Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce

Hrozba salmonely mnohé z nás před přípravou bramborového salátu nažene k regálům s hotovou majonézou, ačkoliv jsou některé z nich podle posledních testů s kvalitou na štíru. Jenže tradiční štědrovečerní salát chce své.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M30i35r52o81s86l51a55v81a 79N25ě65m79c71o89v93á 1851812276638

Pokud chci tradiční štědrovečerní salát, tak jogurt nebo zakysaná smetana nejsou věcí toho co nechci, ty tam prostě nepatřily, nepatří a patřit nikdy nebudou. Pokud chci nějakou in módní věc z nepřirozeně odtučněnou (čili nepříliš zdravou) smetanou nebo normální smetanou obsahující patnáct procent živočišného tuku, tak si ji neudělám na Štědrý večer.  Jindy se na stole objevuje jako německý brambor salát, ale prostě je to jindy. 

Majonéza je tuk rostlinný neboli to, co se dnes vychvaluje jako omega 3 kyseliny :) A navíc jsem ji prostě vždycky měla ráda.

0/0
22.12.2012 23:24

M71i68c33h73a89l 97M41i98l57l61e90r 9876282549152

majoneza sama o sobe NENI rostlinny tuk. Je to pripravena pochutina, vyrobena z jednoho z druhu oleju(=rostlinnych tuku) a zloutku nebo celych vajec a s pridanymi prichutemi.

Vzhledem k rovnovaze v pomeru vejce : olej hodne na strane oleje, vlastnosti majonezy ovlivnuje predevsim typ oleje, ktery se na jeji vyrobu pouzije.

Omega -3 kyseliny jsou obsazeny predevsim v rybich olejich a ve zloutcich, jen hodne malo je obsazeno v tech nekolika druzich rostlinnych oleju, ktere se vetsinou na majonezu nepouzivaji. Nasleduje odkaz na stranku obsahujici tabulku oleju pouzivanych v kuchyni a jejich vlastnosti/slozeni.

Tyto vlastnosti pak zdedi majoneza z nich pripravena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

+2/0
23.12.2012 4:16

M45i10r93o90s52l32a46v94a 91N40ě65m21c98o71v39á 1461452266318

Nemusíte vše chápat hned do písmene. Majonéza je rostlinný tuk čili ten tam tvoří drtivou převahu v surovinách. Používání klasických rostlinných tuků, které mají více omega 3 kyselin je naprostou normou. Neslyšela jsem o tom, že by ji někdo dělal ze sádla. 

Nenasycené kyseliny obsahují u nás nejrozšířenější řepkový olej a slunečnicový olej. 

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej

http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnicov%C3%BD_olej

0/0
23.12.2012 11:18

M31i66c65h63a82l 57M22i60l57l49e80r 9666142879822

rostlinny tuk je svou definici tuk puvodem z rostlin. Majoneza se v zadne rostline nevyskytuje, tudiz NENI jako rostlinny tuk klasifikovana a neni samozrejme na seznamu rostlinnych tuku.

Majoneza z repkoveho ani ze slunecnicoveho oleje se nepovazuje za zadny zvlast vyznamny zdroj omega 3 kyselin v lidske potrave. Kdo chce zvysit podil omega 3 a 6 ve sve strave, bude predevsim jist tucne ryby vicekrat tydne, ne si k snidani mazat chleba majonezou!

Nejak mi nejde do hlavy proc se najednou ohanis majonezou jako zdravou vyzivou po tom, co jsi napsala, ze na vanoce jde predevsim o to, aby si clovek pochutnal a uzil si to, ne blbnul s dietou. Ta dve prohlaseni proste nejdou dohromady.8-o

+2/0
24.12.2012 0:48

J70a49n80a 45K27o69v79a25ř10í37k94o15v10á 1423463616290

Majonézu si dělám doma celý život. Vejce kupuji v obchodě. Nikdy jsem salmonelou neonemocněla, takže na domácí majonézu nenechám dopustit. R^Salmonelu jsem chytla 2x v restauraci.;-(

+2/0
22.12.2012 14:42

L58a81d18a 87N23o77v37a34k 4882493877

takže statisticky vzato tě čeká letos salmonela...

0/−1
22.12.2012 17:17

L81a40d82a 25N39o42v66a50k 4622733767

koupit si hotovou majonézu...?

0/0
22.12.2012 11:55
Foto

J50a85n 48R95a82u66t56e84n64k51r49a48n30c 8517679336886

Pokud chceme v domácích podmínkách pasterizovat vejce, 3min na 60 určitě nestačí... interní teplota ve vejci 60 nedosáhne... Celkem uznávaná autorita Douglas Baldwin uvádí ve svém materiálu: http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Pasteurized_in_Shell_Egg

 75minut na 57 stupnu.

Nicmene k tomu je v domacich podminkach potřeba dost práce, a nedokážu si dost dobře představit jak se dá tohle provádět ve velkém bez sous vide vybavení...

Nicméně pokud by někdo měl strach, tak toto je dle metodik několika potravinářských a mikrobiologických autorit dostatečné na zahubení salmonely apod.

Navíc takto je vejce v syrovém stavu, jen bílek je trochu zakalený do mléčna, ale stále se dá vyšlehat do sněhu a zpracovávat jako syrový...

+1/0
21.12.2012 12:04

V40l91a32d49i41m55i36r 60C48h23y73l26i26k 1170299627186

Suhlasim .Ja to poznam tak ze 50 stupnou 90 minut. :-)

0/0
21.12.2012 16:50

L28a44d21a 72N90o88v38a16k 4822403957

normálně do mikrovlnky na deset minut...R^

+1/−1
22.12.2012 11:56

P75a40v75e89l 21O24d81r38a83z45i58l 6634989637370

Ono je totiž podstatné, že v tom návodu se vejce dají do studené vody a na těch 60 se zahřívají, čili v závislosti na použitém ohřívadle bude výsledná teplota žloutku (co nás zajímá) určitě vyšší, než když by se vejce jen dala na 3 minuty do teplé vody.

0/0
23.12.2012 14:48

D40a95l45i51b77o32r 31B23a32r15a25n69e95k 9793586573526

jak teda poznam to vejce z bezpecneho chovu?

0/0
21.12.2012 11:43

P26a30v77e17l 27O97d85r50a26z17i47l 6354889597750

Je to tam popsáno. Na krámě by měla být POUZE vejce z bezepčného chovu, tedy dlouhodobě sledovaného. Obecně se dá říct, že nejlepší jsou ta pasterovaná vejce v malém balení (5kg žloutku asi doma málokdo udá).

0/0
21.12.2012 12:08

D24a37l88i73b77o52r 44B59a33r62a52n68e97k 9913766223236

ja mel za to, ze je to nekde v tech pismenkach a cislech primo na vajicku... kdyz tam neco z toho znamena, jak maji velkou klec...

0/−1
21.12.2012 15:05

P49a77v14e51l 21O21d19r28a37z34i78l 6464799967240

No, vejce z nikoliv bezpečného chovu žádná písmenka nemá.

0/0
23.12.2012 14:46

J66o89s80e45f 14S44c29h62m51i51d34t 5723667733322

Konečně pořádnej titulek. :)

+2/0
21.12.2012 11:31
Foto

D56a19v55i57d 75K45o35m45á33r47e61k 3663420250318

Asi si letos zkusím udělat do salátu svojí majonézu,protože kupovat ty vodnaté hnusy plné náhražek od hellmans nebo podobných značek už mě fakt přestává bavit.Rv

+1/−2
21.12.2012 4:42



Najdete na iDNES.cz