Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R81o32s65t35i64s72l42a40v 52S16i40k45s79t71a 7482673558

Mne vždycky fascinuje, jak všichni prahnou po lokální produkci, regionálních potravinách, tom co se tady konzumovalo dříve... a 90% těchto vitariánských věcí je z druhé strany zeměkoule - datle, kešu, kakao, agáve, nějak jsem si při procházce lesem nevšiml že by to tam rostlo... tím nic proti syrové stravě a jejím léčivým účinkům, dá se spousta věcí udělat i z toho co tady roste. Celoročně ale nevím nevím, od listopadu do května tady toho moc neroste, takže buď je syrová strava přirozená pro jiné končiny, nebo prostě Praotec Čech došel špatným směrem ;-D Takový jen malý bod k zamyšlení...

+7/0
14.2.2013 23:06

Z77l22a35t61u53š86e 80J40e38l77í54n84k60o36v89á 1615162267422

Kdyby měli vitariáni "vařit" z regionálních potravin, tak by tu už dávno:

A) vymřeli (a možná nejen tady)

B) vzdali to

C) vůbec by si nepochutnali a jedli jen pro přežití.

;-)

+2/0
15.2.2013 10:37

M81a89r71i10e 96N75o30v37o45t58n87á 5884787348290

Přesně tak: celou zimu by jedli jablka, zelí, kořenovou zeleninu a syrové brambory. No a ještě by mohli chroupat hrách, fazole a zrní. A jako chuťovku ořechy a med. To je asi tak celej seznam, nebo jsem na něco zapomněla?

0/0
15.2.2013 12:55

P35a51v76e23l 42O64d19r56a51z47i80l 6854659357980

Med ne. Ten je živočišnýho původu.

+1/0
15.2.2013 13:13

M16a11r26i62e 16N29o87v59o28t44n21á 5154907688380

Nojo, ale vždyť do toho dortu tady ho cpou. Jsem z toho jelen.

0/0
15.2.2013 13:17

Z79u77z63a33n89a 40F73l27e47i17s61c63h30e32r83o43v65á 7271876165503

No, ptala jsem se proto, že se mi recept moc líbí, ale děti jsou alergické na ořechy. 

Takže na vitariánskou ani raw kuchyni asi nepřejdem ;-(, a zůstaneme u české klasiky, po které nemusím volat rychlou.:-P

+2/0
14.2.2013 22:40

Z17u91z68a93n36a 44F74l95e79i57s89c68h91e28r45o74v60á 7431406775313

Pardon, to patřilo níž.

0/0
14.2.2013 22:40

D48a98n82i38e57l 85H10a96r14a52b37i48š 5155953444975

boze,to by ani prase nezralo

+1/0
14.2.2013 21:56

K15r12i33s32t20ý54n47a 66H37y84n56k87o62v17á 9372296248326

kešu vás vystřelí do chuťového nebe ;-D

+2/0
14.2.2013 20:46

A70n27d18r59e94a 65Č53i57e79r74n60a 5206157280480

Ale nepražené boby jsou hořké, právě přiměřeným pražením( podle odrůdy) se přirozená hořkost odstraňuje, nedělá se to jen pro odslupkování. Divné a nehygienické.To je jak debata, jestli omývat zablácenou řepu. Abychom s tím blátem neodstranili i nějaké živiny!8-o

+8/−1
14.2.2013 17:36

F70r17a16n91t72i34š13e10k 77S36c33h63l88i52c65h84t10s 9625582181805

Promiňte, ale používání takovýchto potravin je biohazard!

Všechny pochází z rizikových oblastí. Jak známo ořechy i kakaové boby i datle obsahují karcinogení houby a plísně. Ořechy kešu pochází většinou z Keni, kakaové boby ze Střední Ameriky, datle z Turecka nebo Tunisu. Tyto potraviny proto musí být nějakým způsobem ošetřeny a musí být taky záruka, že se tak stalo!  A, nakupovat hygienicky či Státní inspekcí neprověřené potraviny na webu? Toto by mělo být rozhodně v článku zmíněno! Nejsem nadšen, že se tu na to neupozorňuje a produkt je určen převážně pro děti! Stačí si vzpomenout, jaké problémy způsobil například egyptský salát v Německu před časem! 

PS Jinak souhlasím, že se jedná o laciný PR článek.

+13/−2
14.2.2013 13:08

P90e76t81r 18H10e48l36l38e16r 5413286124394

Já zase nechápu, jak můžou používat med, který je živočišného původu a tepelně zpracovaný. 8-o

0/−1
14.2.2013 12:20

D81a41n76i18e19l13a 32U56r11b53a12n92o29v53á 2794950345866

Med je tepelně zpracovaný? Myslíte jako že ho ty včely nejdřív uvaří, než ho dají do pláství nebo tak něco?;-D;-D;-D

+5/0
14.2.2013 13:17

M50i38c95h14a31l 15T39o23m26á32n19e11k 9537259636

jeste z mladi , kdyz sem jako prcek jezdil za komancu na chalupu, tak za nama chodil vcelar a daval nam cerstvy med a i tka byl teplne upraveny pokud si vzpominam dobre, takze bych rekl ze pan Heller ma pravdu, ze jakykoliv med k dostani je jiz tepelne upraveny

0/−5
14.2.2013 14:01

M50i25r36k78a 67S43v55o77j97t58k98o73v98á 3957268796374

Božíčku co to melete za nesmysl? Med není nijak tepelně upravený. Vyndají se plástve z úlu a pres lis se stočí do sklenic. To je celá úprava, pokud chcete pastovaný med, tak ten se našlehá a pak dá do sklenic, ale nic se nevaří. Takže normální med se nijak tepelně neupravuje. Když totiž med zahřejete nad 40°C tak ztrácí velkou část svých hodnotných látek.

+8/0
14.2.2013 14:14

K62a38r35l82a 85N12o45v52á31k67o74v36á 4524782475727

Přesně tak. Kamarád včelař, který mě zásobuje medem, mi vždycky klade na srdce, abych si s ním sladila čaj až když je vlažný, jinak získám jen velmi drahé sladidlo bez jakékoliv jiné hodnoty.

+4/0
14.2.2013 19:37

O78l13g31a 70P94o79l70á86č87k80o76v52á 4474943674478

mohl vám třeba donést čerstvě stočený (vylisovaný) med, kteřý se vám zdál teplý.Pravdu mají ti, kteří upozorńují na teplotu-nikdy ne nad 40 stupńů,pak už to nen lék,ale obyč sladidlo.

0/0
15.2.2013 13:00

J33i59t11k78a 25Č67e34r44n97á 4269387184721

Možná pan Heller myslí ten kupovaný, tam je zahřívaný a snad i ředěný. My máme přímo od včel a ten brzy zcukernatí, ale ten kupovaný je pořá řídký, není to divné.

0/0
13.3.2013 11:01

S91i95l23v56i52e 40K30o88v37á58ř24o65v55á 1797636411495

Moc by mě zajímalo, kolik majitel restaurace za tyhle neoznačené PR články platí. Nevadí mi přečíst si článek o hrstce podivínů, kteří vyrazili proti proudu evoluce a zcela bez logického opodstatnění odmítají tepelnou úpravu potravy, ale pokud je tady po několikáté reportáž přímo z kuchyně nějaké restaurace, domnívám se, že by to mělo být označeno jako PR.

+14/−1
14.2.2013 10:14
Foto

M71a59r80t86i55n 74Š35u10b77r21t 1645971204935

Tepelnou úpravu tento recept nepochybně obsahuje. Při silném hnětení a mixování se nepochybně pokrm zahřívá ;-)

+2/−1
14.2.2013 12:42

M10a55r28t62i45n 77V36a18s85i94n55a 7371463531366

Sushi, carpaccio, tatarák - všechno je to syrový, chutná to super a neřekl bych, že je to jen něco pro hrstku podivínů. Raw cake je super taky - alespoň ten co si dávám v Londýně v inSpiral Cafe. Nevím jestli je to PR a nebo není, ale když tady bylo X článků o Pohlreichovi (nic proti němu, je dobrej), tak to nikomu nevadilo ...

+2/−2
14.2.2013 13:58

M84a46r44i17e 49N11o72v61o91t37n64á 5724847918590

ale vadilo:) Hlavně ten antisvíčkovej :)

0/0
14.2.2013 20:02

P43a43v61e32l 23K87r44e24j65č30í55ř 2702141613336

Paní Havlíčková chce nahradit med a datle, paní Fleischerová zase ořechy a mandle. Já bych šel ještě dál a nahradil bych ořechy cibulí, datle zelím, med a kakao bůčkem a mandle knedlíky. A myslím, že by to nemuselo být špatné.

+13/−1
14.2.2013 9:53

S19i95l98v90i90e 25K18o69v73á49ř73o70v81á 1287386381345

Tak nevím, bojím se, že s jejich úpravou jídla byste si moc nepochutnal - chroupat syrovou cibuli se syrovým bůčkem a k tomu třeba sušenej knedlík...

+3/0
14.2.2013 10:15

P45a33v12e28l 72K72r68e43j34č13í10ř 2542261873846

No tak když už provádíme tak rozsáhlou náhradu surovin, není nutné ani přesně dodržovat všechny postupy přípravy pokrmu :-)

+8/0
14.2.2013 10:19

Z27u76z70a43n27a 23Č87e97k19a33l64o33v31á 4953280157945

Souhlasím, ovšem pouze pokud bude bůček z netýraného chovu;-)

0/0
14.2.2013 19:47

Z56u15z95a43n78a 14F80l67e73i55s66c22h89e96r10o80v39á 7451786285823

A existuje nějaká možnost náhrady ořechů a mandlí? Normálně používám jako náhradu vařenou cizrnu, ale to by asi nebylo ono.

0/−2
14.2.2013 8:11

M22a46r60t16i34n 56V38a55s54i55n36a 7921753881916

Ořechy nahradíte asi zase jen jiným typem ořechů - třeba pistáciemi, ty jsou stejně jako kešu měkké. A nebo makadamie jsou taky fajn, ale ty už jsou docela tvrdé, takže potřebujete lepší mixér, jako je VitaMix nebo BlendTec ...

+1/0
14.2.2013 8:39

P65a87v97e70l 74O86d22r26a54z28i15l 6524969597750

Jakože k přirozenému raw stravování je potřeba nějak specielní mickér?

+1/−2
14.2.2013 14:13

B39o15ř25i97v56o33j 66T96v10r85d96ý 8558370941601

Ne, není - můžete je po jednom rozetřít mezi dvěma kameny. Osobně bych raději použil ten Vitamix.

+4/0
14.2.2013 15:23

M87a42r68t54i36n 83V18a85s51i93n29a 7791713171626

Teda vlastně mě napadla jako náhrada semena ne-ořechového typu - slunečnice, konopí, pinie, dýně - i když kdoví, co by z dýně vzniklo :)

0/0
14.2.2013 9:28

R81e51n43a37t10a 18H87a33v91l42í89č58k91o55v76á 3409876593565

Existuje nějaká úprava tohoto receptu pro lidi, co jsou alergičtí na med a nemají rádi datle? To není provokace, ale zdvořilý dotaz.

0/0
14.2.2013 4:34

J27a28n 55B51í31l79ý 5786279812386

Určitě existuje mnoho různých úprav tohoto receptu. Med nahrazuji raw agáve nekterem nebo se dá použít stevia a nebo jiné raw sirupy, které se pomalu objevují i na českých interntových stránkach. 

V krustě bych datle určite nechal jelikož celkový výsledek nemá s datlovou chutí moc společného. Jde spíše o jejich vlastnost vytvářet skvělé "těsto". Nejlepší na to jsou Medjool datle. Pokud ale opravdu ne datle dá se krusta udělat například z : 1,5 hrnku namočených pekanských ořechů, 1/3 hrnku rozinek, trocha soli a skořice. 

Nebo druhá možnost : 3/4 pekanských ořechů, 2 lžíce agáve, 1 lž raw kakaového másla, 2lžičky kakového prášku, vanilka, skořice, sůl.

Možností je samozřejmě mnohem více jenom zatím člověk musí hodně vyhledávat, ale věřím že brzy ČR taky prožije obrovský boom raw stravování. Už se na to docela těším. ;-)

+2/−3
14.2.2013 6:42

S11i96l81v88i24e 44K13o35v56á33ř52o34v60á 1277216971825

"ČR taky prožije obrovský boom raw stravování" TAKY? Můžu se zeptat, kde už ten obrovský boom prožili? Nic proti tomuto stravování nemám, ale přijde mi, že je to spíš módní záležitost pro hrstku nadšenců. Docela dost cestuju a nikde na světě jsem nezaznamenala, že by se takto stravovalo větší množsví lidí.

+9/−1
14.2.2013 10:09

J10a97n 28B11í86l89ý 5226259172146

Pokud hodně cestujete tak cestujete buď do nesprávných zemí nebo si dostatečně nevšímáte. Člověk si začne všímat takových věcí až zjistí, že s ním není něco v pořádku. Tím nechci nic přivolávat, ale většina lidí se k tomu dříve nebo později dostane, akorát že někdo ve 20 a někdo v 50 letech. Češi jako obvykle když něco zjistí tak to chytí pořádně za koule a podojí to. Nikdy nedělají nic jen tak pro nic, proto očekávám ten boom. Maucta.

0/−3
14.2.2013 16:09

P20a54v76e53l 89O68d77r50a20z19i79l 6744739477380

A nechcete případně odpovědět na otázku, tedy kde prožili ten bům?

+1/0
15.2.2013 12:25

P89a76v67e13l 82O51d25r74a56z35i92l 6304219897970

P.S. stejně jako vegani, i vy jste zcela mylně přesvědčeni o váze vaší víry ve společnosti. Naprostá většina lidí se až do smrti stravuje pořád stejně nezdravě.

+1/0
15.2.2013 13:14

D97a87n26a 26T11a47n66k20e37r 2273559169655

Většina lidí? Opravdu většina? Pokud vím, je to pořád ještě dost exotická záležitost.

+1/0
15.2.2013 21:29

M31a39r19t38i50n 60V76a80s42i50n42a 7661813641986

Jak uvedl pan Bílý, a k tomu - datle jde nahradit jakýmkoli sušeným ovocem - třeba nesířené meruňky jsou fajn, med jde pak nahradit agáve syrupem nebo čímkoli jiným raw tekutým sladkým ...

0/0
14.2.2013 8:35







Najdete na iDNES.cz