Diskuze

PORADNA: Jak na výborný domácí chleba krok za krokem

Od chvíle, kdy jsme napsali o kváskové mapě, začaly se nám v redakci scházet dotazy, jak přesně postupovat. "Udělala jsem všechno, co návody přikazují, ale stejně se mi nevede," napsala například čtenářka Ivana z Liberce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P36e45t76r 93Š53a97f95á16ř

22. 2. 2013 12:45

Mám poznámku z vlastní zkušenosti ke zvýšení podílu žitné mouky - podle jednoho receptu z internetu na 300g žitného kvásku ( 150g žitné mouky v kvásku ) dávám při zakládání těsta dalších 150g žitné mouky a 200g pšeničné - vznikne tak těsto s 60% žitné a 40% pšeničné mouky a funguje to, těsto kyne bez problémů, jen je asi třeba počítat s trochu delším časem:-)

0 0
možnosti
IP

Domácí chleba peču moc ráda, zkouším různé druhy a poměry mouky podle různých receptů nalezených na internetu. Tmavší chleba, světlejší chleba, z kvasnic, ze sušeného droždí. Prostě už jsem vyzkoušela více nebo méně úspěšně různé chleby a rodina mi je nadšeně ještě horké tahá z podruky. Ale nějak jsem nepochopila, proč bych se měla trápit s výrobou kvásku nebo sháněním kvásku. Můžete mi prosím někdo vysvětlit, v čem je přesně ten úžasný chuťový rozdíl? Děkuji:-)

1 2
možnosti
PO

Chutná to pak jako chleba a ne jako buchta :-)

3 1
možnosti
PH

P73e75t91r 18H29a48n56á97k

11. 2. 2013 19:06

Taky jsem se pokoušel x krát, bohužel nekynulo se. Takže výsledný chleba chuťově super, ale struktura špatná. No někdy v budoucnu tomu dám druhou šanci asi.

0 0
možnosti
TK

Domácí chleba peču asi měsíc. Informace jsem posbíral u Cuketky a Maškrtnice. Začal jsem s modifikací šumavy bez hnětení kde jsem použil místo sušeného droždí půl kostky obyčejného. Potom jsem přešel na kváskový chléb, první dva pokusy nic moc, ale základ jsem odladil asi takto:

1. večer 150g žitné mouky + 150ml vody + kvásek z lednice - zamíchat a v misce v pytlíku nechat do rána

2. ráno 300g pšeničné mouky + kvas od večera + 10 až 12g soli a cca 150ml vody - vymíchat (odložit kousek kvásku)

3. nechat odpočinout (20 min) a vyklopit na pomoučený vál (pšeničná) a překládat a vypracovat do konečné hustoty a tvaru, potom do pomoučené ošatky

4. troba na 250, peču v zakrytém pekáčku (jako maso) asi 30 až 40 min

V podstatě je to velmi jednoduché, ale chce to trénovat.

0 0
možnosti
PO

Koumal jsem nad tím, jestli je lepší odebírat kvásek před či po solení; vám tedy  asi solený kvásek (těsto) funguje...?

0 0
možnosti
AV

Přijde mi to složité, prostě:

Vezmu hladkou mouku (cca 4 naběračky), lžičku soli, kmínu, sušeného droždí (nebo kdo má, tak kvásek), zamíchám, nechám vykynout, pak dám do zapékací mísy, peču půl hodiny zakrytě, čtvrt odkrytě, hotovo ... těsto ze sušeného vykyne během 4 hodin, upečeno do hodiny max. i se zahřátím trouby ;)

1 4
možnosti
IM

Dělala jsem poprvé domácí chléb před týdnem podle receptu z nějakého časopisu.Z kila hladké mouky a přísad vznikly dva bochníčky,které se snědly během 2 dnů.Vynikající.

0 0
možnosti
AK

Jelikož jde o skutečný chléb, nikoliv recyklované pečivo, tak je poživatelný i po týdnu. Běžná "Šumava" z krámu je třetí až čtvrtý den nepoživatelně kyselá a o 2 dny později prolezlá plísní, že není ani pro kachny. Skutečný chleba je první 3 dny výborný, pak začne tuhnout (stále dobře k rozpečení v toustovači nebo troubě) ale po týdnu je stále jedlý. (topinky, houstičky do polévky atd) a nezaplesniví vlastně nikdy. Nemá v sobě zárodky plísně a hniloby.

0 0
možnosti
PD

Doporučuju kouknout na Cuktekův blog na šumavu bez hnětení. Je to ještě jednodušší než tohle a jsou tam přesné váhy všech surovin. Ono se řekne přisypávat od oka,ale kdo s tím nemá zkušenosti, snadno přestřelí a pak ho nepodařený chleba odradí. Jediná nevýhoda je nutnost vést kvásek zvlášť.

Zatím se mi vždycky povedl,jenom ještě vychytávám pečení,aby nebyl moc tmavý.

1 0
možnosti
ČP

Přesné váhy surovin moc nepomohou, protože stačí jiná mouka, hned potřebujete jiné množství vody a celý "recept" se Vám "rozjede".

Na Internetu jsem toho prohledal hodně, chleba peču v obyčejné troubě, ale i tak mi chutná víc, než cokolic kupovaného. 

Zkuste se inspirovat tady (tak jako já). Někde tam najdete i recept na chleba ze kterého jsem vycházel. (Při gůglení nalezeno na facebooku).

http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.265467170139686.75161.100000292144358&type=3

0 0
možnosti

J62i77ř57í 82Ř42e43h24o81ř

11. 2. 2013 11:46

když jsem si koupil domácí pekárnu asi před dvěma lety, tak jsem tam vyzkoušel program na výrobu kvásku. Pekárna udržuje idální klima, kvásek vypadal a smrděl tak jak má. Ale jak je uvedeno v článku jsem přecenil síly a hned se pustil do celozrného. Chleba v pekárně nevykynul a stvořil jsem cihlu z jaké ani karlův most nepostavili. Následných pár dní jsem zklamaně ignoroval kvásek a chcípnul mi. První neúspěch mě napříště odradil, ale zase to asi otestuju.

2 0
možnosti
PO

Zkuste jinou mouku. Já jsem dělal i víc kvásků naráz a testoval mouky.

0 0
možnosti
EJ

Sláva malým pekárnám. Kupuji tam chléb a koláče, jsou jako od maminky. Vydrží chutný až 5 dnů. Jen ty rohlíky. Čerstvé jsou dobré, studené jako strouhanka. Bílé pečivo se má omezovat, proto mi to nevadí. Péct je nebudu. Takový chléb s tvarohovou pomazánkou není nic lepšíhoR^R^R^

2 0
možnosti
IM

I76v33o 29M65a12r96h24o89u23l

11. 2. 2013 16:33

se sádlem a škvarky R^

0 0
možnosti
MK

Stačí smichat mouku 1kg s vodou,testo jako na lívance a nechat stát aspon 3dni pri pokojové teplote a ono to začne kynout,potom prisypat ješte mouku a pro jistotu dát i kvasnice ,zadelat cesto ,nechat  odpočívat asi 5hodin ,potom udelat bochníky a po hodine upect,chléb je to lepší než v obchode jen má tvrdší kurku.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...