85K12o26d59ý81d67e88k 7660130646253

Dobře, dostali jsme se od recenze knihy k hodnocení postavy Z.P., což je značný OT. Přesto na příkladu té "prokleté" svíčkové vidíte, že i on respektuje jiný technologický postup byť s ním nesouhlasí, dokonce někomu takovému umožní být "hlavní hvězdou večera" což při jeho dávce ješitnosti nemusí být lehké :-) myslím, že to byla tenkrát nějaká variace na momentálního Masterchefa. Abych se netočil v bludném kruhu - ty dvě kuchařky od Vaňka je perfektní práce, stejně tak i video kuchařky Prakulu ohledně české kuchyně s Vaškem Fričem. Já už jiné interpretace české kuchyně nehledám. Takhle to mě i mému okolí vyhovuje. Tečka.

0/0
28.11.2012 12:42

M29i35c92h31a76l 67M38e33d65e97k 4705347552652

Podívejte se na začátek vlákna. Šlo zde o jistou ironii z toho, že při podávání klasických receptů se lidé, kteří velmi lpí na dodržení "správné receptury" (uvozovky úmyslně), drží svých vlastních variací. To není o tom, že vaří špatně. Ale že vytváří v lidech dojem, že jen oni mají jakési osvícení, kde možná ještě odchylky tolerujeme u stejně renomovaných lidí, ale u jiných poučujeme co kam patří a nepatří (i kdyby dělali totéž, co oni renomovaní). Opakuji, nekritizuji kuchařské kvality lidí jako Vaněk či Pohlreich (a jiných top kuchařů celebritního typu), poukazuji jen na jistý komický rozpor.

+1/0
28.11.2012 12:49

M46i54c33h43a13l 12M35e97d43e63k 4205707852792

nevešlo se, takže druhý odstavec sem.

Zkuste si udělat takovou logickou hříčku, přišel by kuchař, co by říkal, do pravé svíčkové nepatří kořenová zelenina. Jediný pravý recept je bez zeleniny, kdo tam přidá kořenovku je Babica... Bylo by to regulerní, měl by argument potvrzený téměř dvěma sty lety ... ;-D A představte si, že by takoví kuchaři byli od dob Rettigové všichni. Jakou byste vy a vaše okolí dnes jedli svíci?

+1/0
28.11.2012 12:50

J69i43ř62í 84K46o77d16ý35d97e50k 7810140976313

"A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam" tohle není snad zpochybnění jejich umění? Já to tak cítím od začátku této nikam nevedoucí diskuse. Proto jsem reagoval.

0/0
28.11.2012 13:06

M89i38c40h46a78l 15M58e34d84e64k 4765657802642

Není, je to odvolávka na přístup "kdo dělá variace je Babica"

To je zpochybnění tohoto nesmyslného dogmatu.

0/0
28.11.2012 13:07

P25a32v45e95l 96O94d69r79a61z91i28l 6294669957710

To je váš imaginární přístup. Kdo dává do jídla místo protlaku kečup, TO je Babica. Když nemáte víno, tak tam dejte pivo. To není variace, i když vám takové jemné chuťové nuance asi splývají.

Od určité úrovně je totiž samozřejmostí, že host ví, co si objednává a vyžaduje přesně ty suroviny, které se pod daným názvem jídla mají skrývat. Není to příliš složité, i když to pochopitelně vyžaduje jakési zásoby surovin.

0/−4
28.11.2012 14:38

P28a44v81e21l 95O67d96r83a15z21i60l 6944159657960

Takže nevařil. Kde pak berete tu drzost nazývat někoho jiného trollem?

0/−4
28.11.2012 12:43

P14a80v62e82l 89O11d52r85a44z28i69l 6974209207780

Bohužel, ani na druhý pokus se vám nepodařilo doložit své tvrzení, ergo lžete.

Samozřejmě vám chválím, že toho lhaní necháte, ztrapnil jste se dostatečně. Pěkný den! :-)

0/−5
28.11.2012 12:28

B82a42r39b88o13r52a 80D97o82s79k19o20č83i11l91o38v72á 3741790386442

měla jsem možnost si první díl prostudovat a přišlo mi to celkem dobrý, kamarádka co z toho vaří je celkem spokojená, nicméně nás udivilo, že třeba u čočky je v postupu napsáno, že se osolí před vařením. Jedna z moudrostí od předků zní, že luštěniny se solí až když jsou uvařený, protože jinak ztvrdnou (a to jsem sondovala v okolí a zdaleka nejsem s tímto názorem jediná), stejně tak mě babička učila, že třeba do zelňačky se nemají vařit brambory dohrodady s kyselým zelím (jak je uvedeno v kuchařce), protože se neuvaří.....................................nicméně se přiznám, že jsem zatím nezkoušela vařit čočku se solí od začátku, takže je možné, že je to jen přežitý blud:-/

+3/−5
28.11.2012 10:59
Foto

E39v65a 52P85a83l26l22o23t84t56o 6288110717814

Já to zkoušela. ;-D Je to blud. V osolené vodě se čočka normálně uvaří, rozhodně není tvrdá...

Ovšem je třeba se zamyset i nad tím, co si kdo představujeme pod pojmem "uvařená čočka". Já nesnáším vyloženě rozvařenou ala školní jídelna, takže pokud se třeba někdo o takovou pokouší, pak to ve slané vodě třeba nejde... To zas nevím já, rozvářet čočku na kaši jsem nezkoušela v žádné vodě... :-)

+2/0
28.11.2012 15:51

M71i90c62h84a98l 30M10e52d72e15k 4985607562702

Ona se navíc čočka vaří na rozdíl od jiných luštěnin relativně rychle a není ji nutné namáčet přes noc. A přitom na to narazíte v mnoha renomovaných kuchařkách.

+1/0
28.11.2012 17:02

P52e88t68r 75Z80i23e40n56t54e71k 4907380946514

brambora se v kyselém zelí uvaří, alem nohem pomaleji, zase se pak nerozvařují. je to ideální do hospody, kde jídla ohříváte

0/0
28.11.2012 17:40

K64a78t47e37ř21i19n39a 53V73a54š79á84k70o33v65á 5901382239735

tak ja to nikdy neslysela, a varila jsem se soli. Toto jsem slysela akorat o jatrech, a tam to fakt plati :-)

+1/0
29.11.2012 17:16

O32s54k19a74r 15K70o24v36a98ř10í33k 8890563655310

Chtěl jsem tuhle knížku koupit tatíkovi pod stromek,ale jelikož už  od mládí dělá zabíjačky,tak mi to přijde jako zbytečnost.

Nicméně,obě knihy jsou velmi povedené a na velmi vysoké úrovni.Jsou to poctivé recepty.Moc mě neberou tuctové kuchařky o 1000 stránkách,kde je sice hromada receptů,ale ty se moc neliší.Takže skvělá práce pane Vaňku.

Jinak mám Kuchařskou školu M.Svobodové z počátku minulého století a to je doslova poklad.

0/−1
28.11.2012 10:41

J15a44n 93R88a31m13b96o96u19s82e15k 4565565485287

Na těchto kuchařkách je vidět perfektní poměr "cena x výkon". Každé jídlo má svou logiku, receptů není milión, gramáže jsou precizní a postupy detailní. Navíc si tímto Prakul buduje velmi kvalitní značku, která by se  mohla hodit při jednání o licence na překlady světových knih o vaření do našeho jazyka. Třeba se jednou dočkáme i magického díla "Modernist Cuisine" v českém jazyce :-)

+2/−1
28.11.2012 10:34

L41a97d67i82s84l75a59v18a 33S10t22r19n15a63d26o88v58a 3798354391752

Mám první díl Poklady ,ano souhlasím jsou tam bezvadné recepty , jenže na maloměstě neseženu ani křepelku ani srnčí a ani kance ..za mě  zbytečné recepty, je jich tam dost na tohle téma.Jinak Ok , vše bezvadně napsáno , srozumitelně , lidsky. Cena byla 400.-

+2/−3
28.11.2012 9:06

P68a34v25e75l 23O70d13r28a57z31i94l 6944109427490

Neseženete srnčí ani kance? 8-o

0/0
28.11.2012 14:53

J14i80ř15í 22K81u44r80a 4797266494798

Mám obě knížky a fascinuje mě jedna věc. Pokud ovížíte a dodržíte recpt na gram tak to prostě sedí - navíc se mi líbí, že tam Roman přesně popisuje kolik je lžíce sádla nebo mouky, apod. Takto by měla vypadat každá kuchařka a ne dejte tam tři čtvrtě hrnku toho a pak toho a v kuchařce je 1000receptů a žádný pořádný. Romane fandím Vám a jen tak dál. Jo a prosba nemohla by vzniknout kuchařka třeba z Francie podobně popsaná?!

+3/−1
28.11.2012 9:03

P18a60v13e78l 27O79d78r92a25z31i54l 6224809577110

No, jestli tam budou populistické bláboly, jako v "Pekle na talíři," tak to ani nemá cenu číst.

Díl o olivových olejích je něco, za co by pan Vaněk už nikdy v životě neměl vylézt do médií bez řádné vrstvy popela na hlavě.

+3/−17
28.11.2012 8:50

T85o37m15á21š 75M64a58r45n82ý 1451975902582

Vysvětli nám teda pravdu o olejích ty, ó Moudrý ...

+4/−1
28.11.2012 9:04

P94a52v84e45l 66O62d66r34a11z76i51l 6124789787870

To je prosté. Pokud mám olej, jehož nejdůležitější vlastností je výroba za studena, tak ho asi nedávám na smažení, že. Můžu, samozřejmě, můžu taky dělat vývar z Evianu.

+3/−6
28.11.2012 12:14

M37i32c33h14a36l 53M38e69d14e61k 4895447352242

Vy jste ale odborník. Vtip je v tom, že na olejích lisovaných za studena se smažilo tisíce let před tím, než jste se narodil. Protože jiný způsob výroby nebyl. Tudíž k tradičním postupům patří i použití těchto olejů. To musí být jasné nejen každému, kdo zná historii, ale i lidem, kteří jsou schopni alespoň základního logického myšlení.

+5/0
28.11.2012 12:19

P15a87v67e84l 36O18d79r64a90z54i56l 6564339437350

Čemu přesně na větě "teplo ničí cenné vlastnosti oleje" vlastně nerozumíte? Proč píšete o logickém myšlení, když ho nejste zjevně schopen?

+3/−2
28.11.2012 12:27

P35a42v87e36l 36O22d77r19a53z61i88l 6904909937110

P.S. a vy fakt smažíte řízky na extra vergine? ;-D;-D;-D

+3/−2
28.11.2012 12:30







Najdete na iDNES.cz