Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O59s68k82a54r 75K42o39v34a85ř65í38k 8810413125150

domácí je vynikající...R^

0/0
4.12.2012 23:16

M11a69r38e45k 87B51o65j51a93n14o83v19s42k98ý 1857457890311

Tam majonéza na obrázku je rozhodně obarvená ;-D

0/0
4.12.2012 18:32

M86a43r34t96i87n 61J51i24z18d37n46ý 3705781441866

pro podvodniky 5 mega pokuty a vono je to prejde

0/0
4.12.2012 18:09

P74a68v24e13l 78O63d86r92a26z87i50l 6904339957350

Pěkné, ale postrádám informaci o ošetření vajec proti Salmonella enteridis, což je klíčový postup při výrobě průmyslové majonézy - použití pasterovaných vajec. Jejich domácí příprava nepatří mezi nejjednodušší. Rizikem jsou nedostatečně ošetřená vejce zejména pro děti, seniory, gravidní ženy a osoby s oslabenou imunitou.

+3/−5
4.12.2012 12:31

P10a30v47e60l 53B68u80r13d81a 3757938738437

kdybys měl dTest tak tam je přesný technologický postup napsaný i s tepelným opracováním....

+1/0
4.12.2012 13:33

P38a15v33e35l 49O31d67r40a70z42i21l 6664989497170

Tak já postup znám, ostatně je na to celá řada patentů, kde je to vysvětleno zcela přesně, ale na všichni čtenáři idnes mají dTest a nebo ty patenty a proto je, myslím, dobré, na tato rizika upozornit. Následky mohou být velmi vážné.

+2/−2
4.12.2012 14:15

M18a47r69e28k 27B81u37r25z32a 7277891282927

Dobrý den, s tou salmonelou je to clovek od cloveka. Ja osobne delam tuto majonezu od te doby, co jsme to zkouseli. Snazim se pri tom dodrzovat nekolik veci. Vejce by melo byt co nejcerstvejsi. Tzn.: vyzkousim nejprve, zda ve vode klesne ke dnu. Cim starsi vejce, tim vetsi tendence ma plavat. Jde o to, ze salmonela pochazi ze skorapky, kdyz je vejce stare, muze se postupne "probojovat" dovnitr i skrz skorapku. Druha zasada je vejce pred rozklepnutim dukladne umyt - a pak i ruce. Rozklepnout a nestourat se ve smesi rukama, na ochutnani vzit lzicku. Dosud jsem nemel problem. Driv se pouzivaly jen vajicka od domacich slepic a ty byly jinak zadelane od hovinek :-) Marek, Hobby

+8/−1
4.12.2012 14:23

P64a42v36e84l 89O52d64r20a64z24i51l 6114389947380

Ano, máte pravdu, kontaminace žloutku prostupem z povrchu skořápky není moc pravděpodobná, ano, může nastat při neopatrném rozbití vejce (což si pomydlíme žloutek do bílku čili stejně špatně pro výrobu majonézy). Horší je, pokud salmonela nakazila ovaria či vejcovod, tehdy se vejce infikuje před tvorbou skořápky. Nicméně statistika je relativně příznivá. Ostatně, do tataráku vám nejspíš také nedají vejce pasterované a to prosím v hospodě. Cukráři naproti tomu smí používat jen pasterovaná vejce.

Problém s domácí pasterací je ten, že lecitin, který odpovídá za emulgaci majonézy, moc tepla nevydrží. :-)

0/−1
4.12.2012 14:37

P87a36v93e53l 28O72d93r43a15z74i55l 6604119887100

Pozn: jeden z diskutérů z Austrálie popisoval domácí výrobu majonézy a o nějakém zdravotním riziku vůbec nevěděl, čili skutečně nejde o nějakou závažnou hrozbu, doplňoval jsem jen pro úplnost.:-)

0/0
4.12.2012 15:10

M18a58r12e73k 74B38u15r36z76a 7567841962537

Dobry den,

muzete se nam, prosim, ozvat pres Tip redakci? Dekuju. Marek

0/0
4.12.2012 15:58

K32a28t26e88ř86i97n37a 95V33a45š10á30k69o97v30á 5191432919625

no, ja jim vejce i syrova, a nic mi nikdy nebylo. Ono ve spouste veci je to hlavne o tom bububu, a cim vic mate strachu, tim jste k problemu nachylnejsi. Pokud o nem vim, nemam problem si intuitivne nacitit, zda je toto konkretni pro me vhodne - a nemam problem. :-) Navic je to zadarmo. ;-D

+2/−1
4.12.2012 17:48

P31a64v16e91l 97O63d29r98a81z98i26l 6964439757500

Tak samozřejmě, řada lidí se nepoutá v autě a ještě se jim nic nestalo, řada lidí nemá dotažený zásuvky a ještě nevyhořeli, podobných přikladů je celá řada.

0/0
5.12.2012 12:15

H20a86n58a 66M72a12l60á 4147839239128

Uplynula už delší doba od diskuze.Salmonely se bát je nesmysl.Já si dělám majonézu a tatarku už hodně let.O éčka nestojím.Celé vejce,jen trošku soli,když potřebuju více majonézy,přidám lžíci okurkové vody.Ponořím mixér a přilévám slunečnicový olej do potřebné hustoty.V životě nikdo salmonelu neměl.ALE - nepoužívám levná vajíčka z marketů,chodím na trh pro čerstvá R^ Kdo dostane salmonelu,má špatnou imunitu a tuto musí řešit.Prostě - naše rodina nejsou žádní chcípáčci :-) :-P

0/0
30.12.2012 19:54

J52a14n 40S83k27o43v64a31j74s88a 1265364277345

Celou dobu do lidí hustí jak je žloutek zdrojem chlesterolu.Když se výrobcům podaří jeho výskyt eliminovat, tak se zase najde nějaký debil, který poukáže na to že tam zase není;-D;-D;-D;-D;-D

+6/−9
4.12.2012 12:21

J67i97ř54í 95E16r48b66e54n 1293864436597

No, taky nikdo netvrdí, že máš sníst kilo majonézy na posezení :-)

+6/0
4.12.2012 13:06

P76a28v59e69l 59B31u78r95d21a 3247688978817

v časopise je napsaný celý postup i co s bílkem pokud si majonézu děláš domácí podle starýho receptu a pokud se nepletu tak žloutek špatný cholesterol ale v bílku je zase dobrý cholesterol takže žádný bu bu bu prostě se to neguje....

0/0
4.12.2012 13:36

P82a42v21e10l 61B93u59r40d41a 3157148158177

jo a 8 ks žloutků je na 1kg majonézy tak nevím co se hned děsíte cholesterolu z vajec.... Horší je to spíš s tím olejem co se do majonézy přidává toho je tam 780g na 1kg majonézy...... Takže se neděste vajec.... Nejhorší smrt je z vyděšení

+10/0
4.12.2012 13:40

P77a73v45e96l 84O52d49r66a66z45i70l 6154389937570

Bez záruky správnosti:

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

0/0
4.12.2012 14:26

J31a23n 52R38a56m24b32o15u54s54e66k 4925835285447

To máte pravdu, vždycky se najde nějaký debil......

+2/0
4.12.2012 15:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.