Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J55o17s86e29f 37L56e26b82d77u66š88k87a 4862573693115

To, že víno z Itálie by mohlo být lepší právě vlivem klimatických podmínek, to beru. Ale to, že je levnější, to asi tak klimatickými podmínkami nebude. Práce s tunou hroznů bude stejná jak u nás, tak v Itálii, kvasit bude tam i tady stejně, podobná bude i ceny lahví,  vybavení na výrobu vína je stejně drahé. Takže jediné, co by mohlo činit rozdíl je cena práce. Tedy ta u nás je zřejmě víc zdaněná.

0/0
2.2.2014 23:51

P20a86v49e89l 74O91d76r58a34z56i77l 6344899427290

Rozdíl jsou především dotace, možná pak náklady na doslazení.

0/0
24.2.2014 14:56

J78a21n 65M22o94l72n45a86r 7720435861100

nejlepsi je rakouske vino s fridexem, ceske/moravske s metylalkoholem a italske za babku. Nekdo ma rad holt vino sladke a nekdo ne. Dobre vino se da koupit vsude a nezalezi odkud je. Pokud ovsem kupujete z velepestiren tak dostanete vino sice obstojne ale nijak zvlast dobre. nejlepsi je si objet par pestitelu a zkouset. A to plati jak na morave tak v italii, spanelsku i francii. Jen ty limity alkoholu v krvi jsou na obtiz

0/−1
29.1.2014 0:44

P19a73v50e88l 55O61d72r71a51z25i16l 6604799247190

Co limity alkoholu, na to se dá sehnat řidič, ale limity počtu vzorků! (než člověk upadne do bezvědomí);-)

0/0
29.1.2014 8:35

P69a13v10e47l 57O86d34r68a19z74i90l 6574169467510

Rád bych ochutnal nějaké kvalitní levné italské ledové víno. Kde se prodává?

0/0
28.1.2014 7:38

J62o26s41e14f 76L49e59b16d87u77š38k69a 4572373943595

Sicílie, Sardínie, Všude tam mají mrazáky. ;-D

0/0
2.2.2014 23:52

E60d24u57a35r26d 68B43l49a51z31e49k 1803790805695

naše domácí české???8-o Tady je nějaký společný - státní zemědělství i vinařství?!;-O Já myslím, že je soukromé a každého někoho! Tedy né naše a né české víno, ale různé!!! víno od různých!!! vinařů z!!! Česka! ;-O

+1/−1
27.1.2014 22:17

P24a65v14e73l 53O43d48r19a42z30i53l 6924589797580

Blahopřejeme paní Horákové k reklamě a nyní si dovolme jistou úvahu. Je možné koupit v ČR italské víno? Ano. Je možné koupit obyčejné italské víno? Jistě, krabičáky a kanystry v supermarketech jsou obvykle z jihu a to včetně Italie. Je toto víno "lahodné?" Ani omylem.

Protože samozřejmě nemám s touto oblastí dostatek zkušeností, tak nabízím test odborníků.

http://www.youngstyle.cz/mocny-test-cervenych-krabicovych-vin

Kupodivu, víno z ČR není na konci. Jak je to možné?

+1/0
27.1.2014 10:40

P63a21v81e79l 41O96d90r87a25z45i57l 6974649347280

A co se ceny týče, očekával bych srovnání dotací tu a tam ;-)

0/0
27.1.2014 11:45

J19a35n 18G96o67e55t91z 5320313167269

Zásadně kupuji ve vinotékách a jen zahraniční víno. České víno mne nezajímá. Upozorňuji, že jisté povědomí o vínech mám.

0/−2
25.1.2014 11:55

J75a48n 92C95i25m49b89a71l71n85i68k 96S10r 8381261731264

O moravském víně jste už slyšel?

+1/0
25.1.2014 20:27

P57a17v85e50l 54O17d12r43a67z49i81l 6904189297590

Pan Goetz pravidelně dokazuje, že ačkoliv si myslí, že něčemu rozumí, ve skutečnosti tomu tak vůbec není.

Takže se nechá ve vinotéce oškubat na zahraničních flaškách a raduje se, kdovíjakej kauf se mu nepovedl.;-D

0/0
27.1.2014 9:42

E57d34u80a25r49d 32B49l42a57z73e62k 1553330655215

Takovou odrůdu neznám8-o, ale o vínech z!!! Moravy ano! Není to tedy moravské...;-D víno a tedy to jedno, jeden druh nebo nějaké=ho státného vinařství jak z akomunistů..., ale jde o různá!!! vína od různých!!! soukromých!!! výrobců ;-) (tedy pisálek, když uvedl: "naše domácí české"... kecá národovecké nesmysly...;-€)  už to (hloupé a omezenecké zobecňování...) zde řeším po 3. v poslední době

0/−1
27.1.2014 22:21

E95d38u38a27r15d 73B97l39a34z92e85k 1923800815495

RvJo a su člověk!!! z jihu Moravy (dle vás asi : Moravák ne?;-D...) A přes 20 let jsem dělal vína i prodával a to právě jen do doby, než se otevřely hranice, naštěstí, a já poznal i něco lepšího než místní kyseliny...;-€ Taky to z finančních důvodů byla pro většinu lidí na venkově i nutnost si lecos sám chovat (prase, slépky a j.) a pěstovat (nejen hrozno!) a vyrábět, když jsem měl plat jako konstruktér jen 2.200,-Kčs...;-O (dělníci i méně a ženy třeba jen 1200,-/měs ;-€)

0/0
27.1.2014 22:25

J88o80s77e49f 47L52e14b45d57u75š35k66a 4522913793545

Slyšel jsem o moravském víně. Poslední dobou se hodně zlepšilo. Doby kdy z deseti hlav za barákem vyrobili vína pro 30 zájezdů měsíčně jsou pryč. I časy, kdy proutkař nemohl přejít nad vinným sklepem, protože by mu to množství vody vykloubilo ruce, ty už také nejsou. Dá se už koupit i docela dobré víno, ale je toho hodně na zlepšení pořád.

0/0
2.2.2014 23:58

J56i20ř11í 38S85o62u78č11e53k 5836357509899

Však oni to Italové a Francouzi také budou mít čím dál těžší. S poptávkou po jejich vínech postupně rozšířili vinice i do nižších poloh a současné změny klimatu je za tohle rozhodnutí docela trestají. Přílišné teploty škodí a v okamžiku, kdy je víno podle tradičních měřítek zralé, má prakticky odbourané kyseliny a velmi vysokou cukernatost. Takže buďto mohou produkovat vína s 14 %+ alkoholu, která každému nesednou, nebo nechat cukr a s ohledem na absenci kyselin vyrobit sladkou vodu, nebo sklízet dřív a potýkat se s chuťovým projevem, který podle jejich měřítek vykazuje známky nezralosti hroznů.

+3/0
24.1.2014 20:38

R55a45d55i61m 75P34o72l73á55š26e72k 9536333929689

Spíš to budou mít těžší kvůli globalizaci. Půda, podnebí i srážky jsou na mnoha místech světa pro vinnou révu stejně vhodné jako ve Francii, Itálii nebo Španělsku. Renomované vinařeké provozy na těchto místech rostou jako houby po dešti a jejich produkce rychle ubírá možnosti vývozu vínům z tradičních vinařských oblastí.

Zvláště když je v  Evropě pracovní síla nadprůměrně drahá.

0/0
25.1.2014 4:03

B38e47n 41P85a42v23k41a 1467693797211

Takže moravská vína jsou hnusná a proto jsou drahá. No tak tohle tady dlouho nebylo. To by se snad mělo vyučovat na školách jako paradox;-D

+1/0
24.1.2014 17:28

J13i28ř97í 47S92o67u77č93e67k 5306887219909

Zmínku, že by moravská vína byla hnusná, jsem ve článku nenašel. V jaké části ji vidíte?

0/0
24.1.2014 20:29

M25a55r80t81i64n 84V64o42j38á85č42e25k 9453937641576

no dobře tak nejsou tak kvalitní jako ta italská a proto jsou dražší

+1/0
24.1.2014 22:06

R42a14d19i90m 95Z23e69h54e56r 3774790843551

Ne, naše moravská vína jsou přeceňovaná (i cenově), protože historicky byla srovnávána a takovými patoky jako je mělnické a podobně, takže si lidé začali myslet, že jsou dobrá. Nezapomínejme, že Italové pěstovali víno, když se tady ještě žilo v jeskyních...

+1/−4
24.1.2014 23:44

P97e11t18r 58J29a93n27d66a 9593637154931

Italové? Etruskové s tím začali (a to určitě Italové nebyli), pak to po nich převzali Římani a pěstování vína se rozšířilo do dalších provincií (např. Galie) . Po zániku římské říše šla veškerá sláva do kopru. Italové, o kterých Vy píšete se zmohli a získali věhlas někdy v 18 století.

+1/0
25.1.2014 9:27

M55i69r89e21k 15S77á32b82o 3385190865832

Jasně. Mělnické nebo žernosecké je patok, proto se od nepaměti vozilo na Pražský hrad nebo arcibiskupům.

Na Mělníku byly nejstarší vinice v zemi, jistá kněžna Ludmila a jistý Václav na nich pracovali, pokud jste tedy ve škole dával pozor.

 A říká vám něco jméno profesor Kraus? Tak tento hloupý pán si na Mělníku založil velmi uznávané vinařství a celý život se s tímto regionem zahazoval.

Prostě vy co slovo, to perla. Možná by stálo za to si napřed něco přečíst, než začnete plácat blbosti.

P. S. Už jste někdy něco z tohoto regionu pil? Třeba Krausův hibernal? Možná byste změnil názor....

+2/0
25.1.2014 10:05

P12a10v28e42l 20O36d17r17a84z57i81l 6864409167860

Když někdo nazývá šmahem celou oblast jako zdroj patoků, tak je to diletant a je fuk, která oblast to je. Bavit se lze o konkrétní šarží, možná odborník hodnotí jednotlivé lahve, já doufám, že v rámci šarže v lahvích moc rozdíl nebude.;-)

0/0
27.1.2014 9:45

J73a69n 40F74r53o54l85í12k 6666100645444

Dobré moravské přívlastkové bílé víno kupuji od výrobce (v lahvích s etiketou) od 120 kč. Nepovažuji to za předražené oproti italským vínům. To co prodávají v hypersuper je sice levnější,ale velmi průměrné kvality. Dobré italské víno rozhodně není za babku.

0/0
24.1.2014 15:00

R72a11d62i71m 68Z90e30h73e27r 3934970343491

V itálii je dobré víno za babku. Ovšem kolečko přepravce-dovozce-prodejce ceny znásobí. Za dvě a půl eura koupíte v Miláně víno, o kterém se našim moravským přeborníkům může jen zdát, a to podotýkám, že jsem z jižní Moravy).

0/0
24.1.2014 23:40

P37e96t86r 69J22a17n33d73a 9703447184681

Vy jste tam odsud. Prozradíte jak to ty odborníci dělají, že v mezinárodních soutěžích se umisťují na předních příčkách? Asi podvod, co?

Tak jim tam do soutěže pošlete to super vínko za dvě éčka, ať jim s tím trochu zamícháte.

0/0
25.1.2014 9:32

P78a21v39e57l 24O26d74r20a71z71i43l 6824949197280

To záleží na každém, co mu vyhovuje. Pan Zeher prostě považuje italskou masovou supermarketovou produkci za špičku pro sebe, proč ne, určitě nedává smysl mu to vymlouvat.

Samozřejmě se nelze domnívat, že každý Jihomoravan rozumí vínu, stejně jako ne každý Pražan rozumí státní správě.;-)

0/0
27.1.2014 9:50
Foto

P49e84t22r 56J74a41n50o14v26s87k25ý 1968860562218

Podle článku bych pochopil, kdyby bylo málo  kvalitních domácích vín, nebo bylo horší, ale proč je dražší jsem nepochopil..........že by nějaké ty dotace? Ale ty nemaji s počasím nic ...EU[>-]

0/0
24.1.2014 13:14
Foto

Š97t40ě27p62á10n 22B18i43n69k79o 3806594393656

Omlouvám se, pokud neodpovím zcela přesně, třeba mě nějaký znalec opraví, ale základ pro rozdíl v cenách (kromě jiného) je dán právě tím počasím. Český producent musí výrazně redukovat révu, aby se přiblížil kvalitě v lokalitách, kde je počasí jiné. Takže aby dosáhl stejné výsledku, má z hektaru nižší výnos (pokud se alespoň trochu snaží o kvalitu) než když takovou redukci provádět nemusí. Omlouvám se vinařům, ale pro mě je to něco jako běžkařské MS v údolí, kde není sníh nebo tytéž závody v Praze na Hradě. Sníh samozřejmě lze navést kamkoli, ale dává to smysl nad rámec zjištění, že to dokážeme?

+3/0
24.1.2014 13:30

M34i52l85a27n 96B15í34l84e31k 5614929461

To přirovnání je trochu mimo, resp. sedělo by, kdyby se u nás pěstovaly "jižní" odrůdy (což se bohužel děje s cabernetem). Ale středoevropské odrůdy jsou  o.k. - nemálo lidí preferuje lehká svěží ovocná vína. Že hlavně kvůli čtyřicetileté pauze stále neumíme využít jejich potenciál, je věc jiná.

0/0
24.1.2014 13:48
Foto

Š70t35ě40p35á11n 76B32i24n60k45o 3526764553276

V pořádku. Já neříkám, že všechna jsou špatná, čest výjimkám, ale ten deficit ve slunečných dnech prostě někde musí být vidět a to i v ceně. Co mě na našich vínech vadí, je, že každý ročník je vše jinak a v podstatě je to sázka do loterie, jak se komu co povedlo. Chybí konzistence v kvalitě. S lehkými svěžími víny také souhlas, ale copak se o něco takového se snaží naši producenti? S cabernetem jste to trefil. Ale není to jenom o něm. Sláva vinařovi, který by pochopil, že se má soustředit na bílá a tu část červených, které tu dávají smysl a mají šanci si najít svého tuzemského zákazníka.

0/0
24.1.2014 13:57

M36i76l77a86n 94B59í89l74e60k 5624719201

V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, tam bude naše produkce válcována vinařskými velmocemi, ale jinak bych to neviděl tak zle. Ani v rozdílných ročnících by snad nemusel být problém (vyloženě problematický byl za poslední hodně dlouhou dobu pro červená vína rok 2010); a svým způsobem je i výhoda, že vína nejsou každý rok uniformní. Ale samozřejmě by to chtělo kázeň vinařů, kteří by v nepříznivém ročníku nepustili víno do prodeje (nebo by udělali rosé, kde je naopak kyselina vítaná:-)

+2/0
24.1.2014 14:07
Foto

Š69t59ě15p73á54n 94B11i16n74k46o 3186394543796

S Rosé mi mluvíte z duše, vždyť to je skvělá cesta jak prodat víc produkce, nešidit kvalitu a neměřit se s konkurencí z jiné ligy. Jinak já netvrdím, že neumíme dobré červené, to vůbec, ale prostě mi to nedává smysl. V laciném segmentu nemůžeme konkurovat, protože prostě za ty peníze neumíme udělat dobré víno, fakticky to nejde. Problém je, že když v tom segmentu vyšším díky péči, redukci a poctivému přístupu vyprodukujeme láhev, která je měřitelná s konkurencí, zase je tu ten problém s cenou, o čemž je myslím i článek. Co platí u nejlevnější produkce, platí i u té dražší, mění se jenom měřítko. Umí-li Ital dobré levné víno levněji než my, umí levněji vyprodukovat i víno dražší, se kterým se to naše kvalitou může měřit, když vinař tedy vypustí duši.

0/0
24.1.2014 14:15

M81i17l50a73n 17B43í49l50e87k 5964189521

Ale Ital/Španěl/Argentinec atd. nevyprodukuje frankovku nebo zweigelt (které třeba umějí Rakušani). To je právě to - vykašlat se na mezinárodní odrůdy a nabídnout něco jiného. S výjimkou modré rulandy, která tu byla dříve nejrozšířenější odrůdou (a která právě nemusí moc sluníčka).

0/0
24.1.2014 15:00

P74a97v85e79l 60O78d71r38a66z61i64l 6554709967800

Každý ročník je vše jinak? To je ale celkem běžné.

0/0
27.1.2014 9:56

R54a20d61i39m 69P56o50l79á18š66e20k 9886643769309

Když jdete do detailních rozdílů mezi jižními  a našimi pěstovanými odrůdami, dojdete právě k tomu, že ty jižní odrůdy udělají na metr délky řádku vinice, respektive plochy vinice mnohem víc hroznů. Třeba úplně nejranější odrůdy do nejsevernějších oblastí obvykle mívají taky nejmenší výbnosy. A to ještě k tomu dostatek slunce v Itálii zařídí, že si tamější vinaři nemusí nijak zvlášť dělat starosti s nadstavením výnosů, prostě udělají nějaký řez a nechají tamější jižní odrůdy nasadit tolik hroznů, co ta odrůda dá. Zatímco náš vinař by dal v předjaří při řezu duši za to, aby věděl, jaké bude další rok do sklizně počasí. Rozdíl mezi trochu nadprůměrně vhodným počasím pro vinnou révu a trochu nadprůměrně nevhodným počasím činí i 50 % výnosu vinice. Když náš vinař  toho nechá na keřech víc a je dobré počasí, vyhrává, protože má hodně poměrně  kvalitního vína. Když ale počasí během roku není dobré a vinař nasadí v předjaří řez na větší výnosy, násadu hroznů nevyjednotí, sklidí sice hodně hroznů, ale všechny budou vhodné tak maximálně na výrobu patoku typu socialistického Ostravského Kahanu. A to i když bude vinař podvádět a přislazovat řepným cukrem. Nebo může dovést náklad hodně sladkých hroznů odněkud z jihu a s těmi svými kyselými zmixovat.

0/0
25.1.2014 3:45

M18i27l76a45n 52B36í18l87e66k 5574599811

Ale přislazování řepným cukrem není podvod (samozřejmě je to legislativně přesně ošetřeno, zakázáno u vín s přívlastkem atd.), provádí se třeba i ve Francii. A nakonec v jižních oblastech mají opačný problém - nedostatek kyselin, které se dodávají do vín taky "uměle".

0/0
25.1.2014 8:49

R51a24d54i85m 28P45o45l67á95š76e45k 9786823279579

Přislazování cukrem je přirozeně vedle legislativy taky věc názorů. Problém jsou hlavně ty málo dozrálé hrozny.

Jedině že by se u nás lidi přesvědčili k tomu, aby preferovali víno vyráběné právě z těch špatně dozrálých hroznů a masívně slazené řepným cukrem. Právě takhle se u nás dělalo víno za socialismu, hnalo se za co nejvyššími výnosy hrozna z hektaru....

0/0
25.1.2014 8:55

M16i71l92a68n 82B72í89l40e55k 5374939611

To samozřejmě nemyslím. Ale nevidím nic špatného, když je v případě mizerného roku použito mírné doslazení moštu řepným cukrem. Mám dojem, že to někdy dělal třeba Kosík (bez záruky) - a jeho základní červená jsou celkem fajn (nebo alespoň byla, už dlouho jsem od něj nic nepil).

0/0
25.1.2014 9:02

V38l27a12d72a 72M21u96s68i37l 9920216338703

Mně osobně ta analysa pana Štěpána B. nepřipadá příliš fundovaná. Samozřejmě že vinaři  z Moravy musí stříhat letorosty na méně oček, aby cukernatost dle  Kloaster Nub. moštoměru byla přes 25.Hlavně

   u vín, kde nepřipadají v úvahu pozdní sběry.

            Kromě  toho je zemědělství v uvedených státech dotováno

0/0
24.1.2014 17:22

V29l40a61d21a 50M41u66s68i19l 9600816938643

Post scriptum: Navíc je  v poslední době kladen  akcent na terroire.Jsou to takové kvality vína, které jsou determinovány ne formou zpracování / jako bukét, aroma/ atd.Tyto kvality by měly být dány lokalitou, ze které jsou hrozny sklizeny..

0/0
24.1.2014 17:28

V90l97a77d34a 24M39u89s51i83l 9390776748713

Pro úplnost špičková vína z Dobšic u Znojma, dále  z Rakvic od  Hustopečí  atd  zjískala na mezinárodních výstavách hluboké ocenění.Sit venia verbo předčila vína francouzská/.O značku se jeden  dobšický  vinař dokoncve soudil  se zpěvákem Karlem Gottem

0/0
24.1.2014 17:30

R16a71d30i87m 77P77o80l44á22š53e58k 9786443869629

Ono není problém u nás udělat špičkové víno. Stačí udělat řez a potom probírku hroznů takovou, aby na jednom keři místo několik kilo hroznů bylo třebas jen půl, čtvrt kila hroznů. Takhle projednocené hrozny potom dozrají velice kvalitně i při hodně nepříznivém počasí. A v naší okrajové oblasti potom takové hrozny mají i hodně aromatických látek a tudíž víno z takových hroznů má velmi kvalitní a silný buket. Tudíž logicky vyhrává výstavy a přehlídky vín.

Ovšem něco jiného je produkce komerčních vín, kdy vinař musí bezpodmínečně z keře či metrů čtverečního vinice získat určité minimální množství hroznů a z nich potom vína, jinak vinařský provz není rentabilní.

Neboli výhry na výstavách, pokud se nejedná o soutěž běžně ve velkém množství prodávaných vín,  je čistý marketing.

0/0
25.1.2014 3:56

P93a68v18e50l 90O77d56r15a69z58i67l 6964929807770

Jistěže to je čistý marketing, proto se na ty výstavy jezdí. Dané víno však máte potom možnost koupit a to snad je komerční záměr. Nebo si myslíte, že se někdo mrkne do zpráv, aha, Franta Juchák vyhrál soutěž ve Francii a běží koupit Juchákův kahan po stovce za pětilitrový pytel?

0/0
27.1.2014 10:04

Z56d31e42n75ě68k 60S96t87r71n13a26d 1825550846349

I na Moravě se dá koupit dobré červené za slušnou cenu. Jsou samozřejmě odrůdy, co tam nemají šanci uzrát, jiné, co by třeba i uzrály, ale zkazí je vinař, ale pořád se dá najít kvalitní produkt. Dosáhnout se toho však musí velkou redukcí a tedy i nižšími výnosy. V tom mají jižní státy výhodu, že stejné kvality dosáhnou i při vyšším výnosu.

0/0
24.1.2014 13:12
Foto

Š44t94ě12p87á88n 69B68i33n80k38o 3246244283286

Jeden můj přítel říká, že platit za české a moravské červené víno je něco jako koupit si banán vypěstovaný ve skleníku za barákem. Je jedno, že je ten banán poloviční, kyselý, pořádně nedozrálý a hlavně nesmyslně drahý, ale důležité je, že je náš.

Tím neříkám, že nemáme dobrá červená, ale je to zpravidla strašná loterie, každý rok jinak a vzhledem k cenám, které ovšem chápu, nemá smysl ta vína kupovat. Máme skvělá vína bílá, o tom žádná, ale průměrná láhev červeného z trochu slušnější produkce italských, francouzských, jihoamerických nebo australských vinařství je prostě někde jinde. Cenou i kvalitou. Čest světlým výjimkám. A proti naší běžné produkci se může směle stavět i italská hypermarketová produkce v ceně pod 3E za láhev.

+7/0
24.1.2014 13:06

E19l82i51š41k75a 12K56u11č21e92r43o71v29á 7779862603723

teď ještě kde je koupit, protože v hypersuper se italská a francouzská prodávají dost draho a kvalita teda opravdu nic moc. oproti tomu bílá česká od tak 120-130 kč nahoru, když víte, kde koupit, to je lahůdka.

0/0
24.1.2014 17:50

P59a84v34e91l 62O97d77r88a66z61i73l 6514879317810

Italové a Francouzi musejí nutně vyrábět nějaký eklhaft speciálně pro ČR, protože jinak přece (jak je uvedeno v článku) je jakékoiv jejich víno superkvalitní. Nebo že by to nebyla pravda?;-D

0/0
27.1.2014 10:11

P73a53v83e17l 98O14d52r58a72z86i93l 6894949557970

Váš přítel bude asi Jirka Krámů, ne? Na toho by taková pitomost seděla. Sám píšete, že nejste zrovna znalec, a máte pravdu, stoprocentní. Nejste.

0/0
27.1.2014 10:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.