Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K17a74r38e47l 68D87l61o53u82h22ý 2222495622125

Znám a chutnal jsem to už za komoušů. Tehdy v roce 88 nebo 89 se to dováželo z Albánie, v krámech Ovoce-Zelenina se to jmenovalo Hurmi Kaki. A docela mi to chutnalo a tak jsem byl rád, že se to tady zase skoro po 20-i letech objevilo. Nevím, že by to tady před 5 lety bylo k dostání

0/0
17.1.2014 23:06

P16e63t48r 11H60u63l75a 1503163562594

Co pozoruji ,k sehnání je to tu asi 15 let,ale jen sezónně ,a ještě ne všude.V řetězcích to mají.Kaka dozrává od listopadu do ledna.Cca v listopadu mají v Kauflandu akce a tak je kupuji po desítkách.Loni to kromě dětí začalo chutnat i manželce,tak toho musím kupovat více.;-D

+1/0
19.1.2014 12:07

J94a93n 94P32u34k14l 6152398929201

Jj, mívali to mezi banánama a mandarinkama...

0/0
20.1.2014 9:50

R60a12d71o32m37i95r 51B59r33a59b33e54c 7248334191875

Recept na úžasný dezert s kaki:

Nakrájejte zralé kaki (asi 1 poloviku kaki na 1 porci) do misky na kompot.

Zalijte trochou rumu, ozdobte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

Podávejte chlazené.

+1/0
17.1.2014 20:37

J86i41r22k37a 65V58o87j88v86o45d56i71n 6231527867975

Kaki kupujem už několik let. Necháme pěkně dozrát až skoro do rozblemntnutí a to je pak mnamka.

+1/0
17.1.2014 13:00

I41š48t54v63á95n 36V45e70j49v18o10d93a 6271131711564

Hodne mekke uz je hnusneRv Ale samozrejme kazdy dle sve chuti.

0/0
17.1.2014 14:36

D26a11n29a 87T48a80n86k50e39r 2683509949265

Tak hlavně jsou tam různé druhy.

Aby nebylo trpké, musí se nechat zmrznout. Kupte, dejte do mrazáku a před požitím rozmrazte. Slupka se samozřejmě jí, když člověk zná ten trik se zmražením, jinak bývá  u některých druhů trpká.

0/−2
17.1.2014 12:55

I25v95a 53H70a50n12e61s74o36v81á 8396346559519

Přečtěte si něco o ledovém víně a budete vědět, co děláte za "trik"...

Myslím, že je lepší nechat kaki trošku dozrát, než ho mrazit, protože tím přicházíte o spoustu vitaminů a šťávy.

0/0
17.1.2014 14:38

M28i37c91h68a46l 24R12e28j66z21e73k 5856327625791

Sorry, ale u ledovyho vina jde opravdu o neco uplne jineho. Nebo si opravdu myslis, ze hrozny zmrazenim sladnou?;-)

+2/0
17.1.2014 16:10

K37a45r78e33l 87D26l24o84u25h15ý 2712355232485

Proč sládnou brambory v zimě? Jde o proměnu škrobu v cukr. U ledového vína jde o to, že krystalky vody v hroznech zůstávají při lisování v lisu, ven vytéká hustý sladký sirup. A tak je to víno mnohem sladší, ale šíleně drahé.

+1/0
17.1.2014 23:11

J54i60ř65í 50S61o93u86č49e22k 5136577129109

Drahé je především kvůli rizikovosti. Sklízet se smí až při teplotě pod -7 °C a pokud je teplejší zima, mohou čekat vinaři tak dlouho, že jim hrozny sklidí plíseň / ptáci / zloději... Někteří vinaři proto říkají, že na ledovém je nejdražší dobrý hlídač :-) Ale pokud vám nevadí ledové víno, kde pomohl mrazák (neplatíte hlídače), pak zkuste španělské Estrella 10. Půl litru stojí 120-140 Kč, takže je asi 6× levnější než ledové a špatné rozhodně není :-)

0/0
17.1.2014 23:21

M92i34c14h38a37l 75R52e73j11z11e87k 5766287395201

Aha a kolik skrobu je v hroznech? Ta definice ledoveho vina je okopirovana z wikipedie spravne. Dokonce i ten husty sladky sirup tam je;-D, ale s tou cenou je to blbost. Nekdy se divim, ze jsou nektera az tak levna, ze mam pocit, ze je to podvod. Treba 200 za 0,2l

+1/0
18.1.2014 13:12

D76a82n30a 19T39a91n52k71e28r 2343659219275

myslíte jako že nechám kaki zmrazit a pak ho vyždímu? :-) 

přečtěte si to ještě jednou

0/0
19.1.2014 11:09

J43i58ř38í 20K84u68b21á83č31e79k 3677954840726

Proč píšete, že se má jíst bez slupky?

Při nákupu Kaki jsem nic nečetl, zkusil jsem ho se slupkou a nenašel jsem žádný důvod proč ji nejíst.

Představuje snad slupka nějaké zdravotní riziko, nebo se nejí jenom ze zvyku?

+1/0
17.1.2014 12:46

D12a85v64i49d 73Č26e68c19h 7120364731803

Ta slupka je taky poživatelná? Nebaví mě něco vykousávat nebo oškrabávat. :-)

+2/0
17.1.2014 11:40

P90e63t42r 60J65a19n50d85a 9613827674391

Já to jím i se slupkou a bez problémů.

+4/0
17.1.2014 12:24

J47a17n 54J51a64n97e98č38e71k 9940663980266

Já myslím, že je jen nestravitelná, podobně jako u rajčat.

0/−1
17.1.2014 12:49

M47i11c71h53a26l 88R29e18j58z94e39k 5926677475161

No proste vlaknina a ta je snad zdrava. nechapu ty zoufalce, co vsechno loupou. Snad jenou u citrusi je to nutny, pokud to neni kumqat.

+1/0
17.1.2014 16:12
Foto

D40a75v31i25d 34K80o81m44á78r61e64k 3603700740818

Já osobně slupku loupu, už jen kvůli chemickému ošetření,které bylo jistě použito a navíc člověk nikdy neví,kde všude se to válelo,než to dopravili do krámu a kolik lidí to pak v krámě ošmatávalo při hledání toho správně zralého plodu;-D. Navíc jsem jednou kousek slupky ochutnal a musím říci,že si raději pochutnám pouze na měkké dužnině,než pak lovit ze zubů slupky ještě 2 hodiny. To je dneska nějaká cool móda,jíst všechno se slupkou,i když mi slupka nechutná? Neloupané ovoce a zeleninu si s chutí dám ale pouze v biokvalitě nebo ze zahrádky vypěstované. Takhle když člověk neví,kde všude se to válelo,kdo všechno na to hrabal a čim vším to nastříkali,tak na to moc chuť nemám ale jestli vám to šmakuje,tak proč ne...proti gustu.. :-)

+3/−2
17.1.2014 18:46

M61i90c46h92a65l 91R12e84j89z39e50k 5496287975951

Jo a to loupes treba i hrozny? Ja totiz opravdu neloupu nic co neni nezbytne nutne, tedy i treba mrkev, nekdy i brambory jim se slukou a odobne. My totiz mame vodu a tak vse omyju a je mi jedno kde se to valelo a kdo na to smatal. Vy sterilni lidi to mate asi tezky. Zrejme loupete i parky ve strivku a to ver, ze se valelo v opravdu nechutnych vecech. Ale roti gustu.... Loupej si treba jahody.

+1/0
18.1.2014 12:44

K55a34r15e40l 90D64l64o90u77h10ý 2232295892185

A to neloupeš ani kiwi? Ta slupka je hnus chlupatý:-(

0/0
17.1.2014 23:12

I47v37o 63Z57d86e30b57o40r76s10k23ý 3733831280401

A co teprve uherák.

0/0
18.1.2014 11:11

K43a51t40e94ř59i63n68a 14F46e69n51c70l35o81v12á 8873907888643

Neznám nikoho, kdo by si kaki loupal, všichni klidně i se slupkou a všichni žijeme.

+1/−1
19.1.2014 16:17

L10e30n13k22a 63K49o18l35k76o73v63á 8898516903178

Doma máme  tohle ovoce moc rádi R^pokaždé když ho mají v obchodě  a vypadá pěkně tak určitě kupuji :-)

+2/0
17.1.2014 10:58

B59a69r79b77o59r23a 86J73e94ř53á50b60k15o69v50á 9284218847911

Kaki má jednu jedinou nevýhodu - u nás je docela drahé. Jinak je to mňamka! A já to nikdy dozrávat nenechávám, vždy mě chutná tak, jak si ho koupím. Ale taky pečlivě vybírám.

+2/0
17.1.2014 10:51

L39u74k42a31s 36N82e94m23e59c 7789680942874

10 korun za kus mi prijde bezna cena, stejna jako za jablko, banan, pomeranc, JEDNU bramboru ...

0/0
17.1.2014 15:12
Foto

D80a83v89i94d 37K31o18m86á50r16e25k 3473670950668

Pamatuji,když se tady kaki objevilo poprvé a moje mamka ho začala prodávat v zeleninovím stánku. V sezoně stál kus klidně i 2 nebo 3 koruny a doma jsem toho měli tuny. Dělaly jsme z toho zmrzliny,koláče,zavařeniny...při dnešní ceně 10 kč za kus (a to pouze v sezoně,jinak i několikanásobně víc) už takové zavařování a koláč vyjde celkem draho ;-D.

+1/0
17.1.2014 18:48

K74a70r14e22l 70D40l15o24u30h93ý 2462565322405

Kdy to bylo, v kterém roce?

0/0
17.1.2014 23:14

I90š59t44v74á80n 64V27e87j65v38o26d56a 6691301871914

Jeste pred nekolika lety (3-4roky) rodice na severu Cech kupovali bezne Kaki za 5Kc/kus a ve sleve i za 3.

0/0
18.1.2014 10:37

O24n20d44ř36e26j 92S13t97í89s74k19a53l 2830794172370

Souhlasím, že je to výborné ovoce. Lze ho pěstovat na zahradě i u nás, hlavně křížence Diospyros kaki a Diospyros virginiana - třeba odrůdu Nikitas Gift (Nikitskaja Bordovaja). Už ji mám na zahradě 3 rok, množí je u nás pan Rezl z Velkých Němčic. Trochu nevýhoda je, že na podzim Vám dozraje najednou velké množství plodů. Také nelze počítat s tím, že to poroste v chladnějších oblastech.

+1/0
17.1.2014 9:20

P70a39v27e74l 33R87a33t31h84o19u53s25k56ý 6420239581

Na zahradě ho mám už asi 8 let. Plody jsou trochu menší než v obchodě, ale možná ještě sladší.

0/0
23.1.2014 11:46

M53a10r15t54i41n 21S95k63á42l51a 8704827748518

Kaki je asi nejchutnější ovoce, co jsem kdy jedl a naštěstí jde v ČR v supermarketech sehnat skoro všude. A slupka je jako u jablek, mě by tedy ani nenapadlo ji vyhodit.

Jinak je sice lepší ho necha dozrát, ale já na něj mám takovou chuť, že ho beztak sežeru do tří dnů od koupě a chutná mi i tak, byť není tak sladký.

+2/−1
17.1.2014 9:09

T77o22m53á45š 49K42ö58r57n73e48r 4858561136949

Tak v tom případě doporučuji ještě o level lepší zralé mango, naprosto neuvěřitelné rose apple (u nás se neprodává) a perfektní zralé guave (u nás se neprodává). Výborný je i jackfruit (u nás se neprodává:-((). Všechny řekl bych chuťově lepší než kaki, i když to má zas výhodu, že se dá aspoň sehnat.

+1/0
17.1.2014 10:52

J17a92n 53K73a28r76e39l 35N35o17v31a26k 5976154788696

nemate nejaky tip jak mango poradne naporcovat? kdyz ho nemam dozrale tak se neoddeli od megavelke pecky a kdyz ho necham dojit tak to take nejde vzdycky to hrozne rozblemcam.. ..jeste jsem proste neodhalil asi tu spravnou zralost nebo nevim...

+1/0
17.1.2014 11:32

J54a80n 60J11a44n11e46č43e87k 9760183210506

Je na to takový kráječ podobný těm na jablka ;-)

0/0
17.1.2014 12:53

J56i80ř91í 35F49r59a47n43t76a 8391107331110

Vcelku jednoducha zalezitost, pokud ovsem clovek vi jak na to ;-)

Staci videt jednou, pak uz to jde samo.

Treba tady: http://youtu.be/lvLdPjpELyU

Tady: http://www.mango.org/how-cut-mango

Nebo tady: http://www.wikihow.com/Cut-a-Mango

Pecku co zbyde nekde o samote a nad umyvadlem, nebo drezem ohlodat do cista :-)

0/0
17.1.2014 17:57

P81a28v20e41l 21R41a59t67h69o26u12s32k44ý 6150589511

Ještě lepší je paw-paw, ale to se u nás neprodává. Musítě si ho vypěstovat na zahradě sám, nesnese přepravu. R^

0/0
23.1.2014 11:50

J36a83n 88N61o26v24á65k 7735454158797

to je to neskutečně hnusně přeslazené ovoce?

+1/−7
17.1.2014 8:38

T39o19m16á46š 82K71ö44r77n45e61r 4698661756989

Ne, to jsou sušené datle:-)

+9/0
17.1.2014 10:58

I18v96o 22Z32d18e47b37o13r38s28k86ý 3723491210291

Možná si sušené datle pletete s proslazenými.

0/0
18.1.2014 11:14

I11š95t75v46á95n 54V86e40j17v94o84d60a 6421241731894

Ja jim i tu slupku, neni o nic horsi, nez treba ta u jablek. Jen me stve, ze v Praze neni vetsinu roku Kaki v nabidce a kdyz, tak jsou to casto takovi mali chcipaci a jeste za ne chteji klidne 20Kc;-€

+3/0
17.1.2014 7:59

M31a29r94t49i24n 56P76e32c82i70n90a 4801123

Není to tak úplně pravda, že tvrdé kaki musí být nutně vždy trpké. Pokud si projde po sklizni na chvíli "pobytem" ve speciální atmosféře (neznám složení) je krásně sladké a dá se potom normálně jíst.

+1/0
17.1.2014 7:53

K18a63r84e70l 37D34l41o68u69h10ý 2612225512355

Ale už to není ta pravá chuť. Asi stejné jako z banánama nebo rajčatama. Také se sbírají nezralé, dává se to do speciálního plynového koncentrátu nebo jak se ten sajrajt jmenuje a nechá se to dozrát, ale chuť je potom hnusná.

0/0
17.1.2014 23:16
Foto

D90a11v51i51d 51S94c14h22n82e27b91e33r60g81e28r 9695738703253

Tohle my doma můžeme :-)R^

+6/0
17.1.2014 3:39







Najdete na iDNES.cz