Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M67i76c47h28a87l 79M94i91l20l84e25r 9276972609572

na vysvetlenou pro Petru Novakovou: "Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, "

"Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle."

 Divim se, ze v ceske kychyni neznas vyraz drobenka. Napr. vareny kvetak se po cesku zasypava maslovou drobenkou ze strouhanky usmazene na masle.  V receptu od Jamieho jsou susene drobky z "peciva" verzi strouhanky, jejich chut a chrupava struktura je vylepsena bylinkami a mandlemi.

Mimochodem, recept obsahuje chybu prekladu, protoze "2 krajice suseneho peciva" je samozrejme chleba ( v anglickem originale by byl pouzit bily toastovy). Z peciva se prece nekrajeji krajice.

 Cely recept je zlepsenou a podstatne zchutnenou verzi anglickeho pokrmu "Cauliflower with white sauce" - kvetak zapeceny s bilou besamelovou omackou, coz je puvodne jedno z nejnudnejsich, "nemastnych neslanych" anglickych jidel. Pridanim cesneku, syra, brokolice a ochutnene strouhanky se z toho vyrobi docela slusne, chutne a na anglicke pomery levne jidlo.

+2/0
4.1.2014 3:20

M94i91c44h25a51l 63M69i90l77l81e79r 9776852149262

ja bych neporozumel vyrazu v titulku "cenove dostupne" jako automaticky levne.

Spis neprilis nakladne.

Nutno ale predevsim uvazit, ze Jamie pise na britske pomery, ne na ceske. Tedy co je na jejich pomery levne, je v Cesku "cenove dostupne" = neprilis nakladne, ale ne vylozena lace. Uz samo pozastavovani diskuteru dole, ze cedar neni levny a nejsou levne ani mandlove lupinky.

 Ve VB a vubec zemich patricich pod britskou kralovskou domenu je cedar (cheddar) ten vubec nejobycejnejsi, nejlevnejsi syr. 25g mandli take moc nestoji. Na britske pomery to je opravdu levne jidlo.

(V Australii, kde je Jamie oblibenym TV kucharem, kam take jezdi osobne a kde se jeho knizky a videa tesi v oblibe, je to super-levne jidlo). Proste jina zeme - jine ceny a jine porovnani k vydelkum.

+2/0
4.1.2014 2:44

K58a50r42o88l19í56n74a 40K36y74s25e84l65o84v91á 9632352211295

Pokud chceme cenově dostupně vařit, je nejlepší využívat sezonní místní suroviny. Takže v lednu si zapékaný květák s brokolicí fakt dělat nebudu.

+2/−1
2.1.2014 14:36
Foto

D77a34v87i29d 98K77o96m85á69r46e18k 3123190860928

Momentálně prodávají v Lidlu brokolici za 24 kč kus a květák za podobnou cenu,tak bych neřekl,že je to až tak neekonomické...

+1/−2
2.1.2014 20:00

I36v73a84n19k50a 11H30o60l17í49n36k78o13v16á 8858277538652

Já bych řekla, že dršťková z kuřecích kůžiček od Láďi Hrušky je teda levnější ;-D

+6/0
1.1.2014 16:53
Foto

L65u35k91á70š 30Z42á21v21o70d14s93k28ý 9721169961

velký respekt před Jamiem, obdivuji ho...R^

+7/0
1.1.2014 14:06

P71e58t27r 78Š26t69u28r57s73a 8790788727987

Mě by zajímalo jestli si někdo spočítal náklady na jedno jídlo protože feta a cheddar mezi laciné potraviny rozhodně nepatří. Ano dají se nahradit, ale pak už to není ten recpet, který je tu uvedený. Podle Jamieho vařím rád a často, ale za levné bych tyto recepty neovažoval

+18/−2
1.1.2014 14:02
Foto

L92u79k83á28š 63Z45á52v60o11d64s52k52ý 9961389391

souhlas, že to levné není. Z Britského pohledu všem ano...

+5/0
1.1.2014 14:10
Foto

L25u65k88á76š 29Z80á41v57o67d48s37k95ý 9461779281

*ovšem

0/0
1.1.2014 14:10

P89a50v68e22l 28B90e30r74e64r 7362623450708

čedar je v uk za pusu?

0/0
3.1.2014 14:36

M92i73c36h28a40l 87M41i17l90l12e52r 9276612319252

cheddar je ten nejobycejnejsi syr ve VB

+1/0
4.1.2014 2:45

M79a35j49k16a 82Š81u73m11b82e83r20o48v93á 3895343491665

Président Cheddar 100g plátkovaný (původem z ČR) je cca za 30 korun, to není zase o tolik víc, než stejné množství docela hnusného Eidamu (původem z PL). Jasně, recepty z jeho běžných kuchařek opravdu mezi ty levné pro každodenní vaření nepatří, ale občas si je určitě může dovolit většina z nás. A zpravidla zbyde ještě něco k večeři nebo na druhý den. Mně se na jeho vaření zamlouvá, že jídla jsou nejen dobrá, ale i zdravá, a většina z nich nijak náročná na přípravu, prostě takové easy peasy lemon squeezy ;-)

+2/0
1.1.2014 14:48

V45á69c63l92a22v 18P64o57u45s21t98k48a 3250941652

cheddar původem z čr není cheddar.

+6/0
1.1.2014 19:25

J68a15k94u38b 86F55e62i88f28a72r 7529439306489

To máte pravdu, tady bruselký šiml udělal někde chybu že se to tak může jmenovat. Ale čemu se divit, když v televizi frčí reklama na President Emmental pod Eiffelovkou;-D

0/0
2.1.2014 16:51

T47o26m66á61š 85L80u91d67v31í67k 5270838573466

Květák s brokolici v lednu? Proč?

0/−2
1.1.2014 13:55

J70a73r61o67s88l54a79v 88P94o94k61o20r82n79ý 6453304686739

On chce radit šetřit.8-o Když jsem ho viděl vařit, tak měl třetinu surovin odpad.:-/

+4/−1
1.1.2014 13:35

B44e18n 97P93a42v86k39a 1237723117821

Když jsem ho viděl v TV naposledy, tak mně teda přišlo, že vařit podle něho, tak vydělávám pouze na jídlo.

+5/−2
1.1.2014 13:53

K37i21l13i97á25n 27N53e20d84o54r74y 9689572311704

A nebude vadit že už šetřim s Láďou Hruškou?

+2/0
1.1.2014 13:22

V98á74c97l21a31v 10P97o52u49s48t48k75a 3410741382

Asi by bylo dobré si uvědomit, že valná většina těchto pořadů o vaření je především televizní show, která musí vydělat. Takže není výjimkou, že "dvacetiminutovou rychlovku" připravují dva kuchaři a jeden food stylista  tři hodiny a hvězdě pořadu se reálné ingredience ani nedostanou do ruky. Pozor, neříákm že je to právě tento případ.

+2/0
1.1.2014 13:21

J74a81k78u15b 67M83a58r22k66v62a90r20t 9832293695492

To musí mít teda Jirka Babica tým..... Chudák...

+1/0
1.1.2014 13:36

V49l72a71d86i63m25í60r 78F82i38b67i62g59e76r 5504221441564

Babicovi stačí pánev s olejem a co do ní nasype to usmaží :-)

+2/0
1.1.2014 19:51

P78e91t89r52a 63N86o50v62á40k58o40v88á 7248336794988

Tak tu sekanou nevim, ale netuším, proč do zapečeného květáku rvát tolik blbostí. Čistej s trochou šunky a v bešamelu stačí, uvařené brambory a mám oběd. Brokolici bych využila spíš na brokolicovou polívku. Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, zbytečně do sebe cpát pečivo z bílé mouky, protože určitě neměl na mysli žitný.

+5/−2
1.1.2014 12:15

B97e13n 69P87a73v59k31a 1107323387251

Si tady Jamie dělá srandu. Takový luxus. A prý šetřete. Teprve, když vám někdo řekne, co jsou pro ostatní sociální recepty, tak si uvědomíte, že žerete psí žrádlo;-D

+2/−3
1.1.2014 11:35

M62o89n21i78k75a 37R49o76l59l95o19v84á 5463112836115

Ani jeden recept mě neláká.A kolem sekané s omáčkou naaranžovat špagety,není rychlejší a levnější udělat Boloňské špagety?

+4/−4
1.1.2014 10:59

P48e92t24r 44J82e59l77í47n52e56k 9818284705893

Boloňské ragů s těstovinami se vaří téměř řtyři hodiny a opravdu to není ta levná hmota, kterou pamatujete ze školní jídelny.

+2/0
1.1.2014 22:36

V30í34t70ě54z10s49l47a60v 23G86o82r13g49o11ň 4937839518722

A nebude přec lepší(ekonomičtější) zakoupiti bochník chleba a připraviti obyč. topinky s česnekem ?.?.?:-/

+8/−1
1.1.2014 9:04

M75i29l60a38n 24K79l23o12u22č72e36k 3290545318157

Bude, ale ještě lepší(ekonomičtější) to bude bez česneku a na sucho.

+6/−1
1.1.2014 9:48

B68e75n 84P23a91v10k43a 1627863787371

A když není chleba, tak tam hoďte piliny:-)

+6/0
1.1.2014 11:36

A61l78e20x75a53n67d14r 19K52o50s38t90k19a 5909416979376

Sekaná pro 6 osob? 10 dkg syrové sekané na porci? To bude chudák strávník dobře řvát hlady.

0/0
1.1.2014 5:46

M74i34c93h41a61l 96M79i35l19l70e59r 9716412659732

pul kila spaget k tomu, to neni nejhorsi

+2/0
1.1.2014 6:17

M59i86c27h43a90l 45M29i67l24l44e77r 9636402839742

ackoliv u nas pridavame do sekane na jemno nakrajene papriky, spenat a houby, pripadne zbylou sunku nebo anglickou slaninu. Nikdy ne mrkev.

0/0
1.1.2014 6:19

J32a60r12o15s87l61a84v 94T10k81a40d50l44e96c 6546470216840

Oregano NEBRAT!!!!:-P

+1/−2
1.1.2014 8:54

A63l41e32x72a96n16d91r 54K65o79s95t82k42a 5489506439476

Oregano je výborné koření, ale rozhodně ne do sekané.

+1/−1
1.1.2014 10:08

J97a68r35o77s21l73a91v 26T61k59a94d83l70e68c 6966660786750

Reagoval jsem právě na tu sekanou.

0/0
1.1.2014 10:16

M52i52c59h62a94l 23M42i95l15l97e27r 9486902989102

a o oreganu nic nepsal

0/0
1.1.2014 13:58

J58a55r77o84s17l52a66v 40T55k45a56d96l70e93c 6206980256630

Michale,přečti si to.Myslím ten recept.

0/0
2.1.2014 7:03

M72a97j90k87a 45Š72u21m44b25e68r92o98v22á 3675943821225

Do koření do mletých mas se běžně přidává majoránka, a spousta lidí používá oregano právě místo majoránky :-)

+2/0
1.1.2014 14:53

M22a28r80e71k 33P84a22u13š 8267484261

Nevím proč má typický český strávník spojené dobré jídlo se spoustou jídla, ta porce je naprosto přiměřená...

+2/0
1.1.2014 10:17

A71l11e93x98a11n83d28r 11K19o69s20t14k72a 5719376969466

Pane kolego, je to 10 dkg za syrova, takže po upečení necelých 8.. Což odpovídá tak dětské porci.

+2/−2
1.1.2014 11:11

P56e32t87r11a 86N81o97v79á44k90o48v22á 7788846284348

To je právě ten váš náhled na porci. Kdybyste to měl jako boloňské špagety, jak navrhuje paní Rollová výš, tak byste tam toho masa víc neměl.

+4/0
1.1.2014 12:17

J94a71r23m74i92l96a 37P49í93c73h51o12v23á 5182987954863

To zapéká oschlý chleba v použitém květináči? Dobrou chuť mu přejí Pražské kanalizace.

0/−10
1.1.2014 1:20

P74a56v93e60l 24O84d29r95a28z66i91l 6794879397840

Pardon?

+1/0
1.1.2014 3:37

J90a79n76a 98N23o32v52á58k93o48v17á 7227390949658

U vás ve vidlákově jste ještě neviděli Římskou keramiku? Zapékací miska vám evokuje květináč pouze kvůli vaší omezenosti. Račte se dovzdělat alespoň v kulinářské oblasti, pokud už ji komentujete.

+16/0
1.1.2014 5:01

M35i91c52h34a14l 38M34i72l80l86e93r 9776742409442

smarja, tzv. "rimsky hrnec" byl modou u protinozcu nekdy pred 30+ lety. Dokonce jsme nejaky dostali mezi svatebnimi dary.

Keramika z terrakoty, tedy podobneho materialu jako kvalitni kvetinace, byla dovazena z Nemecka, kde byla pouzivana "pry uz cele generace"

+1/0
1.1.2014 5:52

S68v15a44t65a20v43a 40D98u81r63a31n96o98v22á 3169719884101

ano, v Nemecku je to celkem tradicni nadobi, prodavane v kazdem obchode s kuchynskym nadobim. Zadny objev pod sluncem, jen tady v Cechach se lide stale divi.

+4/0
1.1.2014 8:58

S62t40a10n37i62s35l56a65v16a 95Z22a29p54l77e28t58a78l12o77v73a 6846329949918

diví se hlavně ti neochotní naučit se nové věci

+2/0
1.1.2014 10:10

P69e70t81r40a 35N60o74v24á14k76o22v98á 7448416514188

Jen ze zvědavosti: v čem zapékáte vy?

+2/0
1.1.2014 12:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.