Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

B82o62h71u55m25i61l45a 28M35a12j86e86r18o57v98á 4197791554

Z tech jablek z Bily co stojí stovku kilo????

0/0
13.1.2014 18:04

A88n60n69a 38P94a69r49m13o46v11á 7744940284383

Wow.

1. jsem se doposud domnívala, že štrúdl z listového těsta je tak triviální, že ho zvládne i desetileté děcko, čili na to nikdo nepotřebuje videonávod 8-o

2. jsem žila v omylu, že s ohledem na bod výše takový štrúdl ani nejde zkazit.

Ovšem tento (placatý) počin popírá obé. A to jsem si to video pouštěla celá natěšená, co nového se naučím... Nezbývá než obdivovat odvahu s něčím takovým vylézt.

PS:U nás se peče listový závin klasicky nahoře skládaný do stromečku, aby byl co nejkřupavější, kvůli dětem ho navíc celý tvaruji do podoby krokodýla. Na rozmašírovaná jablka nás taky neužije, takže na kousky.

0/0
12.1.2014 21:10

V56ě72r56a 94K46a25b44í44č20k16o36v87á 7264836860117

Moje babička nikdy nedělala štrúdl z listového těsta,jedině z taženého.Není vůbec složité,já dávám 15kdg hladké mouky na jednu nohavici,dělám vždycky 3,takže 45dkg mouky,1celé vejce,trochu rozpuštěného másla a vlažnou vodu s trochou octa.Zpracuje se měkké,pružné těsto,nechá se půl hodinky odležet-mezitím oloupu jablka,aspoň 5 na jednu nohavici,když jsou menší.No a těsto se rozdělí na 3 díly,rozválí se a pak vytáhne,na utěrce ho posypu strouhankou,na to strouhaná jablka,cukr se skořicí a balím.Potírám máslem a vanilk.cukrem sypu až po upečení.

+1/0
12.1.2014 19:03

J87a87n24a 50E48š91n12e78r26o69v79á 7291439168709

no nevím... tři jablka na 400gr těsta? Dávám dvojnásobek jablek, než kolik je těsta (800gr), nastrouhám, dám rozinky, skořici, cukr a oříšky, a štrůdl sotva stihne vystydnout

0/0
12.1.2014 15:26

A62n55t91o49n91í22n 63S97e73b28e10r44a 7853518920809

Mnohem lepší je použít čerstvá jakblka na plátky, a zavín opravdu zavinout do role. Aby bylo více vrstev.

Na jabka nasypat rozinky v rumu, ořechy, skořiči a vanilkový cukr.

Celé potřít jen mlékem, ponevadž když se to potře vejcem, tak to jen ztvrdne a není to nadýcháné. Potřené vejcem to bude jen zdrclá placka.

Naní nad zgdrclý závin s přesnídavky. Rv

0/0
11.1.2014 14:46

M61a87r94t62i82n91a 48K22o85l91o36m61a40z54n81i88k28o65v44a 2757612847226

Listkove testo? A v takovem objemu na jednu roli? 8-o To i ja necukrarka a nekucharka udelam lepsi strudl a bez polotovaru. ;-D

0/0
11.1.2014 0:30

I82v86a53n 38M98a54r20e50k 6894308172

Tak jsem shlédl to video>>>naprosto diletantská "výroba" štrůdlu ! ! ! Ze 400 gr.a třech jablek udělat jeden "štrůdl" >>>hrůza a děs ! ! !  8-o RvA propos

+3/0
10.1.2014 21:51

I96v37a93n 92M83a69r28e39k 6194478392

A propos,spíš by tomu příslušel název : "lístkové těsto s příchutí jablek " ! 8-o

+2/0
10.1.2014 21:52

O74l79d18ř83i34c81h 10H38o20r93á17k 2594959171725

Tedy ještě bych rád poznamenal, že nejsem profi cukrář, ale i tak zvládám něco mnohem propracovanějšího. Tohle je štrůdl systém suši - veškerá náplň ve středu, obalená řasou / těstem.

Já zvládám štrůdl systém roláda, kde na řezu vidíte několik ovinů s náplní a těsto končí navrchu. Dá to více práce. nádivku je třeba rozetřít do tenka a pěkně motat roládku.

Zvládám to i jako slaný s houbami na cibulce či se zelím a posekaným uzeným. ;-)

Většinou je to z kupovaného listového (je více žádané), ale zmáknu i tažené.

+2/0
10.1.2014 21:26

I50v57a91n 78M94a98r67e47k 6694228692

Tak já kupodivu dělám štrůdl z listového těsta (400gr) udělám z něj tři nohavice a do nich mi vleze 3kg, nastrouhaných vymačkaných jablek tedy asi 15jablek.+ např mleté ořechy či mák. Nedovedu si představit "štrůdl" ze tří 8-o? ! jablek,to by muselo snad mít každé 1kg? !  8-o R^

0/0
10.1.2014 21:22

A88l56e95n45a 86P15i14p98e62r 9701387691

Tak s timto strudlem bych se moc nechlubila. Na fotce vypada, jako kdyby byl z kynuteho testa (fuj - tady v Kanade ho tak delaji Nemci). Ja delam tazene testo, recept od vlastni babicky.

Nepouzivam hrozinky, radeji pridam jerabiny protoze ja mam rada natrpklou chut.

Taky pridam orechy. Vsem znamym muj strudl moc chutna. Jablka nedusim.

+2/0
10.1.2014 19:18

A44n26n42a 40N33ě10m33č85í45k10o15v74á 4292714714770

Tak když babiččin, tak jsem myslela, že tažený a ne z kupovaného těsta.

+6/0
10.1.2014 15:36

O27l15d90ř61i86c88h 94H93o34r20á40k 2464319351715

Dneska byste už byla na gymplu aby babička byla v důchodu a měla čas na výrobu domácího listového. ;-)

0/0
10.1.2014 16:24

O56l18d27ř67i78c70h 23H31o46r63á46k 2494269831285

Bezva finta s podušením jablíček na pánvi, možná bych nejdříve nasypal cukr, trošku nechal zkaramelizovat (dodá jiný šmak). Zkusím.

A pokud chcete aby strouhanka pojala více šťávy, tak také lehce osmahnout (na sucho).

No a ke kupovanému těstu, nikomu se nebrání aby si užilo pěkné odpoledne výrobou domácího. Děti jistě počkají, manžel / manželka si od vás odpočine a pes jistě počká s venčením. Je rozdíl polévka z pytlíku (to ani není polotovar, to je hotovka k povaření) a polotovar hotového těsta (zvláště tak složitého na přípravu.

Pokud ho někdo máte z poctivých surovin a hotové během pár desítek minut, tak nechápu, proč ho stále ještě neprodáváte. ;-)

+1/0
10.1.2014 15:28

O27l81g24a 52P21o72l75á43č45k33o84v95á 4194973374768

Máme nedaleko firmu, která mimo jjné dělá i listové těsto, takže čerstvé chlazené mají v sámošce 2x týdně. Já dávám strouhanku naspod, pak jablka na plátky,cukr,vanilkový cukr,skořici, rozinky. Někdy ořechy,někdy kokos. Okraje nakrájím na šikmé proužky, které překládám přes sebe. Potřu žloutkem,posypu krystalem a skořicí. Vznikne obyčejný štrúdl vypadající jako luxusní moučník, doplnit se dá kouskem zmrzliny a kopečkem šlehačky. Tažený dělávala moje maminka, taky nějaké těsto s pivem nebo z kynutého těsta. Třeba až budu v důchodu se do toho taky pustím.:-D

0/0
10.1.2014 14:06

I28r42e36n14a 16A50m34l23e80r64o73v76á 6675701230785

Také dávám jablka krájená na plátky i stejné ingredience a navíc strouhanku dospod i navrch. Je báječný.

0/0
10.1.2014 16:21

M48i70c21h18a69l 50M92i44l13l14e37r 9426432759592

taktak, podobne nas strudl v zamori....kvalitni maslove listove testo, rozvalet do obdelniku, nakrajet oba dlouhe okraje na sikme prouzky, do prostredni casti nejdriv strouhanku. Napln ale delam podle babiccina receptu ze strouhanych jablek, ktere necham odstat a trochu promacknu, abych se zbavil prebytecne jablecne stavy. Jablka potom smichat s cukrem, skorici, citronovou kurou, troskou citronove stavy, peknou hrsti nasekanych vlasskych orechu, hrozinkami, rozprostrit na struhankovy pruh. Pak uzavrit testo z obou kratsich stran a "uplest" prouzky prekladanim. Potrit vejcem, upeci  a hned po upeceni jeste za horka posypat vanilkovym cukrem.

0/0
14.1.2014 14:20

M15a46r26t50i75n 53P12o61s63p63í34š27i34l 8315171886157

babiččin z listového a s americkým sirupem???

+10/0
10.1.2014 10:55

R65o19m71a84n 20D70o46r30s85k47ý 1316974260628

S rozpuštěnými vlasy ji to sluší mnohem více a vypada mladsi :-) S tou pesinkou a drdolem vypada jak babicka. Nebo jestli to byl primer k babiccinu strudlu .... Nicmene strudl bych si dal :) R^

+2/0
10.1.2014 8:12

J33o95s38e15f 54Š64e18m33e36l23í53k 7859861610617

Babičku né?

+4/0
10.1.2014 10:18

J86a78n 92K41ř51í32ž 6715383385298

;-DR^R^R^

Ovšem až po štúdlu.

+1/0
10.1.2014 19:52

R98o94m52a58n 90D78o64r35s57k79ý 1616264960808

Nejdrive jsem chtel napsat, ze "i strudl bych si dal" , ale pak jsem to radeji opravil ;-D

0/0
15.1.2014 11:00

J74a61n 78J32a19r32o32s 1919527870438

Babiccin strudl z kupovaneho listoveho testa je neco jako babiccina poctiva polevka od Vitany.

+12/−3
10.1.2014 7:42

M25a58r68e87k 42B33u11r85z56a 7637851532977

Jestli si troufate na domaci listovy, jste borec a klobouk dolu. Ja nez bych se s tim delal, dělam strudl radsi z tazenyho :-)

+5/0
10.1.2014 8:25

J77a43n 90J69a88r80o86s 1359987690328

To je prave ten zakladni problem. Strudl je z tazeneho, listove testo je uz obezlicka sama o sobe.

+7/0
10.1.2014 9:26

M28a98r79e84k 49B85u82r45z82a 7697571542627

Souhlasim, listovy se pouziva, protozeho neni problem mit ho kdykoliv v lednici. Pritom umichat tazeny neni takovy problem, je to hned, akorad to chce trochu praxe, jak s nim pracovat.

0/0
10.1.2014 11:24

L48u10c26i75e 71S98v12o41b69o19d43o38v45á 8963918820656

Já se hlavně přiznám, že po vyzkoušení obou variant mi prostě víc chutná listové těsto. A včil co s tím... :-)

+1/0
10.1.2014 19:00

O24l26d78ř82i47c56h 50H65o12r85á15k 2404899581775

Ale no tak, já už jsem dost obstarožní a za mlada jsem byl imrvére tahanej do rodin a tam jsem byl uspokojován štrůdly (já vždy zmiňoval, že je miluji), ale nemohu si pomoci, tažene štrůdl je vynikající, ale z listového je to úžasné.

Babička dělala tažený i listový (a z domácího i kupovaného) ale listové vítězilo. 

I vaše srovnání s hotovým těstem a pytlíkovou polévkou dost kulhá, jedno je polotovar a druhé je v podstatě hotovka (zalít a povařit).

Ale každý máme své chutě. Neměli bychom je však vydávat za ty jediné správné.

+1/0
10.1.2014 21:18

M27i25c96h88a77l 54M65i89l36l92e82r 9126862129822

ja si na domaci listovy troufnu, ale chce to spoustu casu a ten nemam.

Proto listove kupujeme. Jedna firma tady dela krasne maslove, znacka Careme, stoji aspon 2x tolik jako standardni listove od jinych firem, ale je nadherne, napece se a stoji za to.

+2/0
10.1.2014 10:10







Najdete na iDNES.cz