Diskuse k článku

Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M75a75r48t75i35n 17J70i58r23o49u61s57e97k 7636285295208

Fermentovaný Turistický a Lovecký. To jsou bohužel totalitní receptury ;-(

0/−2
17.2.2014 15:09

P86e21t97r 17H93a28r29z31e30r 5554757303446

jednou jel kamarád na takovou menší regionální soutěž ve výrobě klobás. Protože na to hodil bobek a nestihl nic připravit, koupil jich pár v nějakém márketu. A......vyhrál;-D Tolik k rozlišovací schopnosti nás jako spotřebitelů.

+5/−1
15.2.2014 7:24

P41e63t77r 95J37a39n64d38a 9353937454261

Pokud hodnotili spotřebitelé, tak se nedivím a pokud nějaká místní porota, tak vlastně taky ne :-)

+3/0
15.2.2014 17:06

K69a33t63e90ř83i92n75a 80T66y20c96o35v36á 9770841416925

krása. být členem takové rodiny je podle mě lepší, než bejt Hiltonová. mě by to těšilo víc

+7/0
14.2.2014 17:26

P57e54t56r 17J33a77n18d80a 9763127904221

Mít rodinné řeznictví nebo být dědičkou hotelového impéria a milionářka .... Vážně je to těžká volba :-)

Ale chápu co jste měla na mysli.

+2/0
14.2.2014 23:21

K59a43t88e22ř95i39n13a 67T76y67c55o28v57á 9860301286495

:-) vůle zachovat, co rodina vytvořila a dokázat to rozvíjet. když nic, svědčí to o tom, že si tahle rodina držela skvělé vztahy 500 let. kdo tohle může říct? co jiného je podstatou šlechtictví? znát jmého svého předka před několika staletími a vědět o jeho životě a zásluhách... to se penězi zaplatit nedá.

+3/0
14.2.2014 23:42

P43a27v93e76l 88O34d76r59a81z61i52l 6864889927800

Proč taky, je to v podstatě zcela zbytečné, pokud se nejmenoval Rotschild ;-)

0/0
15.2.2014 0:31

K25a47t77e97ř11i94n32a 20T18y72c47o38v95á 9690861156385

záleží na pohledu na svět. kontinuita je fajn. spousta lidí dnes neví, kdo vlastně je, co vlastně chce a proč. když máte rodinnou tradici, reklamní masáže a politické proklamace se vás netýkají. myslím, že proto existuje taková spousta stádních lidí podléhajících trendům a názorům někoho, koho nikdy neuvidí, že tohle nemají

0/0
15.2.2014 11:07

P73e62t81r 34J11a86n81d82a 9163607534521

Rodinnou tradici? Jako že synáčku panáčku, máš smůlu s vysokou. Pětset let jsou muži v naší rodině řezníci, budeš i Ty :-)

Můj děd se strašně moc chtěl vyučit hodinářem, musel na řezníka. Takže omlouvám se, ale mě to moc nebere.

Mimochodem o té rodinné tradici, které se nedotknou politické proklamace by mohli možná komunisté něco povědět... :-)

+1/0
15.2.2014 17:05

K24a74t95e51ř17i50n59a 85T35y94c38o35v54á 9560471926645

proto už vaše rodina dalšího řezníka nemá. pokud nepředá s recepty i důvod, proč to dělat, tradice nebude. a s tím posledním, myslela jsem pochopitelně názorově. ten řezník tam je, komunisti, nekomunisti, vzdělanej, ale CHCE to dělat a dělat dobře. ta rodina našla a dokázala předat důvod proč. to obdivuji

+2/0
15.2.2014 17:58

A89l54e53x86a89n14d63r 90K92o43s64t70k46a 5569516189446

A já měl vždy dojem, že poctivé anglická je černá od pořádného vyuzení. Nebo že by někdo přecejen tu receptůru měnil?

0/0
14.2.2014 17:21

V22l30a39d87i46m82í60r 19M98e48n17d35i 3852189321906

Ono pravá anglická slanina je farbená krvou a nie potravinárskymi farbivami.

+2/0
14.2.2014 19:54

A38l62e73x62a48n59d82r 12K18o52s79t22k38a 5829856939236

A já si říkal, že to určitě nepatlali karamelem. Dík.

0/0
15.2.2014 8:06

A33l26e59n55a 80P39e44t53r47u 4822775770821

tak on tam ve výsledku karamel vlastně byl, z Maillardovy reakce

0/0
15.2.2014 22:24

L70a51d35a 17N72o93v12a58k 4612193227

vraž do toho štoudev nitrátové soli...:-P

+5/−1
14.2.2014 14:23

M86i17l34a54n 76B33r15e35j82c18h35a 3610508614931

Stará receptůra, dobrá receptůra ;-D;-D

+1/0
14.2.2014 14:21

J19a35n 79Z69i80e98g41l66e26r 1711486441808

Uzenina pana Matka kupuji v českobudějovické prodejně Náš Grunt. Jsou vynikající, určitě lepší než to, co se tady prodávalo jako uzeniny za komančů.R^

+11/−4
14.2.2014 13:54

M37a42r13t21i38n 52J31i36r61o21u48s22e98k 7686515315298

Nekecej! Ten Lovečák a Turisťák, co je tam na fotce je totalitní receptura.

+1/−1
17.2.2014 15:11

E88d41u97a47r23d 41N76o61v77o55t70n44y 5845204952946

A ?

+2/0
17.2.2014 17:18

J72a31n 70Z79i82e39g24l10e82r 1691226801118

v žádném případě. ;-D

0/0
17.2.2014 23:06

L39e77n22a 76P84á73t10k30o48v60á 8791353654679

já to uzený nějak nemusím. dám si tak 2-3x do roka. Je to samej karcinogen i když se to udí doma

+3/−5
14.2.2014 13:31

A17l46e26n64a 25P74e89t37r88u 4682905140881

spíš zvláště, když se udí doma

+1/0
14.2.2014 21:54

E58m37i34l 42P40r47c82h65a77l 5840700838884

Nez jist dusitany tak to radsi nejist uzeniny vubec.

+2/−8
14.2.2014 9:43

K56a43r91e95l 15N21a74s92t97o44u66p94i31l 3520211690861

dusitanů a dusičnanů sníš mnohem víc v zelenině, než z uzenin...

+5/−1
14.2.2014 9:46

Š17t87ě36p45á75n 86V18a23n95ě68k 3863829467617

Dusitanů? Opravdu? 8-o

0/0
14.2.2014 10:08

K36a17r81e82l 93N32a77s93t96o15u53p90i42l 3130891290761

tak napsal sem to nepřesně, díky zelenině dostaneš do těla hromadu dusičnanů i dusitanů...

0/0
14.2.2014 10:33

E95m57i89l 58P35r18c11h48a29l 5940360278384

v zelenine se E250 obvykle nevyskytuje

+2/−1
14.2.2014 10:18

P38a41v71e37l 84O22d37r29a43z74i88l 6124439447120

To nevadí; dusičnany se vám na dusitany ochotně zredukují v těle.

+7/−1
14.2.2014 10:31

M72i96l87a45n 10V21o96t33a20v52a 5344676611862

...nejsme ochotni uzeninu ošidit... Pročpak se mi tomu nechce uvěřit. Tuhle písničku posledni dobou slicham od každého malého výrobce az se z toho zacina stávat takový folklor. Připadá mi najednou, ze jsme národ poctivcu a jen ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení. Vždyť řezníci byli od pradávna duse poctive. Tohle chvástání je hezké, ale víc by se mi líbilo, kdyby řekli, tady s tímhle jsme alespon jednou dostali cenu za nejlepší chut a kouknete na naše složení a tam neuvidím stejně složení jako v to hypermarketu.

+5/−23
14.2.2014 8:23

M49a65r65e43k 26S16v30o74b69o85d12a 3173553555

Slyšet (!!), mlýn, blýskat se, polykat plynout plýtvat.....

+9/0
14.2.2014 12:19

Z23u32z45a14n59a 82K94u25b30á14t27o87v46á 1686323346694

...hlemýžď se smýká po mýtině...

+6/0
14.2.2014 13:28

V24á92c19l33a67v 27V38o81ř96í37š12e43k 1916641501200

myslivec myslí, že mydlář myje myš mejdlem..

+7/0
14.2.2014 13:42

A87n17n30a 18Č77e90r51m83á44k47o77v96á 1575825946154

co to mejdlo?;-D

+4/0
14.2.2014 14:01

Z54u91z91a83n86a 38K83u50b48á76t56o49v12á 1596793926394

odemykati, zamykati... Máš tam někde samici?! ;-D

+6/0
14.2.2014 14:21

L79u26d60ě53k 42N28ě40m57e70c 5555701692544

smýkám s ní do pytle.

+3/0
14.2.2014 15:04
Foto

A91n81t20o50n18í76n 21L35o47m 8682534609385

Tak ho ukamenujte kvůli nějakému i/y

+1/−4
14.2.2014 15:09

R88e90n14a51t18a 96H79a96v38l62í85č24k43o30v38á 3269686393635

pokud chce kritizovat, měl by to alespoň napsat spisovně...Pravopis je pro některé diskutéry velá neznámá...

+3/0
14.2.2014 15:17

L55u93d46ě97k 93N81ě67m66e91c 5215711982254

A plýtvá slyzem... pardon, slizem.

+1/0
14.2.2014 15:03

M53i36c35h16a62l 57T89o72m25á33n15e67k 9767299796

odjakziva se spojeni slov "poctivy reznik" navzajem vylucuje vzdy to byli sidici kteri se snazili prodavat krkovicku  klidne i jako panennku pokud to slo

jinak ta fotka te tradicni sekane to je jako co? neprijde mi to jako namlete maso ale spis nejaky humus ( pastika ci majoneza ) , nebo aspon domaci sekanoa od rodicu v pocatecnim stadiu takto nevypadala, by me zajimalo jeslti v tom vubec nejake maso je

+3/−1
14.2.2014 16:43

M60i52l95a82n 22K58l23o40u94č18e46k 3830255858187

Je to ušlehaný maso + nějaká voda, dle mě mnohem chutnější než ty domácí hrubé sekané.

+1/0
14.2.2014 17:45
Foto

H96a23n18a 58A87n36t67o79n35o94v23á 6407509354684

"ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení - máte pravdu, však za první republiky údajně do mléka přidávali mýdlo, aby více pěnilo a vypadalo tučnější. A šidilo se už za Karla IV. a každý určitě zapíral co mohl.

+2/0
16.2.2014 8:41

J77o23s31e24f 70Z18a97h23á85l84k58a 4283879328466

Že bude tento typ řezníka natírat anglickou tekutým kouřem, to jsem nečekal. Myslel jsem, že náhražky jsou výsadou velkovýroben. A tekutý kouř za náhražku považuji. Naši předkové se bez něj obešli a anglickou měli určitě dobrou na pohled i chuť.

+17/−2
14.2.2014 6:46

T71o81m75á11š 24F55i78r49b61a98c34h56e81r 9520710324530

Bohužel už neochutnáme co jedli naši předkové. Možná to byl ale takový hnus co by dnes ani pes nežral.

+2/−6
14.2.2014 8:08

A61l80e86n31a 22P16e86t94r21u 4382595400981

http://www.dtest.cz/clanek-2926/sizeni-potravin-za-cisare-pana?utm_source=novinky130610&utm_medium=email&e_id=32007&a_id=581

+1/0
14.2.2014 11:10

A14l30e17n53a 29P21e25t93r56u 4282255230951

potravinářské barvivo != tekutý kouř, s největší pravděpodobností to bude E150(x), tj. nějaký druh karamelu, navíc tradičně se to pro barvu potíralo býčí krví a to je v dnešní době poněkud nerealizovatelné, i kvůli hygienickým předpisům

+5/0
14.2.2014 8:29

M66i88l65a35n 89B41a32s76e41l 9669190398840

Ujasním. Klasické uzení, které znáte (nebo možná neznáte) z malé domácí udírny či komína, kde se vám vleze na tyčku pár kousků bůčku je nerealizovatelné ve velkém objemu a nedoplatil by jste se v případě velkovýroby. 

Průmyslově se maso udí nejekektivněji způsobem tření bukových špalků o rotující zdrsněné ocelové válce. To maso chuťově zaudí - tepelně se pak ohřívá elektricky. Barva tam být nemusí, ale asi by jste se rozhodl sám mezi napohled krásně karamelově "zauzeným" nebo do šeda uvařeným kusem.

+5/0
14.2.2014 12:13

J86a63n 72H63o25r78á45k 1413909809364

Ve videu říká že to je bramborový škrob a přepálený cukr.

+2/0
14.2.2014 13:38
Foto

M69a36r77t75i35n 46B66u89s63e33k 8506603141780

tekuty kour nahodou neni spatny a k ostatnim nahrazkam bych ho zas tak neprirovnaval.

0/0
14.2.2014 15:02

R82a98d42i93m 89S32m65i64t48k61a 2779766821832

že by konečně někdo vyrobil něco, kde není E250?

+3/−1
14.2.2014 5:49

P31a25v40e28l 39O57d23r16a85z20i50l 6124849887330

Proč myslíte? Za první republiky se dusitany používaly také.

+9/0
14.2.2014 8:26

Najdete na iDNES.cz