Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M95a38r40t56i24n 95J53i21r67o84u53s56e53k 7366845195168

Fermentovaný Turistický a Lovecký. To jsou bohužel totalitní receptury ;-(

0/−2
17.2.2014 15:09

P61e25t97r 29H71a60r12z78e29r 5474747753786

jednou jel kamarád na takovou menší regionální soutěž ve výrobě klobás. Protože na to hodil bobek a nestihl nic připravit, koupil jich pár v nějakém márketu. A......vyhrál;-D Tolik k rozlišovací schopnosti nás jako spotřebitelů.

+5/−1
15.2.2014 7:24

P22e62t35r 16J65a46n33d49a 9393617164851

Pokud hodnotili spotřebitelé, tak se nedivím a pokud nějaká místní porota, tak vlastně taky ne :-)

+3/0
15.2.2014 17:06

K51a79t43e88ř43i49n21a 89T78y67c37o18v65á 9330761376765

krása. být členem takové rodiny je podle mě lepší, než bejt Hiltonová. mě by to těšilo víc

+7/0
14.2.2014 17:26

P94e57t77r 45J87a72n89d31a 9473697474851

Mít rodinné řeznictví nebo být dědičkou hotelového impéria a milionářka .... Vážně je to těžká volba :-)

Ale chápu co jste měla na mysli.

+2/0
14.2.2014 23:21

K66a32t63e90ř43i30n80a 67T88y84c97o63v84á 9100531356265

:-) vůle zachovat, co rodina vytvořila a dokázat to rozvíjet. když nic, svědčí to o tom, že si tahle rodina držela skvělé vztahy 500 let. kdo tohle může říct? co jiného je podstatou šlechtictví? znát jmého svého předka před několika staletími a vědět o jeho životě a zásluhách... to se penězi zaplatit nedá.

+3/0
14.2.2014 23:42

P50a42v68e94l 71O44d13r37a49z62i17l 6524669957790

Proč taky, je to v podstatě zcela zbytečné, pokud se nejmenoval Rotschild ;-)

0/0
15.2.2014 0:31

K72a13t22e45ř72i26n31a 12T95y69c86o19v59á 9240591866295

záleží na pohledu na svět. kontinuita je fajn. spousta lidí dnes neví, kdo vlastně je, co vlastně chce a proč. když máte rodinnou tradici, reklamní masáže a politické proklamace se vás netýkají. myslím, že proto existuje taková spousta stádních lidí podléhajících trendům a názorům někoho, koho nikdy neuvidí, že tohle nemají

0/0
15.2.2014 11:07

P64e15t95r 37J77a89n93d87a 9593627934671

Rodinnou tradici? Jako že synáčku panáčku, máš smůlu s vysokou. Pětset let jsou muži v naší rodině řezníci, budeš i Ty :-)

Můj děd se strašně moc chtěl vyučit hodinářem, musel na řezníka. Takže omlouvám se, ale mě to moc nebere.

Mimochodem o té rodinné tradici, které se nedotknou politické proklamace by mohli možná komunisté něco povědět... :-)

+1/0
15.2.2014 17:05

K73a25t32e88ř28i89n80a 87T17y61c98o28v39á 9720351836345

proto už vaše rodina dalšího řezníka nemá. pokud nepředá s recepty i důvod, proč to dělat, tradice nebude. a s tím posledním, myslela jsem pochopitelně názorově. ten řezník tam je, komunisti, nekomunisti, vzdělanej, ale CHCE to dělat a dělat dobře. ta rodina našla a dokázala předat důvod proč. to obdivuji

+2/0
15.2.2014 17:58

A53l23e88x74a86n86d61r 98K52o94s23t27k57a 5229626379446

A já měl vždy dojem, že poctivé anglická je černá od pořádného vyuzení. Nebo že by někdo přecejen tu receptůru měnil?

0/0
14.2.2014 17:21

V32l54a64d30i41m34í77r 98M21e13n15d77i 3962159641196

Ono pravá anglická slanina je farbená krvou a nie potravinárskymi farbivami.

+2/0
14.2.2014 19:54

A62l16e49x14a91n85d37r 69K88o75s94t67k69a 5599486459896

A já si říkal, že to určitě nepatlali karamelem. Dík.

0/0
15.2.2014 8:06

A94l50e79n29a 14P21e88t21r75u 4752825560301

tak on tam ve výsledku karamel vlastně byl, z Maillardovy reakce

0/0
15.2.2014 22:24

L54a88d57a 18N93o16v23a33k 4512453267

vraž do toho štoudev nitrátové soli...:-P

+5/−1
14.2.2014 14:23

M93i40l64a38n 20B38r61e64j68c87h11a 3630838894581

Stará receptůra, dobrá receptůra ;-D;-D

+1/0
14.2.2014 14:21

J93a60n 92Z26i19e53g23l67e30r 1151196611648

Uzenina pana Matka kupuji v českobudějovické prodejně Náš Grunt. Jsou vynikající, určitě lepší než to, co se tady prodávalo jako uzeniny za komančů.R^

+11/−4
14.2.2014 13:54

M42a32r66t52i14n 63J34i72r55o59u10s46e24k 7286865425528

Nekecej! Ten Lovečák a Turisťák, co je tam na fotce je totalitní receptura.

+1/−1
17.2.2014 15:11

E35d73u28a45r21d 62N39o35v35o72t80n71y 5445324102766

A ?

+2/0
17.2.2014 17:18

J95a32n 46Z30i58e58g30l64e84r 1471106911798

v žádném případě. ;-D

0/0
17.2.2014 23:06

L94e34n35a 35P76á79t45k43o28v30á 8691373274779

já to uzený nějak nemusím. dám si tak 2-3x do roka. Je to samej karcinogen i když se to udí doma

+3/−5
14.2.2014 13:31

A90l53e10n21a 36P10e68t27r95u 4502225930751

spíš zvláště, když se udí doma

+1/0
14.2.2014 21:54

E52m62i59l 72P61r46c55h40a47l 5540460668524

Nez jist dusitany tak to radsi nejist uzeniny vubec.

+2/−8
14.2.2014 9:43

K63a43r76e11l 75N92a40s80t39o21u84p36i72l 3900201760381

dusitanů a dusičnanů sníš mnohem víc v zelenině, než z uzenin...

+5/−1
14.2.2014 9:46

Š84t23ě82p14á91n 79V68a57n17ě89k 3703479537977

Dusitanů? Opravdu? 8-o

0/0
14.2.2014 10:08

K63a53r83e46l 35N49a94s73t28o62u94p23i51l 3740461870551

tak napsal sem to nepřesně, díky zelenině dostaneš do těla hromadu dusičnanů i dusitanů...

0/0
14.2.2014 10:33

E44m62i18l 69P33r83c47h70a62l 5180520688134

v zelenine se E250 obvykle nevyskytuje

+2/−1
14.2.2014 10:18

P68a42v84e22l 30O81d88r54a83z37i43l 6204939297190

To nevadí; dusičnany se vám na dusitany ochotně zredukují v těle.

+7/−1
14.2.2014 10:31

M78i38l92a21n 28V43o36t83a44v37a 5394696461752

...nejsme ochotni uzeninu ošidit... Pročpak se mi tomu nechce uvěřit. Tuhle písničku posledni dobou slicham od každého malého výrobce az se z toho zacina stávat takový folklor. Připadá mi najednou, ze jsme národ poctivcu a jen ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení. Vždyť řezníci byli od pradávna duse poctive. Tohle chvástání je hezké, ale víc by se mi líbilo, kdyby řekli, tady s tímhle jsme alespon jednou dostali cenu za nejlepší chut a kouknete na naše složení a tam neuvidím stejně složení jako v to hypermarketu.

+5/−23
14.2.2014 8:23

M72a40r51e15k 25S92v61o37b38o53d63a 3983113605

Slyšet (!!), mlýn, blýskat se, polykat plynout plýtvat.....

+9/0
14.2.2014 12:19

Z35u74z59a39n63a 38K91u34b24á41t49o68v42á 1576503846904

...hlemýžď se smýká po mýtině...

+6/0
14.2.2014 13:28

V22á51c78l21a95v 90V14o78ř36í56š50e98k 1486561291420

myslivec myslí, že mydlář myje myš mejdlem..

+7/0
14.2.2014 13:42

A75n58n68a 77Č10e15r17m82á48k26o19v65á 1555595136864

co to mejdlo?;-D

+4/0
14.2.2014 14:01

Z53u62z50a56n31a 48K39u83b54á59t37o80v51á 1356753846294

odemykati, zamykati... Máš tam někde samici?! ;-D

+6/0
14.2.2014 14:21

L36u66d98ě80k 16N89ě17m44e94c 5725791802484

smýkám s ní do pytle.

+3/0
14.2.2014 15:04
Foto

A33n75t53o62n54í85n 15L71o20m 8362294849325

Tak ho ukamenujte kvůli nějakému i/y

+1/−4
14.2.2014 15:09

R50e76n36a41t22a 49H34a45v29l91í14č15k46o72v43á 3229366753585

pokud chce kritizovat, měl by to alespoň napsat spisovně...Pravopis je pro některé diskutéry velá neznámá...

+3/0
14.2.2014 15:17

L12u16d36ě61k 37N87ě79m89e78c 5575251402784

A plýtvá slyzem... pardon, slizem.

+1/0
14.2.2014 15:03

M95i83c49h39a17l 63T59o39m56á12n14e82k 9487579176

odjakziva se spojeni slov "poctivy reznik" navzajem vylucuje vzdy to byli sidici kteri se snazili prodavat krkovicku  klidne i jako panennku pokud to slo

jinak ta fotka te tradicni sekane to je jako co? neprijde mi to jako namlete maso ale spis nejaky humus ( pastika ci majoneza ) , nebo aspon domaci sekanoa od rodicu v pocatecnim stadiu takto nevypadala, by me zajimalo jeslti v tom vubec nejake maso je

+3/−1
14.2.2014 16:43

M22i71l58a83n 60K69l82o25u23č25e98k 3520425598557

Je to ušlehaný maso + nějaká voda, dle mě mnohem chutnější než ty domácí hrubé sekané.

+1/0
14.2.2014 17:45
Foto

H87a13n61a 34A18n62t33o13n15o72v25á 6297559144324

"ten hypermarket je z mimozemšťanů co nám sem zavlekli to šizení - máte pravdu, však za první republiky údajně do mléka přidávali mýdlo, aby více pěnilo a vypadalo tučnější. A šidilo se už za Karla IV. a každý určitě zapíral co mohl.

+2/0
16.2.2014 8:41

J77o87s39e72f 76Z17a97h40á78l19k23a 4673359248176

Že bude tento typ řezníka natírat anglickou tekutým kouřem, to jsem nečekal. Myslel jsem, že náhražky jsou výsadou velkovýroben. A tekutý kouř za náhražku považuji. Naši předkové se bez něj obešli a anglickou měli určitě dobrou na pohled i chuť.

+17/−2
14.2.2014 6:46

T20o27m78á10š 24F10i30r24b48a53c88h67e53r 9210440504360

Bohužel už neochutnáme co jedli naši předkové. Možná to byl ale takový hnus co by dnes ani pes nežral.

+2/−6
14.2.2014 8:08

A21l90e46n21a 23P68e82t47r88u 4722825250941

http://www.dtest.cz/clanek-2926/sizeni-potravin-za-cisare-pana?utm_source=novinky130610&utm_medium=email&e_id=32007&a_id=581

+1/0
14.2.2014 11:10

A93l97e87n96a 61P97e49t54r89u 4322565720891

potravinářské barvivo != tekutý kouř, s největší pravděpodobností to bude E150(x), tj. nějaký druh karamelu, navíc tradičně se to pro barvu potíralo býčí krví a to je v dnešní době poněkud nerealizovatelné, i kvůli hygienickým předpisům

+5/0
14.2.2014 8:29

M28i87l48a54n 29B43a67s85e56l 9439770958960

Ujasním. Klasické uzení, které znáte (nebo možná neznáte) z malé domácí udírny či komína, kde se vám vleze na tyčku pár kousků bůčku je nerealizovatelné ve velkém objemu a nedoplatil by jste se v případě velkovýroby. 

Průmyslově se maso udí nejekektivněji způsobem tření bukových špalků o rotující zdrsněné ocelové válce. To maso chuťově zaudí - tepelně se pak ohřívá elektricky. Barva tam být nemusí, ale asi by jste se rozhodl sám mezi napohled krásně karamelově "zauzeným" nebo do šeda uvařeným kusem.

+5/0
14.2.2014 12:13

J57a95n 62H34o37r47á97k 1533589909784

Ve videu říká že to je bramborový škrob a přepálený cukr.

+2/0
14.2.2014 13:38
Foto

M56a58r46t10i81n 31B68u88s47e32k 8506943981440

tekuty kour nahodou neni spatny a k ostatnim nahrazkam bych ho zas tak neprirovnaval.

0/0
14.2.2014 15:02

R52a48d56i18m 47S63m20i10t64k50a 2539916641932

že by konečně někdo vyrobil něco, kde není E250?

+3/−1
14.2.2014 5:49

P19a74v46e68l 95O68d96r69a96z67i14l 6344739877580

Proč myslíte? Za první republiky se dusitany používaly také.

+9/0
14.2.2014 8:26







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.