Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnal jsem pralesní krysu. Je výborná a lze ji chovat na farmě

Když jsem u popisů zvířat ve starých zoologických spisech čítal více nebo méně obsáhlé zmínky o tom, jakou chuť má jejich maso, obvykle mě to mírně pobouřilo. Kdyby mi někdo řekl, že po letech budu posuzovat, jak chutná zvěřina pralesní krysy, pomyslel bych si, že se nejspíš zbláznil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z72d83e55n97e42k 56B75o90h39a76c16e62k 1158607567179

V Kambodzi, ci nekterych castech Thajska jsou grilovane krysy, ci potkani z chovu, nebo z ryzovych polich bezne, jako fastfood. Cena byla 10 - 25 THB za kus /dle velikosti/ a lze jen treba dohlednout na dobrou tepelnou upravu. Chutove lepsi nez nas bezny  kralik ci kure.

0/0
15.2.2014 18:00

L67u83k88á21š 46K26a74z53í80k 9558679488503

Proč nenapíší o chovu českých nutrii a že je to sakra dobré maso...

+4/0
6.2.2014 20:06

P43a70v88e61l 88F81o26l48t57á64n 4650332234

Špičkové, jenže kde nutrii dnes sehnat?

Sežrali jsme jich kdysi mnoho, ať už na smetaně nebo třeba pečené na zelenince…

Bývaly jich kdysi plné mrazáky v Domě potravin na Zelňáku, ale najednou vymizely. Škoda.

+1/0
6.2.2014 20:14

L16u70k49á43š 81K11a36z22í75k 9468699728273

Je pravda že dokud jsem nepotkal ženu, tak jsem ani nevěděl že nějaká nutrie existuje, ale její strýc je chovatel. Pro mě tedy není problém sehnat nutrii a čerstvou.

0/0
6.2.2014 20:24

A28l13e10x40a92n16d42r 30K50o24s27t80k87a 5229986529116

Byl by kontakt? PAtrně by stačil mail tady a tchán by nestačil množit :)

0/0
6.2.2014 20:37

P60a75v15e74l 75F40o71l79t28á55n 4720142724

Hmm, takový přemnožený tchán…

Ale adresa někde poblíž Brna by bodla.

0/0
6.2.2014 21:55

O96l71g42a 85P80o85l55á50č32k44o82v98á 4884893604318

nebo s domácím uzeným bůčkem, k tomu domácí zelí a bramborový knedlík....taky mám hezké vzpomínky z dětství :-)

+1/0
7.2.2014 14:13

B81e57n 35P61a10v41k94a 1957853567321

Tak kdy se první podnikavec u nás chytí myšlenky chovu pralesních krys?:-)

+2/0
6.2.2014 17:25

P80a83v30e11l 68F33o77l80t40á98n 4120662574

Zelení ekogangsteři by mu to bohužel určitě zatrhli.

To stehýnečko vypadá fajnově. Mňam.

+2/0
6.2.2014 19:38

B65e76n 76P26a84v25k19a 1897313927931

Ale já se fakt divím, že prostě nikdo nechová velkochovem třeba morčata. To musí mít lepší výnos než králíci a lidem se s klidem nakuká, že je to dietní echt masíčko:-)

+1/0
6.2.2014 19:47
Foto

R71a72d77e10k 84P85o62l10i11c34k49ý 6621213141274

1 Morčata se v některých zemích běžně jí

2/ Proti jiným drobným živočichům chovaných na maso mají malý počet mláďat a tím je jejich chov poměrně nákladný / konkrétně Morče řádově kolem 10-15mlá´dat do roka-králíci cca kolem 40/

3/ morčata jsou mnohem náročnější na kvalitu stravy než králici a mají pomalejší růst

0/0
6.2.2014 21:35

B64e33n 37P68a83v33k25a 1207803767661

Králík má jednu velkou vadu. To maso chutná nijak. Asi je to dáno tím, že králík/zajíc má moc málo tuku. Takže z něj nikdy nebude moc velká hitovka.

Jedině ho prodávat již vykostěného jako extra super dietku. To by mohlo fungovat. Ale jestli někdo vykosťoval králíka, tak asi ví, že to je fakt vopruz a na skalpel.

0/0
6.2.2014 22:53
Foto

R11a87d89e57k 38P89o32l92i94c77k98ý 6101413181664

To je omyl je mnoho zemí kde se krlík považuje za pochoutku a chuť je daná i krmením.

Ostatně ta pralesní krysa bude mít bezpochyby tuku také málo

vykostit králika je otázka malé chvilky pro toho kdo to umí

Já jich kostil desítky až stovky a je to za chvilku;-D

+1/0
6.2.2014 23:39

B53e72n 59P67a92v65k54a 1657923337191

Koukám, že se mám co učit.

0/0
6.2.2014 23:43

P48a57v67e29l 18O29d61r22a21z75i20l 6714889217320

Nevím, pro mě je to "fůj, zase králík" a z vesničanů, co znám, se všichni otřásají, jen se to vysloví. Pouze jedna dobrá žena, ta je pořád chová, ale říká jim bolševici, aby je mohla zabíjet radostně.

+1/0
7.2.2014 7:58

L79i91b58o32r 25H70l25u20b73u56č26e24k 4320100177637

...asi proto, že je to tak "fůj", se prodává kilo za 180 Kč...a nesmíš soudit jen podle dvou vesničanů odněkud z Prahy...:-)

+1/0
8.2.2014 21:15

R50a31d18i98m 74P10o51l14á84š28e53k 9576403669399

Králíků jsem za socialismu a krátce potom zkonzumoval pořádné množství. A jako každé bílé suchší maso chutná tak dobře, jak se krmí, chová, v jaké čistotě se pěstuje, jak se zabije a nakonec jak se udělá. Chov králíků, pokud se podaří zvládnout jejich dnešní citlivost na králičí mor, který umí v krátké době zlikvidovat celý chov, je perfektní způsob, jak za trošku práce přeměnit trávu, větvičky ze zahrady a většinu odpadů  z kuchyně na kvalitní maso. A neházet to do kompostu nebo dokonce do popelnic.

Pouze nemám zkušenosti s dnešními "průmyslovými" mraženými rychlokrálíky krmenými granulemi, asi to chce speciální postup, jak je rozmrazit a upravit.

0/0
7.2.2014 0:00

O84l36g56a 63P15o69l66á27č76k59o58v46á 4674243174108

Taky jsem nikdy nejedla králíka z obchodu. Rodičům vymřel chov, znovu ho neobnovili, kupovala jsem si od chovatele, který je má ve chlévě,králíci mají hodně pohybu a krásně vysportované nožičky.:-)  maso se dá upravit na mnoho způsobů a myslím si, že domácí králík je pro malé děti nejlepší volba masa.

0/0
7.2.2014 14:11
Foto

J59i84t55k80a 44Č79e80r98n97á 4579705382573

Ať nedělá takovýho obětavýho hrdinu, je to téměř nutrie, 10kg a 60 cm  velikost

řekomyš africká ;-D(Thryonomys swinderianus

Hlodavec příbuzný nutrii a bobrovi. Zrovna u nás objevili v mediích, že se  dá chovat, ale stránky o jejich chovu jsou v anglické verzi už několik let. V Africe je na chov rozdávají humanitární organizace.!!

+6/0
6.2.2014 14:00

J97i67ř53í 79K35r79a33u95s 1475630325541

Abych to ochutnal, nesměl bych to vidět v kožichu.

+6/−2
6.2.2014 9:37

P57e50t38r41a 36N95o84v67á68k12o59v32á 7588686844378

Králíka taky ne? Nebo krávu? Nebo ovečku?

0/0
6.2.2014 19:07

P98a92v75e21l 68F58o32l79t33á65n 4440282694

Položku č. 3 z fotonabídky bych si dal i v kožichu.

0/0
6.2.2014 19:35

B46e36n 40P96a40v16k47a 1537133237881

Tak to jsme rádi, že známe váš typ;-D

+1/0
6.2.2014 22:54

K12a36r97e75l 18C84h93r96a80s40t29i35n94a 4733314770275

To by mě moc neuctil, raději pořádný wienerschnitzel.

+2/−1
6.2.2014 9:09

P71a96v18e35l 48F40o37l14t28á26n 4200242814

Jasně, takový wienerschnitzel z pralesní krysy je určitě pochoutka.

0/0
6.2.2014 19:33

O23l19g89a 49P22o92l50á47č85k35o83v13á 4974443504628

Chuť zvěřiny je dána i tím, že zvířata jsou volně se pasoucí a sežerou kdejakou bylinku. Na farmách se zvířata budou živit čím? Granulemi, masokostní moučkou jako u nás? Budou naskládány v klecích jako naše slepice nebo v halách jako kuřata? Aby byla co nejvyšší produkce za co nejméně peněz?

+6/0
6.2.2014 8:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.