Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M15i34c62h67a50l 63M58i45l54l20e83r 9306152249972

na vysvetlenou pro Petru Novakovou: "Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, "

"Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle."

 Divim se, ze v ceske kychyni neznas vyraz drobenka. Napr. vareny kvetak se po cesku zasypava maslovou drobenkou ze strouhanky usmazene na masle.  V receptu od Jamieho jsou susene drobky z "peciva" verzi strouhanky, jejich chut a chrupava struktura je vylepsena bylinkami a mandlemi.

Mimochodem, recept obsahuje chybu prekladu, protoze "2 krajice suseneho peciva" je samozrejme chleba ( v anglickem originale by byl pouzit bily toastovy). Z peciva se prece nekrajeji krajice.

 Cely recept je zlepsenou a podstatne zchutnenou verzi anglickeho pokrmu "Cauliflower with white sauce" - kvetak zapeceny s bilou besamelovou omackou, coz je puvodne jedno z nejnudnejsich, "nemastnych neslanych" anglickych jidel. Pridanim cesneku, syra, brokolice a ochutnene strouhanky se z toho vyrobi docela slusne, chutne a na anglicke pomery levne jidlo.

+2/0
4.1.2014 3:20

M62i29c73h11a74l 55M73i25l91l22e13r 9466372519572

ja bych neporozumel vyrazu v titulku "cenove dostupne" jako automaticky levne.

Spis neprilis nakladne.

Nutno ale predevsim uvazit, ze Jamie pise na britske pomery, ne na ceske. Tedy co je na jejich pomery levne, je v Cesku "cenove dostupne" = neprilis nakladne, ale ne vylozena lace. Uz samo pozastavovani diskuteru dole, ze cedar neni levny a nejsou levne ani mandlove lupinky.

 Ve VB a vubec zemich patricich pod britskou kralovskou domenu je cedar (cheddar) ten vubec nejobycejnejsi, nejlevnejsi syr. 25g mandli take moc nestoji. Na britske pomery to je opravdu levne jidlo.

(V Australii, kde je Jamie oblibenym TV kucharem, kam take jezdi osobne a kde se jeho knizky a videa tesi v oblibe, je to super-levne jidlo). Proste jina zeme - jine ceny a jine porovnani k vydelkum.

+2/0
4.1.2014 2:44

K85a19r95o48l77í63n61a 82K19y75s51e75l34o24v42á 9842352101845

Pokud chceme cenově dostupně vařit, je nejlepší využívat sezonní místní suroviny. Takže v lednu si zapékaný květák s brokolicí fakt dělat nebudu.

+2/−1
2.1.2014 14:36
Foto

D53a35v96i32d 16K58o59m47á75r38e59k 3223170120628

Momentálně prodávají v Lidlu brokolici za 24 kč kus a květák za podobnou cenu,tak bych neřekl,že je to až tak neekonomické...

+1/−2
2.1.2014 20:00

I97v21a19n74k29a 98H66o89l90í97n13k97o90v76á 8798287218362

Já bych řekla, že dršťková z kuřecích kůžiček od Láďi Hrušky je teda levnější ;-D

+6/0
1.1.2014 16:53
Foto

L65u67k41á82š 98Z26á71v14o12d45s43k47ý 9911639261

velký respekt před Jamiem, obdivuji ho...R^

+7/0
1.1.2014 14:06

P21e78t85r 23Š90t20u68r53s67a 8160408177547

Mě by zajímalo jestli si někdo spočítal náklady na jedno jídlo protože feta a cheddar mezi laciné potraviny rozhodně nepatří. Ano dají se nahradit, ale pak už to není ten recpet, který je tu uvedený. Podle Jamieho vařím rád a často, ale za levné bych tyto recepty neovažoval

+18/−2
1.1.2014 14:02
Foto

L61u55k97á57š 40Z11á80v46o93d65s37k20ý 9571579941

souhlas, že to levné není. Z Britského pohledu všem ano...

+5/0
1.1.2014 14:10
Foto

L64u54k56á60š 21Z43á74v65o11d41s96k44ý 9551989861

*ovšem

0/0
1.1.2014 14:10

P24a91v85e64l 58B49e88r45e88r 7602623440748

čedar je v uk za pusu?

0/0
3.1.2014 14:36

M83i30c84h80a61l 21M58i13l61l82e55r 9436272799412

cheddar je ten nejobycejnejsi syr ve VB

+1/0
4.1.2014 2:45

M56a97j13k46a 90Š94u77m22b28e71r92o46v24á 3645213701595

Président Cheddar 100g plátkovaný (původem z ČR) je cca za 30 korun, to není zase o tolik víc, než stejné množství docela hnusného Eidamu (původem z PL). Jasně, recepty z jeho běžných kuchařek opravdu mezi ty levné pro každodenní vaření nepatří, ale občas si je určitě může dovolit většina z nás. A zpravidla zbyde ještě něco k večeři nebo na druhý den. Mně se na jeho vaření zamlouvá, že jídla jsou nejen dobrá, ale i zdravá, a většina z nich nijak náročná na přípravu, prostě takové easy peasy lemon squeezy ;-)

+2/0
1.1.2014 14:48

V80á40c90l26a21v 21P62o92u87s38t21k39a 3120181242

cheddar původem z čr není cheddar.

+6/0
1.1.2014 19:25

J32a18k13u42b 61F58e97i82f88a51r 7719629896279

To máte pravdu, tady bruselký šiml udělal někde chybu že se to tak může jmenovat. Ale čemu se divit, když v televizi frčí reklama na President Emmental pod Eiffelovkou;-D

0/0
2.1.2014 16:51

T21o88m95á71š 83L82u46d49v50í39k 5860908823966

Květák s brokolici v lednu? Proč?

0/−2
1.1.2014 13:55

J17a49r11o87s69l83a31v 91P56o17k38o96r31n41ý 6173374696489

On chce radit šetřit.8-o Když jsem ho viděl vařit, tak měl třetinu surovin odpad.:-/

+4/−1
1.1.2014 13:35

B10e13n 69P26a32v43k40a 1337413847671

Když jsem ho viděl v TV naposledy, tak mně teda přišlo, že vařit podle něho, tak vydělávám pouze na jídlo.

+5/−2
1.1.2014 13:53

K62i12l74i66á24n 85N80e12d70o74r30y 9439892951494

A nebude vadit že už šetřim s Láďou Hruškou?

+2/0
1.1.2014 13:22

V63á55c84l24a18v 42P12o26u51s81t93k47a 3320771532

Asi by bylo dobré si uvědomit, že valná většina těchto pořadů o vaření je především televizní show, která musí vydělat. Takže není výjimkou, že "dvacetiminutovou rychlovku" připravují dva kuchaři a jeden food stylista  tři hodiny a hvězdě pořadu se reálné ingredience ani nedostanou do ruky. Pozor, neříákm že je to právě tento případ.

+2/0
1.1.2014 13:21

J38a60k89u16b 87M54a36r32k63v26a31r55t 9672773355822

To musí mít teda Jirka Babica tým..... Chudák...

+1/0
1.1.2014 13:36

V36l36a35d93i76m77í55r 69F59i30b98i57g24e41r 5914431781914

Babicovi stačí pánev s olejem a co do ní nasype to usmaží :-)

+2/0
1.1.2014 19:51

P30e90t81r10a 89N61o19v28á62k60o90v21á 7568586734568

Tak tu sekanou nevim, ale netuším, proč do zapečeného květáku rvát tolik blbostí. Čistej s trochou šunky a v bešamelu stačí, uvařené brambory a mám oběd. Brokolici bych využila spíš na brokolicovou polívku. Proč do toho rvát suchej chleba nemám tušení, zbytečně do sebe cpát pečivo z bílé mouky, protože určitě neměl na mysli žitný.

+5/−2
1.1.2014 12:15

B20e20n 95P52a59v61k81a 1447453377341

Si tady Jamie dělá srandu. Takový luxus. A prý šetřete. Teprve, když vám někdo řekne, co jsou pro ostatní sociální recepty, tak si uvědomíte, že žerete psí žrádlo;-D

+2/−3
1.1.2014 11:35

M36o73n48i83k38a 21R87o84l14l90o53v35á 5453422676585

Ani jeden recept mě neláká.A kolem sekané s omáčkou naaranžovat špagety,není rychlejší a levnější udělat Boloňské špagety?

+4/−4
1.1.2014 10:59

P91e19t68r 18J52e97l50í84n80e32k 9828494695393

Boloňské ragů s těstovinami se vaří téměř řtyři hodiny a opravdu to není ta levná hmota, kterou pamatujete ze školní jídelny.

+2/0
1.1.2014 22:36

V98í65t53ě33z84s91l88a21v 16G81o44r70g88o52ň 4287669698162

A nebude přec lepší(ekonomičtější) zakoupiti bochník chleba a připraviti obyč. topinky s česnekem ?.?.?:-/

+8/−1
1.1.2014 9:04

M27i92l33a51n 36K67l25o83u74č97e98k 3570885148447

Bude, ale ještě lepší(ekonomičtější) to bude bez česneku a na sucho.

+6/−1
1.1.2014 9:48

B43e61n 53P69a91v18k82a 1667123977621

A když není chleba, tak tam hoďte piliny:-)

+6/0
1.1.2014 11:36

A36l18e37x60a41n61d65r 23K42o52s45t75k23a 5279646689176

Sekaná pro 6 osob? 10 dkg syrové sekané na porci? To bude chudák strávník dobře řvát hlady.

0/0
1.1.2014 5:46

M24i22c16h33a54l 65M53i18l66l22e98r 9246192209652

pul kila spaget k tomu, to neni nejhorsi

+2/0
1.1.2014 6:17

M48i37c15h87a74l 46M46i67l94l33e90r 9126902259772

ackoliv u nas pridavame do sekane na jemno nakrajene papriky, spenat a houby, pripadne zbylou sunku nebo anglickou slaninu. Nikdy ne mrkev.

0/0
1.1.2014 6:19

J56a74r53o23s58l87a84v 56T12k62a70d17l33e94c 6526230286430

Oregano NEBRAT!!!!:-P

+1/−2
1.1.2014 8:54

A34l19e73x88a59n79d42r 76K75o48s38t31k73a 5519276509446

Oregano je výborné koření, ale rozhodně ne do sekané.

+1/−1
1.1.2014 10:08

J51a49r65o96s17l60a52v 58T85k22a75d38l43e10c 6806770826570

Reagoval jsem právě na tu sekanou.

0/0
1.1.2014 10:16

M89i67c82h84a92l 42M26i21l19l18e73r 9416962659162

a o oreganu nic nepsal

0/0
1.1.2014 13:58

J54a17r70o78s77l37a12v 23T45k11a93d29l11e46c 6146380506950

Michale,přečti si to.Myslím ten recept.

0/0
2.1.2014 7:03

M67a68j59k76a 68Š63u71m63b90e48r43o50v22á 3795773721375

Do koření do mletých mas se běžně přidává majoránka, a spousta lidí používá oregano právě místo majoránky :-)

+2/0
1.1.2014 14:53

M55a73r16e14k 79P61a65u69š 8497914481

Nevím proč má typický český strávník spojené dobré jídlo se spoustou jídla, ta porce je naprosto přiměřená...

+2/0
1.1.2014 10:17

A95l20e71x13a44n90d10r 96K46o93s39t11k24a 5159736209736

Pane kolego, je to 10 dkg za syrova, takže po upečení necelých 8.. Což odpovídá tak dětské porci.

+2/−2
1.1.2014 11:11

P11e60t81r48a 32N72o75v82á75k89o63v88á 7968206984248

To je právě ten váš náhled na porci. Kdybyste to měl jako boloňské špagety, jak navrhuje paní Rollová výš, tak byste tam toho masa víc neměl.

+4/0
1.1.2014 12:17

J78a25r93m38i70l46a 76P88í77c74h90o60v43á 5142887734873

To zapéká oschlý chleba v použitém květináči? Dobrou chuť mu přejí Pražské kanalizace.

0/−10
1.1.2014 1:20

P54a95v47e41l 65O56d86r97a37z61i24l 6204439567950

Pardon?

+1/0
1.1.2014 3:37

J29a12n10a 36N58o26v44á40k23o14v59á 7537960839318

U vás ve vidlákově jste ještě neviděli Římskou keramiku? Zapékací miska vám evokuje květináč pouze kvůli vaší omezenosti. Račte se dovzdělat alespoň v kulinářské oblasti, pokud už ji komentujete.

+16/0
1.1.2014 5:01

M42i84c73h25a19l 65M13i75l47l58e47r 9516712199242

smarja, tzv. "rimsky hrnec" byl modou u protinozcu nekdy pred 30+ lety. Dokonce jsme nejaky dostali mezi svatebnimi dary.

Keramika z terrakoty, tedy podobneho materialu jako kvalitni kvetinace, byla dovazena z Nemecka, kde byla pouzivana "pry uz cele generace"

+1/0
1.1.2014 5:52

S67v41a43t63a24v12a 88D47u38r38a60n17o27v61á 3969439114521

ano, v Nemecku je to celkem tradicni nadobi, prodavane v kazdem obchode s kuchynskym nadobim. Zadny objev pod sluncem, jen tady v Cechach se lide stale divi.

+4/0
1.1.2014 8:58

S40t80a34n69i41s86l63a97v33a 88Z10a78p92l67e14t89a83l85o65v50a 6666289829838

diví se hlavně ti neochotní naučit se nové věci

+2/0
1.1.2014 10:10

P76e79t36r51a 68N29o96v49á17k70o65v83á 7938426714118

Jen ze zvědavosti: v čem zapékáte vy?

+2/0
1.1.2014 12:18







Najdete na iDNES.cz