Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

PORADNA: Jak na výborný domácí chleba krok za krokem

Od chvíle, kdy jsme napsali o kváskové mapě, začaly se nám v redakci scházet dotazy, jak přesně postupovat. "Udělala jsem všechno, co návody přikazují, ale stejně se mi nevede," napsala například čtenářka Ivana z Liberce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P93e55t85r 79Š91a83f15á29ř 6928972104252

Mám poznámku z vlastní zkušenosti ke zvýšení podílu žitné mouky - podle jednoho receptu z internetu na 300g žitného kvásku ( 150g žitné mouky v kvásku ) dávám při zakládání těsta dalších 150g žitné mouky a 200g pšeničné - vznikne tak těsto s 60% žitné a 40% pšeničné mouky a funguje to, těsto kyne bez problémů, jen je asi třeba počítat s trochu delším časem:-)

0/0
22.2.2013 12:45

I25v71a31n15a 98P25r36ů56š70o97v44á 8731461912

Domácí chleba peču moc ráda, zkouším různé druhy a poměry mouky podle různých receptů nalezených na internetu. Tmavší chleba, světlejší chleba, z kvasnic, ze sušeného droždí. Prostě už jsem vyzkoušela více nebo méně úspěšně různé chleby a rodina mi je nadšeně ještě horké tahá z podruky. Ale nějak jsem nepochopila, proč bych se měla trápit s výrobou kvásku nebo sháněním kvásku. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, v čem je přesně ten úžasný chuťový rozdíl? Děkuji:-)

+1/−2
11.2.2013 19:23

P39a54v65e71l 89O32d69r64a48z46i62l 6304229857940

Chutná to pak jako chleba a ne jako buchta :-)

+3/−1
11.2.2013 20:58

I76v19a69n73a 69P22r80ů65š43o72v68á 8881951602

No děkuji za radu, ale moje chleby také nechutnají jako buchta,;-) jsou voňavé kmínem s kůrkou krásně křupavou

+2/0
13.2.2013 22:43

P11a26v41e23l 30O92d81r58a38z59i62l 6614949597450

Z chleba jsou ty kvasnice zkrátka cítit. Kvásek ni.;-)

0/0
15.2.2013 12:28

I19v31a16n65a 81V11e84s63e18l13á 2291693659685

kvasnice nejsou z chleba citit, ja pecu chleba z kvasnic a je vyborny a jak pise p. Prusova, nestiham ho pomalu ukladat na druhy den protoze mi ho vsici snedi ;-) ...

0/0
30.7.2013 0:18

P20a87v16e38l 50O27d52r80a70z83i36l 6424249247200

P.S. je možné, že z vašeho chleba cítit nejsou.

0/0
15.2.2013 12:29

K38a59t90e74ř10i60n71a 82K35o87b57l81í55ž74k54o20v14á 7755309875428

Chuťový rozdíl je, ale pokud vám chutnají vaše chleby z kvasnic, tak to je bez diskuse.

Důležité na kváskovém chlebu je hlavně to, že dlouho kyne a mouka je více "natrávená" (od cca 100 druhů mikroorganismů, které v kvásku jsou, v droždí je pouze 1 druh - Saccharomyces cerevisiae) a proto je lépe stravitelná, chléb je tak vhodný např. i pro kojící maminky, protože děti nenadýmá.

A díky kyseliné mléčné a dalším látkám také déle vydrží a neplesniví (ale vzhledem k jeho jedlosti to lze jen těžko testovat).

+3/0
11.2.2013 22:56

I19v80a33n74a 18P76r16ů91š54o52v50á 8931871172

Děkuji za Vaši milou bezpředsudkovou odpověď.

0/−1
13.2.2013 22:45

P51e57t86r 39H79a61n16á60k 9621941172481

Protože kvasnice tomu dávají jinou chuť, než tomu dává kvásek. Prostě chleba není buchta. Ale nijak extra bych to neřešil. I chleba z kvasnic je lepší, než polystyren z hypermarketu:-)

+1/0
11.2.2013 23:47

P15a50v94e93l 32O43d89r45a29z81i83l 6824549187300

Doma si do toho člověk nenamele starej plesnivej chleba. Tím neříkám, že velkopekárny tam záměrně melou plesnivej chleba, jen si myslím, že ne každý bochník, který se do těsta přidá, prochází předem senzorickou či mikrobiologickou zkouškou.

0/0
12.2.2013 9:31

M88a46r80t15i34n 68J44a73k57l 6979248667916

Je lepší chuťově a je vláčnější, ne tak suchý a drolivý, jako z kvasnic. Vydrží měkký klidně týden a neplesnivý.

0/0
12.2.2013 11:30

I34v70a75n82a 78P24r54ů72š11o19v32á 8671191152

Pravda je, že některé chleby se mi drolily, ale už jsem vychytala poměry mouky a je to lepší. Trvanlivost týden nikdy v naší domácnosti nevyzkouším ;-D. Dnes jsem pekla a opět je ještě horký sežrán do posledního drobečku;-).

0/0
13.2.2013 22:47

P61e43t36r 97Š92a98f56á80ř 6918282314582

Podle mě není výroba kvásku žádné trápení, jen je potřeba s pečením počítat s předstihem, předem přikrmit kvásek a před zakládáním těsta zase část kvásku odebrat a uskladnit... je to sice trochu patlání navíc, ale trápení to určitě není :-)

0/0
22.2.2013 12:49

P49e89t83r 13H68a60n67á17k 9651141372211

Taky jsem se pokoušel x krát, bohužel nekynulo se. Takže výsledný chleba chuťově super, ale struktura špatná. No někdy v budoucnu tomu dám druhou šanci asi.

0/0
11.2.2013 19:06

T80o45m84á61š 78K40v28a71s97n70i51c73a 6117262320488

Domácí chleba peču asi měsíc. Informace jsem posbíral u Cuketky a Maškrtnice. Začal jsem s modifikací šumavy bez hnětení kde jsem použil místo sušeného droždí půl kostky obyčejného. Potom jsem přešel na kváskový chléb, první dva pokusy nic moc, ale základ jsem odladil asi takto:

1. večer 150g žitné mouky + 150ml vody + kvásek z lednice - zamíchat a v misce v pytlíku nechat do rána

2. ráno 300g pšeničné mouky + kvas od večera + 10 až 12g soli a cca 150ml vody - vymíchat (odložit kousek kvásku)

3. nechat odpočinout (20 min) a vyklopit na pomoučený vál (pšeničná) a překládat a vypracovat do konečné hustoty a tvaru, potom do pomoučené ošatky

4. troba na 250, peču v zakrytém pekáčku (jako maso) asi 30 až 40 min

V podstatě je to velmi jednoduché, ale chce to trénovat.

0/0
11.2.2013 16:27

P69a75v31e85l 98O75d55r92a15z92i53l 6274409977330

Koumal jsem nad tím, jestli je lepší odebírat kvásek před či po solení; vám tedy  asi solený kvásek (těsto) funguje...?

0/0
12.2.2013 9:32

K26a57t73e28ř61i80n83a 82K31o75b57l57í32ž66k44o42v91á 7395809185888

rozhodně odebrat kvásek ještě před osolením, sůl mu nedělá dobře, myslím, že i pan Kvasnica to tak dělá, jen to napsal až nakonec pokynu - odebírá kvásek na další pečení ještě před smíchám s ostatními surovinami

0/0
12.2.2013 22:23

T58o43m16á86š 91K67v31a80s16n12i23c33a 6517892910268

Ano, děkuji za doplnění kvásek odeberu opravdu předtím než přidám ostatní suroviny.

0/0
14.2.2013 20:17

P43e11t71r 22Š27a97f28á63ř 6428622634332

sůl prý mu nesvědčí, takže každopádně odebrat neosolený

0/0
22.2.2013 12:50

A84d63a68m 96V90a46r33m89u51ž47a 8545787706589

Přijde mi to složité, prostě:

Vezmu hladkou mouku (cca 4 naběračky), lžičku soli, kmínu, sušeného droždí (nebo kdo má, tak kvásek), zamíchám, nechám vykynout, pak dám do zapékací mísy, peču půl hodiny zakrytě, čtvrt odkrytě, hotovo ... těsto ze sušeného vykyne během 4 hodin, upečeno do hodiny max. i se zahřátím trouby ;)

+1/−4
11.2.2013 15:59

I78v85a64n40a 88M64á72l30k73o41v62á 4548562942780

Dělala jsem poprvé domácí chléb před týdnem podle receptu z nějakého časopisu.Z kila hladké mouky a přísad vznikly dva bochníčky,které se snědly během 2 dnů.Vynikající.

0/0
11.2.2013 15:04

A82l12e38x97a34n88d69r 77K33o80s14t44k23a 5559836329856

Jelikož jde o skutečný chléb, nikoliv recyklované pečivo, tak je poživatelný i po týdnu. Běžná "Šumava" z krámu je třetí až čtvrtý den nepoživatelně kyselá a o 2 dny později prolezlá plísní, že není ani pro kachny. Skutečný chleba je první 3 dny výborný, pak začne tuhnout (stále dobře k rozpečení v toustovači nebo troubě) ale po týdnu je stále jedlý. (topinky, houstičky do polévky atd) a nezaplesniví vlastně nikdy. Nemá v sobě zárodky plísně a hniloby.

0/0
12.2.2013 11:34

P57e86t19r62a 89D22o88l32e70j40š17í 5732272188431

Doporučuju kouknout na Cuktekův blog na šumavu bez hnětení. Je to ještě jednodušší než tohle a jsou tam přesné váhy všech surovin. Ono se řekne přisypávat od oka,ale kdo s tím nemá zkušenosti, snadno přestřelí a pak ho nepodařený chleba odradí. Jediná nevýhoda je nutnost vést kvásek zvlášť.

Zatím se mi vždycky povedl,jenom ještě vychytávám pečení,aby nebyl moc tmavý.

+1/0
11.2.2013 13:04

Č94e90s27t57m83í10r 46P76o74š50t50o84l14k42a 2862726863314

Přesné váhy surovin moc nepomohou, protože stačí jiná mouka, hned potřebujete jiné množství vody a celý "recept" se Vám "rozjede".

Na Internetu jsem toho prohledal hodně, chleba peču v obyčejné troubě, ale i tak mi chutná víc, než cokolic kupovaného. 

Zkuste se inspirovat tady (tak jako já). Někde tam najdete i recept na chleba ze kterého jsem vycházel. (Při gůglení nalezeno na facebooku).

www.facebook.com#!/media/set/?set=a.265467170139686.75161.100000292144358&type=3

0/0
11.2.2013 14:27

I98v63a43n16a 56P21r70ů30š34o17v79á 8361821422

No ona ta cuketkova šumava bez hnětení také není brnkačka. Povedlo se mi neúmyslně trochu řidší těsto a přála bych vám vidět mě, jak "překládám" přes sebe něco, co je tak trochu polotekuté;-D. Klela jsem jako pohan;-).

0/0
11.2.2013 19:26

J63i55ř60í 23Ř18e17h56o44ř 9168118156298

když jsem si koupil domácí pekárnu asi před dvěma lety, tak jsem tam vyzkoušel program na výrobu kvásku. Pekárna udržuje idální klima, kvásek vypadal a smrděl tak jak má. Ale jak je uvedeno v článku jsem přecenil síly a hned se pustil do celozrného. Chleba v pekárně nevykynul a stvořil jsem cihlu z jaké ani karlův most nepostavili. Následných pár dní jsem zklamaně ignoroval kvásek a chcípnul mi. První neúspěch mě napříště odradil, ale zase to asi otestuju.

+2/0
11.2.2013 11:46

P13a49v11e10l 70O75d72r67a69z95i71l 6734669197770

Zkuste jinou mouku. Já jsem dělal i víc kvásků naráz a testoval mouky.

0/0
11.2.2013 13:36

E89l37i75š95k84a 51J65a85h26o78d59o93v14á 5568507941570

Sláva malým pekárnám. Kupuji tam chléb a koláče, jsou jako od maminky. Vydrží chutný až 5 dnů. Jen ty rohlíky. Čerstvé jsou dobré, studené jako strouhanka. Bílé pečivo se má omezovat, proto mi to nevadí. Péct je nebudu. Takový chléb s tvarohovou pomazánkou není nic lepšíhoR^R^R^

+2/0
11.2.2013 11:37

I66v46o 82M63a18r74h53o77u12l 6946142930386

se sádlem a škvarky R^

0/0
11.2.2013 16:33

K54a78t35e18ř44i61n83a 25K82o90b26l78í62ž23k55o76v26á 7105719935938

Poté, co jsem u nás objevila hned 2 pekárny s velmi chutným kváskovým chlebem, jsem teď líná pekařka...

0/0
11.2.2013 23:00

M18i38l67o50š 86K41o71v12a56č 7955858606180

Stačí smichat mouku 1kg s vodou,testo jako na lívance a nechat stát aspon 3dni pri pokojové teplote a ono to začne kynout,potom prisypat ješte mouku a pro jistotu dát i kvasnice ,zadelat cesto ,nechat  odpočívat asi 5hodin ,potom udelat bochníky a po hodine upect,chléb je to lepší než v obchode jen má tvrdší kurku.

0/0
11.2.2013 9:51

P44e97t19r 88J72a58n77o77v13s33k37ý 5853900745810

No jako jeden z nekolika odfláknutých receptu, jako od Babici, kdyz neni citron dejte ocet a kdyz neni ani ten, nedejte nic!  Ko neví kolik soli, tak se mu to nepovede a dradí ho to! Ja delám kvaskový chleba také doma a jeste jsem nevychytal pomery surovin! Treba chlebové koreni je fajn také pridat!  Kdo bude delat podle tohoto navodu, tak se mu to nepovede!

0/0
11.2.2013 9:51

L82e18n86k74a 35O86n67d47r63ů16š86k65o96v64á 6741566284683

jj, také peču, chuťové je chléb vynikající, děti ho milují, jí ho kolikrát jen tak nebo s máslem :) chléb považuji za základ jídelníčku, proto jeho výrobě ráda obětuji svůj čas, i když to není nijak složité, když se člověk zapracuje, odstraní "začátečnické" chybky, je to raz dva.. každopádně vím co jím :)

+2/0
11.2.2013 9:50

J72a49n 96K98o48m95á47r66e17k 5275628859663

takže dva dny budu péct bochník chleba, tak na to se .........

+4/−3
11.2.2013 6:55
Foto

D54u95š75a68n 37L48i95b12r57a 7428220340975

tak to si holt budete muset jít chleba koupit ;-D

+6/0
11.2.2013 7:21

J59a18n 39K83o39m86á52r78e43k 5265118689223

no však

+2/0
11.2.2013 7:48

M48a30r89e92k 66B39u27r37z58a 7677721982857

:-) To máte těžký, berte to tak, že je to pro mnoho lidí koníček a zároveň výzva. Vůbec nejde o peníze a čas, kdyby se to ovšem propočítalo dohromady i s energií, tak byste určitě zaplatil víc než v obchodě. Půl kila mouky zhruba 8 korun, hodina provozu trouby zhruba 10 korun plus půlhodina čistého času na pracovní operace krát cena vaší práce :-) Marek, Hobby

+4/0
11.2.2013 7:36

J56a48r50o94m48í39r 65S62v36o30b73o83d52a 2500761849827

Přesně!  Paní co to psala je z Liberce, do Zittau co by kamenem dohodil, jezdí tam všichni. Chleba resp. směs tam stojí 0,39E/0,5 kg, výběr asi ze 8 druhů (Toom)  ČR 0,5 od téhož výrobce 35 kč jen navíc s přelepkou v češtině!!! Nebo 1 Kg směsi 0,75E výběr asi ze 6 druhů (kaufland) . Ano, chleba z kvásku je určitě fajn, ALE....

0/0
11.2.2013 7:56

P36a48v47e54l 38O71d39r15a62z66i35l 6124739617900

Chleba z kvásku je určitě fajn, směsi už mě vůbec nezajímají :-)

+6/0
11.2.2013 8:05

D43a44n 48D23o22s79t88á80l 6949373952795

0/0
11.2.2013 9:16

J23a18n 83K12o78m88á13r38e10k 5685808939803

myš takynemám, ach jo

+3/0
11.2.2013 10:23

P24e91t73r 77M74a29r91š80o59u71n 5715608946886

tak zkuste pocitacovou (pokud tedy nemate jen touchpad), a pokud nemate mys, zkuste tam dat kocku ;-)

+1/0
11.2.2013 16:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.