Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kaki, ovoce chutnající jako sladká marmeláda. Musí být ovšem zralé

Toto "ovoce boha Dia", jak lze z latiny přeložit název tomelu japonského (Diospyros kaki), ovocného stromu, můžete znát jako kaki, churmu, tomel, čínskou švestku nebo korejské mango. Zralé plody jsou jasně oranžové a měkké. Pokud však nejsou dobře vyzrálé, jsou natolik trpké, že si moc nepochutnáte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K12a20r65e68l 20D75l75o76u19h98ý 2472475962705

Znám a chutnal jsem to už za komoušů. Tehdy v roce 88 nebo 89 se to dováželo z Albánie, v krámech Ovoce-Zelenina se to jmenovalo Hurmi Kaki. A docela mi to chutnalo a tak jsem byl rád, že se to tady zase skoro po 20-i letech objevilo. Nevím, že by to tady před 5 lety bylo k dostání

0/0
17.1.2014 23:06

P74e65t94r 30H20u25l74a 1683553412924

Co pozoruji ,k sehnání je to tu asi 15 let,ale jen sezónně ,a ještě ne všude.V řetězcích to mají.Kaka dozrává od listopadu do ledna.Cca v listopadu mají v Kauflandu akce a tak je kupuji po desítkách.Loni to kromě dětí začalo chutnat i manželce,tak toho musím kupovat více.;-D

+1/0
19.1.2014 12:07

J24a70n 90P32u44k44l 6752558789831

Jj, mívali to mezi banánama a mandarinkama...

0/0
20.1.2014 9:50

R52a39d73o97m34i17r 25B54r48a40b72e24c 7568874871955

Recept na úžasný dezert s kaki:

Nakrájejte zralé kaki (asi 1 poloviku kaki na 1 porci) do misky na kompot.

Zalijte trochou rumu, ozdobte šlehačkou a posypte strouhanou čokoládou.

Podávejte chlazené.

+1/0
17.1.2014 20:37

J95i70r98k55a 77V71o46j95v14o84d53i74n 6641707917285

Kaki kupujem už několik let. Necháme pěkně dozrát až skoro do rozblemntnutí a to je pak mnamka.

+1/0
17.1.2014 13:00

I86š31t36v31á31n 84V17e59j24v16o11d30a 6181671821124

Hodne mekke uz je hnusneRv Ale samozrejme kazdy dle sve chuti.

0/0
17.1.2014 14:36

D35a47n72a 76T98a11n21k16e42r 2683229809425

Tak hlavně jsou tam různé druhy.

Aby nebylo trpké, musí se nechat zmrznout. Kupte, dejte do mrazáku a před požitím rozmrazte. Slupka se samozřejmě jí, když člověk zná ten trik se zmražením, jinak bývá  u některých druhů trpká.

0/−2
17.1.2014 12:55

I59v82a 56H22a84n91e30s65o66v21á 8886206849489

Přečtěte si něco o ledovém víně a budete vědět, co děláte za "trik"...

Myslím, že je lepší nechat kaki trošku dozrát, než ho mrazit, protože tím přicházíte o spoustu vitaminů a šťávy.

0/0
17.1.2014 14:38

M76i50c38h37a31l 82R27e36j90z93e91k 5266747255921

Sorry, ale u ledovyho vina jde opravdu o neco uplne jineho. Nebo si opravdu myslis, ze hrozny zmrazenim sladnou?;-)

+2/0
17.1.2014 16:10

K62a18r14e73l 98D40l59o87u44h25ý 2472265442245

Proč sládnou brambory v zimě? Jde o proměnu škrobu v cukr. U ledového vína jde o to, že krystalky vody v hroznech zůstávají při lisování v lisu, ven vytéká hustý sladký sirup. A tak je to víno mnohem sladší, ale šíleně drahé.

+1/0
17.1.2014 23:11

J58i61ř91í 59S34o69u77č15e46k 5396627159679

Drahé je především kvůli rizikovosti. Sklízet se smí až při teplotě pod -7 °C a pokud je teplejší zima, mohou čekat vinaři tak dlouho, že jim hrozny sklidí plíseň / ptáci / zloději... Někteří vinaři proto říkají, že na ledovém je nejdražší dobrý hlídač :-) Ale pokud vám nevadí ledové víno, kde pomohl mrazák (neplatíte hlídače), pak zkuste španělské Estrella 10. Půl litru stojí 120-140 Kč, takže je asi 6× levnější než ledové a špatné rozhodně není :-)

0/0
17.1.2014 23:21

M88i63c94h20a76l 36R13e57j16z24e21k 5536887875161

Aha a kolik skrobu je v hroznech? Ta definice ledoveho vina je okopirovana z wikipedie spravne. Dokonce i ten husty sladky sirup tam je;-D, ale s tou cenou je to blbost. Nekdy se divim, ze jsou nektera az tak levna, ze mam pocit, ze je to podvod. Treba 200 za 0,2l

+1/0
18.1.2014 13:12

D22a89n14a 47T13a77n38k12e41r 2913149469865

myslíte jako že nechám kaki zmrazit a pak ho vyždímu? :-) 

přečtěte si to ještě jednou

0/0
19.1.2014 11:09

J25i77ř51í 68K41u51b95á92č34e48k 3207224850176

Proč píšete, že se má jíst bez slupky?

Při nákupu Kaki jsem nic nečetl, zkusil jsem ho se slupkou a nenašel jsem žádný důvod proč ji nejíst.

Představuje snad slupka nějaké zdravotní riziko, nebo se nejí jenom ze zvyku?

+1/0
17.1.2014 12:46

D43a50v47i70d 46Č63e64c24h 7420904591363

Ta slupka je taky poživatelná? Nebaví mě něco vykousávat nebo oškrabávat. :-)

+2/0
17.1.2014 11:40

P38e85t31r 13J15a39n48d87a 9783647544781

Já to jím i se slupkou a bez problémů.

+4/0
17.1.2014 12:24

J12a91n 94J81a73n78e90č60e94k 9440863640706

Já myslím, že je jen nestravitelná, podobně jako u rajčat.

0/−1
17.1.2014 12:49

M54i49c80h72a81l 85R91e41j12z64e73k 5886287185701

No proste vlaknina a ta je snad zdrava. nechapu ty zoufalce, co vsechno loupou. Snad jenou u citrusi je to nutny, pokud to neni kumqat.

+1/0
17.1.2014 16:12
Foto

D34a17v51i87d 70K44o77m51á81r90e45k 3503400630918

Já osobně slupku loupu, už jen kvůli chemickému ošetření,které bylo jistě použito a navíc člověk nikdy neví,kde všude se to válelo,než to dopravili do krámu a kolik lidí to pak v krámě ošmatávalo při hledání toho správně zralého plodu;-D. Navíc jsem jednou kousek slupky ochutnal a musím říci,že si raději pochutnám pouze na měkké dužnině,než pak lovit ze zubů slupky ještě 2 hodiny. To je dneska nějaká cool móda,jíst všechno se slupkou,i když mi slupka nechutná? Neloupané ovoce a zeleninu si s chutí dám ale pouze v biokvalitě nebo ze zahrádky vypěstované. Takhle když člověk neví,kde všude se to válelo,kdo všechno na to hrabal a čim vším to nastříkali,tak na to moc chuť nemám ale jestli vám to šmakuje,tak proč ne...proti gustu.. :-)

+3/−2
17.1.2014 18:46

M50i31c60h58a64l 58R75e15j91z72e23k 5766467285161

Jo a to loupes treba i hrozny? Ja totiz opravdu neloupu nic co neni nezbytne nutne, tedy i treba mrkev, nekdy i brambory jim se slukou a odobne. My totiz mame vodu a tak vse omyju a je mi jedno kde se to valelo a kdo na to smatal. Vy sterilni lidi to mate asi tezky. Zrejme loupete i parky ve strivku a to ver, ze se valelo v opravdu nechutnych vecech. Ale roti gustu.... Loupej si treba jahody.

+1/0
18.1.2014 12:44

K62a65r18e66l 53D52l55o25u29h91ý 2132675892375

A to neloupeš ani kiwi? Ta slupka je hnus chlupatý:-(

0/0
17.1.2014 23:12

I40v55o 37Z49d60e42b23o39r62s59k93ý 3283241770741

A co teprve uherák.

0/0
18.1.2014 11:11

K93a97t59e45ř28i35n36a 83F85e20n46c34l12o68v54á 8963677488743

Neznám nikoho, kdo by si kaki loupal, všichni klidně i se slupkou a všichni žijeme.

+1/−1
19.1.2014 16:17

L46e45n73k26a 13K15o75l10k15o23v47á 8398736803318

Doma máme  tohle ovoce moc rádi R^pokaždé když ho mají v obchodě  a vypadá pěkně tak určitě kupuji :-)

+2/0
17.1.2014 10:58

B30a41r67b49o63r10a 56J69e27ř12á35b40k53o84v65á 9904558537761

Kaki má jednu jedinou nevýhodu - u nás je docela drahé. Jinak je to mňamka! A já to nikdy dozrávat nenechávám, vždy mě chutná tak, jak si ho koupím. Ale taky pečlivě vybírám.

+2/0
17.1.2014 10:51

L42u11k77a93s 53N69e27m29e23c 7459560452654

10 korun za kus mi prijde bezna cena, stejna jako za jablko, banan, pomeranc, JEDNU bramboru ...

0/0
17.1.2014 15:12
Foto

D13a80v36i86d 57K13o48m27á76r27e70k 3893720600898

Pamatuji,když se tady kaki objevilo poprvé a moje mamka ho začala prodávat v zeleninovím stánku. V sezoně stál kus klidně i 2 nebo 3 koruny a doma jsem toho měli tuny. Dělaly jsme z toho zmrzliny,koláče,zavařeniny...při dnešní ceně 10 kč za kus (a to pouze v sezoně,jinak i několikanásobně víc) už takové zavařování a koláč vyjde celkem draho ;-D.

+1/0
17.1.2014 18:48

K44a24r66e93l 61D41l78o53u36h86ý 2972315442855

Kdy to bylo, v kterém roce?

0/0
17.1.2014 23:14

I20š22t80v46á32n 58V27e96j17v86o16d35a 6101241391874

Jeste pred nekolika lety (3-4roky) rodice na severu Cech kupovali bezne Kaki za 5Kc/kus a ve sleve i za 3.

0/0
18.1.2014 10:37

O30n92d78ř82e14j 55S51t93í14s85k59a54l 2480884362680

Souhlasím, že je to výborné ovoce. Lze ho pěstovat na zahradě i u nás, hlavně křížence Diospyros kaki a Diospyros virginiana - třeba odrůdu Nikitas Gift (Nikitskaja Bordovaja). Už ji mám na zahradě 3 rok, množí je u nás pan Rezl z Velkých Němčic. Trochu nevýhoda je, že na podzim Vám dozraje najednou velké množství plodů. Také nelze počítat s tím, že to poroste v chladnějších oblastech.

+1/0
17.1.2014 9:20

P61a17v63e46l 33R67a24t43h92o36u37s59k67ý 6600269491

Na zahradě ho mám už asi 8 let. Plody jsou trochu menší než v obchodě, ale možná ještě sladší.

0/0
23.1.2014 11:46

M64a15r93t29i47n 40S39k67á28l76a 8604717148788

Kaki je asi nejchutnější ovoce, co jsem kdy jedl a naštěstí jde v ČR v supermarketech sehnat skoro všude. A slupka je jako u jablek, mě by tedy ani nenapadlo ji vyhodit.

Jinak je sice lepší ho necha dozrát, ale já na něj mám takovou chuť, že ho beztak sežeru do tří dnů od koupě a chutná mi i tak, byť není tak sladký.

+2/−1
17.1.2014 9:09

T18o80m28á54š 28K46ö77r16n29e16r 4598841556769

Tak v tom případě doporučuji ještě o level lepší zralé mango, naprosto neuvěřitelné rose apple (u nás se neprodává) a perfektní zralé guave (u nás se neprodává). Výborný je i jackfruit (u nás se neprodává:-((). Všechny řekl bych chuťově lepší než kaki, i když to má zas výhodu, že se dá aspoň sehnat.

+1/0
17.1.2014 10:52

J94a82n 42K87a45r93e48l 53N68o87v38a32k 5486444688716

nemate nejaky tip jak mango poradne naporcovat? kdyz ho nemam dozrale tak se neoddeli od megavelke pecky a kdyz ho necham dojit tak to take nejde vzdycky to hrozne rozblemcam.. ..jeste jsem proste neodhalil asi tu spravnou zralost nebo nevim...

+1/0
17.1.2014 11:32

J94a20n 63J83a54n19e15č49e24k 9470433450986

Je na to takový kráječ podobný těm na jablka ;-)

0/0
17.1.2014 12:53

J44i43ř91í 62F43r84a84n88t24a 8771647341480

Vcelku jednoducha zalezitost, pokud ovsem clovek vi jak na to ;-)

Staci videt jednou, pak uz to jde samo.

Treba tady: http://youtu.be/lvLdPjpELyU

Tady: http://www.mango.org/how-cut-mango

Nebo tady: http://www.wikihow.com/Cut-a-Mango

Pecku co zbyde nekde o samote a nad umyvadlem, nebo drezem ohlodat do cista :-)

0/0
17.1.2014 17:57

P92a88v32e78l 11R18a43t34h95o94u11s10k66ý 6890429271

Ještě lepší je paw-paw, ale to se u nás neprodává. Musítě si ho vypěstovat na zahradě sám, nesnese přepravu. R^

0/0
23.1.2014 11:50

J49a12n 58N49o19v35á95k 7745874638587

to je to neskutečně hnusně přeslazené ovoce?

+1/−7
17.1.2014 8:38

T79o57m27á54š 39K44ö61r29n82e70r 4228381986209

Ne, to jsou sušené datle:-)

+9/0
17.1.2014 10:58

I12v49o 42Z90d95e53b51o67r48s21k28ý 3253251230961

Možná si sušené datle pletete s proslazenými.

0/0
18.1.2014 11:14

I24š43t25v51á38n 84V17e50j64v65o48d47a 6161711151204

Ja jim i tu slupku, neni o nic horsi, nez treba ta u jablek. Jen me stve, ze v Praze neni vetsinu roku Kaki v nabidce a kdyz, tak jsou to casto takovi mali chcipaci a jeste za ne chteji klidne 20Kc;-€

+3/0
17.1.2014 7:59

M13a47r46t68i92n 15P78e43c21i90n40a 4451973

Není to tak úplně pravda, že tvrdé kaki musí být nutně vždy trpké. Pokud si projde po sklizni na chvíli "pobytem" ve speciální atmosféře (neznám složení) je krásně sladké a dá se potom normálně jíst.

+1/0
17.1.2014 7:53

K39a23r31e63l 14D48l55o69u10h24ý 2132615832755

Ale už to není ta pravá chuť. Asi stejné jako z banánama nebo rajčatama. Také se sbírají nezralé, dává se to do speciálního plynového koncentrátu nebo jak se ten sajrajt jmenuje a nechá se to dozrát, ale chuť je potom hnusná.

0/0
17.1.2014 23:16
Foto

D51a57v46i79d 61S37c18h80n77e55b29e91r45g98e13r 9605968493183

Tohle my doma můžeme :-)R^

+6/0
17.1.2014 3:39







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.