Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J34a44r56m31i10l92a 14M12a76r81e33š27o58v50á 5784207920223

Pokud není brynza, jíme halušky s nivou a se slaninou. Také v poslední době hodně vaříme "špecle" jsou rychlé a jako příloha k omáčkám, nebo k zbytkům masa jsou výborné - jen polohrubá mouka, sůl, 1 vejce, mléko , jak vyplavou jsou  hotové. Když zbydou, stačí přidat zbytky uzenin a vejce a opět večeře.

+1/0
28.1.2013 17:50

M66a79j82k35a 26Š26u27m37b39e73r66o75v95á 3715113761385

Přesně tak, jednoduché, rychlé a levné jídlo. Buď dělám špecle jako halušky - zelí, slanina, cibulka, anebo je má dcera ráda i na sladko - máslo, cukr, kakao. Brynzu nepoužívám, moc nesolíme, a tak je na nás hodně slaná. Ale úplně krásně ji lze nahradit čerstvým sýrem - takový ten kulatý, ve fólii:-)

+1/0
29.1.2013 8:17

J68a55r70m67i47l30a 19M79a66r48e26š16o58v24á 5234907510523

Špecle na sladko s tvarohem, oříšky, pokapané medem, nebo cukrem se skořicí, také dobrá alternativa. Proto jich vždy navařím víc, když někdy nestačím, nahradí studenou večeři.

+1/0
29.1.2013 10:56

J44a41r97m28i39l14a 72M63a39r45e11š85o61v25á 5814217200633

Stejné jídlo, jen bez brynzy, je tzv. Grenadýrmarš - vaří se už léta stejně - těstoviny - fleky se smíchají s nakrájenými vařenými bramborami - promíchá se seškvařenou slaninou a cibulkou - fantazii se meze nekladou - my tento pokrm máme rádi se špenátem, někdy nakrájíme i zbatky uzeného, nebo uzenin- je to jídlo když se začne šetřit - je výborné a levnéR^

+2/0
28.1.2013 17:46
Foto

Š32á54r28k58a 72M55e59d77k10o30v79á 7594525836530

Souhlasím, je to jednoduché, dobré a "nebabicovské"R^

0/0
28.1.2013 19:42

Š28á66r45k40a 49M26a65t93y82á90š73o77v80á 1861115332479

ano,vaříme ho spoustu let..to jen idnes objevuje Ameriku ;-)

0/0
29.1.2013 11:46

J14o59s67e96f 33M84u67ž51á67t61k13o 5515823797923

No s tou brynzou nevím. Levné jídlo jsou tak zapečené těstoviny se zbylým masem odvčera, palačinky nebo pečené brambory v troubě s česnekem.

+2/0
28.1.2013 15:03

A26l41e42x58a45n80d69r 47K65o59s44t67k98a 5769786899986

Nebo halušky. Výborné a nesmírně levné jídlo. Ostatně něco do sebe mají i klasické české škubánky. Nemám rád sladké, ale na slano, pěkně s na sádle osmahlou cibulkou, mňam.

+2/0
28.1.2013 9:05

S95i42l54v91i26e 56K94o80v76á87ř81o63v62á 1517986201805

Halušky levné jsou, ale s bryndzou už je to horší. Sice je teď dostupná ve většině supermarketů, ale taky pěkně drahá.

+4/0
28.1.2013 10:27

M61i48r54k51a 86S66v44o22j11t46k87o27v68á 3747888716144

no já kupuji jednu brynzu (v hnědém kelímku, vypadá to trochu jako od pribináčka) pro čtyřčlenou rodinu a stojí asi 25 Kč...to mi zas tak drahé nepřijde. To ledasjaké nesmysly jako brambůrky a apod. stojí mnohem více

0/0
28.1.2013 11:39

S54v50a34t10a10v83a 46D76u68r91a87n82o13v17á 3449569274241

nevim, ale kelimek za 25 je tak pro jednoho ;-) Ono bryndza neni levna proto, ze ta prava ovci byva hlavne na jare a vsechno ostatni je vetsinou jen nejaka michanina kravskeho a ovciho mleka.

Velmi dobroup maji v siti syraren na vahu, ale drazsi

+3/0
28.1.2013 12:33

Š39á45r56k18a 75M20a78t24y20á16š63o18v22á 1911915572969

mají letní a zimní brynzu,koukala jsem na to tuhle v globusu jako blázen....

0/0
29.1.2013 11:48

J58a84n79a 61N64a17v73r28á73t56i38l97o39v52á 9693508594596

Jedna brynza na halušky pro 4člennou rodinu? Promiňte, ale to nemůže být příliš k jídlu (na 4 porce používám 4násobné množství než Vy). A přesně jak píše paní Svatava níže - ten "pribiňáčkovský" kelímek je jen míchanina z kravského mléka, ne skutečná brynza. Neodpovídá chutí ani konzistencí, z toho pořádné halušky neuděláte. Doporučuji kupovat originál - v některých obchodních centrech bývá stánek s originál liptovskými produkty včetně opravdové vážené brynze.

+5/0
28.1.2013 14:29
Foto

Š36á56r45k73a 24M30e84d73k40o23v60á 7784955906540

Protože dobrou brynzu málokdy seženu, dávám do halušek kostky Lučiny + osmahlou slaninu. Taky nám to chutná, i když brynza je brynzaR^

+1/−1
28.1.2013 19:47

S20i85l70v46i62e 74K37o81v89á12ř62o50v25á 1797626921665

Záleží odkud jste, ale já váženou bryndzu kupuju u pultu lahůdek v tescu, nebo v intersparu a je výborná. Samozřejmě nejlepší je ta ze stánku s ovečkou, ale kolem toho mám cestu jen výjimečně. S lučinou jsem to nezkoušela, díky za tip, já zase občas na změnu dělám s nivou, nebo s opečenou cibulkou + vždycky slanina, bez té to nejde:)

0/0
29.1.2013 8:04

Š62á41r64k11a 60M84a69t59y75á89š76o60v67á 1931605462529

dobrý to je i se strouhaným tvarohem, cibulkou a špekem :-)

0/0
29.1.2013 11:49

L28e66n97a 13P95á84t97k73o55v71á 8601793684929

jo? a když se podíváte na složení je tam kravské nebo ovčí mléko? Troufám si tvrdit, že kravské alespoň z velké vetšiny

+1/0
28.1.2013 16:53

R76a30d92e26k 63C35o53u59f10a11l 1863858837602

často je z Polska a stijí za .... Potřeba se dívat na výrobce.

0/−1
28.1.2013 16:54

J31a31r18o12s13l72a61v 95V94á63c65h56a 7669378142236

ještě jeden poradím s těma škubánkama....posypané strouhanou nivou a slaninkou....

0/0
28.1.2013 16:05







Najdete na iDNES.cz