Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J28a20r31m11i14l52a 54M51a83r73e79š66o56v30á 5864237430493

Pokud není brynza, jíme halušky s nivou a se slaninou. Také v poslední době hodně vaříme "špecle" jsou rychlé a jako příloha k omáčkám, nebo k zbytkům masa jsou výborné - jen polohrubá mouka, sůl, 1 vejce, mléko , jak vyplavou jsou  hotové. Když zbydou, stačí přidat zbytky uzenin a vejce a opět večeře.

+1/0
28.1.2013 17:50

M14a17j94k55a 96Š41u23m50b52e48r63o11v54á 3405203581985

Přesně tak, jednoduché, rychlé a levné jídlo. Buď dělám špecle jako halušky - zelí, slanina, cibulka, anebo je má dcera ráda i na sladko - máslo, cukr, kakao. Brynzu nepoužívám, moc nesolíme, a tak je na nás hodně slaná. Ale úplně krásně ji lze nahradit čerstvým sýrem - takový ten kulatý, ve fólii:-)

+1/0
29.1.2013 8:17

J73a23r67m27i84l17a 53M77a85r50e59š91o38v88á 5474697540353

Špecle na sladko s tvarohem, oříšky, pokapané medem, nebo cukrem se skořicí, také dobrá alternativa. Proto jich vždy navařím víc, když někdy nestačím, nahradí studenou večeři.

+1/0
29.1.2013 10:56

J68a12r30m78i17l59a 60M13a90r49e39š43o69v17á 5574557730543

Stejné jídlo, jen bez brynzy, je tzv. Grenadýrmarš - vaří se už léta stejně - těstoviny - fleky se smíchají s nakrájenými vařenými bramborami - promíchá se seškvařenou slaninou a cibulkou - fantazii se meze nekladou - my tento pokrm máme rádi se špenátem, někdy nakrájíme i zbatky uzeného, nebo uzenin- je to jídlo když se začne šetřit - je výborné a levnéR^

+2/0
28.1.2013 17:46
Foto

Š26á64r96k63a 26M68e56d80k31o22v63á 7104935556280

Souhlasím, je to jednoduché, dobré a "nebabicovské"R^

0/0
28.1.2013 19:42

Š71á18r38k29a 66M62a16t24y92á66š23o44v26á 1421125462639

ano,vaříme ho spoustu let..to jen idnes objevuje Ameriku ;-)

0/0
29.1.2013 11:46

J43o31s14e57f 71M51u42ž73á96t85k47o 5965123967933

No s tou brynzou nevím. Levné jídlo jsou tak zapečené těstoviny se zbylým masem odvčera, palačinky nebo pečené brambory v troubě s česnekem.

+2/0
28.1.2013 15:03

A21l71e60x78a38n87d21r 47K12o71s40t49k81a 5529236789836

Nebo halušky. Výborné a nesmírně levné jídlo. Ostatně něco do sebe mají i klasické české škubánky. Nemám rád sladké, ale na slano, pěkně s na sádle osmahlou cibulkou, mňam.

+2/0
28.1.2013 9:05

S57i29l78v88i97e 55K29o74v63á32ř80o24v19á 1217956711125

Halušky levné jsou, ale s bryndzou už je to horší. Sice je teď dostupná ve většině supermarketů, ale taky pěkně drahá.

+4/0
28.1.2013 10:27

M71i64r63k72a 57S51v95o29j42t26k31o68v88á 3597288116884

no já kupuji jednu brynzu (v hnědém kelímku, vypadá to trochu jako od pribináčka) pro čtyřčlenou rodinu a stojí asi 25 Kč...to mi zas tak drahé nepřijde. To ledasjaké nesmysly jako brambůrky a apod. stojí mnohem více

0/0
28.1.2013 11:39

S76v33a17t95a65v51a 85D24u15r17a96n38o89v75á 3679479204871

nevim, ale kelimek za 25 je tak pro jednoho ;-) Ono bryndza neni levna proto, ze ta prava ovci byva hlavne na jare a vsechno ostatni je vetsinou jen nejaka michanina kravskeho a ovciho mleka.

Velmi dobroup maji v siti syraren na vahu, ale drazsi

+3/0
28.1.2013 12:33

Š59á15r35k15a 33M59a56t80y33á60š85o14v13á 1781345412879

mají letní a zimní brynzu,koukala jsem na to tuhle v globusu jako blázen....

0/0
29.1.2013 11:48

J87a75n46a 29N78a48v67r50á54t66i38l66o58v83á 9573118984226

Jedna brynza na halušky pro 4člennou rodinu? Promiňte, ale to nemůže být příliš k jídlu (na 4 porce používám 4násobné množství než Vy). A přesně jak píše paní Svatava níže - ten "pribiňáčkovský" kelímek je jen míchanina z kravského mléka, ne skutečná brynza. Neodpovídá chutí ani konzistencí, z toho pořádné halušky neuděláte. Doporučuji kupovat originál - v některých obchodních centrech bývá stánek s originál liptovskými produkty včetně opravdové vážené brynze.

+5/0
28.1.2013 14:29
Foto

Š83á53r72k60a 24M41e90d10k20o11v37á 7714955116860

Protože dobrou brynzu málokdy seženu, dávám do halušek kostky Lučiny + osmahlou slaninu. Taky nám to chutná, i když brynza je brynzaR^

+1/−1
28.1.2013 19:47

S90i11l89v19i21e 47K84o60v65á30ř89o32v49á 1127846141905

Záleží odkud jste, ale já váženou bryndzu kupuju u pultu lahůdek v tescu, nebo v intersparu a je výborná. Samozřejmě nejlepší je ta ze stánku s ovečkou, ale kolem toho mám cestu jen výjimečně. S lučinou jsem to nezkoušela, díky za tip, já zase občas na změnu dělám s nivou, nebo s opečenou cibulkou + vždycky slanina, bez té to nejde:)

0/0
29.1.2013 8:04

Š14á50r87k25a 36M61a14t38y77á38š65o22v82á 1701365782669

dobrý to je i se strouhaným tvarohem, cibulkou a špekem :-)

0/0
29.1.2013 11:49

L81e67n90a 87P74á89t32k86o51v70á 8911903874259

jo? a když se podíváte na složení je tam kravské nebo ovčí mléko? Troufám si tvrdit, že kravské alespoň z velké vetšiny

+1/0
28.1.2013 16:53

R15a20d33e31k 18C85o60u39f95a60l 1403828817712

často je z Polska a stijí za .... Potřeba se dívat na výrobce.

0/−1
28.1.2013 16:54

J76a94r93o20s65l67a44v 92V26á26c24h27a 7109728652696

ještě jeden poradím s těma škubánkama....posypané strouhanou nivou a slaninkou....

0/0
28.1.2013 16:05







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.