Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Živý dort z čistého kakaa a kešu vás vystřelí do chuťového nebe

Takhle umí hřešit vitariáni. Pokud jste na sladké, vaše chutě si přijdou na své, přestože cukr v tomto dortu nenajdete. Zato si na jazyku užijete stoprocentní čokoládu, slaďoučké datle a med či lahodné nepražené oříšky a mandle. Že vás tenhle dort pořádně energeticky nakopne, o tom vůbec nepochybujte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R89o91s30t48i55s78l79a97v 88S55i29k47s14t23a 7632743178

Mne vždycky fascinuje, jak všichni prahnou po lokální produkci, regionálních potravinách, tom co se tady konzumovalo dříve... a 90% těchto vitariánských věcí je z druhé strany zeměkoule - datle, kešu, kakao, agáve, nějak jsem si při procházce lesem nevšiml že by to tam rostlo... tím nic proti syrové stravě a jejím léčivým účinkům, dá se spousta věcí udělat i z toho co tady roste. Celoročně ale nevím nevím, od listopadu do května tady toho moc neroste, takže buď je syrová strava přirozená pro jiné končiny, nebo prostě Praotec Čech došel špatným směrem ;-D Takový jen malý bod k zamyšlení...

+7/0
14.2.2013 23:06

Z84l30a83t85u71š58e 48J12e33l60í65n65k71o32v73á 1625842277522

Kdyby měli vitariáni "vařit" z regionálních potravin, tak by tu už dávno:

A) vymřeli (a možná nejen tady)

B) vzdali to

C) vůbec by si nepochutnali a jedli jen pro přežití.

;-)

+2/0
15.2.2013 10:37

M71a73r90i89e 64N49o15v52o30t42n71á 5544417878870

Přesně tak: celou zimu by jedli jablka, zelí, kořenovou zeleninu a syrové brambory. No a ještě by mohli chroupat hrách, fazole a zrní. A jako chuťovku ořechy a med. To je asi tak celej seznam, nebo jsem na něco zapomněla?

0/0
15.2.2013 12:55

P77a65v50e26l 41O53d27r25a93z23i24l 6364669817650

Med ne. Ten je živočišnýho původu.

+1/0
15.2.2013 13:13

M61a86r69i91e 10N25o94v65o44t79n29á 5374167408770

Nojo, ale vždyť do toho dortu tady ho cpou. Jsem z toho jelen.

0/0
15.2.2013 13:17

Z29u76z76a92n65a 32F46l53e73i35s55c78h77e75r38o81v32á 7861676545113

No, ptala jsem se proto, že se mi recept moc líbí, ale děti jsou alergické na ořechy. 

Takže na vitariánskou ani raw kuchyni asi nepřejdem ;-(, a zůstaneme u české klasiky, po které nemusím volat rychlou.:-P

+2/0
14.2.2013 22:40

Z62u40z72a92n22a 31F70l95e13i46s86c46h74e45r46o42v10á 7591286185233

Pardon, to patřilo níž.

0/0
14.2.2013 22:40

D44a45n31i46e28l 36H61a56r42a69b61i38š 5245883144825

boze,to by ani prase nezralo

+1/0
14.2.2013 21:56

K80r44i61s49t49ý36n47a 19H14y41n39k95o81v72á 9672586408656

kešu vás vystřelí do chuťového nebe ;-D

+2/0
14.2.2013 20:46

A27n18d35r74e84a 68Č23i63e43r84n57a 5326857410630

Ale nepražené boby jsou hořké, právě přiměřeným pražením( podle odrůdy) se přirozená hořkost odstraňuje, nedělá se to jen pro odslupkování. Divné a nehygienické.To je jak debata, jestli omývat zablácenou řepu. Abychom s tím blátem neodstranili i nějaké živiny!8-o

+8/−1
14.2.2013 17:36

F60r64a96n78t68i86š95e36k 27S15c88h40l79i83c74h20t30s 9715952791775

Promiňte, ale používání takovýchto potravin je biohazard!

Všechny pochází z rizikových oblastí. Jak známo ořechy i kakaové boby i datle obsahují karcinogení houby a plísně. Ořechy kešu pochází většinou z Keni, kakaové boby ze Střední Ameriky, datle z Turecka nebo Tunisu. Tyto potraviny proto musí být nějakým způsobem ošetřeny a musí být taky záruka, že se tak stalo!  A, nakupovat hygienicky či Státní inspekcí neprověřené potraviny na webu? Toto by mělo být rozhodně v článku zmíněno! Nejsem nadšen, že se tu na to neupozorňuje a produkt je určen převážně pro děti! Stačí si vzpomenout, jaké problémy způsobil například egyptský salát v Německu před časem! 

PS Jinak souhlasím, že se jedná o laciný PR článek.

+13/−2
14.2.2013 13:08

P17e95t75r 48H85e15l51l89e85r 5283986744444

Já zase nechápu, jak můžou používat med, který je živočišného původu a tepelně zpracovaný. 8-o

0/−1
14.2.2013 12:20

D74a87n89i53e69l90a 90U30r85b53a87n39o87v33á 2634850355156

Med je tepelně zpracovaný? Myslíte jako že ho ty včely nejdřív uvaří, než ho dají do pláství nebo tak něco?;-D;-D;-D

+5/0
14.2.2013 13:17

M62i55c64h88a58l 92T62o44m16á49n98e15k 9237959626

jeste z mladi , kdyz sem jako prcek jezdil za komancu na chalupu, tak za nama chodil vcelar a daval nam cerstvy med a i tka byl teplne upraveny pokud si vzpominam dobre, takze bych rekl ze pan Heller ma pravdu, ze jakykoliv med k dostani je jiz tepelne upraveny

0/−5
14.2.2013 14:01

M18i85r29k76a 12S15v87o57j31t51k86o19v96á 3817878146604

Božíčku co to melete za nesmysl? Med není nijak tepelně upravený. Vyndají se plástve z úlu a pres lis se stočí do sklenic. To je celá úprava, pokud chcete pastovaný med, tak ten se našlehá a pak dá do sklenic, ale nic se nevaří. Takže normální med se nijak tepelně neupravuje. Když totiž med zahřejete nad 40°C tak ztrácí velkou část svých hodnotných látek.

+8/0
14.2.2013 14:14

K22a46r29l78a 37N25o94v37á19k62o51v91á 4244722575357

Přesně tak. Kamarád včelař, který mě zásobuje medem, mi vždycky klade na srdce, abych si s ním sladila čaj až když je vlažný, jinak získám jen velmi drahé sladidlo bez jakékoliv jiné hodnoty.

+4/0
14.2.2013 19:37

O30l12g13a 85P82o29l27á14č34k23o11v49á 4954793564128

mohl vám třeba donést čerstvě stočený (vylisovaný) med, kteřý se vám zdál teplý.Pravdu mají ti, kteří upozorńují na teplotu-nikdy ne nad 40 stupńů,pak už to nen lék,ale obyč sladidlo.

0/0
15.2.2013 13:00

J87i85t67k92a 27Č34e91r89n91á 4679497634951

Možná pan Heller myslí ten kupovaný, tam je zahřívaný a snad i ředěný. My máme přímo od včel a ten brzy zcukernatí, ale ten kupovaný je pořá řídký, není to divné.

0/0
13.3.2013 11:01

S42i58l93v61i87e 93K78o11v30á40ř94o41v94á 1647366751985

Moc by mě zajímalo, kolik majitel restaurace za tyhle neoznačené PR články platí. Nevadí mi přečíst si článek o hrstce podivínů, kteří vyrazili proti proudu evoluce a zcela bez logického opodstatnění odmítají tepelnou úpravu potravy, ale pokud je tady po několikáté reportáž přímo z kuchyně nějaké restaurace, domnívám se, že by to mělo být označeno jako PR.

+14/−1
14.2.2013 10:14
Foto

M56a61r59t62i15n 55Š78u39b10r38t 1215201284425

Tepelnou úpravu tento recept nepochybně obsahuje. Při silném hnětení a mixování se nepochybně pokrm zahřívá ;-)

+2/−1
14.2.2013 12:42

M65a30r71t74i28n 49V61a11s10i54n80a 7561903361976

Sushi, carpaccio, tatarák - všechno je to syrový, chutná to super a neřekl bych, že je to jen něco pro hrstku podivínů. Raw cake je super taky - alespoň ten co si dávám v Londýně v inSpiral Cafe. Nevím jestli je to PR a nebo není, ale když tady bylo X článků o Pohlreichovi (nic proti němu, je dobrej), tak to nikomu nevadilo ...

+2/−2
14.2.2013 13:58

M61a97r26i90e 45N15o88v10o89t85n79á 5634607588820

ale vadilo:) Hlavně ten antisvíčkovej :)

0/0
14.2.2013 20:02

P68a81v86e74l 73K69r29e46j85č23í97ř 2552171773156

Paní Havlíčková chce nahradit med a datle, paní Fleischerová zase ořechy a mandle. Já bych šel ještě dál a nahradil bych ořechy cibulí, datle zelím, med a kakao bůčkem a mandle knedlíky. A myslím, že by to nemuselo být špatné.

+13/−1
14.2.2013 9:53

S24i29l79v77i11e 22K29o74v23á53ř64o40v84á 1947636871125

Tak nevím, bojím se, že s jejich úpravou jídla byste si moc nepochutnal - chroupat syrovou cibuli se syrovým bůčkem a k tomu třeba sušenej knedlík...

+3/0
14.2.2013 10:15

P27a41v72e92l 81K26r66e77j25č21í12ř 2922881963206

No tak když už provádíme tak rozsáhlou náhradu surovin, není nutné ani přesně dodržovat všechny postupy přípravy pokrmu :-)

+8/0
14.2.2013 10:19

Z94u75z66a98n85a 58Č46e62k92a68l43o19v43á 4843340817975

Souhlasím, ovšem pouze pokud bude bůček z netýraného chovu;-)

0/0
14.2.2013 19:47

Z21u79z24a44n84a 33F96l61e11i62s89c19h36e85r25o42v69á 7631276945773

A existuje nějaká možnost náhrady ořechů a mandlí? Normálně používám jako náhradu vařenou cizrnu, ale to by asi nebylo ono.

0/−2
14.2.2013 8:11

M39a64r63t47i14n 59V71a82s81i53n43a 7231903221736

Ořechy nahradíte asi zase jen jiným typem ořechů - třeba pistáciemi, ty jsou stejně jako kešu měkké. A nebo makadamie jsou taky fajn, ale ty už jsou docela tvrdé, takže potřebujete lepší mixér, jako je VitaMix nebo BlendTec ...

+1/0
14.2.2013 8:39

P62a35v71e78l 15O96d33r68a36z35i17l 6524109497780

Jakože k přirozenému raw stravování je potřeba nějak specielní mickér?

+1/−2
14.2.2013 14:13

B66o38ř13i67v55o26j 76T40v34r60d23ý 8798570291751

Ne, není - můžete je po jednom rozetřít mezi dvěma kameny. Osobně bych raději použil ten Vitamix.

+4/0
14.2.2013 15:23

M28a24r21t61i17n 97V84a22s96i54n69a 7371373391606

Teda vlastně mě napadla jako náhrada semena ne-ořechového typu - slunečnice, konopí, pinie, dýně - i když kdoví, co by z dýně vzniklo :)

0/0
14.2.2013 9:28

R58e32n13a24t24a 39H54a44v94l96í32č10k20o64v34á 3489146923185

Existuje nějaká úprava tohoto receptu pro lidi, co jsou alergičtí na med a nemají rádi datle? To není provokace, ale zdvořilý dotaz.

0/0
14.2.2013 4:34

J21a94n 89B92í51l93ý 5546409582976

Určitě existuje mnoho různých úprav tohoto receptu. Med nahrazuji raw agáve nekterem nebo se dá použít stevia a nebo jiné raw sirupy, které se pomalu objevují i na českých interntových stránkach. 

V krustě bych datle určite nechal jelikož celkový výsledek nemá s datlovou chutí moc společného. Jde spíše o jejich vlastnost vytvářet skvělé "těsto". Nejlepší na to jsou Medjool datle. Pokud ale opravdu ne datle dá se krusta udělat například z : 1,5 hrnku namočených pekanských ořechů, 1/3 hrnku rozinek, trocha soli a skořice. 

Nebo druhá možnost : 3/4 pekanských ořechů, 2 lžíce agáve, 1 lž raw kakaového másla, 2lžičky kakového prášku, vanilka, skořice, sůl.

Možností je samozřejmě mnohem více jenom zatím člověk musí hodně vyhledávat, ale věřím že brzy ČR taky prožije obrovský boom raw stravování. Už se na to docela těším. ;-)

+2/−3
14.2.2013 6:42

S27i87l46v78i75e 37K19o64v43á88ř30o82v28á 1247396161865

"ČR taky prožije obrovský boom raw stravování" TAKY? Můžu se zeptat, kde už ten obrovský boom prožili? Nic proti tomuto stravování nemám, ale přijde mi, že je to spíš módní záležitost pro hrstku nadšenců. Docela dost cestuju a nikde na světě jsem nezaznamenala, že by se takto stravovalo větší množsví lidí.

+9/−1
14.2.2013 10:09

J30a86n 58B49í76l29ý 5266449702646

Pokud hodně cestujete tak cestujete buď do nesprávných zemí nebo si dostatečně nevšímáte. Člověk si začne všímat takových věcí až zjistí, že s ním není něco v pořádku. Tím nechci nic přivolávat, ale většina lidí se k tomu dříve nebo později dostane, akorát že někdo ve 20 a někdo v 50 letech. Češi jako obvykle když něco zjistí tak to chytí pořádně za koule a podojí to. Nikdy nedělají nic jen tak pro nic, proto očekávám ten boom. Maucta.

0/−3
14.2.2013 16:09

P79a19v68e82l 79O56d27r17a60z53i34l 6814549697150

A nechcete případně odpovědět na otázku, tedy kde prožili ten bům?

+1/0
15.2.2013 12:25

P24a71v34e91l 80O59d86r64a72z67i81l 6184309967700

P.S. stejně jako vegani, i vy jste zcela mylně přesvědčeni o váze vaší víry ve společnosti. Naprostá většina lidí se až do smrti stravuje pořád stejně nezdravě.

+1/0
15.2.2013 13:14

D11a18n20a 56T98a94n59k18e72r 2653219629855

Většina lidí? Opravdu většina? Pokud vím, je to pořád ještě dost exotická záležitost.

+1/0
15.2.2013 21:29

M80a14r74t27i52n 35V14a94s34i62n20a 7761253461116

Jak uvedl pan Bílý, a k tomu - datle jde nahradit jakýmkoli sušeným ovocem - třeba nesířené meruňky jsou fajn, med jde pak nahradit agáve syrupem nebo čímkoli jiným raw tekutým sladkým ...

0/0
14.2.2013 8:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.