Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O27s16k29a26r 21K12o60v58a41ř29í42k 8140213915500

domácí je vynikající...R^

0/0
4.12.2012 23:16

M24a23r63e60k 11B47o79j35a30n17o73v81s59k29ý 1137857310111

Tam majonéza na obrázku je rozhodně obarvená ;-D

0/0
4.12.2012 18:32

M17a94r25t68i34n 71J24i96z90d26n58ý 3875281661676

pro podvodniky 5 mega pokuty a vono je to prejde

0/0
4.12.2012 18:09

P38a27v19e90l 24O45d11r79a36z92i95l 6144389787970

Pěkné, ale postrádám informaci o ošetření vajec proti Salmonella enteridis, což je klíčový postup při výrobě průmyslové majonézy - použití pasterovaných vajec. Jejich domácí příprava nepatří mezi nejjednodušší. Rizikem jsou nedostatečně ošetřená vejce zejména pro děti, seniory, gravidní ženy a osoby s oslabenou imunitou.

+3/−5
4.12.2012 12:31

P21a26v56e82l 19B83u54r97d53a 3387888858497

kdybys měl dTest tak tam je přesný technologický postup napsaný i s tepelným opracováním....

+1/0
4.12.2012 13:33

P87a19v70e29l 55O25d91r90a85z76i39l 6854719927450

Tak já postup znám, ostatně je na to celá řada patentů, kde je to vysvětleno zcela přesně, ale na všichni čtenáři idnes mají dTest a nebo ty patenty a proto je, myslím, dobré, na tato rizika upozornit. Následky mohou být velmi vážné.

+2/−2
4.12.2012 14:15

M42a41r75e20k 68B22u27r46z71a 7717821572547

Dobrý den, s tou salmonelou je to clovek od cloveka. Ja osobne delam tuto majonezu od te doby, co jsme to zkouseli. Snazim se pri tom dodrzovat nekolik veci. Vejce by melo byt co nejcerstvejsi. Tzn.: vyzkousim nejprve, zda ve vode klesne ke dnu. Cim starsi vejce, tim vetsi tendence ma plavat. Jde o to, ze salmonela pochazi ze skorapky, kdyz je vejce stare, muze se postupne "probojovat" dovnitr i skrz skorapku. Druha zasada je vejce pred rozklepnutim dukladne umyt - a pak i ruce. Rozklepnout a nestourat se ve smesi rukama, na ochutnani vzit lzicku. Dosud jsem nemel problem. Driv se pouzivaly jen vajicka od domacich slepic a ty byly jinak zadelane od hovinek :-) Marek, Hobby

+8/−1
4.12.2012 14:23

P71a20v47e85l 55O25d39r47a82z34i83l 6814639167300

Ano, máte pravdu, kontaminace žloutku prostupem z povrchu skořápky není moc pravděpodobná, ano, může nastat při neopatrném rozbití vejce (což si pomydlíme žloutek do bílku čili stejně špatně pro výrobu majonézy). Horší je, pokud salmonela nakazila ovaria či vejcovod, tehdy se vejce infikuje před tvorbou skořápky. Nicméně statistika je relativně příznivá. Ostatně, do tataráku vám nejspíš také nedají vejce pasterované a to prosím v hospodě. Cukráři naproti tomu smí používat jen pasterovaná vejce.

Problém s domácí pasterací je ten, že lecitin, který odpovídá za emulgaci majonézy, moc tepla nevydrží. :-)

0/−1
4.12.2012 14:37

P39a79v52e32l 21O61d62r20a96z23i75l 6794759917340

Pozn: jeden z diskutérů z Austrálie popisoval domácí výrobu majonézy a o nějakém zdravotním riziku vůbec nevěděl, čili skutečně nejde o nějakou závažnou hrozbu, doplňoval jsem jen pro úplnost.:-)

0/0
4.12.2012 15:10

M57a82r41e43k 45B24u65r91z10a 7267771152937

Dobry den,

muzete se nam, prosim, ozvat pres Tip redakci? Dekuju. Marek

0/0
4.12.2012 15:58

K57a50t36e85ř57i21n26a 41V91a40š34á42k19o56v36á 5871422499585

no, ja jim vejce i syrova, a nic mi nikdy nebylo. Ono ve spouste veci je to hlavne o tom bububu, a cim vic mate strachu, tim jste k problemu nachylnejsi. Pokud o nem vim, nemam problem si intuitivne nacitit, zda je toto konkretni pro me vhodne - a nemam problem. :-) Navic je to zadarmo. ;-D

+2/−1
4.12.2012 17:48

P71a90v10e35l 98O32d71r84a25z23i60l 6324949837570

Tak samozřejmě, řada lidí se nepoutá v autě a ještě se jim nic nestalo, řada lidí nemá dotažený zásuvky a ještě nevyhořeli, podobných přikladů je celá řada.

0/0
5.12.2012 12:15

H26a49n71a 49M93a27l80á 4187269909108

Uplynula už delší doba od diskuze.Salmonely se bát je nesmysl.Já si dělám majonézu a tatarku už hodně let.O éčka nestojím.Celé vejce,jen trošku soli,když potřebuju více majonézy,přidám lžíci okurkové vody.Ponořím mixér a přilévám slunečnicový olej do potřebné hustoty.V životě nikdo salmonelu neměl.ALE - nepoužívám levná vajíčka z marketů,chodím na trh pro čerstvá R^ Kdo dostane salmonelu,má špatnou imunitu a tuto musí řešit.Prostě - naše rodina nejsou žádní chcípáčci :-) :-P

0/0
30.12.2012 19:54

J19a12n 14S19k65o22v82a38j55s32a 1655504107865

Celou dobu do lidí hustí jak je žloutek zdrojem chlesterolu.Když se výrobcům podaří jeho výskyt eliminovat, tak se zase najde nějaký debil, který poukáže na to že tam zase není;-D;-D;-D;-D;-D

+6/−9
4.12.2012 12:21

J35i48ř41í 25E77r78b12e47n 1353984196487

No, taky nikdo netvrdí, že máš sníst kilo majonézy na posezení :-)

+6/0
4.12.2012 13:06

P69a98v64e53l 20B91u19r17d31a 3627818218147

v časopise je napsaný celý postup i co s bílkem pokud si majonézu děláš domácí podle starýho receptu a pokud se nepletu tak žloutek špatný cholesterol ale v bílku je zase dobrý cholesterol takže žádný bu bu bu prostě se to neguje....

0/0
4.12.2012 13:36

P93a20v21e55l 11B93u82r31d48a 3167908418767

jo a 8 ks žloutků je na 1kg majonézy tak nevím co se hned děsíte cholesterolu z vajec.... Horší je to spíš s tím olejem co se do majonézy přidává toho je tam 780g na 1kg majonézy...... Takže se neděste vajec.... Nejhorší smrt je z vyděšení

+10/0
4.12.2012 13:40

P10a22v31e17l 64O77d19r55a73z23i38l 6894779557570

Bez záruky správnosti:

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

0/0
4.12.2012 14:26

J89a78n 14R85a58m14b73o84u90s35e78k 4965255645477

To máte pravdu, vždycky se najde nějaký debil......

+2/0
4.12.2012 15:00



Najdete na iDNES.cz