Diskuse k článku

Ochutnal jsem pralesní krysu. Je výborná a lze ji chovat na farmě

Když jsem u popisů zvířat ve starých zoologických spisech čítal více nebo méně obsáhlé zmínky o tom, jakou chuť má jejich maso, obvykle mě to mírně pobouřilo. Kdyby mi někdo řekl, že po letech budu posuzovat, jak chutná zvěřina pralesní krysy, pomyslel bych si, že se nejspíš zbláznil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z27d20e66n25e40k 33B66o19h39a49c93e58k 1748187237679

V Kambodzi, ci nekterych castech Thajska jsou grilovane krysy, ci potkani z chovu, nebo z ryzovych polich bezne, jako fastfood. Cena byla 10 - 25 THB za kus /dle velikosti/ a lze jen treba dohlednout na dobrou tepelnou upravu. Chutove lepsi nez nas bezny  kralik ci kure.

0/0
15.2.2014 18:00

L94u94k34á39š 20K59a72z20í49k 9498429158113

Proč nenapíší o chovu českých nutrii a že je to sakra dobré maso...

+4/0
6.2.2014 20:06

P18a27v33e15l 98F52o39l87t27á84n 4580972334

Špičkové, jenže kde nutrii dnes sehnat?

Sežrali jsme jich kdysi mnoho, ať už na smetaně nebo třeba pečené na zelenince…

Bývaly jich kdysi plné mrazáky v Domě potravin na Zelňáku, ale najednou vymizely. Škoda.

+1/0
6.2.2014 20:14

L37u24k39á89š 38K42a94z77í81k 9558479968963

Je pravda že dokud jsem nepotkal ženu, tak jsem ani nevěděl že nějaká nutrie existuje, ale její strýc je chovatel. Pro mě tedy není problém sehnat nutrii a čerstvou.

0/0
6.2.2014 20:24

A31l84e37x15a80n60d55r 69K88o17s87t57k65a 5909896619956

Byl by kontakt? PAtrně by stačil mail tady a tchán by nestačil množit :)

0/0
6.2.2014 20:37

P52a93v50e92l 74F23o21l25t22á27n 4750202784

Hmm, takový přemnožený tchán…

Ale adresa někde poblíž Brna by bodla.

0/0
6.2.2014 21:55

O83l37g37a 27P96o91l90á29č62k73o70v28á 4564633824298

nebo s domácím uzeným bůčkem, k tomu domácí zelí a bramborový knedlík....taky mám hezké vzpomínky z dětství :-)

+1/0
7.2.2014 14:13

B48e35n 16P29a25v64k56a 1447113787891

Tak kdy se první podnikavec u nás chytí myšlenky chovu pralesních krys?:-)

+2/0
6.2.2014 17:25

P85a21v16e47l 44F54o76l88t22á47n 4860172614

Zelení ekogangsteři by mu to bohužel určitě zatrhli.

To stehýnečko vypadá fajnově. Mňam.

+2/0
6.2.2014 19:38

B34e78n 54P12a59v72k21a 1497503957651

Ale já se fakt divím, že prostě nikdo nechová velkochovem třeba morčata. To musí mít lepší výnos než králíci a lidem se s klidem nakuká, že je to dietní echt masíčko:-)

+1/0
6.2.2014 19:47
Foto

R63a91d89e39k 57P31o17l11i42c44k55ý 6281823821834

1 Morčata se v některých zemích běžně jí

2/ Proti jiným drobným živočichům chovaných na maso mají malý počet mláďat a tím je jejich chov poměrně nákladný / konkrétně Morče řádově kolem 10-15mlá´dat do roka-králíci cca kolem 40/

3/ morčata jsou mnohem náročnější na kvalitu stravy než králici a mají pomalejší růst

0/0
6.2.2014 21:35

B16e49n 26P48a74v71k46a 1927813387561

Králík má jednu velkou vadu. To maso chutná nijak. Asi je to dáno tím, že králík/zajíc má moc málo tuku. Takže z něj nikdy nebude moc velká hitovka.

Jedině ho prodávat již vykostěného jako extra super dietku. To by mohlo fungovat. Ale jestli někdo vykosťoval králíka, tak asi ví, že to je fakt vopruz a na skalpel.

0/0
6.2.2014 22:53
Foto

R94a19d31e34k 87P35o48l93i97c92k57ý 6211343291564

To je omyl je mnoho zemí kde se krlík považuje za pochoutku a chuť je daná i krmením.

Ostatně ta pralesní krysa bude mít bezpochyby tuku také málo

vykostit králika je otázka malé chvilky pro toho kdo to umí

Já jich kostil desítky až stovky a je to za chvilku;-D

+1/0
6.2.2014 23:39

B56e58n 40P27a76v22k66a 1147533387651

Koukám, že se mám co učit.

0/0
6.2.2014 23:43

P65a89v25e47l 53O25d66r21a37z34i72l 6844499467950

Nevím, pro mě je to "fůj, zase králík" a z vesničanů, co znám, se všichni otřásají, jen se to vysloví. Pouze jedna dobrá žena, ta je pořád chová, ale říká jim bolševici, aby je mohla zabíjet radostně.

+1/0
7.2.2014 7:58

L58i94b58o66r 55H28l54u26b60u22č72e34k 4800970647907

...asi proto, že je to tak "fůj", se prodává kilo za 180 Kč...a nesmíš soudit jen podle dvou vesničanů odněkud z Prahy...:-)

+1/0
8.2.2014 21:15

R54a21d30i31m 94P65o41l37á67š95e85k 9756413889469

Králíků jsem za socialismu a krátce potom zkonzumoval pořádné množství. A jako každé bílé suchší maso chutná tak dobře, jak se krmí, chová, v jaké čistotě se pěstuje, jak se zabije a nakonec jak se udělá. Chov králíků, pokud se podaří zvládnout jejich dnešní citlivost na králičí mor, který umí v krátké době zlikvidovat celý chov, je perfektní způsob, jak za trošku práce přeměnit trávu, větvičky ze zahrady a většinu odpadů  z kuchyně na kvalitní maso. A neházet to do kompostu nebo dokonce do popelnic.

Pouze nemám zkušenosti s dnešními "průmyslovými" mraženými rychlokrálíky krmenými granulemi, asi to chce speciální postup, jak je rozmrazit a upravit.

0/0
7.2.2014 0:00

O12l92g13a 37P27o66l56á79č70k17o32v68á 4294973974168

Taky jsem nikdy nejedla králíka z obchodu. Rodičům vymřel chov, znovu ho neobnovili, kupovala jsem si od chovatele, který je má ve chlévě,králíci mají hodně pohybu a krásně vysportované nožičky.:-)  maso se dá upravit na mnoho způsobů a myslím si, že domácí králík je pro malé děti nejlepší volba masa.

0/0
7.2.2014 14:11
Foto

J98i63t98k91a 85Č83e54r51n46á 4739365712893

Ať nedělá takovýho obětavýho hrdinu, je to téměř nutrie, 10kg a 60 cm  velikost

řekomyš africká ;-D(Thryonomys swinderianus

Hlodavec příbuzný nutrii a bobrovi. Zrovna u nás objevili v mediích, že se  dá chovat, ale stránky o jejich chovu jsou v anglické verzi už několik let. V Africe je na chov rozdávají humanitární organizace.!!

+6/0
6.2.2014 14:00

J85i26ř58í 63K35r96a92u90s 1615610975501

Abych to ochutnal, nesměl bych to vidět v kožichu.

+6/−2
6.2.2014 9:37

P82e12t63r47a 85N70o30v45á36k65o77v43á 7828476474928

Králíka taky ne? Nebo krávu? Nebo ovečku?

0/0
6.2.2014 19:07

P21a51v42e22l 14F42o95l79t59á78n 4430802494

Položku č. 3 z fotonabídky bych si dal i v kožichu.

0/0
6.2.2014 19:35

B51e73n 66P16a11v34k31a 1557113627711

Tak to jsme rádi, že známe váš typ;-D

+1/0
6.2.2014 22:54

K71a34r13e24l 95C22h37r68a28s59t18i24n24a 4153384410685

To by mě moc neuctil, raději pořádný wienerschnitzel.

+2/−1
6.2.2014 9:09

P51a42v53e74l 49F85o57l32t95á93n 4400722794

Jasně, takový wienerschnitzel z pralesní krysy je určitě pochoutka.

0/0
6.2.2014 19:33

O86l20g26a 20P65o13l78á33č18k35o74v28á 4844363244148

Chuť zvěřiny je dána i tím, že zvířata jsou volně se pasoucí a sežerou kdejakou bylinku. Na farmách se zvířata budou živit čím? Granulemi, masokostní moučkou jako u nás? Budou naskládány v klecích jako naše slepice nebo v halách jako kuřata? Aby byla co nejvyšší produkce za co nejméně peněz?

+6/0
6.2.2014 8:42



Najdete na iDNES.cz