Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J38i34ř28i40n22a 51C30h64l42e12b12o91v13s63k85á 4784655516877

Již několikrát jsme zkoušeli dělat kvašené domácí okurky,dopadlo to špatně.

Vždy byly velmi měkké a uvnitř duté.

Dostala jsem nad 100 rad,ale vždy se opakovalo jedno a to samé.

Kdo mi dál poradí???;-D:-):-P

0/0
28.2.2013 18:18

K61r13i82s27t53i35n10a 85W27e14h12b14e 5557105270

zeli?do velke zavarovaci sklenice-napechovat jemne nakrajene zeli s trochou cibule,jednim pokrajenym jablkem,trochou soli-nejdriv vse dohromady propracovat,stavy je dost-pak zatizim mensi sklenici,prevazu uterkou a svrchu na sklenici uvnitr dam kamen ci zavazi.kdyz dozraje-rozdelim do mikrotenovych sacku a ulozim do mrazaku,zbylou stavu ulozim do lednicky-pokud budu nekdy potrebovat pri vareni.

0/0
23.2.2013 21:49

E61l30i62š92k78a 47K10u30č43e47r68o36v33á 7679192313503

upřímně řečeno - nevím.

moje máma chodila z práce v 15.00. v 15.15 byla doma. začínala v sedm. do práce 12 minut pěšky. otec to samé,  i když dělal jinde. Já jsem pryč z domu od 7.00 do 18.00 protože dojíždím. manžel to samé. práce za rohem se dneska nějak sehnat nedá. nevím, čím to.

0/−1
23.2.2013 10:59

E11l72i56š41k55a 17K74u15č21e65r13o59v40á 7969562913843

to patřilo níž.

0/0
23.2.2013 11:01

J12u64l26i71u72s 49C61h81a48l78o84u97p75k27a 4182829610131

To samozásobitelství pomohlo přežít 40 let socialismu. Mladí teď objevují "Ameriku". Dnes jsou na zahradách bazény a konifery a dřív tam byly brambory, mrkev, cibule, králíkárna a občas i ohrádka pro slepice. Není nutné nic vymýšlet, požádejte prarodiče, ať vám vypráví o svém životě. Za minulého režimu to bylo normální, ale dnes se tomu říká těžká krize.

+6/0
22.2.2013 18:16

E82l52i84š15k22a 87K87u66č81e95r69o13v50á 7219442473643

normální to sice bylo, ale lidi měli nějak víc času na tohle všechno. taky jsme to dělávali... a dnes už nevím, kdy bych to stihla, nosit z lesa kýble borůvek a malin na džemy.

+1/−1
22.2.2013 21:27

J53a15n 78N38o32v94á58k 3165373896169

jak to že nemáte stejně času? co děláte rozdílně od dob socialismu?

0/0
23.2.2013 7:14

R45a47d93i76m 77P93o72l48á98š95e51k 9376823159679

Byla jiná doba. Spousta věcí, která je dneska běžných, se tehdy nedala dělat nebo ještě neexistovala. Režimu navíc stačilo, když člověk odmakal či odseděl svých 8 hodin nebo i méně a šel po svých, zatímco dneska tomu spousta lidí věnuje celý pracovní den. Volný čas po práci byl tehdy téměř bezcenný, protože kromě pár koníčků, kde se dalo poměrně slušně vydělávat, nebylo zvykem po odpracování svých 8 hodiny vydělávat další peníze další prací.

Spousta činorodých lidí se tak vrhla na všelijaké domácí práce a na kutění, protože navíc to byla vítaná možnost, jak doma nahradit to, co se tehdy v obchodech nedalo sehnat.

Dneska ta spousta činorodých lidí trvale pracuje přes čas nebo mívá druhé zaměstnání nebo prostě dojíždí za prací kdesi daleko nebo sedí u kompu a je v nějaké síti.

+1/0
23.2.2013 8:25

E64l21i45š38k72a 63K37u62č63e77r82o73v59á 7579362983843

líp bych to neřekla

0/0
23.2.2013 11:01
Foto

M97i81r31o44s11l92a34v 55S48t94e47i68n11e76r 6948334643395

Nám se osvědčily plastové (polyethylénové) asi pětilitrové soudky od řeckých feferónů. Jsou zelené nebo černé a brání tím přístupu světla, které kazí zelí nejvíce.

Zelí se připraví jak popsáno ve vaničce, dáváme do něj i kmín a kdo chce kvašení urychlit, může tam nastrouhat i oloupané jablko.

Nejdřív se nahńátá jak to jde, víčko se nechá půl otáčky povolené a všechny soudky musí do vaničky, ze zelí ten kvas přetéká. Asi po týdnu si svařím osolenou vodu, asi 20g soli na litr, nechám vychladnout. Soudek otevřu, zelí opět šťouchadlem zhutním a pro jistotu přidám tu slanou studenou vodu tak, aby zelí bylo spolehlivě pod hladinou. Potom pevně přitáhnu a dám do sklepa. Tam vydrží do příštího podzimu.

Soudky stojí v kbelících od řezaných květin, které naši květináři vyhazují.

Podobně děláme i kvašené okurky, nálev má pouze 60g soli na litr- všechny ostatní chutě obstará kopr, křen a vinné listy. Okurky se umyjí ve studené vodě, do druhého dne vymočí, okapají, napíchnou vidličkou a naskládají do sklenic spolu s kouskem křenu, hodně kopru, jedním nebo dvěma listy vinné révy a vše se zaleje tím solným roztokem. Kvasí stejně, jako zelí. A zase- uchovají se ty okurky jenom v temnu a chladu ve sklepě. Občas je zkontroluji a doplním solný roztok. Jsou i po roce výborné. Můžete přidat i stroužek česneku.[>-]

+2/0
22.2.2013 15:58

P46a69v98e26l 51J18a83n40s98a 2945299221904

fůůůj, kopr... :-/

tak schválně - kdo je tady kromě mě další odpůrce toho příšernýho kopru?

+3/−6
22.2.2013 16:03

P72e95t66r 39F11r82ý32d62e28k 7209811339683

Kazdemu podle jeho chuti...

+3/0
22.2.2013 18:08

J88a93n 61K10o86m50á94r27e88k 5385848809393

jé, koprovka, tu jsem měl naposledy, když jsem byl ve škole

+1/0
22.2.2013 22:41

J22o59s70e93f 38N35ě35m14e74c 8712436467

supr nejsem sám, kopr v jakémkoliv skupenství a formě nebrat :-P

0/0
25.2.2013 19:07
Foto

L93e49n41k76a 28C58h27y92l82í28k89o77v97á 3182778276

A není lepší a jednodušší pořídit si kameninový minikvašák?

+4/0
22.2.2013 14:57

T72o83m66á81š 58L70u69d71v90í34k 5810558973646

Lepší možná, ale jednodušší? V čem?

+3/0
22.2.2013 15:49

O24n32d28r63e91j 11M62a49c70á79k 9673879559921

no nemusite se telst s kazdou skleniskou solo a muzete pekne postaru... SLAPAT :).

0/0
22.2.2013 15:54

K69a91r95e30l 57P17l40i90n14t61a 9870339788688

Jasně, já používám 10 l. kvašák a nemá to chybu. Otázka je však jinde: to opravdu je tady takový bordel legální, ž si musíme všechno dělat doma sami? je mi z toho špatně.!!!!!!

0/−2
22.2.2013 16:59

J84a93n 76K70o93m28á14r67e59k 5435258769643

jo, bordel je zde legální;-O;-O;-O;-O

0/0
22.2.2013 22:42

V32e23r86o24n69i24k75a 12V97á38ň60o97v89á 6333330278654

Jdu to vyzkoušetR^

+1/0
22.2.2013 14:43

H74a68n32a 92N63o75v12á95k92o37v88á 5110424619

ano, znám, dělám v panelákové kuchyni už několikátou zimu. Někdy v kombinaci s mrkví, řepou, křenem, ředkví... co lednice dá. A funguje to i se šroubovacími víčky.

+2/0
22.2.2013 14:06

R15a80d52i17m 76P26o46l27á18š12e66k 9856653269719

Když tam dáváte ředkev, mrkev, křen, tak to už je pomalu jakési kimči.

0/0
23.2.2013 8:27

J13a93n 80K49ř92í67ž 6555533705678

Hezký článek!

Já ale zelí, bohužel, nesmím-užívám Warfarin a vitami K,v zelí obsažený,je pro mně kontraindikací.

+1/0
22.2.2013 12:18

J46i84ř27í 76Š86v86e11h65l75a 1544274462266

Zajímavý.. Jsem se díval, kysané zelí má relativně vysoký obsah vitáminu K, takže obecně lidé s nadměrnou srážlivostí krve by si asi měli dávat bacha, aby ho příliš nejedli.

0/0
22.2.2013 12:23

P55e11t28r 57F60r30ý36d76e20k 7859341899423

Jde o vitamin K2, ktery nema se srazlivosti krve nic spolecneho...

+1/−1
22.2.2013 18:06

J17i60ř48í 92Š59v36e81h48l40a 1414294502316

To není pravda. V zelí je vitamin K1, podobně jako v dalších listových zeleninách, viz např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K#Potravinov.C3.A9_zdroje_vitam.C3.ADnu_K1 Panu Křížovi to neřekli náhodou s tím zelím, je potřeba si informace ověřovat.

0/0
23.2.2013 0:00

J24i64ř30í 88R70a54k65u77š35a48n 6739205932331

tak chleba už pečeme,zavařuji do sklenic guláš pečené maso,včera jsem naložil utopence a na vaření piva už taky brzy příjde.A to kysané zelí v zeláku se dá taky zavařit do sklenic (jen ať chytne víčko) a je jak čerstvě vytáhnuté ze zeláku i po roce.

+2/0
22.2.2013 11:08

K43a89r36e97l 92P86á53t79e49k 7277824942908

Pivo se už ,dávno,doma,vaříR^

0/0
26.2.2013 17:19

J64a76r24o69s98l17a39v 15T70a56c30h24o78v33s64k80y 2222730824640

A nebalo by se to snist nekvasene ? To tam pak ty vitaminy nejsou ?

0/0
22.2.2013 10:37

O13n47d57ř14e42j 35Š63r76u44b24a13ř 1165741635116

nektere syntetizuji az kvasne bakterie a asi se tim zlepsuju i stravitelnost

+1/0
22.2.2013 11:51

R10a20d78i74m 12P64o27l71á43š15e83k 9236623879979

No, onen kameninový "zelák" je na kyselé zelí ideální. Je totiž pórovitý, takže se nikdy pořádně nevymyje od těch správných bakterií nebo kvasinek a zelí z něho tak bude každý rok vždy stejné.

Pokud se bude zelí nechávat kvasit po troškách v malých sklenicích, zákonitě bude v těch sklenicích zelí různé chuti a kvality.

Ovšem dneska už není doba, kdy se zelí dalo sehnat jenom na podzim, kdy uzrálo na polích a kdy udělat celoroční zásobu takového zelí do velkého zeláku tak byla potřeba.

Dneska je zelí v marketech celý rok a tak kromě úspory pár korun za levné zelí v sezóně není zvláštvní důvod dělat kysané zelí na celý rok najednou. Zvláště když se k jeho skladování potřebuje chladný sklep a ani v něm už ke konci léta to zelí není nejlepší.

Zvláště pro paneláky je to zelí kysané ve sklenicích ideální.

Jediný problém vidím ve smradu, pokud bude kysané zelí vyrábět celý panelák, bude celý panelák načichnut příslušným "ozónem" či "spiritem" a jeho obyvatelé budou muset znatelně víc používat voňavky a dezodoranty.

+7/0
22.2.2013 10:36

P37e52t10r 40F86r27ý28d20e36k 7729531619703

Velmi pekne shrnuto.

0/0
22.2.2013 15:12

J56i53r24i 48J25i32r64o69u43t 3983798980849

je opravdu velký rozdíl mezi letním a podzimním zelím. Nakládám vždy až v listopadu a beru pokud možno tmavé hlávky. Zkoušel jsem i do sklenice v létě (došlo nám ze zeláku), ale nebylo to ono ani omylem.

+1/0
22.2.2013 15:41

P74a24v97e58l 22J10a87n45s86a 2595169441754

Jenže nedávno právě vyšlo najevo, že kysaný zelí v těch čuprmarketech je bez vitamínů a bez bakterií mlíčnýho kvašení, takže úplně, ale úplně na prd.

0/0
22.2.2013 16:00

P83e80t10r 51F11r58ý12d55e25k 7889901449973

Ja myslim, ze mluvi o cerstvem zeli, ktere si teprve doma nalozime...

+1/0
22.2.2013 18:01

D40a33n37a 92S52m29é40k12a51l14o21v77á 5607536733352

Docela vtipná poznámka v článku, že si už pomalu vše budeme muset dělat sami - a taky to tak vypadá :-D

Takže shrnutí - už jsme se tu naučili dělat domácí šunku, majonézu, máslo, chleba a zelí (a určitě jsem na něco zapomněla). Teď by to chtělo šikovné nápady na domácí drůbežárny, chlívky a stáje a už budeme plně soběstační ;-)

Kdepak na českého člověka... Zatímco si Amíci a Rusové kupují drahé balíčky pro přežití, my se učíme návratu k soběstačnosti, na nás si nikdo nepřijde ;-)

+14/−1
22.2.2013 8:24

O68n92d18ř14e49j 47Š82r69u91b97a30ř 1965381585346

uz se tesim, az na anglickych travnicich v satelitech zacnou pobihat slepice a prasatka :-)

+4/0
22.2.2013 8:37

D17a23n24a 68S63m17é93k17a85l13o73v41á 5767876723502

A na balkónech paneláků slepičárny, hihi ;-) Taky už se na ten pohled těším ;-D

+1/0
22.2.2013 9:10

J15a38n30a 56M95e81r39o57p91e 7508679117549

Nezapomeňte na domácí pivo. Máslo se naopak dá koupit na farmářských trzích nebo v Německu (tam vyjde mnohem levněji než v ČR).

+3/0
22.2.2013 8:49

D97a43n72a 92S78m13é63k45a83l19o27v73á 5857316113742

A jo, pivo :-D

Ono mi nejde ani tolik o cenu, jako spíš o kvalitu - respektive jistotu, co v tom finálním výrobku je obsaženo. Když si vyšlehám máslo přímo ze smetany (dobře, kupovaná smetana taky není zrovna dvakrát "košer", ale pořád je to rozeznatelná smetana a ne 30% rostlinných tuků a 10% dochucovadel), tak mám lepší pocit, než když si v krámě koupím za stejný (nebo maličko nižší) peníz kostku, na které je německý dovozce, belgické razítko (takže asi země původu, jinak samozřejmě nápis "vyrobeno v eu") a informace o 82% tuku bez udání dalšího složení (já vím, že by nemělo být potřeba, ale já bych ho uvítala)...

Hezký den!

+1/0
22.2.2013 9:08

K16r15y80š28t56o25f 67L18a11n38í35k 1829650755235

akorat ze nekdy si tim clovek na sebe uplete celkem poradny bic. ja jsem se pustil do chleba a ted ho delam skoro kazdy den protoze ho po me chce cela rodina. a v mlyne uz patrim skoro k vazenym zakaznikum :-)

+3/0
22.2.2013 10:08

D48a92n61a 86S68m10é48k97a84l18o14v30á 5297136813192

A jéje, já se chystám na svůj první chléb teď o víkendu, tak jste mě trochu vyděsil :-)

Samozřejmě gratuluji k pečícím úspěchům a, prosím, držte mi palce, ať si u rodiny nezkazím reputaci ;-)

+3/0
22.2.2013 10:12

K59r38y82š85t44o86f 81L96a82n75í64k 1909490775805

to  jsem nemel v umyslu :-) ale muzete byt klidna, je to celkem jednoduche - akorat kvasek mi napoprve nevysel takze vyhodit a znova. a poradny chleba se povedl cca na paty pokus :-)

+1/0
22.2.2013 12:52

M79a17r94e77k 80B33u44r41z73a 7677171952197

jj, to je pravda. Ja doma pecu tak dva bochniky za tyden, k tomu plech rohliku. Nebavit to cloveka a nebyt to tak jednoduche, tak by to neslo. Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 12:01

R52a93d48i15m 29P29o74l53á82š89e78k 9616203639149

No, chce to umět doma umět vyrábět domácí potraviny, šít a plést oděvy a ponožky, samodomo dělat všelijaké jednoduché věci místo nákupu levných nekvalitních čínských verzí .....

Chce to propočítat, kolik by se tím mohlo měsíčně ušetřit.

Potom by se mohl ekonomicky vyplatit model rodiny, kdy jeden člen rodiny, asi spíš žena, zůstane třeba doma nebo na nějakém polovičním úvazku nebo méně náročné home working a dělá pro rodinu tyhle věci a jenom druhý pracuje na plný úvazek za plný plat.

+3/0
22.2.2013 10:41

D92a45n56a 57S16m37é34k22a33l34o10v84á 5257966183272

To je výborný nápad...

0/0
22.2.2013 10:45

R36a90d72i54m 87P36o59l71á30š13e36k 9966273269269

No, nápad to asi nebude.

Akorát by bylo potřeba přitlačit papaláše, aby pomohli trošku prosadit u firem všelijaké zaměstnávání na poloviční úvazky atd. Dneska má s tím firma stejné nebo větší papírování než s klasickým plným úvazkem, takže vzhledem k tomu, že stejnou práci by místo jednoho dělali dva lidé, tak nejméně dvojnásobek papírování a dalších přidružených nákladů. A proto je těchto úvazků tak málo, zatímco spousta lidí nemá práci a kromě marného hledání práce jen chodí po pracáku nebo sedí doma a nic nedělá.

+1/0
22.2.2013 12:00

Z70d68e40n48ě38k 20S59k88ř81i28v80a24n 5794280439596

Takhle to bývalo dřív, za našich babiček či prababiček. Žena byla doma, vypravila děti do školy, vybavila je svačinou (ve škole žádný automat na bagety a colu;-D), k obědu uvařila poctivou hovězí polévku - domácí nudle:-P, domácí knedlík, vdolky, buchty, palačinky atd.. Žádné polotovary. V sezóně zavařovala, nakládala, po večerech pletla, šila. Problém je v tom, že dnes už by se takový život mnohým ženám nelíbil. A některé práce ani neumějí ;-).

+3/0
22.2.2013 17:44

E56l73i71š51k70a 47K19u25č65e85r84o36v13á 7119362943173

koukám, že se hobby Cuketky chytlo :-). a je to dobře, je to čistá práce, při které získáte kysané zelí skvělé chuti, které navíc lze skladovat bez zápachu a nutnosti promývání a ošetřování, jak tomu je u "zeláku". kdo má zelí rád, doporučuji.

+2/0
22.2.2013 8:08

M18a39r26e84k 58B79u17r75z11a 7897361162217

Dobrý den, o to nám právě šlo, skoro každý má zafixováno, že je potřeba velká nádoba a prostor na skladování, coz se najde v rodinném domě, ale v bytě většinou ne. Cuketka je jednička, o tom žádná :-) Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 8:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.