Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce

Hrozba salmonely mnohé z nás před přípravou bramborového salátu nažene k regálům s hotovou majonézou, ačkoliv jsou některé z nich podle posledních testů s kvalitou na štíru. Jenže tradiční štědrovečerní salát chce své.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M67i33r68o33s92l13a22v83a 96N34ě46m58c26o32v66á 1211452146528

Pokud chci tradiční štědrovečerní salát, tak jogurt nebo zakysaná smetana nejsou věcí toho co nechci, ty tam prostě nepatřily, nepatří a patřit nikdy nebudou. Pokud chci nějakou in módní věc z nepřirozeně odtučněnou (čili nepříliš zdravou) smetanou nebo normální smetanou obsahující patnáct procent živočišného tuku, tak si ji neudělám na Štědrý večer.  Jindy se na stole objevuje jako německý brambor salát, ale prostě je to jindy. 

Majonéza je tuk rostlinný neboli to, co se dnes vychvaluje jako omega 3 kyseliny :) A navíc jsem ji prostě vždycky měla ráda.

0/0
22.12.2012 23:24

M83i75c54h76a55l 20M35i47l38l42e21r 9616642529942

majoneza sama o sobe NENI rostlinny tuk. Je to pripravena pochutina, vyrobena z jednoho z druhu oleju(=rostlinnych tuku) a zloutku nebo celych vajec a s pridanymi prichutemi.

Vzhledem k rovnovaze v pomeru vejce : olej hodne na strane oleje, vlastnosti majonezy ovlivnuje predevsim typ oleje, ktery se na jeji vyrobu pouzije.

Omega -3 kyseliny jsou obsazeny predevsim v rybich olejich a ve zloutcich, jen hodne malo je obsazeno v tech nekolika druzich rostlinnych oleju, ktere se vetsinou na majonezu nepouzivaji. Nasleduje odkaz na stranku obsahujici tabulku oleju pouzivanych v kuchyni a jejich vlastnosti/slozeni.

Tyto vlastnosti pak zdedi majoneza z nich pripravena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

+2/0
23.12.2012 4:16

M96i34r92o40s19l84a66v56a 94N94ě88m78c46o19v89á 1301642406308

Nemusíte vše chápat hned do písmene. Majonéza je rostlinný tuk čili ten tam tvoří drtivou převahu v surovinách. Používání klasických rostlinných tuků, které mají více omega 3 kyselin je naprostou normou. Neslyšela jsem o tom, že by ji někdo dělal ze sádla. 

Nenasycené kyseliny obsahují u nás nejrozšířenější řepkový olej a slunečnicový olej. 

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej

http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnicov%C3%BD_olej

0/0
23.12.2012 11:18

M36i93c89h77a58l 96M55i74l79l72e45r 9686932639282

rostlinny tuk je svou definici tuk puvodem z rostlin. Majoneza se v zadne rostline nevyskytuje, tudiz NENI jako rostlinny tuk klasifikovana a neni samozrejme na seznamu rostlinnych tuku.

Majoneza z repkoveho ani ze slunecnicoveho oleje se nepovazuje za zadny zvlast vyznamny zdroj omega 3 kyselin v lidske potrave. Kdo chce zvysit podil omega 3 a 6 ve sve strave, bude predevsim jist tucne ryby vicekrat tydne, ne si k snidani mazat chleba majonezou!

Nejak mi nejde do hlavy proc se najednou ohanis majonezou jako zdravou vyzivou po tom, co jsi napsala, ze na vanoce jde predevsim o to, aby si clovek pochutnal a uzil si to, ne blbnul s dietou. Ta dve prohlaseni proste nejdou dohromady.8-o

+2/0
24.12.2012 0:48

J96a73n79a 36K28o84v37a79ř58í86k76o73v26á 1563173776800

Majonézu si dělám doma celý život. Vejce kupuji v obchodě. Nikdy jsem salmonelou neonemocněla, takže na domácí majonézu nenechám dopustit. R^Salmonelu jsem chytla 2x v restauraci.;-(

+2/0
22.12.2012 14:42

L40a38d58a 14N29o75v94a84k 4442153927

takže statisticky vzato tě čeká letos salmonela...

0/−1
22.12.2012 17:17

L20a36d11a 35N59o48v45a19k 4932453547

koupit si hotovou majonézu...?

0/0
22.12.2012 11:55
Foto

J92a55n 44R13a10u83t80e97n66k12r90a15n39c 8457599986316

Pokud chceme v domácích podmínkách pasterizovat vejce, 3min na 60 určitě nestačí... interní teplota ve vejci 60 nedosáhne... Celkem uznávaná autorita Douglas Baldwin uvádí ve svém materiálu: http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Pasteurized_in_Shell_Egg

 75minut na 57 stupnu.

Nicmene k tomu je v domacich podminkach potřeba dost práce, a nedokážu si dost dobře představit jak se dá tohle provádět ve velkém bez sous vide vybavení...

Nicméně pokud by někdo měl strach, tak toto je dle metodik několika potravinářských a mikrobiologických autorit dostatečné na zahubení salmonely apod.

Navíc takto je vejce v syrovém stavu, jen bílek je trochu zakalený do mléčna, ale stále se dá vyšlehat do sněhu a zpracovávat jako syrový...

+1/0
21.12.2012 12:04

V77l94a91d23i91m26i52r 57C61h26y34l79i46k 1220429367476

Suhlasim .Ja to poznam tak ze 50 stupnou 90 minut. :-)

0/0
21.12.2012 16:50

L81a23d11a 28N90o24v85a76k 4132123157

normálně do mikrovlnky na deset minut...R^

+1/−1
22.12.2012 11:56

P95a64v75e60l 27O66d24r12a31z62i75l 6124869507830

Ono je totiž podstatné, že v tom návodu se vejce dají do studené vody a na těch 60 se zahřívají, čili v závislosti na použitém ohřívadle bude výsledná teplota žloutku (co nás zajímá) určitě vyšší, než když by se vejce jen dala na 3 minuty do teplé vody.

0/0
23.12.2012 14:48

D59a10l60i54b69o64r 66B56a31r57a79n40e62k 9183246203886

jak teda poznam to vejce z bezpecneho chovu?

0/0
21.12.2012 11:43

P56a91v85e65l 17O22d32r20a20z72i70l 6794359597440

Je to tam popsáno. Na krámě by měla být POUZE vejce z bezepčného chovu, tedy dlouhodobě sledovaného. Obecně se dá říct, že nejlepší jsou ta pasterovaná vejce v malém balení (5kg žloutku asi doma málokdo udá).

0/0
21.12.2012 12:08

D41a23l35i32b42o46r 48B49a42r27a79n85e14k 9163866203726

ja mel za to, ze je to nekde v tech pismenkach a cislech primo na vajicku... kdyz tam neco z toho znamena, jak maji velkou klec...

0/−1
21.12.2012 15:05

P65a55v94e64l 27O51d87r38a43z58i90l 6954769957970

No, vejce z nikoliv bezpečného chovu žádná písmenka nemá.

0/0
23.12.2012 14:46

J45o98s49e81f 91S76c52h71m16i58d68t 5853317183252

Konečně pořádnej titulek. :)

+2/0
21.12.2012 11:31
Foto

D32a98v10i15d 33K40o94m27á88r35e95k 3873830540518

Asi si letos zkusím udělat do salátu svojí majonézu,protože kupovat ty vodnaté hnusy plné náhražek od hellmans nebo podobných značek už mě fakt přestává bavit.Rv

+1/−2
21.12.2012 4:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.