Diskuse k článku

Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J53o51s40e66f 24L35e23b48d51u53š44k39a 4802213433325

To, že víno z Itálie by mohlo být lepší právě vlivem klimatických podmínek, to beru. Ale to, že je levnější, to asi tak klimatickými podmínkami nebude. Práce s tunou hroznů bude stejná jak u nás, tak v Itálii, kvasit bude tam i tady stejně, podobná bude i ceny lahví,  vybavení na výrobu vína je stejně drahé. Takže jediné, co by mohlo činit rozdíl je cena práce. Tedy ta u nás je zřejmě víc zdaněná.

0/0
2.2.2014 23:51

P70a53v92e80l 59O91d74r54a32z32i30l 6434589847720

Rozdíl jsou především dotace, možná pak náklady na doslazení.

0/0
24.2.2014 14:56

J37a65n 52M54o39l76n94a78r 7640855671940

nejlepsi je rakouske vino s fridexem, ceske/moravske s metylalkoholem a italske za babku. Nekdo ma rad holt vino sladke a nekdo ne. Dobre vino se da koupit vsude a nezalezi odkud je. Pokud ovsem kupujete z velepestiren tak dostanete vino sice obstojne ale nijak zvlast dobre. nejlepsi je si objet par pestitelu a zkouset. A to plati jak na morave tak v italii, spanelsku i francii. Jen ty limity alkoholu v krvi jsou na obtiz

0/−1
29.1.2014 0:44

P50a16v55e79l 38O63d60r37a43z60i62l 6464729917480

Co limity alkoholu, na to se dá sehnat řidič, ale limity počtu vzorků! (než člověk upadne do bezvědomí);-)

0/0
29.1.2014 8:35

P90a68v12e89l 27O18d93r58a65z52i54l 6904769407750

Rád bych ochutnal nějaké kvalitní levné italské ledové víno. Kde se prodává?

0/0
28.1.2014 7:38

J97o11s93e15f 16L59e81b25d74u62š29k31a 4222103313915

Sicílie, Sardínie, Všude tam mají mrazáky. ;-D

0/0
2.2.2014 23:52

E91d92u14a12r40d 72B27l65a14z32e97k 1603310715205

naše domácí české???8-o Tady je nějaký společný - státní zemědělství i vinařství?!;-O Já myslím, že je soukromé a každého někoho! Tedy né naše a né české víno, ale různé!!! víno od různých!!! vinařů z!!! Česka! ;-O

+1/−1
27.1.2014 22:17

P15a45v65e29l 85O47d71r96a42z83i18l 6294749527540

Blahopřejeme paní Horákové k reklamě a nyní si dovolme jistou úvahu. Je možné koupit v ČR italské víno? Ano. Je možné koupit obyčejné italské víno? Jistě, krabičáky a kanystry v supermarketech jsou obvykle z jihu a to včetně Italie. Je toto víno "lahodné?" Ani omylem.

Protože samozřejmě nemám s touto oblastí dostatek zkušeností, tak nabízím test odborníků.

http://www.youngstyle.cz/mocny-test-cervenych-krabicovych-vin

Kupodivu, víno z ČR není na konci. Jak je to možné?

+1/0
27.1.2014 10:40

P74a36v53e51l 32O98d84r47a71z95i69l 6314879507540

A co se ceny týče, očekával bych srovnání dotací tu a tam ;-)

0/0
27.1.2014 11:45

J58a27n 23G41o56e20t17z 5630643717169

Zásadně kupuji ve vinotékách a jen zahraniční víno. České víno mne nezajímá. Upozorňuji, že jisté povědomí o vínech mám.

0/−2
25.1.2014 11:55

J54a41n 14C97i87m18b45a39l78n53i84k 93S28r 8671811461804

O moravském víně jste už slyšel?

+1/0
25.1.2014 20:27

P81a23v51e12l 75O53d43r63a69z57i38l 6224279257450

Pan Goetz pravidelně dokazuje, že ačkoliv si myslí, že něčemu rozumí, ve skutečnosti tomu tak vůbec není.

Takže se nechá ve vinotéce oškubat na zahraničních flaškách a raduje se, kdovíjakej kauf se mu nepovedl.;-D

0/0
27.1.2014 9:42

E87d66u36a78r92d 39B90l70a42z78e14k 1253780725385

Takovou odrůdu neznám8-o, ale o vínech z!!! Moravy ano! Není to tedy moravské...;-D víno a tedy to jedno, jeden druh nebo nějaké=ho státného vinařství jak z akomunistů..., ale jde o různá!!! vína od různých!!! soukromých!!! výrobců ;-) (tedy pisálek, když uvedl: "naše domácí české"... kecá národovecké nesmysly...;-€)  už to (hloupé a omezenecké zobecňování...) zde řeším po 3. v poslední době

0/−1
27.1.2014 22:21

E47d38u52a34r26d 83B89l91a12z39e38k 1533540545755

RvJo a su člověk!!! z jihu Moravy (dle vás asi : Moravák ne?;-D...) A přes 20 let jsem dělal vína i prodával a to právě jen do doby, než se otevřely hranice, naštěstí, a já poznal i něco lepšího než místní kyseliny...;-€ Taky to z finančních důvodů byla pro většinu lidí na venkově i nutnost si lecos sám chovat (prase, slépky a j.) a pěstovat (nejen hrozno!) a vyrábět, když jsem měl plat jako konstruktér jen 2.200,-Kčs...;-O (dělníci i méně a ženy třeba jen 1200,-/měs ;-€)

0/0
27.1.2014 22:25

J81o49s40e67f 77L81e79b24d20u12š88k82a 4592403433745

Slyšel jsem o moravském víně. Poslední dobou se hodně zlepšilo. Doby kdy z deseti hlav za barákem vyrobili vína pro 30 zájezdů měsíčně jsou pryč. I časy, kdy proutkař nemohl přejít nad vinným sklepem, protože by mu to množství vody vykloubilo ruce, ty už také nejsou. Dá se už koupit i docela dobré víno, ale je toho hodně na zlepšení pořád.

0/0
2.2.2014 23:58

J39i47ř89í 83S10o74u88č72e21k 5706827469869

Však oni to Italové a Francouzi také budou mít čím dál těžší. S poptávkou po jejich vínech postupně rozšířili vinice i do nižších poloh a současné změny klimatu je za tohle rozhodnutí docela trestají. Přílišné teploty škodí a v okamžiku, kdy je víno podle tradičních měřítek zralé, má prakticky odbourané kyseliny a velmi vysokou cukernatost. Takže buďto mohou produkovat vína s 14 %+ alkoholu, která každému nesednou, nebo nechat cukr a s ohledem na absenci kyselin vyrobit sladkou vodu, nebo sklízet dřív a potýkat se s chuťovým projevem, který podle jejich měřítek vykazuje známky nezralosti hroznů.

+3/0
24.1.2014 20:38

R89a10d62i27m 86P34o38l43á38š42e69k 9686553719199

Spíš to budou mít těžší kvůli globalizaci. Půda, podnebí i srážky jsou na mnoha místech světa pro vinnou révu stejně vhodné jako ve Francii, Itálii nebo Španělsku. Renomované vinařeké provozy na těchto místech rostou jako houby po dešti a jejich produkce rychle ubírá možnosti vývozu vínům z tradičních vinařských oblastí.

Zvláště když je v  Evropě pracovní síla nadprůměrně drahá.

0/0
25.1.2014 4:03

B16e80n 11P18a52v97k93a 1787253177841

Takže moravská vína jsou hnusná a proto jsou drahá. No tak tohle tady dlouho nebylo. To by se snad mělo vyučovat na školách jako paradox;-D

+1/0
24.1.2014 17:28

J96i49ř64í 77S14o70u19č41e73k 5256977829959

Zmínku, že by moravská vína byla hnusná, jsem ve článku nenašel. V jaké části ji vidíte?

0/0
24.1.2014 20:29

M23a55r50t11i14n 60V50o39j16á43č10e11k 9633117451776

no dobře tak nejsou tak kvalitní jako ta italská a proto jsou dražší

+1/0
24.1.2014 22:06

R47a12d68i47m 71Z27e52h45e88r 3774910633831

Ne, naše moravská vína jsou přeceňovaná (i cenově), protože historicky byla srovnávána a takovými patoky jako je mělnické a podobně, takže si lidé začali myslet, že jsou dobrá. Nezapomínejme, že Italové pěstovali víno, když se tady ještě žilo v jeskyních...

+1/−4
24.1.2014 23:44

P62e77t42r 65J12a34n55d83a 9473387244121

Italové? Etruskové s tím začali (a to určitě Italové nebyli), pak to po nich převzali Římani a pěstování vína se rozšířilo do dalších provincií (např. Galie) . Po zániku římské říše šla veškerá sláva do kopru. Italové, o kterých Vy píšete se zmohli a získali věhlas někdy v 18 století.

+1/0
25.1.2014 9:27

M33i56r19e58k 43S13á69b54o 3395370465602

Jasně. Mělnické nebo žernosecké je patok, proto se od nepaměti vozilo na Pražský hrad nebo arcibiskupům.

Na Mělníku byly nejstarší vinice v zemi, jistá kněžna Ludmila a jistý Václav na nich pracovali, pokud jste tedy ve škole dával pozor.

 A říká vám něco jméno profesor Kraus? Tak tento hloupý pán si na Mělníku založil velmi uznávané vinařství a celý život se s tímto regionem zahazoval.

Prostě vy co slovo, to perla. Možná by stálo za to si napřed něco přečíst, než začnete plácat blbosti.

P. S. Už jste někdy něco z tohoto regionu pil? Třeba Krausův hibernal? Možná byste změnil názor....

+2/0
25.1.2014 10:05

P80a37v74e83l 32O57d67r70a72z47i51l 6594479327310

Když někdo nazývá šmahem celou oblast jako zdroj patoků, tak je to diletant a je fuk, která oblast to je. Bavit se lze o konkrétní šarží, možná odborník hodnotí jednotlivé lahve, já doufám, že v rámci šarže v lahvích moc rozdíl nebude.;-)

0/0
27.1.2014 9:45

J44a42n 53F91r27o30l19í57k 6246290885794

Dobré moravské přívlastkové bílé víno kupuji od výrobce (v lahvích s etiketou) od 120 kč. Nepovažuji to za předražené oproti italským vínům. To co prodávají v hypersuper je sice levnější,ale velmi průměrné kvality. Dobré italské víno rozhodně není za babku.

0/0
24.1.2014 15:00

R29a57d59i23m 18Z48e14h29e51r 3534270193631

V itálii je dobré víno za babku. Ovšem kolečko přepravce-dovozce-prodejce ceny znásobí. Za dvě a půl eura koupíte v Miláně víno, o kterém se našim moravským přeborníkům může jen zdát, a to podotýkám, že jsem z jižní Moravy).

0/0
24.1.2014 23:40

P15e65t44r 61J82a70n16d83a 9653477334931

Vy jste tam odsud. Prozradíte jak to ty odborníci dělají, že v mezinárodních soutěžích se umisťují na předních příčkách? Asi podvod, co?

Tak jim tam do soutěže pošlete to super vínko za dvě éčka, ať jim s tím trochu zamícháte.

0/0
25.1.2014 9:32

P94a92v67e63l 16O65d35r18a37z78i90l 6534889907450

To záleží na každém, co mu vyhovuje. Pan Zeher prostě považuje italskou masovou supermarketovou produkci za špičku pro sebe, proč ne, určitě nedává smysl mu to vymlouvat.

Samozřejmě se nelze domnívat, že každý Jihomoravan rozumí vínu, stejně jako ne každý Pražan rozumí státní správě.;-)

0/0
27.1.2014 9:50
Foto

P39e83t26r 25J90a98n73o18v66s13k90ý 1788670152198

Podle článku bych pochopil, kdyby bylo málo  kvalitních domácích vín, nebo bylo horší, ale proč je dražší jsem nepochopil..........že by nějaké ty dotace? Ale ty nemaji s počasím nic ...EU[>-]

0/0
24.1.2014 13:14
Foto

Š22t72ě93p74á83n 53B19i36n82k89o 3216524373956

Omlouvám se, pokud neodpovím zcela přesně, třeba mě nějaký znalec opraví, ale základ pro rozdíl v cenách (kromě jiného) je dán právě tím počasím. Český producent musí výrazně redukovat révu, aby se přiblížil kvalitě v lokalitách, kde je počasí jiné. Takže aby dosáhl stejné výsledku, má z hektaru nižší výnos (pokud se alespoň trochu snaží o kvalitu) než když takovou redukci provádět nemusí. Omlouvám se vinařům, ale pro mě je to něco jako běžkařské MS v údolí, kde není sníh nebo tytéž závody v Praze na Hradě. Sníh samozřejmě lze navést kamkoli, ale dává to smysl nad rámec zjištění, že to dokážeme?

+3/0
24.1.2014 13:30

M38i65l70a39n 80B24í48l36e63k 5164789131

To přirovnání je trochu mimo, resp. sedělo by, kdyby se u nás pěstovaly "jižní" odrůdy (což se bohužel děje s cabernetem). Ale středoevropské odrůdy jsou  o.k. - nemálo lidí preferuje lehká svěží ovocná vína. Že hlavně kvůli čtyřicetileté pauze stále neumíme využít jejich potenciál, je věc jiná.

0/0
24.1.2014 13:48
Foto

Š92t93ě55p49á61n 44B38i69n72k81o 3406264963696

V pořádku. Já neříkám, že všechna jsou špatná, čest výjimkám, ale ten deficit ve slunečných dnech prostě někde musí být vidět a to i v ceně. Co mě na našich vínech vadí, je, že každý ročník je vše jinak a v podstatě je to sázka do loterie, jak se komu co povedlo. Chybí konzistence v kvalitě. S lehkými svěžími víny také souhlas, ale copak se o něco takového se snaží naši producenti? S cabernetem jste to trefil. Ale není to jenom o něm. Sláva vinařovi, který by pochopil, že se má soustředit na bílá a tu část červených, které tu dávají smysl a mají šanci si najít svého tuzemského zákazníka.

0/0
24.1.2014 13:57

M54i39l17a88n 18B18í62l64e38k 5174629231

V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, tam bude naše produkce válcována vinařskými velmocemi, ale jinak bych to neviděl tak zle. Ani v rozdílných ročnících by snad nemusel být problém (vyloženě problematický byl za poslední hodně dlouhou dobu pro červená vína rok 2010); a svým způsobem je i výhoda, že vína nejsou každý rok uniformní. Ale samozřejmě by to chtělo kázeň vinařů, kteří by v nepříznivém ročníku nepustili víno do prodeje (nebo by udělali rosé, kde je naopak kyselina vítaná:-)

+2/0
24.1.2014 14:07
Foto

Š96t75ě37p96á34n 66B21i77n73k15o 3426884443706

S Rosé mi mluvíte z duše, vždyť to je skvělá cesta jak prodat víc produkce, nešidit kvalitu a neměřit se s konkurencí z jiné ligy. Jinak já netvrdím, že neumíme dobré červené, to vůbec, ale prostě mi to nedává smysl. V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, protože prostě za ty peníze neumíme udělat dobré víno, fakticky to nejde. Problém je, že když v tom segmentu vyšším díky péči, redukci a poctivému přístupu vyprodukujeme láhev, která je měřitelná s konkurencí, zase je tu ten problém s cenou, o čemž je myslím i článek. Co platí u nejlevnější produkce, platí i u té dražší, mění se jenom měřítko. Umí-li Ital dobré levné víno levněji než my, umí levněji vyprodukovat i víno dražší, se kterým se to naše kvalitou může měřit, když vinař tedy vypustí duši.

0/0
24.1.2014 14:15

M90i92l66a68n 92B88í97l64e26k 5774819331

Ale Ital/Španěl/Argentinec atd. nevyprodukuje frankovku nebo zweigelt (které třeba umějí Rakušani). To je právě to - vykašlat se na mezinárodní odrůdy a nabídnout něco jiného. S výjimkou modré rulandy, která tu byla dříve nejrozšířenější odrůdou (a která právě nemusí moc sluníčka).

0/0
24.1.2014 15:00

P98a89v94e83l 40O89d20r54a80z25i72l 6964549427900

Každý ročník je vše jinak? To je ale celkem běžné.

0/0
27.1.2014 9:56

R40a58d75i64m 11P55o29l73á90š73e45k 9496923299179

Když jdete do detailních rozdílů mezi jižními  a našimi pěstovanými odrůdami, dojdete právě k tomu, že ty jižní odrůdy udělají na metr délky řádku vinice, respektive plochy vinice mnohem víc hroznů. Třeba úplně nejranější odrůdy do nejsevernějších oblastí obvykle mívají taky nejmenší výbnosy. A to ještě k tomu dostatek slunce v Itálii zařídí, že si tamější vinaři nemusí nijak zvlášť dělat starosti s nadstavením výnosů, prostě udělají nějaký řez a nechají tamější jižní odrůdy nasadit tolik hroznů, co ta odrůda dá. Zatímco náš vinař by dal v předjaří při řezu duši za to, aby věděl, jaké bude další rok do sklizně počasí. Rozdíl mezi trochu nadprůměrně vhodným počasím pro vinnou révu a trochu nadprůměrně nevhodným počasím činí i 50 % výnosu vinice. Když náš vinař  toho nechá na keřech víc a je dobré počasí, vyhrává, protože má hodně poměrně  kvalitního vína. Když ale počasí během roku není dobré a vinař nasadí v předjaří řez na větší výnosy, násadu hroznů nevyjednotí, sklidí sice hodně hroznů, ale všechny budou vhodné tak maximálně na výrobu patoku typu socialistického Ostravského Kahanu. A to i když bude vinař podvádět a přislazovat řepným cukrem. Nebo může dovést náklad hodně sladkých hroznů odněkud z jihu a s těmi svými kyselými zmixovat.

0/0
25.1.2014 3:45

M76i71l80a56n 84B86í77l83e20k 5574579531

Ale přislazování řepným cukrem není podvod (samozřejmě je to legislativně přesně ošetřeno, zakázáno u vín s přívlastkem atd.), provádí se třeba i ve Francii. A nakonec v jižních oblastech mají opačný problém - nedostatek kyselin, které se dodávají do vín taky "uměle".

0/0
25.1.2014 8:49

R60a45d21i50m 95P94o44l64á73š85e29k 9156673969439

Přislazování cukrem je přirozeně vedle legislativy taky věc názorů. Problém jsou hlavně ty málo dozrálé hrozny.

Jedině že by se u nás lidi přesvědčili k tomu, aby preferovali víno vyráběné právě z těch špatně dozrálých hroznů a masívně slazené řepným cukrem. Právě takhle se u nás dělalo víno za socialismu, hnalo se za co nejvyššími výnosy hrozna z hektaru....

0/0
25.1.2014 8:55

M75i20l48a26n 73B15í86l94e64k 5294819611

To samozřejmě nemyslím. Ale nevidím nic špatného, když je v případě mizerného roku použito mírné doslazení moštu řepným cukrem. Mám dojem, že to někdy dělal třeba Kosík (bez záruky) - a jeho základní červená jsou celkem fajn (nebo alespoň byla, už dlouho jsem od něj nic nepil).

0/0
25.1.2014 9:02

V44l55a70d96a 80M89u97s70i30l 9390376338973

Mně osobně ta analysa pana Štěpána B. nepřipadá příliš fundovaná. Samozřejmě že vinaři  z Moravy musí stříhat letorosty na méně oček, aby cukernatost dle  Kloaster Nub. moštoměru byla přes 25.Hlavně

   u vín, kde nepřipadají v úvahu pozdní sběry.

            Kromě  toho je zemědělství v uvedených státech dotováno

0/0
24.1.2014 17:22

V96l33a72d21a 97M93u37s78i28l 9790506448473

Post scriptum: Navíc je  v poslední době kladen  akcent na terroire.Jsou to takové kvality vína, které jsou determinovány ne formou zpracování / jako bukét, aroma/ atd.Tyto kvality by měly být dány lokalitou, ze které jsou hrozny sklizeny..

0/0
24.1.2014 17:28

V18l37a86d40a 33M55u40s75i61l 9130396408573

Pro úplnost špičková vína z Dobšic u Znojma, dále  z Rakvic od  Hustopečí  atd  zjískala na mezinárodních výstavách hluboké ocenění.Sit venia verbo předčila vína francouzská/.O značku se jeden  dobšický  vinař dokoncve soudil  se zpěvákem Karlem Gottem

0/0
24.1.2014 17:30

R17a86d17i44m 14P89o19l87á49š17e89k 9706903179839

Ono není problém u nás udělat špičkové víno. Stačí udělat řez a potom probírku hroznů takovou, aby na jednom keři místo několik kilo hroznů bylo třebas jen půl, čtvrt kila hroznů. Takhle projednocené hrozny potom dozrají velice kvalitně i při hodně nepříznivém počasí. A v naší okrajové oblasti potom takové hrozny mají i hodně aromatických látek a tudíž víno z takových hroznů má velmi kvalitní a silný buket. Tudíž logicky vyhrává výstavy a přehlídky vín.

Ovšem něco jiného je produkce komerčních vín, kdy vinař musí bezpodmínečně z keře či metrů čtverečního vinice získat určité minimální množství hroznů a z nich potom vína, jinak vinařský provz není rentabilní.

Neboli výhry na výstavách, pokud se nejedná o soutěž běžně ve velkém množství prodávaných vín,  je čistý marketing.

0/0
25.1.2014 3:56

P66a17v75e51l 27O39d55r60a61z91i52l 6964109527660

Jistěže to je čistý marketing, proto se na ty výstavy jezdí. Dané víno však máte potom možnost koupit a to snad je komerční záměr. Nebo si myslíte, že se někdo mrkne do zpráv, aha, Franta Juchák vyhrál soutěž ve Francii a běží koupit Juchákův kahan po stovce za pětilitrový pytel?

0/0
27.1.2014 10:04

Z57d21e18n68ě63k 78S71t41r72n15a39d 1565980486469

I na Moravě se dá koupit dobré červené za slušnou cenu. Jsou samozřejmě odrůdy, co tam nemají šanci uzrát, jiné, co by třeba i uzrály, ale zkazí je vinař, ale pořád se dá najít kvalitní produkt. Dosáhnout se toho však musí velkou redukcí a tedy i nižšími výnosy. V tom mají jižní státy výhodu, že stejné kvality dosáhnou i při vyšším výnosu.

0/0
24.1.2014 13:12
Foto

Š33t43ě83p49á67n 76B45i31n64k16o 3896574603836

Jeden můj přítel říká, že platit za české a moravské červené víno je něco jako koupit si banán vypěstovaný ve skleníku za barákem. Je jedno, že je ten banán poloviční, kyselý, pořádně nedozrálý a hlavně nesmyslně drahý, ale důležité je, že je náš.

Tím neříkám, že nemáme dobrá červená, ale je to zpravidla strašná loterie, každý rok jinak a vzhledem k cenám, které ovšem chápu, nemá smysl ta vína kupovat. Máme skvělá vína bílá, o tom žádná, ale průměrná láhev červeného z trochu slušnější produkce italských, francouzských, jihoamerických nebo australských vinařství je prostě někde jinde. Cenou i kvalitou. Čest světlým výjimkám. A proti naší běžné produkci se může směle stavět i italská hypermarketová produkce v ceně pod 3E za láhev.

+7/0
24.1.2014 13:06

E51l96i65š90k49a 63K32u23č78e98r25o13v38á 7149202533343

teď ještě kde je koupit, protože v hypersuper se italská a francouzská prodávají dost draho a kvalita teda opravdu nic moc. oproti tomu bílá česká od tak 120-130 kč nahoru, když víte, kde koupit, to je lahůdka.

0/0
24.1.2014 17:50

P25a13v62e53l 15O73d65r68a26z89i43l 6714469987710

Italové a Francouzi musejí nutně vyrábět nějaký eklhaft speciálně pro ČR, protože jinak přece (jak je uvedeno v článku) je jakékoiv jejich víno superkvalitní. Nebo že by to nebyla pravda?;-D

0/0
27.1.2014 10:11

P80a82v22e30l 86O59d42r56a96z68i20l 6694699687610

Váš přítel bude asi Jirka Krámů, ne? Na toho by taková pitomost seděla. Sám píšete, že nejste zrovna znalec, a máte pravdu, stoprocentní. Nejste.

0/0
27.1.2014 10:10



Najdete na iDNES.cz