Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J75i45ř46i57n86a 11C96h31l81e27b76o17v69s83k73á 4664685866827

Již několikrát jsme zkoušeli dělat kvašené domácí okurky,dopadlo to špatně.

Vždy byly velmi měkké a uvnitř duté.

Dostala jsem nad 100 rad,ale vždy se opakovalo jedno a to samé.

Kdo mi dál poradí???;-D:-):-P

0/0
28.2.2013 18:18

K29r16i29s68t27i54n18a 65W86e55h65b30e 5947375580

zeli?do velke zavarovaci sklenice-napechovat jemne nakrajene zeli s trochou cibule,jednim pokrajenym jablkem,trochou soli-nejdriv vse dohromady propracovat,stavy je dost-pak zatizim mensi sklenici,prevazu uterkou a svrchu na sklenici uvnitr dam kamen ci zavazi.kdyz dozraje-rozdelim do mikrotenovych sacku a ulozim do mrazaku,zbylou stavu ulozim do lednicky-pokud budu nekdy potrebovat pri vareni.

0/0
23.2.2013 21:49

E83l19i59š12k56a 81K11u57č80e11r89o93v59á 7229732183173

upřímně řečeno - nevím.

moje máma chodila z práce v 15.00. v 15.15 byla doma. začínala v sedm. do práce 12 minut pěšky. otec to samé,  i když dělal jinde. Já jsem pryč z domu od 7.00 do 18.00 protože dojíždím. manžel to samé. práce za rohem se dneska nějak sehnat nedá. nevím, čím to.

0/−1
23.2.2013 10:59

E34l37i14š81k12a 78K77u70č13e80r89o11v23á 7109322973133

to patřilo níž.

0/0
23.2.2013 11:01

J95u28l11i47u91s 54C70h31a20l18o24u96p36k63a 4382739630391

To samozásobitelství pomohlo přežít 40 let socialismu. Mladí teď objevují "Ameriku". Dnes jsou na zahradách bazény a konifery a dřív tam byly brambory, mrkev, cibule, králíkárna a občas i ohrádka pro slepice. Není nutné nic vymýšlet, požádejte prarodiče, ať vám vypráví o svém životě. Za minulého režimu to bylo normální, ale dnes se tomu říká těžká krize.

+6/0
22.2.2013 18:16

E11l77i46š20k11a 51K77u29č77e29r55o12v33á 7299892773313

normální to sice bylo, ale lidi měli nějak víc času na tohle všechno. taky jsme to dělávali... a dnes už nevím, kdy bych to stihla, nosit z lesa kýble borůvek a malin na džemy.

+1/−1
22.2.2013 21:27

J71a93n 17N11o38v10á84k 3825763396779

jak to že nemáte stejně času? co děláte rozdílně od dob socialismu?

0/0
23.2.2013 7:14

R57a20d67i90m 15P84o34l71á49š67e54k 9476173909769

Byla jiná doba. Spousta věcí, která je dneska běžných, se tehdy nedala dělat nebo ještě neexistovala. Režimu navíc stačilo, když člověk odmakal či odseděl svých 8 hodin nebo i méně a šel po svých, zatímco dneska tomu spousta lidí věnuje celý pracovní den. Volný čas po práci byl tehdy téměř bezcenný, protože kromě pár koníčků, kde se dalo poměrně slušně vydělávat, nebylo zvykem po odpracování svých 8 hodiny vydělávat další peníze další prací.

Spousta činorodých lidí se tak vrhla na všelijaké domácí práce a na kutění, protože navíc to byla vítaná možnost, jak doma nahradit to, co se tehdy v obchodech nedalo sehnat.

Dneska ta spousta činorodých lidí trvale pracuje přes čas nebo mívá druhé zaměstnání nebo prostě dojíždí za prací kdesi daleko nebo sedí u kompu a je v nějaké síti.

+1/0
23.2.2013 8:25

E34l21i19š66k46a 77K57u43č81e70r40o19v20á 7989242473163

líp bych to neřekla

0/0
23.2.2013 11:01
Foto

M44i75r89o77s44l72a35v 92S51t41e67i62n80e88r 4310762650596

Nám se osvědčily plastové (polyethylénové) asi pětilitrové soudky od řeckých feferónů. Jsou zelené nebo černé a brání tím přístupu světla, které kazí zelí nejvíce.

Zelí se připraví jak popsáno ve vaničce, dáváme do něj i kmín a kdo chce kvašení urychlit, může tam nastrouhat i oloupané jablko.

Nejdřív se nahńátá jak to jde, víčko se nechá půl otáčky povolené a všechny soudky musí do vaničky, ze zelí ten kvas přetéká. Asi po týdnu si svařím osolenou vodu, asi 20g soli na litr, nechám vychladnout. Soudek otevřu, zelí opět šťouchadlem zhutním a pro jistotu přidám tu slanou studenou vodu tak, aby zelí bylo spolehlivě pod hladinou. Potom pevně přitáhnu a dám do sklepa. Tam vydrží do příštího podzimu.

Soudky stojí v kbelících od řezaných květin, které naši květináři vyhazují.

Podobně děláme i kvašené okurky, nálev má pouze 60g soli na litr- všechny ostatní chutě obstará kopr, křen a vinné listy. Okurky se umyjí ve studené vodě, do druhého dne vymočí, okapají, napíchnou vidličkou a naskládají do sklenic spolu s kouskem křenu, hodně kopru, jedním nebo dvěma listy vinné révy a vše se zaleje tím solným roztokem. Kvasí stejně, jako zelí. A zase- uchovají se ty okurky jenom v temnu a chladu ve sklepě. Občas je zkontroluji a doplním solný roztok. Jsou i po roce výborné. Můžete přidat i stroužek česneku.[>-]

+2/0
22.2.2013 15:58

P26a38v39e31l 86J80a84n56s81a 2475489561244

fůůůj, kopr... :-/

tak schválně - kdo je tady kromě mě další odpůrce toho příšernýho kopru?

+3/−6
22.2.2013 16:03

P15e84t82r 17F97r79ý76d19e72k 7129311699863

Kazdemu podle jeho chuti...

+3/0
22.2.2013 18:08

J79a98n 19K45o46m67á77r40e61k 5665278229983

jé, koprovka, tu jsem měl naposledy, když jsem byl ve škole

+1/0
22.2.2013 22:41

J33o27s27e43f 94N71ě63m60e81c 8162986507

supr nejsem sám, kopr v jakémkoliv skupenství a formě nebrat :-P

0/0
25.2.2013 19:07
Foto

L82e29n51k54a 40C55h32y33l16í13k75o82v78á 3262778686

A není lepší a jednodušší pořídit si kameninový minikvašák?

+4/0
22.2.2013 14:57

T43o16m75á46š 69L39u11d46v56í16k 5840198703636

Lepší možná, ale jednodušší? V čem?

+3/0
22.2.2013 15:49

O61n80d74r49e73j 13M27a57c55á67k 9753389789811

no nemusite se telst s kazdou skleniskou solo a muzete pekne postaru... SLAPAT :).

0/0
22.2.2013 15:54

K72a85r87e72l 48P56l56i16n32t29a 9340159608178

Jasně, já používám 10 l. kvašák a nemá to chybu. Otázka je však jinde: to opravdu je tady takový bordel legální, ž si musíme všechno dělat doma sami? je mi z toho špatně.!!!!!!

0/−2
22.2.2013 16:59

J48a64n 18K61o92m14á66r28e76k 5935168169153

jo, bordel je zde legální;-O;-O;-O;-O

0/0
22.2.2013 22:42

V81e34r10o95n95i35k83a 87V11á48ň18o79v91á 6813880948864

Jdu to vyzkoušetR^

+1/0
22.2.2013 14:43

H76a35n56a 70N51o33v47á51k33o28v73á 5340314789

ano, znám, dělám v panelákové kuchyni už několikátou zimu. Někdy v kombinaci s mrkví, řepou, křenem, ředkví... co lednice dá. A funguje to i se šroubovacími víčky.

+2/0
22.2.2013 14:06

R21a54d51i88m 86P54o34l27á97š55e35k 9236643229659

Když tam dáváte ředkev, mrkev, křen, tak to už je pomalu jakési kimči.

0/0
23.2.2013 8:27

J66a30n 78K27ř38í85ž 6355243335918

Hezký článek!

Já ale zelí, bohužel, nesmím-užívám Warfarin a vitami K,v zelí obsažený,je pro mně kontraindikací.

+1/0
22.2.2013 12:18

J39i22ř29í 69Š78v23e45h76l10a 1664554722176

Zajímavý.. Jsem se díval, kysané zelí má relativně vysoký obsah vitáminu K, takže obecně lidé s nadměrnou srážlivostí krve by si asi měli dávat bacha, aby ho příliš nejedli.

0/0
22.2.2013 12:23

P63e73t18r 65F79r14ý80d64e77k 7229331359723

Jde o vitamin K2, ktery nema se srazlivosti krve nic spolecneho...

+1/−1
22.2.2013 18:06

J47i20ř65í 66Š54v86e31h20l68a 1264484902826

To není pravda. V zelí je vitamin K1, podobně jako v dalších listových zeleninách, viz např. zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K#Potravinov.C3.A9_zdroje_vitam.C3.ADnu_K1 Panu Křížovi to neřekli náhodou s tím zelím, je potřeba si informace ověřovat.

0/0
23.2.2013 0:00

J31i42ř83í 51R91a94k86u17š43a49n 6379295792501

tak chleba už pečeme,zavařuji do sklenic guláš pečené maso,včera jsem naložil utopence a na vaření piva už taky brzy příjde.A to kysané zelí v zeláku se dá taky zavařit do sklenic (jen ať chytne víčko) a je jak čerstvě vytáhnuté ze zeláku i po roce.

+2/0
22.2.2013 11:08

K25a38r65e14l 63P88á74t41e79k 7987874422308

Pivo se už ,dávno,doma,vaříR^

0/0
26.2.2013 17:19

J10a68r53o17s51l20a91v 81T69a95c60h72o41v51s50k15y 2362240734590

A nebalo by se to snist nekvasene ? To tam pak ty vitaminy nejsou ?

0/0
22.2.2013 10:37

O98n23d76ř28e88j 29Š21r41u16b14a28ř 1475381155226

nektere syntetizuji az kvasne bakterie a asi se tim zlepsuju i stravitelnost

+1/0
22.2.2013 11:51

R74a62d50i48m 85P58o50l55á84š58e62k 9526963919719

No, onen kameninový "zelák" je na kyselé zelí ideální. Je totiž pórovitý, takže se nikdy pořádně nevymyje od těch správných bakterií nebo kvasinek a zelí z něho tak bude každý rok vždy stejné.

Pokud se bude zelí nechávat kvasit po troškách v malých sklenicích, zákonitě bude v těch sklenicích zelí různé chuti a kvality.

Ovšem dneska už není doba, kdy se zelí dalo sehnat jenom na podzim, kdy uzrálo na polích a kdy udělat celoroční zásobu takového zelí do velkého zeláku tak byla potřeba.

Dneska je zelí v marketech celý rok a tak kromě úspory pár korun za levné zelí v sezóně není zvláštvní důvod dělat kysané zelí na celý rok najednou. Zvláště když se k jeho skladování potřebuje chladný sklep a ani v něm už ke konci léta to zelí není nejlepší.

Zvláště pro paneláky je to zelí kysané ve sklenicích ideální.

Jediný problém vidím ve smradu, pokud bude kysané zelí vyrábět celý panelák, bude celý panelák načichnut příslušným "ozónem" či "spiritem" a jeho obyvatelé budou muset znatelně víc používat voňavky a dezodoranty.

+7/0
22.2.2013 10:36

P83e47t24r 11F78r59ý63d26e91k 7769591919683

Velmi pekne shrnuto.

0/0
22.2.2013 15:12

J92i76r71i 53J29i19r44o11u17t 3763458540869

je opravdu velký rozdíl mezi letním a podzimním zelím. Nakládám vždy až v listopadu a beru pokud možno tmavé hlávky. Zkoušel jsem i do sklenice v létě (došlo nám ze zeláku), ale nebylo to ono ani omylem.

+1/0
22.2.2013 15:41

P47a23v77e49l 43J62a90n59s29a 2695839841184

Jenže nedávno právě vyšlo najevo, že kysaný zelí v těch čuprmarketech je bez vitamínů a bez bakterií mlíčnýho kvašení, takže úplně, ale úplně na prd.

0/0
22.2.2013 16:00

P29e13t78r 12F34r83ý79d89e91k 7679651849923

Ja myslim, ze mluvi o cerstvem zeli, ktere si teprve doma nalozime...

+1/0
22.2.2013 18:01

D14a33n77a 16S75m70é80k68a24l62o19v25á 5417156153302

Docela vtipná poznámka v článku, že si už pomalu vše budeme muset dělat sami - a taky to tak vypadá :-D

Takže shrnutí - už jsme se tu naučili dělat domácí šunku, majonézu, máslo, chleba a zelí (a určitě jsem na něco zapomněla). Teď by to chtělo šikovné nápady na domácí drůbežárny, chlívky a stáje a už budeme plně soběstační ;-)

Kdepak na českého člověka... Zatímco si Amíci a Rusové kupují drahé balíčky pro přežití, my se učíme návratu k soběstačnosti, na nás si nikdo nepřijde ;-)

+14/−1
22.2.2013 8:24

O79n98d32ř19e66j 27Š84r81u47b91a59ř 1455661445436

uz se tesim, az na anglickych travnicich v satelitech zacnou pobihat slepice a prasatka :-)

+4/0
22.2.2013 8:37

D74a24n58a 81S10m66é60k13a98l91o14v95á 5347726363632

A na balkónech paneláků slepičárny, hihi ;-) Taky už se na ten pohled těším ;-D

+1/0
22.2.2013 9:10

J13a21n74a 39M58e50r53o86p97e 7128979177529

Nezapomeňte na domácí pivo. Máslo se naopak dá koupit na farmářských trzích nebo v Německu (tam vyjde mnohem levněji než v ČR).

+3/0
22.2.2013 8:49

D60a24n50a 39S80m70é32k81a68l47o85v45á 5337176603832

A jo, pivo :-D

Ono mi nejde ani tolik o cenu, jako spíš o kvalitu - respektive jistotu, co v tom finálním výrobku je obsaženo. Když si vyšlehám máslo přímo ze smetany (dobře, kupovaná smetana taky není zrovna dvakrát "košer", ale pořád je to rozeznatelná smetana a ne 30% rostlinných tuků a 10% dochucovadel), tak mám lepší pocit, než když si v krámě koupím za stejný (nebo maličko nižší) peníz kostku, na které je německý dovozce, belgické razítko (takže asi země původu, jinak samozřejmě nápis "vyrobeno v eu") a informace o 82% tuku bez udání dalšího složení (já vím, že by nemělo být potřeba, ale já bych ho uvítala)...

Hezký den!

+1/0
22.2.2013 9:08

K27r28y30š43t92o66f 41L69a19n70í47k 1609550705355

akorat ze nekdy si tim clovek na sebe uplete celkem poradny bic. ja jsem se pustil do chleba a ted ho delam skoro kazdy den protoze ho po me chce cela rodina. a v mlyne uz patrim skoro k vazenym zakaznikum :-)

+3/0
22.2.2013 10:08

D36a12n62a 55S14m15é93k36a65l82o12v87á 5697456583862

A jéje, já se chystám na svůj první chléb teď o víkendu, tak jste mě trochu vyděsil :-)

Samozřejmě gratuluji k pečícím úspěchům a, prosím, držte mi palce, ať si u rodiny nezkazím reputaci ;-)

+3/0
22.2.2013 10:12

K27r70y28š59t26o62f 82L45a10n40í33k 1219590375395

to  jsem nemel v umyslu :-) ale muzete byt klidna, je to celkem jednoduche - akorat kvasek mi napoprve nevysel takze vyhodit a znova. a poradny chleba se povedl cca na paty pokus :-)

+1/0
22.2.2013 12:52

M24a36r76e76k 73B85u55r14z22a 7917901272807

jj, to je pravda. Ja doma pecu tak dva bochniky za tyden, k tomu plech rohliku. Nebavit to cloveka a nebyt to tak jednoduche, tak by to neslo. Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 12:01

R47a62d36i75m 82P15o64l58á66š10e88k 9776253449839

No, chce to umět doma umět vyrábět domácí potraviny, šít a plést oděvy a ponožky, samodomo dělat všelijaké jednoduché věci místo nákupu levných nekvalitních čínských verzí .....

Chce to propočítat, kolik by se tím mohlo měsíčně ušetřit.

Potom by se mohl ekonomicky vyplatit model rodiny, kdy jeden člen rodiny, asi spíš žena, zůstane třeba doma nebo na nějakém polovičním úvazku nebo méně náročné home working a dělá pro rodinu tyhle věci a jenom druhý pracuje na plný úvazek za plný plat.

+3/0
22.2.2013 10:41

D85a54n77a 72S82m46é11k57a46l33o97v59á 5877566903812

To je výborný nápad...

0/0
22.2.2013 10:45

R48a87d95i89m 94P27o41l30á42š55e90k 9606103119929

No, nápad to asi nebude.

Akorát by bylo potřeba přitlačit papaláše, aby pomohli trošku prosadit u firem všelijaké zaměstnávání na poloviční úvazky atd. Dneska má s tím firma stejné nebo větší papírování než s klasickým plným úvazkem, takže vzhledem k tomu, že stejnou práci by místo jednoho dělali dva lidé, tak nejméně dvojnásobek papírování a dalších přidružených nákladů. A proto je těchto úvazků tak málo, zatímco spousta lidí nemá práci a kromě marného hledání práce jen chodí po pracáku nebo sedí doma a nic nedělá.

+1/0
22.2.2013 12:00

Z68d31e95n46ě22k 12S23k12ř45i63v76a80n 5974190329276

Takhle to bývalo dřív, za našich babiček či prababiček. Žena byla doma, vypravila děti do školy, vybavila je svačinou (ve škole žádný automat na bagety a colu;-D), k obědu uvařila poctivou hovězí polévku - domácí nudle:-P, domácí knedlík, vdolky, buchty, palačinky atd.. Žádné polotovary. V sezóně zavařovala, nakládala, po večerech pletla, šila. Problém je v tom, že dnes už by se takový život mnohým ženám nelíbil. A některé práce ani neumějí ;-).

+3/0
22.2.2013 17:44

E56l19i63š64k78a 64K56u36č93e71r38o83v85á 7569162403153

koukám, že se hobby Cuketky chytlo :-). a je to dobře, je to čistá práce, při které získáte kysané zelí skvělé chuti, které navíc lze skladovat bez zápachu a nutnosti promývání a ošetřování, jak tomu je u "zeláku". kdo má zelí rád, doporučuji.

+2/0
22.2.2013 8:08

M13a65r13e95k 94B89u80r55z29a 7747921582157

Dobrý den, o to nám právě šlo, skoro každý má zafixováno, že je potřeba velká nádoba a prostor na skladování, coz se najde v rodinném domě, ale v bytě většinou ne. Cuketka je jednička, o tom žádná :-) Marek, Hobby

+3/0
22.2.2013 8:29







Najdete na iDNES.cz