Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B35o16h94u21m21i96l22a 74M20a88j33e25r44o81v11á 4627271264

Z tech jablek z Bily co stojí stovku kilo????

0/0
13.1.2014 18:04

A35n68n71a 97P84a19r35m20o46v39á 7344470684543

Wow.

1. jsem se doposud domnívala, že štrúdl z listového těsta je tak triviální, že ho zvládne i desetileté děcko, čili na to nikdo nepotřebuje videonávod 8-o

2. jsem žila v omylu, že s ohledem na bod výše takový štrúdl ani nejde zkazit.

Ovšem tento (placatý) počin popírá obé. A to jsem si to video pouštěla celá natěšená, co nového se naučím... Nezbývá než obdivovat odvahu s něčím takovým vylézt.

PS:U nás se peče listový závin klasicky nahoře skládaný do stromečku, aby byl co nejkřupavější, kvůli dětem ho navíc celý tvaruji do podoby krokodýla. Na rozmašírovaná jablka nás taky neužije, takže na kousky.

0/0
12.1.2014 21:10

V38ě71r11a 96K50a56b32í67č72k48o90v55á 7454116630917

Moje babička nikdy nedělala štrúdl z listového těsta,jedině z taženého.Není vůbec složité,já dávám 15kdg hladké mouky na jednu nohavici,dělám vždycky 3,takže 45dkg mouky,1celé vejce,trochu rozpuštěného másla a vlažnou vodu s trochou octa.Zpracuje se měkké,pružné těsto,nechá se půl hodinky odležet-mezitím oloupu jablka,aspoň 5 na jednu nohavici,když jsou menší.No a těsto se rozdělí na 3 díly,rozválí se a pak vytáhne,na utěrce ho posypu strouhankou,na to strouhaná jablka,cukr se skořicí a balím.Potírám máslem a vanilk.cukrem sypu až po upečení.

+1/0
12.1.2014 19:03

J98a51n62a 53E84š30n53e63r17o20v12á 7851869758459

no nevím... tři jablka na 400gr těsta? Dávám dvojnásobek jablek, než kolik je těsta (800gr), nastrouhám, dám rozinky, skořici, cukr a oříšky, a štrůdl sotva stihne vystydnout

0/0
12.1.2014 15:26

A84n50t63o69n16í20n 98S64e75b69e13r10a 7983598930629

Mnohem lepší je použít čerstvá jakblka na plátky, a zavín opravdu zavinout do role. Aby bylo více vrstev.

Na jabka nasypat rozinky v rumu, ořechy, skořiči a vanilkový cukr.

Celé potřít jen mlékem, ponevadž když se to potře vejcem, tak to jen ztvrdne a není to nadýcháné. Potřené vejcem to bude jen zdrclá placka.

Naní nad zgdrclý závin s přesnídavky. Rv

0/0
11.1.2014 14:46

M89a18r81t47i34n95a 16K11o52l50o57m42a42z46n29i81k84o72v55a 2697932477926

Listkove testo? A v takovem objemu na jednu roli? 8-o To i ja necukrarka a nekucharka udelam lepsi strudl a bez polotovaru. ;-D

0/0
11.1.2014 0:30

I84v88a51n 96M76a25r27e52k 6644578262

Tak jsem shlédl to video>>>naprosto diletantská "výroba" štrůdlu ! ! ! Ze 400 gr.a třech jablek udělat jeden "štrůdl" >>>hrůza a děs ! ! !  8-o RvA propos

+3/0
10.1.2014 21:51

I48v95a78n 92M96a60r54e57k 6684628682

A propos,spíš by tomu příslušel název : "lístkové těsto s příchutí jablek " ! 8-o

+2/0
10.1.2014 21:52

O51l31d43ř33i82c28h 23H86o47r92á94k 2694879611455

Tedy ještě bych rád poznamenal, že nejsem profi cukrář, ale i tak zvládám něco mnohem propracovanějšího. Tohle je štrůdl systém suši - veškerá náplň ve středu, obalená řasou / těstem.

Já zvládám štrůdl systém roláda, kde na řezu vidíte několik ovinů s náplní a těsto končí navrchu. Dá to více práce. nádivku je třeba rozetřít do tenka a pěkně motat roládku.

Zvládám to i jako slaný s houbami na cibulce či se zelím a posekaným uzeným. ;-)

Většinou je to z kupovaného listového (je více žádané), ale zmáknu i tažené.

+2/0
10.1.2014 21:26

I53v18a33n 37M32a14r77e84k 6304798842

Tak já kupodivu dělám štrůdl z listového těsta (400gr) udělám z něj tři nohavice a do nich mi vleze 3kg, nastrouhaných vymačkaných jablek tedy asi 15jablek.+ např mleté ořechy či mák. Nedovedu si představit "štrůdl" ze tří 8-o? ! jablek,to by muselo snad mít každé 1kg? !  8-o R^

0/0
10.1.2014 21:22

A16l78e57n19a 49P88i34p31e29r 9101757431

Tak s timto strudlem bych se moc nechlubila. Na fotce vypada, jako kdyby byl z kynuteho testa (fuj - tady v Kanade ho tak delaji Nemci). Ja delam tazene testo, recept od vlastni babicky.

Nepouzivam hrozinky, radeji pridam jerabiny protoze ja mam rada natrpklou chut.

Taky pridam orechy. Vsem znamym muj strudl moc chutna. Jablka nedusim.

+2/0
10.1.2014 19:18

A90n44n33a 50N69ě77m55č10í18k14o45v24á 4112494454350

Tak když babiččin, tak jsem myslela, že tažený a ne z kupovaného těsta.

+6/0
10.1.2014 15:36

O46l46d52ř58i13c13h 42H17o18r89á83k 2554809631405

Dneska byste už byla na gymplu aby babička byla v důchodu a měla čas na výrobu domácího listového. ;-)

0/0
10.1.2014 16:24

O25l52d42ř89i46c87h 80H37o25r51á34k 2844979741215

Bezva finta s podušením jablíček na pánvi, možná bych nejdříve nasypal cukr, trošku nechal zkaramelizovat (dodá jiný šmak). Zkusím.

A pokud chcete aby strouhanka pojala více šťávy, tak také lehce osmahnout (na sucho).

No a ke kupovanému těstu, nikomu se nebrání aby si užilo pěkné odpoledne výrobou domácího. Děti jistě počkají, manžel / manželka si od vás odpočine a pes jistě počká s venčením. Je rozdíl polévka z pytlíku (to ani není polotovar, to je hotovka k povaření) a polotovar hotového těsta (zvláště tak složitého na přípravu.

Pokud ho někdo máte z poctivých surovin a hotové během pár desítek minut, tak nechápu, proč ho stále ještě neprodáváte. ;-)

+1/0
10.1.2014 15:28

O93l47g49a 87P95o82l62á32č83k87o40v89á 4434613864708

Máme nedaleko firmu, která mimo jjné dělá i listové těsto, takže čerstvé chlazené mají v sámošce 2x týdně. Já dávám strouhanku naspod, pak jablka na plátky,cukr,vanilkový cukr,skořici, rozinky. Někdy ořechy,někdy kokos. Okraje nakrájím na šikmé proužky, které překládám přes sebe. Potřu žloutkem,posypu krystalem a skořicí. Vznikne obyčejný štrúdl vypadající jako luxusní moučník, doplnit se dá kouskem zmrzliny a kopečkem šlehačky. Tažený dělávala moje maminka, taky nějaké těsto s pivem nebo z kynutého těsta. Třeba až budu v důchodu se do toho taky pustím.:-D

0/0
10.1.2014 14:06

I54r37e49n14a 97A57m17l55e88r57o65v25á 6435601770575

Také dávám jablka krájená na plátky i stejné ingredience a navíc strouhanku dospod i navrch. Je báječný.

0/0
10.1.2014 16:21

M19i42c77h88a17l 40M75i44l42l89e19r 9156572569892

taktak, podobne nas strudl v zamori....kvalitni maslove listove testo, rozvalet do obdelniku, nakrajet oba dlouhe okraje na sikme prouzky, do prostredni casti nejdriv strouhanku. Napln ale delam podle babiccina receptu ze strouhanych jablek, ktere necham odstat a trochu promacknu, abych se zbavil prebytecne jablecne stavy. Jablka potom smichat s cukrem, skorici, citronovou kurou, troskou citronove stavy, peknou hrsti nasekanych vlasskych orechu, hrozinkami, rozprostrit na struhankovy pruh. Pak uzavrit testo z obou kratsich stran a "uplest" prouzky prekladanim. Potrit vejcem, upeci  a hned po upeceni jeste za horka posypat vanilkovym cukrem.

0/0
14.1.2014 14:20

M92a62r64t62i40n 69P34o16s94p89í42š42i16l 8345951166507

babiččin z listového a s americkým sirupem???

+10/0
10.1.2014 10:55

R36o61m42a34n 28D18o80r46s95k73ý 1696654660968

S rozpuštěnými vlasy ji to sluší mnohem více a vypada mladsi :-) S tou pesinkou a drdolem vypada jak babicka. Nebo jestli to byl primer k babiccinu strudlu .... Nicmene strudl bych si dal :) R^

+2/0
10.1.2014 8:12

J50o40s11e75f 31Š79e95m25e27l48í17k 7709931260977

Babičku né?

+4/0
10.1.2014 10:18

J43a37n 17K93ř13í63ž 6315933575688

;-DR^R^R^

Ovšem až po štúdlu.

+1/0
10.1.2014 19:52

R44o55m80a92n 73D60o46r39s33k44ý 1906754330298

Nejdrive jsem chtel napsat, ze "i strudl bych si dal" , ale pak jsem to radeji opravil ;-D

0/0
15.1.2014 11:00

J83a69n 40J46a24r85o20s 1469867300968

Babiccin strudl z kupovaneho listoveho testa je neco jako babiccina poctiva polevka od Vitany.

+12/−3
10.1.2014 7:42

M39a42r57e72k 92B85u18r16z28a 7627451492437

Jestli si troufate na domaci listovy, jste borec a klobouk dolu. Ja nez bych se s tim delal, dělam strudl radsi z tazenyho :-)

+5/0
10.1.2014 8:25

J73a56n 34J64a92r62o51s 1609837730288

To je prave ten zakladni problem. Strudl je z tazeneho, listove testo je uz obezlicka sama o sobe.

+7/0
10.1.2014 9:26

M93a89r56e42k 82B33u19r93z72a 7757311132807

Souhlasim, listovy se pouziva, protozeho neni problem mit ho kdykoliv v lednici. Pritom umichat tazeny neni takovy problem, je to hned, akorad to chce trochu praxe, jak s nim pracovat.

0/0
10.1.2014 11:24

L59u50c15i66e 26S11v31o34b90o13d89o21v63á 8223328360436

Já se hlavně přiznám, že po vyzkoušení obou variant mi prostě víc chutná listové těsto. A včil co s tím... :-)

+1/0
10.1.2014 19:00

O87l80d72ř98i74c91h 28H58o84r78á21k 2394489601965

Ale no tak, já už jsem dost obstarožní a za mlada jsem byl imrvére tahanej do rodin a tam jsem byl uspokojován štrůdly (já vždy zmiňoval, že je miluji), ale nemohu si pomoci, tažene štrůdl je vynikající, ale z listového je to úžasné.

Babička dělala tažený i listový (a z domácího i kupovaného) ale listové vítězilo. 

I vaše srovnání s hotovým těstem a pytlíkovou polévkou dost kulhá, jedno je polotovar a druhé je v podstatě hotovka (zalít a povařit).

Ale každý máme své chutě. Neměli bychom je však vydávat za ty jediné správné.

+1/0
10.1.2014 21:18

M35i30c82h43a21l 45M93i67l71l95e68r 9986532519702

ja si na domaci listovy troufnu, ale chce to spoustu casu a ten nemam.

Proto listove kupujeme. Jedna firma tady dela krasne maslove, znacka Careme, stoji aspon 2x tolik jako standardni listove od jinych firem, ale je nadherne, napece se a stoji za to.

+2/0
10.1.2014 10:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.